גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנתון שמסביר מדוע ענקיות הביטוח כל כך רוצות לרכוש חברות כרטיסי אשראי

רק שתיים מחברות ביטוח הגדולות הרוויחו אשתקד יותר מחברות כרטיסי האשראי - כפי שחושפים הדוחות שהתפרסמו בשבוע שבו השלימה כלל את רכישת מקס, ובעלי מניות ישראכרט אישרו את מכירתה להראל ● שתי המרוויחות היחידות בביטוח ב־2022 הן הפניקס ומנורה מבטחים

יורם נוה, יהודה בן אסאייג, אייל בן סימון / צילום: כדיה לוי, יעל צור, ענבל מרמרי
יורם נוה, יהודה בן אסאייג, אייל בן סימון / צילום: כדיה לוי, יעל צור, ענבל מרמרי

השבוע החולף היה דרמטי עבור שניים מהסקטורים הבולטים בעולם הפיננסים הישראלי, כאשר שתי ענקיות ביטוח הצליחו לשים את ידיהן על שתיים מתוך שלוש חברות כרטיסי האשראי הפועלות במשק.

האירו מתקרב לרמה שבה נסחר מול הדולר לפני פרוץ המלחמה. מה צופים האנליסטים כעת? 
עלות השכר הדמיונית של ראש המוסד לשעבר יוסי כהן: 24 מיליון שקל בחברה בת של דוראל 

אם מישהו עוד תהה מדוע התעקשו בכלל ביטוח (שהשלימה את רכישת מקס לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל) ובהראל (שהצעתה לרכוש את ישראכרט ב־3.3 מיליארד שקל אושרה) על השלמת העסקאות, הדוחות הכספיים של ענף הביטוח מספקים לכך תשובה ניצחת.

כלל סיימה את השנה החולפת עם הפסד כולל של 237 מיליון שקל, בעוד שמקס הנרכשת על ידה הציגה בתקופה זו רווח של 248 מיליון שקל, זינוק של 110% לעומת הרווח שהציגה בשנת 2021. ההפסד הכולל של הראל אשתקד עמד על 77 מיליון שקל, בעוד שישראכרט שאותה היא צפויה לרכוש, לאחר שקיבלה את אישור בעלי המניות של האחרונה, סיימה את השנה שעברה עם רווח של 155 מיליון שקל.

למעשה, מתוך חמש חברות הביטוח הגדולות, רק שתיים הצליחו לרשום רווחים בסיכום 2022. מדובר בהפניקס, חברת הביטוח הגדולה בישראל מבחינת שווי שוק והיקף נכסים, שהציגה רווח של 1.1 מיליארד שקל, ומנורה מבטחים, שהציגה רווח של 410 מיליון שקל בשנתו האחרונה בתפקיד המנכ"ל של יהודה בן אסאייג (תקופת כהונה שבמהלכה קפצה החברה במעמדה בענף ובשווי השוק שלה), שמונה ליו"ר החברה. החברה החמישית בענף, מגדל, רשמה את ההפסד הגדול ביותר אשתקד, 468 מיליון שקל. 

 

במנורה מבטחים נהנו מתרומת ERN

מתברר כי גם מקורם של חלק לא מבוטל מהרווחים של הפניקס ומנורה מבטחים בשנה החולפת מצוי בעולמות האשראי, שמהווים מנוע צמיחה עבור חברות כרטיסי האשראי. הפניקס למשל מחזיקה בכ־61% מחברת האשראי החוץ־בנקאי גמא ניהול וסליקה, אשר תרמה לה כ־35 מיליון שקל בשנה שעברה.

תיק האשראי של הפניקס עומד על 5.1 מיליארד שקל (והניב לה בסך־הכול רווח של 73 מיליון שקל), כאשר מכך 2.1 מיליארד שקל מגיעים מגמא. נזכיר כי ב־2021 רשמה הפניקס רווח בסעיף השפעות מיוחדות בסך כ־220 מיליון שקל, הנובע מרישום רווח הון חד־פעמי כתוצאה מעלייה לשליטה בחברת גמא.

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

כמובן שאי אפשר להתעלם מצמיחה של 43% ברווח מפעילות הביטוח ומגידול בהכנסות מפעילות סוכנויות הביטוח, שהביאו יחד עם מגזר האשראי לכך שלראשונה חצתה הפניקס את רף ה־10 מיליארד שקל בהון העצמי.

גם במנורה מבטחים זיהו את תחום האשראי כרגל מרכזית בפעילות. החברה, שהתמודדה בעצמה עד לאחרונה על רכישת השליטה בישראכרט, השלימה בשנה שעברה עסקה לרכישת השליטה בחברת המימון החוץ־בנקאי אי.אר.אן (ERN) ובחברה הבת שלה מימון בקליק, שהשפעתן על הרווח הנקי של מנורה הסתכמה בכ־88 מיליון שקל ו־19 מיליון שקל, בהתאמה.

המרדף להתחמשות בפעילות אשראי בקרב חברות הביטוח, כפי שהתרחש סביב רכישת ישראכרט, עשוי להגיע לנקודת שיא כשחברת כרטיסי האשראי השלישית כאל (רווח של 309 מיליון שקל ב־2022), תוצע על ידי דיסקונט למכירה בשנים הבאות.

יהודה בן אסאייג, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: יעל צור

לא יכולות לגבות דמי ניהול משתנים

הרווחים ממגזר האשראי, שזינקו כתוצאה מעליית הריבית של בנק ישראל בשנה האחרונה, עומדים בניגוד מוחלט לירידות החדות בשוקי ההון שאפיינו את שנת 2022. חמש חברות הביטוח הגדולות רשמו אשתקד הפסד מצרפי של מיליארדי שקלים (ברף החד־ספרתי הגבוה) מפעילות ההשקעות שלהן. זאת לעומת רווח מצרפי של כמה מיליארדי שקלים בשנת 2021.

מעבר להפסד על ההשקעות, חברות הביטוח נפגעות מהתשואות השליליות בגין ההשקעות בשל חוסר יכולת לגבות דמי ניהול משתנים בביטוחי המנהלים. מדובר על "דמי הצלחה" על תשואות חיוביות שהן גובות בפוליסות ביטוח משתתפות ברווחים ששווקו בין השנים 1991 ל־2003, כך שעד שהתשואות החיוביות לא יכסו על אלה השליליות, נאסר על החברה לגבות אותם. כך לדוגמה, כלל צברה התחייבות למבוטחים בסך של כ־753 מיליון שקל (לפני מס), שעד להשלמתה לא תגבה החברה דמי ניהול משתנים. אצל הפניקס מדובר על 643 מיליון שקל, כאשר בכל החברות הסכומים אף גדלו בין סוף 2022 למועד פרסום הדוחות השנתיים שלהן.

במהלך השנה החולפת הושפעו חברות הביטוח משני שינויים מאקרו כלכליים נוספים. הראשון הוא עלייה בעקום הריבית חסרת הסיכון (הבסיס לחישוב ההתחייבויות של חברות הביטוח). כשהריבית הזו עולה, כפי שקרה השנה, על החברות להקטין עתודות ולהגדיל בהתאם את הרווח לפני מס. אצל הפניקס לדוגמה עלייה זו הקטינה את עתודות הביטוח ב־2022 בהשוואה ל־2021 בסך של כ־1.65 מיליארד שקל, שיעור דומה לזה שנרשם בכלל ביטוח. אצל מגדל הביאה עליית הריבית לקיטון בעתודות ולגידול ברווח בסך של כ־1.3 מיליארד שקל לפני מס.

השינוי הנוסף הוא עדכון שביצעה רשות שוק ההון ביוני האחרון בלוחות התמותה, שבמסגרתו היא האריכה את תוחלת החיים הממוצעת בישראל. כתוצאה, חברות הביטוח נאלצו לעדכן את ההנחות המשמשות לחישוב ההתחייבויות והמקדמים בפוליסות ביטוח חיים ולהקטין את הרווח. אצל הפניקס מדובר למשל בקיטון בסך הרווח הכולל לפני מס של כ־364 מיליון שקל, ואצל מגדל, שלה תיק ביטוחי החיים הגדול בענף, הסכום קטן בכ־900 מיליון שקל, בעוד שכלל הגדילה את ההתחייבויות בכ־627 מיליון שקל.

המשקולת הכבדה בתחום ביטוחי הרכב

במהלך השנה האחרונה הציף גלובס לא פעם את סוגיית ההפסדים של חברות הביטוח בתחום הרכב. העלייה בשיעור התאונות כתוצאה מהעומסים בכבישים, התייקרות החלפים בעקבות משבר הקורונה והמלחמה באוקראינה, שהביאה מעבר להתייקרות עצמה גם לעלייה בגניבות כלי רכב, הן רק חלק מהסיבות להפסדים הכבדים של חברות הביטוח במגזר רכב רכוש (מקיף+צד ג').

חמש חברות הביטוח הגדולות רשמו אשתקד במגזר זה הפסד מצרפי של כמיליארד שקל, בהובלת הראל (הפסד של 253 מיליון שקל) והפניקס (240 מיליון). אם נוסיף את תשע חברות הביטוח הנוספות הפועלות בתחום הסכום יגדל במאות מיליוני שקלים נוספים, והוא מהווה משקולת כבדה על הרווח החיתומי (הרווח מפעילות הביטוח) של החברות.

את התוצאה של הפסדים אלו הרגשנו היטב במהלך 2022 בתעריפי הביטוח. על פי ניתוח של Wobi, הפלטפורמה להשוואת מוצרי ביטוח, תעריפי הביטוח המקיף זינקו אשתקד בממוצע ב־23% בהשוואה לשנת 2021, כשבחלק מדגמי הרכב העלייה אף חצתה רף של 30%. לפי שעה נראה שהתייקרות זו אינה בדרך להיעצר.

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"