גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצל יוקר המחיה: כך הגדילו מועדוני הצרכנות את כוחם בשוק

בישראל פועלים כיום כ־30 מועדוני צרכנות גדולים שמציעים הנחות משמעותיות לחבריהם בכל תחומי החיים ומגלגלים מיליארדי שקלים בשנה ● השיטות: יבוא מקביל, סלי קנייה ארוזים ושיתופי־פעולה עם קבלנים ● הצעד הבא: בהסתדרות מתכננים להקים סופרמרקט חברתי

כך הגדילו מועדוני הצרכנות את כוחם בשוק / אילוסטרציה: Shutterstock
כך הגדילו מועדוני הצרכנות את כוחם בשוק / אילוסטרציה: Shutterstock

מועדוני הצרכנות הפכו בשנים האחרונות לשחקנים חזקים בזירה הכלכלית, ועם העלייה ביוקר המחיה התעצם כוחם עוד יותר. מדובר בזירה שמגלגלת מיליארדי שקלים בשנה, בין היתר בזכות הפיכתה למרקטפלייס שמציע אפשרויות רכישה זולות כמעט בכל תחום ובכל קטגוריה. 

אם בעבר הם הציעו בעיקר הטבות למסעדות, לאטרקציות ולספא, היום ניתן למצוא שם הכול: מתכשירי ניקוי ומשחות שיניים דרך כרטיסים מוזלים להופעות ובתי מלון ועד סלי מזון במחירים שיכולים להיות זולים בכ־70% מהמחיר הרגיל. 

המהפכה הקמעונאית: כך גדל חלקן של החנויות הזולות 
ביטול המס על שתייה מתוקה: מי הם באמת שיאני הצריכה?

חברת שופ אנליטיקס מנתחת מדי חודש פאנל רוכשים טכנולוגי המונה 3,200 איש במדגם מייצג. במהלך פברואר בחנה החברה את הפעילות של כ־30 מועדוני הצרכנות הגדולים בארץ, ומצאה כי חמשת המועדונים המובילים במספר ההזמנות הם "פיס פלוס" (42%), "ביחד בשבילך" של ההסתדרות (12%), מועדון "שלך" (7%), "אשמורת" של עובדי ההוראה (6%) ו"חבר" שמיועד לאנשי כוחות הביטחון (4%).

"תחום מועדוני הצרכנות הפך דינמי באופן שמתכתב עם יוקר המחיה", אומר נתי יעקובי, מנכ"ל שופ אנליטיקס. "אחת התופעות הבולטות שגילינו היא השוני בסכום הרכישה של הטבות זהות במועדונים שונים, תולדה של יכולת הסבסוד של המועדון וכוח הקנייה שלו".

לפי יעקובי, הסיבה העיקרית ש"פיס פלוס" מוביל במספר ההזמנות היא בשל היותו פתוח לכולם (אין צורך בהשתייכות מקצועית), בניגוד לרוב מועדוני הצרכנות האחרים שמיועדים לאוכלוסיות מסוימות. ומה קונים במועדון הזה הכי הרבה? הקטגוריה המובילה היא שוברים למסעדות (44%), אחריה שוברים ותווי קנייה לרשתות כמו רמי לוי וקסטרו (21%), תרבות (19%), מזון (9%) ופנאי (5%).

 

הרשת שנהנית הכי הרבה ממועדוני הצרכנות היא מקדונלד'ס. רשת המזון המהיר כבשה נתח של 17% מסך כל ההזמנות. ב"פיס פלוס", למשל, זה קורה הודות למבצע של ארוחת ילדים ב־10 שקלים והמבורגר בחצי מחיר. במקום השני והשלישי נמצאות סינמה סיטי ופיצה האט, בהתאמה.

היום המועדף: חמישי

חשוב לציין כי מועדוני הצרכנות אינם פועלים בחלל ריק, ומתחרים גם בחברות האשראי המציעות מגוון הטבות, ובמועדוני לקוחות המציעים מבצעים בלעדיים לחבריהם. עם זאת, חלק ממועדוני הצרכנות מחזיקים כרטיס אשראי משלהם ("חבר" ו"אשמורת", למשל). בכל מקרה, חלק גדול מהכנסות המועדונים מגיע מסליקה דרך הכרטיסים החוץ בנקאיים - בלי קשר להטבות שנרכשות.

לפי נתוני שופ אנליטיקס, בפברואר 16% מחברי המועדונים ביצעו רכישות יותר מחמש פעמים בחודש, 7% ביצעו ארבע רכישות, 15% שלוש רכישות, 22% פעמיים, ו־39% ביצעו רכישה אחת בלבד. לחלק מהמועדונים יש כרטיסים נטענים שמעניקים הנחות, ובנוסף הם מקיימים פעילויות מיוחדות לחבריהם שמייצרות תחושה של קהילה.

שעות אחר־הצהריים של יום חמישי הן המועד הפופולרי בשבוע לביצוע הזמנות, למרות שבמועדון "ביחד בשבילך" מספרים כי מרבית ההזמנות אצלם מבוצעות בימי ראשון בבוקר, כשאנשים חוזרים למשרד אחרי סוף השבוע. 55% מההזמנות בוצעו על־ידי נשים, כ־50% מרוכשי ההטבות במועדוני הצרכנות הם בטווח הגילאים 35־54, וסל הקניות החודשי הממוצע עומד על 112 שקל.

"אנחנו מיני אמזון"

מועדון הצרכנות "פיס פלוס", שהוא הגדול מכולם כיום, מציע בכל רגע נתון 1,500 הטבות במגוון ענפים, ביניהם מזון, אטרקציות, מופעים ופעילויות למשפחה. "עצם העובדה שהקהל שלנו מאוד מגוון, מחייבת אותנו להעמיק באופן עקבי את הגיוון בהטבות", מסביר צביקה פיליפס, סמנכ"ל שיווק, מכירות ופרסום.

סמנכ''ל שיווק מכירות ופרסום במפעל הפיס, צביקה פיליפס / צילום: איקי מימון

"לקראת החג אנחנו מנסים להקל מעט את יוקר המחיה, באמצעות הטבות משתלמות ברשתות השיווק, מארזי מוצרי ניקיון וסלי מוצרים מיוחדים לתקופה. בתקופות חגים יש עלייה של כ־40% בביקושים, ואנחנו נערכים מראש לפיקים כאלה".

פיליפס מספר כי קטגוריית המזון בולטת מאוד, ולא רק ברשתות השיווק. "התחלנו עם מקדונלד'ס בקטן, ומהר מאוד הבנו שזה מהותי למשפחות, מבוקש ומוזיל משמעותית עלויות. אנחנו מאפשרים לאנשים לרכוש ארוחה משפחתית במחיר שווה, ונשארים אטרקטיביים למרות העלייה במחיר במהלך השנים".

במקום השני נמצא כאמור מועדון "ביחד בשבילך" של ההסתדרות. "המועדון התחיל בצורה דומה לאחרים בעולמות הפנאי והרווחה, ובקורונה עשינו קפיצה משמעותית לתחום הצרכנות. היום אפשר להגיד שאנחנו מיני אמזון", אומר איל קרוליצקי, מנכ"ל המועדון. "זה סוג של מרקטפלייס ענק, בגלל הגודל והיקף הפעילות שלנו. אין אטרקציה במדינה שאנחנו לא שם, ובקרוב נתחיל למכור פעילויות בחו"ל.

איל קרוליצקי, מנכ''ל ביחד בשבילך, מועדון הצרכנות של ההסתדרות / צילום: אסקף

"אנחנו מציעים הנחות משמעותיות של 20%־70%, בזכות הכמויות שאנחנו רוכשים והעובדה שההסתדרות מסבסדת חלק גדול מהפעילות. בשנה האחרונה התמקדנו ביוקר המחיה בצורה אינטנסיבית. כשהתחילה המלחמה ביבואנים הגדולים, הורדתי אותם מהאתר. אני מוכר ביבוא מקביל, וכך הצלחתי להוזיל מחירים בצורה דרמטית. אחרי פסח נקים סוג של סופרמרקט חברתי, שיכיל מאות מוצרים במחירים שלא יהיה להם אח ורע".

קרוליצקי מציין כי הקטגוריה המצליחה ביותר נקראת "נלחמים ביוקר המחיה". לדבריו, "מארז מוצרי ניקיון לפסח שבסופר עולה 180 שקל, אני מוכר ב־69 שקל. ארבע חבילות חיתולים ו־16 חבילות מגבונים ב־95 שקל. היום אנחנו 400 אלף חברים, והמספרים גדלים משנה לשנה".

בלי הגבלת כמות

במקום החמישי נמצא מועדון "חבר", המיועד לאנשי כוחות הביטחון. "כשבחנו מה צריך לקראת החג ובחול המועד, שמנו הרבה דגש על יוקר המחיה בהטבות", אומרות אושרת פרידריך, סמנכ"לית השיווק של המועדון, ושירי שרביט, סמנכ"לית שירות וקשרי עמיתים.

אושרת פרידריך, סמנכ''לית שיווק מועדון 'חבר' / צילום: שחר פליישמן

"אנשים מחדשים את הבית, אז נתנו מבצעי עומק ברשתות חשמל ואלקטרוניקה והנחות ברשתות שקשורות לעולמות הניקיון והמתנות לחג. לא מדובר רק בעולמות הצרכנות היומיומית, אלא גם בעולמות הפנאי והתרבות. מדובר בסיבסודים מאוד גדולים".

שירי שרביט, סמנכ''לית שירות וקשרי עמיתים מועדון 'חבר' / צילום: שחר פליישמן

לדברי השתיים, התחרות בין המועדונים גדולה גם בתוך המשפחות - למשל כשמדובר בזוג של שוטר ומורה. "מועדון אחד יכול לתת זכאות לשני כרטיסים לעמית, ומועדון אחר ייתן עשרה. יש פה כסף גדול שמייצר בידול. אצלנו, למשל, מסתכלים על גודל המשפחה, ולא מגבילים את כמות הכרטיסים פר עמית.

"חשוב לנו גם שהמגוון יהיה גדול, כדי שייגע בכל האוכלוסיות ובכל הטווחים הגאוגרפיים. לעומת זאת, יש מועדונים שלוקחים את מה שהכי אטרקטיבי ו'מתאבדים' שם. בכל מקרה, כשעושים השוואה בין המועדונים, צריך לבדוק כמה אתה חוסך לצרכן שלך בשנה, ולא באופן נקודתי".

מתי נרשמה הסתערות מאסיבית על הטבות? פרידריך ושרביט נותנות שתי דוגמאות: 10,000 מארזי סנו לקראת פסח שהכילו 14 מוצרי ניקיון ב־99 שקל נמכרו בפחות משבוע, והטבות ל־414 דירות בפרויקט כרמי הפארק בקריית גת נחטפו בכשבע שעות.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35