גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן הולכים השווקים ואיפה כדאי להשקיע: התחזית של בכירי שוק ההון המקומי

בכירי עולם ההשקעות הישראלי התכנסו על במה אחת והתייחסו לנושאים הבוערים ● גילעד אלטשולר מזהיר משוק האג"ח המקומי: "עשוי להתרחש אירוע לא סימפטי" ● גיא מני, מנהל השקעות בכיר במיטב, מעריך שגם אם נושא הרפורמה המשפטית ייפתר השוק לא יזנק במהירות ● וגם: מתי הריבית תחל לרדת ואיפה יש הזדמנויות?

ארז מגדלי, גילעד אלטשולר, גיא מני. התחזית של בכירי שוק ההון המקומי/ צילומים: גל חרמוני, איל יצהר, יח''צ עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ארז מגדלי, גילעד אלטשולר, גיא מני. התחזית של בכירי שוק ההון המקומי/ צילומים: גל חרמוני, איל יצהר, יח''צ עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הפערים שצברה השנה הבורסה הישראלית ממקבילותיה מעבר לים, מתי באמת הריבית בארה"ב תחל לרדת, אילו סיכונים טמונים בשוק החוב הישראלי ואיך כדאי לבזר את תיק ההשקעות? בכירי שוק ההון הישראלי התכנסו ודנו בנושאים הבוערים שעל הפרק.

הנאסד"ק מאותת: סימני יציאה מהשוק הדובי הארוך ביותר מאז שנת 2008 
הפעם לא צפויה האטה: התחזיות למדד המחירים לצרכן בארה"ב היום 
לחברות הנפט הגדולות יש 150 מיליארד דולר במזומן והמשקיעים רוצים נתח מזה 

שוק האג"ח: "סכנה לאירוע לא סימפטי"

גילעד אלטשולר, בעלים ומנכ"ל משותף בבית ההשקעות אלטשולר שחם, מביע דאגה גלויה מתרחיש שלילי בשוק החוב הממשלתי בארץ, בשל מה שהוא מזהה ריבוי של סיכונים שנוצרו בכלכלת ישראל. "בקשר (להשקעה) באג"ח בארץ, אני קצת מסויג", אמר אלטשולר בכנס של סוכנות "ארבע עונות" מקבוצת אי.בי.אי, שנערך בשבוע שעבר.

לדבריו "שוק האג"ח הממשלתיות, שביצועי האג"ח הקונצרניות הם הנגזרת שלו, משקף סיכון של המשך קידום הרפורמה במערכת המשפט. ההסתברות לכך היא לא גבוהה כל כך - אבל קיימת, ואז יכול להתרחש פה אירוע לא סימפטי בשוק האג"ח.

"בתחילת השנה התשואה לפדיון של האג"ח של ממשלת ישראל הייתה 0.5% מתחת לזו של ממשלת ארה"ב. כעת אנחנו 0.5% מעל לאג"ח של ממשלת ארה"ב. המרווח יכול להיפתח להרבה יותר מכך.

"צריך להבין: אין הכנסות ממסים מהנדל"ן, אין אקזיטים מההייטק ויש כסף שיוצא החוצה. בנוסף, כל מיני רווחים חד-פעמיים מחברות כמו צים או כיל, כל מיני 'בונבוניירות' שהיו לנו בשנים האחרונות, לא קיימים כיום. ויש הסכמים קואליציוניים לא פשוטים. הלו? מאיפה מגיע הכסף? כך שיכול להיות לחץ על שוק האג"ח".

בורסת תל אביב: "השוק לא יחזור לזנק בטיסה"

למרות מגמת התאוששות הנמשכת מתחילת אפריל, הבורסה בת"א עדיין מציגה ביצועי חסר ביחס למדדי וול סטריט מתחילת השנה. ארז מגדלי, מנהל חטיבת השקעות בחברת הביטוח מגדל, הסביר בכנס את החולשה של השוק המקומי בכך ש"נקודת הפתיחה של השוק הישראלי היא שהוא היה בביצועים עודפים ב-2021, והמשבר בשווקים תפס אותנו אשתקד בנקודה גבוהה.

"ישראל 'נסחבה' בעבר הלא רחוק על ידי שני מנועי צמיחה מרכזיים: ההייטק, שפחות מיוצג בבורסה - אבל האקוסיסטם שלו כן משפיע, והנדל"ן, שנהנה מגאות. עליית הריבית ותהליכים נוספים הובילו לתמחור מחדש של חלק מהנכסים. כך ששני מנועי הצמיחה של הכלכלה הישראלית מאיטים, וכמובן שיש עלייה באי-ודאות המקומית", אמר מגדלי.

גיא מני, מנהל השקעות חיסכון ארוך-טווח במיטב, מוסיף כי "הקצאת הנכסים בשוק המקומי רגישה יותר לריבית. זה גרם לאי-קורולציה עם השוק האמריקאי, בעיקר בגלל שהנדל"ן כאן מאוד סחב כלפי מטה בשנה האחרונה. אבל צריך להיות גם אופטימיים משום שבסוף הכלכלה תכריע.

"הקברניטים של המדינה מבינים את ההשלכות המאוד משמעותיות של הורדת דירוג אשראי, או של אי-הסכמות (בנושא הרפורמה) על סקטור ההייטק, שהוא מנוע הצמיחה של המדינה שלנו.

"אם בסופו של דבר יגיעו להסכמות, אני מניח שלאט לאט בהדרגה זה יחזור. אבל אני לא חושב שהשוק יחזור לזנק בטיסה".

כרמל קני, מנהל השקעות ראשי של ילין לפידות, מסכים כי "כשנשבר משהו באמון לוקח יותר זמן להחזיר אותו, אבל לאורך זמן, השוק הישראלי הוא זול והכלכלה מנצחת. גם בשוק הסיני אנשים משקיעים כיום, אז בטח שגם השוק הישראלי ראוי להשקעה. השווקים בעולם עולים, כשהשוק הישראלי מפגר אחריהם, אבל בסוף זה מצב שיחזיר את המשקיעים".

אינפלציה וריבית: "שד שהיה בבקבוק 15 שנה"

חלק גדול מהשינויים שהתרחשו בעולם הכלכלי נוגעים לגובה הריבית. מוקדם יותר החודש העלה הבנק המרכזי בארה"ב את הריבית שם ב-0.25% נוספים, והעולם הכלכלי מנסה להעריך מה צפוי לנו בהמשך.

רוברט כרמלי, מנהל ההשקעות הראשי של ארבע עונות, טוען כי "יש כרגע שונות בין מה שהשוק מצפה למה שהפד אומר, ש'האינפלציה חיה ובועטת'. ההיסטוריה הקצרה מלמדת שהפד יגיב להתפתחויות אם יראה האטה חריפה וירידה באינפלציה. הוא לא יגיע ליעד אינפלציה של 2% בשנה בזמן הקרוב, משום ששוק העבודה מאוד חם ודוחף את עליות המחירים - אז זה ייקח עוד קצת זמן".

רוברט כרמלי, מנהל השקעות ראשי בחטיבת ניהול העושר בארבע עונות מקבוצת IBI / צילום: יח''צ

אלטשולר סבור, ש"זו הייתה העלאת הריבית האחרונה. אנחנו רואים ציפיות חזקות להורדת ריבית כבר בשנה הקרובה, אבל אני מסופק. זה כמו שיש שריפה ענקית והזמנו המון כבאיות, אבל עדיין נשארו גחלים. אז כבר מחזירים את הכבאיות למוסך? לא. משאירים אותן לחכות לראות שזה נגמר לגמרי. יצא כאן שד של אינפלציה שהיה תקוע בבקבוק 15 שנה, אז הפד יחכה כמה חודשים לראות אם באמת נתנו לה מכה סופית, ורק אז יתחיל בהורדות ריבית".

גם לדעתו של מגדלי הריבית תרד, אבל לא במהרה. "כולם הופתעו מהזינוק באינפלציה", הוא אומר, "כולל אנשי הפד. להערכתי הנטייה שלהם תהיה לעצור את העלאות הריבית ולא לרסק את המשק, לטפל בכל מיני כשלים שיקרו בגלל הריבית הגבוהה. אבל הם לא ימהרו להוריד אותה - זה משהו שהשווקים יתמודדו איתו בשנה וחצי הקרובה. אנחנו נצטרך מצב משברי שלא רואים אותו כרגע כדי לחזור להורדות ריבית".

הקצאת נכסים: "מתחילת השנה 70% בחו"ל"

אין זה סוד שזה זמן מה הנטייה של הגופים המוסדיים בארץ היא להגדיל את פיזור ההשקעות הגיאוגרפי, ולאחרונה להתרחק מהשוק הישראלי. מני ממיטב מסביר, כי "70% מההשקעות שלנו במניות מתחילת השנה הן בחו"ל. הגדלנו גם את החשיפה למט"ח, על רקע הסיכון המסוים שעלה פה מבחינה פוליטית. אנחנו חותרים להגדלת הרכיב האג"חי בתיק, שהוא כיום העוגן שצריך להיות בתיק ההשקעות. אפשר לקבל תשואה לפדיון (נומינלית) של 5%-6%. בסיכומו של דבר, ההשקעה המנייתית שלנו היא 40%. בגלל שיש אלטרנטיבות כל כך טובות בשוק החוב - אין מה לרוץ כמו בעבר להשקעות אקוויטי".

אלטשולר מזכיר שיש שווקים נוספים מעבר לארה"ב: "זה לא שאירופה הופכת להיות מעניינת, אבל יש שם חברות מעניינות. הסתכלנו על מחירי חברות אנרגיה, בנקאות ותעשייה, וראינו שהמחירים משמעותית זולים מבארה"ב. באירופה אני לא מפחד שתהיה רגולציה של הסינים, וגם לא מהפכה של הישראלים.

"יש מדינות מתוקנות ולא יכולה להיות בשווייץ הפיכה משטרית. הרבה זמן אמרנו: אסור להתקרב לשם. פתאום שאלנו: למה? והחלטנו - בואו נסתכל. מצאנו חברות שכן רוצים להשקיע בהן. גם ביפן יש כלכלה עם 100 מיליון איש, מעמד בינוני מאוזן ופוליטיקה יציבה. בסך הכול מדינה ראויה. אלה שני שינויים משמעותיים שעשינו".

הזירה העולמית: "מלחמה קרה בין ארה"ב וסין"

ועדיין, 2023 היא שנה שבה זירות שונות בעולם הפכו לנפיצות. קני: "נראה שחזרנו למלחמה הקרה. אז זה היה בין ארה"ב לרוסיה, היום זה העימות בין ארה"ב לסין, והמלחמה החמה היא של רוסיה ואוקראינה".

לדבריו, כדאי לשים דגש בבניית תיק ההשקעות על הסיכון הגיאופוליטי: "הוא שקט-שקט ואז מתפרץ בבת אחת. בישראל יש גם הסכסוך עם הפלסטינים, שבו אני לא רואה תרחיש חיובי לשנים הקרובות. הרשות שם לקראת התפרקות ואז יתחיל ריב על השליטה, ויש גם פעולות נגד ישראל בתמיכה איראנית. זה לא הורג את הכלכלה אבל יש תחומים כמו תיירות או ענף הבניין שעלולים להיפגע".

מגדלי מוסיף סוגיה גלובלית נוספת: "בתחום האקלים המעבר הוא ברור; בעוד 10-20 שנה נרצה להיות בתשתית ירוקה שלא תלויה במקומות שמפיקים בהם נפט, שהם בדרך כלל משטרים בעייתיים. אנחנו משתדלים ללכת למקומות 'ירוקים' עם תשואות יותר גבוהות. עשינו עסקאות של אנרגיות רוח בים, שם חסמי הכניסה גבוהים מבשדות סולאריים".

הוא מוסיף, כי "הגלובליזציה נמצאת בדעיכה זה כמה שנים, והעולם הופך להיות דו-קוטבי - סין וארה"ב. האמריקאים לא רוצים להיות במצב שאירופה נתפסה בו, ש'סוגרים לה את השיבר' של הגז. היות שכל מה שמייצרים כיום כבר מתבסס על שבבים, אז כל צד צריך לבנות את ההשקעות שלו (בתחום השבבים) שיהיו יותר בטוחות, ולאו דווקא יותר זולות. אנחנו בעולם קצת יותר אינפלציוני בחיפוש אחר הזדמנויות השקעה".

אלטשולר: "ישנם גם סיכונים טכנולוגיים שמשפיעים על סקטורים מסוימים. כל נושא הבינה המלאכותית (AI) משפיע על חברות וסקטורים, וגוגל או כל מיני חברות אחרות עלולות להיעלם כתוצאה מזה, וצריך לחשוב על מי זה משפיע. גם סיכוני אקלים, שלא יודעים מאיפה זה יבוא. לפני המהפכה הצרפתית כיסה ענן אבק את אירופה וגרם לרעב, ואז התחילה המהפכה. שינויי אקלים יכולים להשפיע בגדול".

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם