גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחקר שבדק: אלה שש השנים הכי גורליות לקריירה שלכם

מחקר חדש של אוניברסיטת ג'ורג'טאון בדק אילו מסלולים הכי משתלמים להצלחה בקריירה, ולמה צעדים שנעשים בין הגילאים 20 ו־26 כל־כך מכריעים ● האם לימודים אקדמיים הם עדיין ההשקעה הבטוחה ביותר?

למידה לתואר עד אמצע שנות ה־20 היא עדיין המסלול הבטוח ביותר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
למידה לתואר עד אמצע שנות ה־20 היא עדיין המסלול הבטוח ביותר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הטלת ספק בערכם של לימודים אקדמאיים גוברת, אבל למידה של ארבע שנים לתואר עד אמצע שנות ה־20 היא עדיין המסלול הבטוח ביותר להשגת משרה טובה עד גיל 30.

זו המסקנה העיקרית מניתוח חדש של המרכז לחינוך ולכוח העבודה של אוניברסיטת ג'ורג'טאון שמבקש לזהות את המסלולים שמביאים אנשים לעבודות מוצלחות. הממצאים חשובים בזמן שחברות, אנשים פרטיים ומשפחות מנסים להבין טוב יותר איך תארים אקדמיים משפיעים על תוצאות בקריירה. 

למרות פיטורי הענק: ענקיות הטק הבינלאומיות שמרו על יציבות תעסוקתית בהשוואה לחברות המקומיות 
האבטלה בישראל ממשיכה לרדת. האם עליית הריבית בלתי נמנעת? 

החוקרים מג'ורג'טאון בדקו נתוני ממשלתיים על יותר מ־8,000 אמריקאים שנולדו בתחילת שנות ה־80, מגיל הנעורים עד גיל 30. הם זיהו 38 נקודות החלטה שיכלו להשפיע על יכולתם של עובדים להגיע למה שהם הגדירו כעבודה טובה עד גיל 30 - עבודה שמשלמת את המינימום הנחוץ לעצמאות כלכלית, או משכורת שנתית חציונית של 57 אלף דולר.

לימודים לתואר ראשון גרמו להבדל גדול יותר מכל החלטה אחרת שניתחו החוקרים. "המסלול המרכזי לעבודה טובה הוא עדיין ללכת לעשות BA", אמר אנתוני קרנבלה, המנהל של מרכז ג'ורג'טאון.

החוקרים התמקדו באנשים שלא הלכו ישר מהתיכון לאוניברסיטה, בגלל שבקבוצת האנשים שסיימו לימודים אקדמיים בתחילת שנות ה־20 שלהם היו בעלי עבודות טובות באחוזים גבוהים.

מיליוני אנשים מתחילים תארים ראשונים אבל לא מסיימים אותם עד אמצע שנות ה־20 שלהם. האנשים האלה שלא מסיימים הם בעלי סיכוי של 40% שתהיה להם עבודה טובה עד גיל 30, כך מראים נתוני ג'ורג'טאון. אם בסופו של דבר השיגו תואר ראשון עד גיל 26, היה להם סיכוי טוב יותר - 56% - לכך שתהיה להם עבודה טובה עד גיל 30, על פי הערכת החוקרים.

אפילו להתחיל לעשות תואר עד גיל 22 גרם להבדל מבחינת חלק מבוגרי התיכונים. אנשים שעשו לימודי תעודה, הכשרות או לימודים לא לתואר היו בעלי סיכוי של 29% לעבודה מוצלחת, לעומת 23% עבור מי שלא למדו שום לימודים גבוהים עד גיל זה.

 

הסיכון שכרוך בחוב הסטודנטיאלי

העלייה בעלות של לימודים אקדמיים סיבכה את ההחלטה של אנשים ללמוד, אמר זאק מייבל, אחד המחברים של הדו"ח של ג'ורג'טאון וחוקר חינוך וכלכלה באוניברסיטה.

תשלום החוב שצפוי על תואר ראשון יקר יותר מתמיד, אמר מייבל, והוסיף ש"עם העלייה במחיר הלימודים הגבוהים, והחוב הגדל שחייבים סטודנטים ומשפחות לקחת על עצמם, הסיכון שכרוך בהשגת השכלה גבוהה גדול ממה שאי פעם היה".

כ־56% מהאנשים שהגיבו לסקר של וול סטריט ג'ורנל בשיתוף NORC, מכון מחקר מאוניברסיטת שיקגו, סברו שתואר שלוקח ארבע שנים להשיגו לא שווה את זה, בגלל שסטודנטים לעתים קרובות מסיימים עם חוב סטודנטיאלי גדול וללא כישורים מקצועיים ספציפיים. לפני עשר שנים, 40% מהאנשים שענו לסקר דומה חשבו שהתואר לא שווה את עומס החוב.

דני נגוין, בן 30, החל משרה באוסטין שנה שעברה כמפתח תוכנה בג'נרל מוטורס לאחר עשור שבו עבד בזמן הלימודים.

נגוין, שסיים לימודי תיכון ב־2010, אמר שבילה ארבע שנים בהעמסת סחורה על מדפים בחנות, ניהול הזמנות אוכל במסעדה ועבודה באולם אירועים במקביל ללימודי ערב לתואר. למרות שזה היה מפרך, הסידור הזה הבטיח שיוכל לשלם חשבונות ושכר לימוד. הוא רכש כישורים וקשרים שהובילו לתפקידים בשכר טוב יותר, אמר, כולל עבודה בניהול מלאי של חברת מוצרים דנטליים ששמע עליה מעובד עמית במשרה אחרת.

בסופו של דבר נגוין עבר מהמכללה הקהילתית בה למד לימודי ערב לאוניברסיטת קליפורניה סטייט, לונג ביץ', וסיים תואר ראשון בניהול מערכות מידע בשנה שעברה. כיום, הוא מרוויח יותר מתמיד.

"היכולת לשלב גם עבודת צוות בבית הספר ועבודת צוות בעבודה, מאפשרת את עשיית התפקיד באופן יעיל", אמר.

משכורות לבוגרי לימודים אקדמאיים גבוהות יותר בהשוואה לאנשים ללא תארים, אבל נתונים שנותחו על ידי הפדרל ריזרב של סנט לואיס מראים שהפער ברווח נטו בין בוגרי לימודים גבוהים ומי שאין להם תארים הצטמצם משמעותית. סיבה אחת היא המחיר הגבוה של לימודים לתואר, כשההכנסות הגבוהות יותר של בוגרי תארים מצטמצמות בגלל חוב על הלימודים.

רנה ווטן עבדה בזמן שלמדה באוניברסיטה יקרה, במשלוחי פיצה ומענה לפניות במרכז שירות לקוחות, ואז הפכה תפקיד במסגרת חוזה בתעשיית משחקי הווידאו למשרה מלאה הכוללת הטבות. ווטן, בת 33, מרוויחה משכורת מעל 100 אלף דולר בשנה אבל אומרת שחוב שעדיין יש לה על הלימודים בגובה 40 אלף דולר גורם לה ללחצים.

"אני לא יודעת אם הייתי עושה זאת שוב", אמרה ווטן, והוסיפה שייתכן שלעשות לימודי תעודה בתור התחלה הייתה יכולה להיות בחירה טובה יותר. "אני מעבירה את הבונוסים שלי והחזרי המס היישר להלוואות הסטודנטיאליות שלקחתי, רק כדי לראות איך הריבית אוכלת את כל הכסף הזה".

יש חברות שסילקו את הדרישות לתואר ראשון למועסקים חדשים, אם כי כמעט 70% מהמשרות החדשות שנוצרו בארה"ב בין 2012 ו־2019 היו במקצועות שלרוב מצריכים תואר של ארבע שנים או יותר לכניסה, על פי העמותה Opportunity@Work.

הניתוח של ג'ורג'טאון הראה שכמה החלטות אחרות מוקדם בקריירה יכולות לעזור לשים אנשים בני 20 ומשהו על המסלול למשרות בשכר טוב יותר אם הם לא הולכים ללימודים מיד בסיום התיכון. עבודה קבועה בין הגילאים 20 ל־22 והימנעות מפערים בקורות החיים בשנים האלה יכולה לעזור, אמרו החוקרים, בגלל שמנהלי העסקה יותר צפויים להעסיק אנשים בעלי ניסיון שעובדים באופן אקטיבי כשהם מגישים מועמדות לעבודה חדשה.

סוג התעשייה הוא גורם בעל משמעות

גם סוג התעשייה משנה. עבודה בגיל 22 בתפקיד צווארון כחול בטכנולוגיה או בתחום פיננסי, לעומת תחומים כמו חינוך, שירותי המזון או האמנויות, גם היא עוזרת להגביר את הסיכויים להשיג עבודה בשכר גבוה יותר. בכל זאת, עובדים שבחרו באחד המסלולים האלה היו בעלי סיכוי של לא יותר מ־25% להשיג עבודה טובה עד גיל 30. המסלולים האלה הוכחו כולם כיעילים יותר להשגת עבודה טובה במקביל ללימודים אקדמאיים.

דיאגו פדילה ניצב מול בחירה ב־2020 כשהיה בגיל הנעורים שלו: להמשיך התלמדות בג'י פי מורגן צ'ייס, לעזור ללקוחות עם עסקאות כמו פתיחת חשבון או משיכה, או לקבל משרה מלאה בניהול חנות מכולת.

פדילה, בזמנו בוגר תיכון טרי שרק נרשם ללימודים במכללה קהילתית, נמשך ליציבות של משרה מלאה, אבל הוא תהה לאן יוכל להגיע לו היה נשאר בבנק. כיום בגיל 22, יש לפדילה משרה מלאה בצ'ייס, לאחר שלמד לימודי תעודה ועבר לשיקגו שם הוא עובד עם לקוחות של הבנק.

פדילה עושה שיעורים באינטרנט לתואר ראשון במקביל לעבודה במשרה מלאה. לאחר מכן הוא אמר שהוא רוצה לעשות תואר שני.

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"