גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר מ-5 מיליון דולר לכיס בלילה אחד: סיבוב ההופעות שעושה היסטוריה

בסבב ההופעות שצפוי להיות הרווחי ביותר בהיסטוריה, טיילור סוויפט תכניס יותר מ־5 וחצי מיליון דולר לכיס בערב אחד ● בכל תחנה במסע חוצה היבשות שלה, סוויפט מזניקה את התוצר המקומי בעשרות מיליוני דולרים, והיא לא הזמרת הראשונה שמטלטלת כלכלות שלמות בהופעה אחת

טיילור סוויפט / צילום: Associated Press, George Walker
טיילור סוויפט / צילום: Associated Press, George Walker

בין פגישות על הצעות חוק או רפורמות, לחבר הפרלמנט הקנדי מאט ג'נרו היה דבר נוסף דחוף על סדר היום: הגשת "תלונה רשמית" לבית הנבחרים הקוראת לטיילור סוויפט להביא את סיבוב ההופעות שלה, The Eras Tour, לקנדה.

במקביל להפיכתה לסמל פופ, טיילור סוויפט בנתה אימפריית נדל"ן בשווי מעל 150 מיליון דולר
ענקית האופנה המקוונת SHEIN רוצה להיות אמזון
ג'ין, סלולר ומרוצי מכוניות: כך הפך ריאן ריינולדס לאימפריית עסקים של מיליארדים

"הגיע לידיעתי שלמרות הציפייה הרבה, סיבוב ההופעות של טיילור סוויפט לא כולל תאריכים או מקומות קנדיים כלשהם. זה לא רק גוזל מהמעריצים הקנדיים את ההזדמנות להנות מההופעה, אלא גם גוזל מקנדה את ההזדמנויות הכלכליות שההופעה מייצרת", כתב חבר הפרלמנט השמרני ליו"ר בית הנבחרים אנתוני רוטה, בחודש שעבר.

גם ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הצטרף למאמצים, ופנה ישירות לזמרת בבקשה שתגיע לארצו. בתשובה לציוץ של סוויפט על תאריכי סיבוב הופעות חדשים באירופה, טרודו השיב תוך שימוש ברפרנסים לאלבומה החדש: "זה אני, היי. אני יודע שמקומות בקנדה ישמחו לקבל אותך. אז אל תהפכי את זה לעוד קיץ אכזר. אנו מקווים לראותך בקרוב."

והקנדים לא לבד. מאז שכוכבת הפופ הכריזה על סיבוב חוצה היבשות ועטור השבחים שלה, שורה של מנהיגים לאומיים, המשתרעים על פני ארבע יבשות לפחות, הפצירו בה להוסיף עצירה במדינה או בעיר שלהם.

נראה שיותר מהשירים הפופולריים, הפוליטיקאים צמאים לטעימה מההשפעה הכלכלית של סיבוב ההופעות, ויש להם סיבה טובה. הסבב הגלובלי שהחל בחודש מרץ האחרון ומתוכנן להימשך עד אפריל הבא, צפוי להיות הרווחי בהיסטוריה עם הכנסות שמוערכות במיליארד דולר.

גלגל הצלה למיתון באוסטרליה?

מאז יצאה לדרך, כל תחנה בדרכה של סוויפט נהנתה מסחרור בצריכה המקומית - טלטלה כלכלית כל כך חריגה עד שהיא זכתה לכינוי "עליית TSwift" על ידי חברת המחקר CreditSights.

"אני מבקש ממך, מתחנן בפנייך, אני ארד על ברכיי אם אצטרך, בבקשה בואי לקווינסלנד", הפציר בזמרת הפופולרית חבר הפרלמנט האוסטרלי ויו"ר בית הנבחרים לשעבר אנדרו וואלאס. לסוויפט מתוכננות כבר שלוש הופעות בסידני ושתיים במלבורן, אבל כשהכלכלנים חוזים מיתון שמתקרב בצעדי ענק לאוסטרליה, נראה שזה לא מספיק.

"אם טיילור סוויפט יכולה למנוע מיתון אוסטרלי - היא מלכה עוד יותר גדולה משחשבתי", הצהירה דיאנה מוסינה, סגנית הכלכלנית בחברת הנדל"ן AMP בראיון למגזין פורטון. היא אמנם צופה כי עד שסוויפט תנחת באוסטרליה, בפברואר 2024, המיתון כבר יגיע, אך עדיין תולה תקוות בגלגל ההצלה הלא שגרתי.

 

טירוף הצריכה סביב ההופעות של סוויפט לא מסתכם בכרטיסים או במזון ומשקאות במתחם, אלא כולל שורה ארוכה של רכישות נגזרות של תיירות ענפה בעיר המארחת: מכרטיסי טיסה, דרך מקומות לינה ועד קניות בחנויות המקומיות.

"בכל סוף שבוע, העיר שבה סוויפט מבקרת מפרסמת את הנתונים לגבי התפוסה בבתי מלון ואת התוצר עבור כל כלכלה מקומית - ומדובר במיליונים", אמרה לניו יורק פוסט קלי קוקס, אנליסטית פיננסית של חברת ההשקעות eToro.

מחירי הטיסות לניו זילנד למשל הוכפלו עוד לפני שהחלה מכירת הכרטיסים למסע של סוויפט (למרות שהמעריצים האוסטרליים הזהירו את האמריקאים "להישאר בארצכם", מחשש שאלה יחטפו את כל הכרטיסים הזמינים).

 

שיעור על דינמיקה של היצע וביקוש

בתחנות שבהן כבר עצרה סוויפט בחודשים האחרונים, המגמה הייתה ברורה. בפיטסבורג, לפי ההערכות, 24 אלף חדרי מלון הוזמנו במחירי "פרימיום" על־ידי מעריצים שעלו לרגל. בנאשוויל (העיר בה סוויפט צמחה כמוזיקאית צעירה), במהלך שלושת הלילות שבהם שהתה סוויפט בעיר, המחיר לחדר מלון הוכפל בהשוואה לאותה תקופה אשתקד.

ובארבעת הימים שהעבירה כוכבת הפופ בשיקגו, הזמנת המלונות בעיר זינקה לשיא כל הזמנים כשיותר מ־44 אלף חדרי מלון הוזמנו בכל אחד משני הלילות, במחיר של כ־39 מיליון דולר סך הכל.

שני קונצרטים נוספים של סוויפט בלאס וגאס החזירו את התיירות לרמות שלפני המגיפה, וגם ערים מאטלנטה ועד בוסטון ראו עלייה בהזמנות של מלונות ומסעדות כאשר קיבלו בברכה את The Eras Tour. אז מה הפלא שערוצי החדשות המקומיים חוגגים כשמגיע "שבוע טיילור סוויפט" לעיר שלהם, פוליטיקאים משנים זמנית את שמה של העיר שלהם לכבוד המופע, ובמקרה של ניו ג'רזי, המציאו גם סנדוויץ' חדש לכבוד סוויפט.

למעשה, לפי מחקר של QuestionPro, שערכו חישוב המתבסס על הוצאה ממוצעת של כ־1,300 דולר למעריץ, The Eras Tour של סוויפט צפוי להניב כ־5 מיליארד דולר לכלכלת ארה"ב - יותר מהתמ"ג של 50 מדינות שונות בעולם. טיילור סוויפט עצמה תגרוף ככל הנראה כ־500 מיליון דולר מ־106 ההופעות שתערוך במסע שלה - כ־5 וחצי מיליון דולר ללילה אחד בלבד.

סיבוב ההופעות הנוכחי, הגדול בקריירה שלה, גורף מכירות כרטיסים ביותר מ־13 מיליון דולר ללילה, הופך את סוויפט לאמנית הרווחת ביותר בעולם, לפי בלומברג.

סוויפט מובילה גם במחירי הכרטיסים. כרטיס ממוצע להופעה שלה עולה 254 דולר, והיא נרשמת בין שבעה מתוך 25 המופעים הנמכרים ביותר של המחצית הראשונה של השנה, הגובים יותר מ־200 דולר ללילה. לשם השוואה, רק לפני חמש שנים, שני המוזיקאים היחידים שמחרו כרטיסים ב־200 דולר היו בריטני ספירס וסלין דיון. לפי בלומברג, את הפרפורמר הגדול של אותה שנה, אד שירן, ניתן היה לראות במחיר ממוצע 89 ​​דולר ללילה.

אבל מאניית מכירות הכרטיסים לסיבוב הנוכחי של סוויפט הגיעה רחוק בהרבה מהמחירים המקוריים. ברגע שמספר הכרטיסים המצומצם הראשון לבפברואר 2024 נמכר באופן רשמי, כרטיסים צצו שוב למכירה בערוצים לא רשמיים, עם מחירים מנופחים מאוד. בשל הביקוש המופרז, מעריצים הסכימו לשלם יותר מכפול מהמחיר המקורי - חבילת כרטיסי VIP בשווי 1,250 דולר נמכרה תמורת 3,114 דולר. זה אפילו גרם לממשלות ויקטוריה וניו סאות' ויילס להתערב, והן נוקטות כעת באמצעים כדי למנוע מכירה חוזרת של כרטיסים בעלויות גבוהות, בשיטת סקאלפינג (scalping).

מחזקת את הדמוקרטיה בתאילנד?

נראה שגלי ההדף של סיבוב ההופעות של סוויפט לא מסתכמים רק בכלכלה, אלא אפילו מחלחלות לשיטות ממשל. בשנת 2014, בעקבות ההפיכה הצבאית בתאילנד, סוויפט ביטלה הופעה בבנקוק ולא הגיעה למדינה מאז.

פיטה לימג'רואנרט, שהמפלגה הפרו־דמוקרטית שלו ניצחה בבחירות בתאילנד במאי וכעת נאבק על מקומו בתור ראש הממשלה הבא של המדינה, הפציר בסוויפט להגיע בחשבון הטוויטר שלו. "היי טיילור! מעריץ גדול שלך", הוא כתב. "אגב, תאילנד חזרה למסלול דמוקרטי לחלוטין מאז שנאלצת לבטל בפעם הקודמת בגלל ההפיכה". בינתיים, בגזרת דרום מזרח אסיה, סוויפט מתוכננת להופיע רק בסינגפור, שם רשומות לה שש הופעות בלו"ז של מרץ הבא. סטודנטים סינגפוריים כבר פנו לשר החינוך בבקשת ימי חופשה של "חג לאומי" בימי הקונצרטים, אבל הבקשה נענתה בגיחוך.

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?