גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניה נפלה ב-64%, אך בפסגות טוענים: "אנו בית השקעות רווחי וצומח"

בבית ההשקעות שבשליטת רני צים מברכים על עדכון העסקה למכירת חלק מקרנות הנאמנות שלו להפניקס, בה הצליחו לשמור על תמורה גבוהה למרות צמצום משמעותי בהיקף הקרנות הנמכרות ● אלא שבשנתיים שחלפו מאז נרכש בית ההשקעות, איבדה המניה כ-64% מערכה

רני צים / צילום: איל יצהר
רני צים / צילום: איל יצהר

רני צים יכול סוף סוף לנשום מעט לרווחה לאחר ההשקעה עתירת ההון שלו ברכישת השליטה בבית ההשקעות פסגות , לפני כמעט שנתיים. צים, שעד אז התמקד בתחומי הנדל"ן והקמעונות, שילם לאלטשולר שחם  יותר מ־400 מיליון שקל עבור פעילות ניהול קרנות הנאמנות ותיקי ההשקעות של פסגות, בהשקעה שאילצה נטילת הלוואה ממספר גופים בראשות בנק מזרחי טפחות . זו הפכה למשקולת על החברה הציבורית של צים שבאמצעותה בוצעה הרכישה (ואליו קפיטל, ששינתה את שמה לקבוצת פסגות).

זוג עם עשרות דירות בתל אביב נכנס לבורסה: משפחת וינברג גייסה 77 מיליון שקל 
עשרות מיליוני ש' ירדו לטמיון: פרויקטי הנדל"ן בניו יורק שהבטיחו תשואות מופלגות הסתיימו בקנס ובהערות עסק חי 

כעת נראה שהמשקולת הוסרה בחלקה לאחר שקבוצת פסגות קיבלה בשבוע שעבר את הסכמת רשות התחרות לעסקה שבה תמכור לקבוצת הפניקס קרנות נאמנות שהיא מנהלת בהיקף של 11 מיליארד שקל, בתמורה לכ־200 מיליון שקל. הרווח שיישאר לפסגות כתוצאה מהעסקה מוערך בכ־90 מיליון שקל. בדיווח לבורסה נמסר כי קרן ההלוואה הבנקאית שנטלו החברות מקבוצת פסגות לצורך מימון רכישת הפעילות באוגוסט 2021, תיוותר על סך של 135 מיליון שקל ותיפרע על פני שש שנים.

"כדי לכבד את רשות התחרות, עצרנו ושינינו"

העסקה הנוכחית מול הפניקס  משופרת, לדברי בכירים בפסגות, ביחס לזו שסוכמה בין הצדדים בינואר, אז דובר על מכירה של 105 קרנות (כעת נמכרות 83), המנהלות 17.1 מיליארד שקל, כשהתמורה הראשונית מהפניקס דיברה על 260 מיליון שקל. העסקה שונתה בשל התערבות רשות התחרות, שטענה כי פסגות מעבירה כמעט את כל פעילותה בקרנות הסל לידי קסם מבית הפניקס, מה שמעלה חשש כי מדובר בעסקת מיזוג, המצריכה את אישור הרשות.

 

ברשות התחרות חששו כי פסגות למעשה יוצאת מתחום קרנות הסל, שבו הייתה אחד הגופים המשמעותיים, ומצמצמת את מספר השחקנים המתחרים בו. על פי הדיווח של פסגות, תחילה סוכם על מכירת נכסי קרנות סל בהיקף של 13.7 מיליארד שקל, אך בעסקה המאושרת היקף זה צומצם לכ־8 מיליארד שקל, ופסגות משאירה בידיה 9 מיליארד של נכסי קרנות סל.

בפסגות טוענים כעת כי הם עדיין מאמינים שלא היה צורך בהתערבות הרגולטור. "החזקנו בחוות דעת שלפיה לא היה שום צורך לפנות לרשות התחרות, כי להפניקס (באמצעות קסם, ר"ו), מותר לקנות עד 20% מתעשיית הקרנות (כאן נעוצה המחלוקת עם רשות התחרות, אשר העלתה סוגיה האם יש להתייחס לשוק הסל כשוק נפרד, ר״ו)", אומר אייל גורן, מנכ"ל בית ההשקעות פסגות ומנכ"ל פסגות קרנות נאמנות.

"רשות התחרות חשבה שכדאי לבדוק בכל זאת את העסקה, ואנחנו, יחד עם הפניקס, עצרנו את העסקה בצורה מושכלת ומתוך כבוד לרשות. כלומר לא נדרשנו לעצור, אלא התקבלה החלטה של שני הצדדים שכדי לכבד את הרשות נעשה שיח פתוח ומשותף עמה".

"עד שרשות התחרות החלה את הבדיקה, שארכה זמן רב, קיבלנו החלטה משותפת עם הפניקס לנסות לייצר עסקה חדשה שתבטל את החששות של הרשות, ששוב, לדעתנו היו לא רלוונטיות מבחינת התחרות", מוסיף גורן. "במקביל, היה לנו חשוב למצוא את הדרך המהירה והנכונה לסיים את העסקה, כי עסקה שלא נסגרת היא מטרידה מאוד עבור בעלי היחידות (המשקיעים בקרנות, ר"ו), כי אין להם ודאות והם רוצים לדעת מי מנהל את הכסף שלהם".

נותרו דומיננטיים בקרנות סל וקרנות מחקות

כעת, חצי שנה אחרי חתימת ההסכם המקורי, הגיעו כאמור הצדדים להסכמות החדשות. גורן מסביר כי המתווה החדש הביא לשתי תוצאות עיקריות מבחינת בית ההשקעות: "העסקה החדשה הופכת את התמחור עבור פסגות לטוב יותר, ובמקביל משאירה את בית ההשקעות כשחקן דומיננטי בכל הסגמנטים בתעשיית הקרנות".

מכיוון שבפסגות לא מכרו לבסוף את כל נכסי קרנות הסל, הם עדיין משמעותיים בתחום, כאשר גם בקרנות המחקות - הסגמנט השני המרכיב את תעשיית הקרנות הפסיבית (קרנות העוקבות אחר מדדים ולא מנוהלות באופן אקטיבי), הם מהמשמעותיים בתעשייה. בנוסף, העסקה לא כוללת מכירה של הלהיט של השנה וחצי האחרונות - הקרנות הכספיות - שנהנו מעליית הריבית והגיעו לשיא בהיקף הנכסים של יותר מ־80 מיליארד שקל.

אייל גורן, מנכ''ל פסגות קרנות נאמנות / צילום: איל יצהר

"אנחנו מנהלים קרוב ל־40 מיליארד שקל נכסים, השחקן החמישי בגודלו, לאחר שקיבלנו 200 מיליון שקל כתוצאה מהמכירה", אמר עוד גורן. "גם רשות התחרות רצתה שפסגות תישאר שחקן דומיננטי בקרנות הסל. הגענו להבנה מתוך רצון של הפניקס לסיים את העסקה, ויכולנו לשפר את התנאים ולהישאר מהשחקנים הכי תחרותיים בשוק. קצב הגיוסים שלנו עולה מחודש לחודש ואנחנו ממשיכים לפתח מוצרים חדשניים ותחרותיים. כולם הרוויחו מהעסקה, ופסגות בעיקר".

רני צים רכש ממניות פסגות בכמיליון שקל

בימים האחרונים, לאחר ההגעה להסכמות החדשות, החלה פסגות לדווח למשקיעים על העברת הקרנות שתתבצע במספר פעימות. מרגע הדיווח על כל קרן, הנכסים מועברים בתוך שבועיים, כך שסביר להניח שעד אמצע אוגוסט כל הקרנות יועברו לידיה של קסם.

בעל השליטה בקבוצת פסגות, רני צים, מביע את אמונו בעסקה כשבימים האחרונים רכש מניות של פסגות בסכום של כמעט מיליון שקל, וכעת הוא מחזיק ב־62% מהחברה. עם זאת צריך לציין בהקשר זה כי מניית קבוצת פסגות איבדה כ־64% מאז נרכשה השליטה בבית ההשקעות באוגוסט 2021, וכיום היא נסחרת בשווי של 151 מיליון שקל.

 

אחרי השלמת המכירה להפניקס, אתם תמשיכו לממש נכסים?
גורן: "בסוף, מכירת הנכסים נועדה לשרת חוב. לאחר השלמת העסקה פסגות רווחית, תזרימית, חזקה וצומחת, ואין לה שום צורך למכור תזרים עתידי כדי לקבל תזרים היום. החוב היום לא מכביד עליה, ונראה את זה בדוחות הקרובים. אנחנו לקראת שנה של צמיחה משמעותית בתזרים ובהכנסות".

למרות ששני הצדדים שיתפו פעולה עם רשות התחרות, הם ספגו ממנה קנס על "הפרה טכנית". פסגות תשלם 470 אלף שקל ואילו הפניקס תשלם סכום גבוה יותר של 1.26 מיליון שקל. ברשות הסכימו להפחית את הקנס משמעותית, ב־97% מהתעריף המקורי (גובה הקנס נגזר כשיעור ממחזור הפעילות של הגוף המפוקח), הודות לשיתוף הפעולה של הגופים, שעצרו ביוזמתם את העסקה המקורית, עוד בטרם קיבלו הוראה לכך מרשות התחרות.

"באחת השיחות שלנו עם הרשות אמרנו שאנחנו רוצים לסיים את העסקה, ושיקבעו את גובה הקנס", מספר גורן. "התשלום שנגזר עלינו לא מהותי ביחס לנזק שהיה נגרם אם העסקה הייתה מתעכבת בעוד חודש־חודשיים. שכן ודאות משפרת את העסק לכל הצדדים", הוא מסכם.

עוד כתבות

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?