גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת כנס הביומד: פחות גיוסים, יותר תרופות

למרות הקושי בתחום ההשקעות בארץ, כנס הביומד יתקיים בפעם ה-21 בישראל ● כך מכשירים את הדור הבא במחשוב ● וגם: היוזמה של באפ טכנולוגיות לתרומה למטרות סביבתיות ● אירועים ומינויים 

מימין: ד''ר ניסים דרוויש, ד''ר אורה דר ורות אלון / צילום: אלכסנדר אלמן
מימין: ד''ר ניסים דרוויש, ד''ר אורה דר ורות אלון / צילום: אלכסנדר אלמן

על רקע תקופה קשה לחברות טכנולוגיה צעירות, ולחברות ביומד במיוחד, מתקיים השנה כנס הביומד בפעם ה־21 בישראל. למרות הקושי בתחום ההשקעות בארץ, בין היתר על רקע הרפורמה המשפטית, הכנס מושך בכירים מובילים מחו"ל, וביניהם כריס ויבכר מנכ"ל ביוג'ן; פלביוס מרטין, סמנכ"ל מחקר ופיתוח בגילאד; אווה שונבק, סמנכ"ל מדעי לחדשנות חיצונית בפייזר; בארי גרין, מנכ"ל Sage Therapeutics ועוד.

עד כה, 2023 הייתה שנה חלשה לגיוסים ואקזיטים בתחום הביומד, אך במובן מסוים היא מוצלחת: שתי תרופות ישראליות המבוססות על מנגנונים חדשניים קיבלו אישורי שיווק, ושברו בכך בצורת של יותר מעשור. שתי תרופות נוספות עשויות לקבל אישור עד סוף השנה - מספר שיא. ייתכן וההתפתחות הזו מעוררת עניין בקרב חברות התרופות הבינלאומיות.

הכנס חזר להתקיים במתכונת פיזית אחרי הקורונה לפני שנה, וכעת מתקיים שוב בתל אביב במועדו הקבוע ב-16-18 במאי. כבשנים האחרונות, את הכנס מובילים רות אלון, מנכ"לית ומייסדת קרן Medstrada, ד"ר אורה דר, יועצת בכירה ועד לפני כמה שנים אחראית על תחום מדעי החיים ברשות החדשנות, וד"ר ניסים דרוויש, שותף מנהל ב-Eliraz Partners.

הפאנלים שייערכו בכנס מסמנים את הנושאים החמים היום בתעשייה: רפואת עיניים, מזון רפואי, מחלות נדירות, בריאות דיגיטלית והארכת תוחלת חיים בריאה.

לדברי ד"ר דר, "חברות הפארמה הגדולות בעולם נהנו מצמיחה חסרת תקדים בשנים 2021 ו-2022, חלקן עקב הביקוש הגדול לחיסונים לקורונה. עם זאת, ברור לכל שהמשך צמיחה ידרוש התמודדות עם שורה ארוכה של סוגיות ואתגרים מדעיים ויישומים, שרבים מהם יידונו בכנס.

"ישראל היא מרכז חדשנות עולמי בתחום הפארמה, ובעיקר בפיתוח תרופות בסיוע מערכות מחשוב ובינה מלאכותית. בכירי החברות הבינלאומיות שיגיעו לכנס יוכלו להתרשם מפיתוחים חדשים של יזמים ישראלים, ולרקום אתם שיתופי--פעולה.

"לחברות הישראליות תהיה בכנס האפשרות ללמוד על המגמות החדשות שיעצבו את השוק העולמי בשנים הקרובות, מפי המנהלים הבכירים והמומחים שיגיעו להרצות בכנס. זוהי חשיפה מצוינת לתעשייה המקומית, ולעשרות סטארט-אפים שיציגו את פיתוחיהם בתערוכת הכנס".

אלון מוסיפה כי "האתגר העצום שעמו מתמודדת תעשיית הפארמה הגלובלית הוא למצוא פתרונות יעילים ומדויקים במהירות רבה יותר וידידותית למטופל. ישנן מחלות שעדיין לא נמצאו להן תרופות עד היום, ומחלות שנמצאו להן פתרונות אך הם לא אופטימליים או מתאימים רק לחלק מהמטופלים.

"על מנת לפתור בעיות אלו, רצוי לייצר את השילוב בין דיאגנוסטיקה וביופארמה על מנת להביא לשוק פתרונות יצירתיים, ומוצרים שמותאמים אישית למטופלים. החברות הישראליות היום מייצרות פתרונות פורצי דרך לאתגרים הללו על ידי שילוב של חדשנות בתחום הביולוגיה ורפואה יחד עם מובילות טכנולוגית ויכולת לרתום כלי AI/ML, אלגוריתמים ובעתיד גם מחשוב קוונטי לפיתוח דור חדש של תרופות".

לדברי אלון, "כדי לתמוך בתעשייה המקומית, הממשלה ניסתה לאורך שנים למשוך חברות פארמה גדולות להקים מרכזי מו"פ בישראל. המאמצים לא צלחו, כי בכל העולם חברות התרופות החזירו את מרכזי הפיתוח שלהן לארץ המוצא.

"לעומת זאת, הממשלה, דרך הרשות לחדשנות, הצליחה לייצר מעורבות של חברות פארמה גלובאליות דרך פתיחת מרכזי חדשנות ואינקובטורים בישראל, לדוגמה בתחום ה-AI וגילוי ופיתוח תרופות.

"ככל שתעשיית הביופארמה הישראלית תצליח לפתח פתרונות חדשניים, כך יגדל הסיכוי שנוכל להגשים את חלום של פיתוח תרופה מהמעבדה עד לאישור רגולטורי בינלאומי ומתן תרופה כחול-לבן לחולים ברחבי העולם. וכך יתגשם החזון של 'מציון תצא תרופה' כפי שהוכיחו לאחרונה מדיוונד וגמידה סל".

גלי וינרב

להכשיר את הדור הבא במחשוב

הכול מתחיל בחינוך: פרופ' יהודית גל-עזר, חברת סגל בכירה במחלקה למתמטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה, מונתה לראש ועדת החינוך האירופית של ACM - אגודת המחשוב המדעית הגדולה בעולם.

יהודית גל-עזר / צילום: גדעון מרקוביץ

מדובר בארגון מקצועי שנוסד בניו יורק, פועל בעיקר בארה"ב ובאירופה, ובשנים האחרונות התרחב גם להודו, סין וישראל. במסגרת תפקידה תהיה פרופ' גל-עזר אחראית על קידום הוראת מדעי המחשב ברחבי אירופה, לרבות פיתוח תוכניות לימודים, הכשרת מורים וקידום מצוינות בתחום.

"המטרה שלי היא לקדם את הוראת מדעי המחשב בבתי הספר כמקצוע מדעי העומד בפני עצמו", אומרת גל-עזר. "בשנתיים הקרובות טכנולוגיות הבינה המלאכותית יתקדמו בקצב משמעותי, מה שיהפוך את נושא האתיקה למרכזי ולחיוני - משום הפוטנציאל שיש לבינה המלאכותית להשפיע על החברה כולה.

"מערכות בינה מלאכותית יכולות לקבל החלטות מרחיקות לכת, ועקרונות אתיים יסייעו להיותן הוגנות, צודקות וחסרות פניות. שיקולים אתיים גם יעזרו לבנות אמון בין מערכות הבינה המלאכותית לבני האדם".

חדשות טובות

באפ טכנולוגיות, שפיתחה פלטפורמה לניהול מועדון לקוחות לגיימרים, הציעה במרקטפלייס שלה אפשרות להמיר נקודות שנצברו במהלך משחקים, ולתרום אותן למטרות סביבתיות כמו הצלת צבי-ים, שתילת עצים, ניקוי חופים ועוד.

במהלך אפריל המשתמשים תרמו יותר מ-6 מיליון נקודות, שהובילו לשתילת כ-9,000 עצים, הסרת 13 אלף ק"ג פלסטיק וזבל מהאוקיינוסים, והצלת כמעט 10,000 צבי ים.

יוזמת התרומות של באפ טכנולוגיות / צילום: באדיבות באפ טכנולוגיות

"אנחנו מאמינים שבאמצעות הירתמותם של הגיימרים, נוכל לעשות שינוי אמיתי בעולם", אומר עילי דה-בר מנכ"ל באפ טכנולוגיות. "ככל שאנו ממשיכים לצמוח, אנו מחויבים למצוא דרכים חדשות להשתמש במשחקים, כדי להגן על העולם וליצור עתיד טוב יותר".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם