גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יפגע בחלשים או צעד חשוב? סערה סביב כוונת שר המשפטים לוין לבטל את הלכת אפרופים

היוזמה של שר המשפטים יריב לוין לתקן את חוק החוזים ולבטל את הלכת אפרופים גוררת לא מעט תגובות מצד עורכי דין ומשפטנים בכירים ● פרופ' מיגל דויטש טוען כי "הניסיון לחוקק שוב בעניין הלכת אפרופים יהיה אנכרוניסטי" ● מנגד, עו"ד יוסי בנקל מברך על היוזמה: "אפרופים היא הלכה רעה שגרמה נזק לוודאות המשפטית בחיי המסחר והכלכלה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

היוזמה של שר המשפטים יריב לוין לתקן את חוק החוזים על-מנת לבטל את "הלכת אפרופים", כפי שפורסם אתמול בגלובס, מעוררת סערה וגוררת לא מעט תגובות מצד עורכי דין בכירים וגורמים באקדמיה. משרד המשפטים בשלב הראשון הוציא קול קורא כדי לשמוע את עמדת הציבור בטרם יגבש נוסח הצעת חוק.

משרד המשפטים מטלטל את דיני החוזים: שוקל לבטל את הלכת אפרופים 
האם אפשר לשלם שעות נוספות באופן גלובלי? | שלושה פסקי דין בשבוע, מדור חדש

"הלכת אפרופים" היא הלכה המאפשרת לבית המשפט לפרש חוזים לא רק לפי לשונם אלא גם לפי כוונת הצדדים. נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט אהרן ברק, הוא זה שעומד מאחורי ההלכה שנקבעה ב-1995 במהלך הליך שדן במחלוקת בין משרד השיכון לקבלנים. ההלכה זכתה לביקורת על חוסר הוודאות שהיא מייצרת. ב-2019 המחלוקת התעוררה שוב סביב פסק דין שנתן העליון בפרשת "ביבי כבישים". ב-2020, נשיאת העליון אסתר חיות דחתה בקשה לדיון נוסף בעניין והבהירה כי ההלכה עודנה תקפה

שר המשפטים לוין ניסה לבטל את "הלכת אפרופים" עוד כשהיה חבר כנסת בשנת 2011, וכעת הוא מנסה שוב. המהלך גורר, כאמור, תגובות בקרב גורמים משפטיים. 

פרופ' עלי בוקשפן, מומחה לדיני חוזים מאוניברסיטת רייכמן אומר היום (ד') כי "הרפורמה מיותרת. יש מיתולוגיה סביב ההלכה - שאומרים שבית המשפט הפך להיות בעל הבית ולא הצדדים. זו דרך מוטעית להבין את ההלכה. אפרופים רצה לקבוע שהצדדים הם האדון ולהכריע מי גובר - הלשון או הנסיבות. התיקון עשוי לפעול לרעת האוכלוסיות החלשות. בית המשפט לא נותן עדיפות ללשון החוק כדי להגן על החלש".

פרופ' עלי בוקשפן / צילום: גלעד קוולרצ'יק

"גמישות פרשנית"

עו"ד ברק טל, שותף מנהל במשרד ארנון תדמור לוי, חושב שאין צורך בתיקון. "הפירמידה הפרשנית בחוק כיום היא מדויקת: אומד דעת הצדדים, כלומר הכוונה שלהם, הוא העיקרון המנחה, ואם לא ניתן ללמוד מלשון החוזה באופן מפורש למה התכוונו הצדדים, נבדוק את נסיבות כריתת החוזה.

"זה נכון שרוח 'הלכת אפרופים' פורש ויושם באופן שיצר אי-ודאות מסוימת", אומר טל, "אגב, הסיסמאות שנזרקו במהלך השנים כאילו זה לא משנה מה אתה כותב בחוזה, הן רחוקות מהמציאות".

עו"ד טל מוסיף כי "כל מי שניהל משא-ומתן וניסח חוזה, יודע שפעמים רבות יש נושאים שקשורים ל"מה יקרה אם" בעתיד יתרחש אירוע כזה או אחר, שהצדדים לא מצליחים להסכים עליהם, אבל אם הם יתעקשו, לא תהיה עסקה. הפתרון הניסוחי, בדרך-כלל, הוא ניסוח עמום במכוון, ששני הצדדים יכולים לחיות איתו, וכל צד מפרש אותו לפי השקפתו, ושלמעשה 'מגלגל' את המחלוקת לעתיד, למקרה שהיא בכלל תתעורר.

"הניסוחים 'האפורים' האלה מחייבים פרשנות, והלשון לא תסייע. לכן, הותרת מרחב פרשני לבית המשפט היא חיונית".

עו''ד ברק טל / צילום: איל יצהר

חוסר ודאות?

מומחים למשפטים המתמחים בתחום החוזים אומרים כי מדובר בטענה פופוליסטית ומוטעית. פרופ' בוקשפן מתייחס לטענה נגד ההלכה כי היא מביאה לחוסר ודאות בפרשנות חוזים. "זו טענה פופוליסטית. ברור שהמילים לבדן, ללא התייחסות להקשר בהן ניתנו, לא תמיד משקפות את רצון הצדדים ובטח לא ביחסים חוזיים לא שוויוניים. כשבית המשפט אומר שהוא לוקח גם את הלשון ואת הנסיבות בהן היא נאמרה ועל-ידי מי היא נוסחה, המטרה היא להתחקות אחר הרצון.

"אמירה ולפיה הלשון החוזה לבדה היא החשובה, ולא הנסיבות, עשויה לפגוע במתן תוקף לכוונת הצדדים עצמם, וגם, במקרים רבים, עשויה לפעול כמו בומרנג, ככל שמדובר בחוזים שבהם הצדדים אינם שווי מעמד וכוח, ולא הבינו מה עומד מאחורי המילים".

פרופ' שחר ליפשיץ, מומחה לדיני חוזים וירושה מהפקולטה למשפטים אוניברסיטת בר-אילן, יועץ במשרד פישר (FBC), אומר כי בעבר הביקורת על חוסר הוודאות הייתה נכונה, "אבל בשנים האחרונות נכנסו לבית המשפט שופטים שמרנים יותר, שדחפו מהלך שמעדן את ההלכה. נעשתה הבחנה בין הצדדים לחוזים. כאשר מדובר עם אנשים עם פערי כוחות - שם צריך להכניס שיקולי צדק".

ליפשיץ תומך בקביעה לפיה "לא כל החוזים אותו הדבר" (השופט אלכס שטיין בפרשת "ביבי כבישים" - נ.ש.). לדבריו, "אני לא משוכנע שיש מקום לתיקון חקיקתי. הייתי עושה שני דברים: מחדד את ההבחנות בין חוזים מסחריים מפורטים, בהם יש להתמקד בלשון החוזה, לבין חוזים בין צדדים לא מתוחכמים בהם יש להסתכל על כוונת הצדדים; ומגדיר סוג שלישי, צר, של חוזים בהם שיקולי צדק צריכים להיות חלק מההליך הפרשני". 

פרופ' שחר ליפשיץ / צילום: נעם פיינר

"הניסיון לחוקק שוב בעניין הלכת אפרופים יהיה לדעתי אנכרוניסטי, וגם עלול להזיק הן לוודאות המשפטית והן לצדק החוזי", אומר פרופ' מיגל דויטש מאוניברסיטת תל אביב, מומחה לדיני חוזים ודיני קניין. "המצב הפסיקתי מצוין, וכך הוא צריך להישאר. ספק אם הנושא באמת חקיק באופן מועיל. לא בכדי הניסיון הקודם לחוקק הוביל לנוסח תמוה.

"ההנחה כי אפשרית ודאות משפטית מושלמת באמצעות חקיקה היא בגדר מיקסם-שווא. חוק איננו יכול להתייחס לאין-ספור חוזים אפשריים. הוא יכול רק לקבוע אמות מידה כלליות. אי אפשר לחסום שיקול דעת שיפוטי וזה גם לא רצוי".

פרופ' דויטש אומר כי יש להבחין בין שלושה סוגי חוזים כפי שנקבע בפסיקה: "בחוזים עסקיים מורכבים, לשון החוזה הברורה היא מכרעת, ואין הצדקה לפנות לבדיקה נסיבתית, וכך אכן קובעת הפסיקה כיום". כלומר- לא להחיל את 'הלכת אפרופים'. בתחומים האחרים 'הלכת אפרופים' ממשיכה לחול ובצדק: בחוזים בין צדדים פרטיים יש לשמור על בדיקה גמישה גם של הנסיבות".

הוא מוסיף כי בחוזים אחידים מול ספקים, כאשר הלשון מוכתבת על-ידי הספק, בוודאי אין מקום לתפוס את הלשון כחזות הכול, ויש גם להחיל שיקולים ערכיים חיצוניים. 

פרופ' מיגל דויטש / צילום: יונתן בלום

גם עו"ד ירון קוסטליץ, ראש משרד קוסטליץ ושות', אומר כי אין מה לתקן עוד בלשון חוק החוזים הנוכחי. לדבריו, "החוק תוקן, ונקבע בו שרק אם אומד דעת הצדדים אינו משתמע במפורש מלשון החוזה, אומד דעת הצדדים יפורש כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין.

"בית המשפט פוסק לפי מיטב שיקול-דעתו ומקצועיותו. יש דווקא עניין שבית המשפט יפרש את החוזה כאשר לשונו אינה ברורה. המשפט איננו אריתמטיקה בינארית, וטוב שכך".

עו''ד ירון קוסטליץ / צילום: איל יצהר

"תהליך אבולוציוני מבורך"

מנגד, עו"ד יוסי בנקל, ראש מחלקת הליטיגציה במשרד שבלת, מברך על היוזמה של לוין. לדבריו, מדובר ב"הלכה רעה שגרמה נזק לוודאות המשפטית בחיי המסחר והכלכלה בישראל. יש תחושה לא נוחה מהפרסומים סביב היוזמה הנוכחית והניסיון להציגה כחלק מההפיכה המשפטית שמקדמת הקואליציה הנוכחית". הוא מוסיף כי בתי המשפט מזמן סטו מ"הלכת אפרופים".

לדבריו, "'הלכת אפרופים' מזמן אינה שולטת בכיפה, ושופטי העליון סטו ממנה במספר לא מועט של פסקי דין, כמו 'ארגון מגדלי הירקות', 'ביבי כבישים' ועוד, כאשר גם המחוקק נרתם לעניין בתיקון מספר 2 לחוק החוזים. על כן מדובר בתהליך אבולוציוני מבורך.

"לא יכולה להיות מחלוקת שהצעת חוק שבאה לתקן הלכה משפטית, שלאחר פרסומה נמתחה עליה ביקורת של האקדמיה, כמו גם של חלק משופטי העליון, היא מהלך נכון המצביע על הדרך הנכונה להוביל 'רפורמות' בסוגיות משפטיות. לאט, בשלבים, בשום שכל, בשיתוף הציבור". 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: אורן דאי

הקשר למהפכה משפטית

פרופ' גבריאלה שלו, מומחית בדיני חוזים, חושבת שאין מקום לשינוי החוק. "זה לא נכון ששר המשפטים יתערב בתחום היחיד בעולם המשפט שאין שם מקום להתערבות חיצונית, אלא שולט בו רצון הצדדים. מה שעושה לוין זה להרוס כל מה שהשופט אהרן ברק בנה. אני רואה קשר עמוק להפיכה המשטרית, לנפץ את המורשת של ברק.

"הייתי מראשוני המתנגדים להתערבות בית המשפט בחוזים, אבל הייתה ויש בשנים האחרונות תנועת מטוטלת. צריך לתת לשוק לעשות את שלו. לתת לצדדים לקחת סיכויים וסיכונים. עם זאת, יש הצדקה שבית המשפט יתערב במקרים מסוימים". 

פרופ' גבריאלה שלו / צילום: תמר מצפי

פרופ' בוקשפן מוסיף כי "יש קו מקשר שרואה בבית המשפט אקטיביסט. ברפורמה הכללית זה מול הכנסת וכאן מול רצון החוזים. זה רוכב על אותו סנטימנט ציבורי. זו טעות, עליהום מיותר. בית המשפט עושה מאמץ לתת לצדדים את כל הכוח. ובמקרים שבהם הוא מתערב בלשון החוזה הדבר נעשה בדרך כלל בחוזים בהם ההתערבות היא לרעת המתקשרים החוזיים עתירי כח שניסחו את החוזה".

עו"ד בנקל אומר מנגד כי "אם מתוך שלא לשמה - הרצון לנגח שוב את הנשיא (בדימוס) אהרן ברק, לפגוע בתפקיד החשוב והייחודי שהוא מילא בהתפתחות שיטת המשפט המפוארת בישראל, יבוא לשמה - גם לגופו של תיקון וגם לדרך והאופן, הזהיר, הנכון, האיטי והמבוקר לעריכת שינויים בשיטתנו המשפטית - נצא כולנו נשכרים". 

גם עו"ד עופר כהן-צדק, שותף במחלקת הליטיגציה במשרד פרל כהן, אומר כי אין צורך ממשי בתיקון החוק. לדבריו, "נוסח החוק בנוגע לפרשנות חוזה כפי שהוא היום מקנה ודאות מספקת עבור צדדים לעסקאות, ובכלל זאת גם במקרים שמתגלעות מחלוקות ביניהם. על הצדדים לנסח הסכמים באופן ברור, תוך בחינה ושכלול של כל הסוגיות הרלוונטיות להסכם, על-מנת שלא ייוותר פתח לפרשנויות שונות".

עו''ד עופר כהן-צדק / צילום: ניקי ווסטפל

"חוסר ודאות במגזר העסקי" 

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, הגיב היום גם למהלך לשינוי החוק. לדבריו, "במחלוקת שבין בית המשפט העליון לבין בית המחוקקים בעניין פרשנות חוזים, יש לקבל את עמדת הכנסת. חובה לתת עדיפות ברורה ללשון ההסכם". לדבריו, ההלכה יצרה חוסר ודאות גדול במגזר העסקי.

באיגוד לשכות המסחר אומרים כי על-פי מדד הבנק העולמי שפורסם בשנת 2021, ישראל ממוקמת כיום במקום ה-85 במדד אכיפת חוזים, מתוך 190 מדינות. משך זמן אכיפת חוזה בישראל (מאחר שהצדדים לחוזה חלוקים ופנו לבית המשפט) נאמד בממוצע ב-975 ימים, קרוב לשלוש שנים - זאת בהשוואה ל-590 ימים בממוצע במדינות ה-OECD. 

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר / צילום: יח''צ

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות