גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחוזי יכריע: האם AI יכול להרשם כבעלים של פטנט?

הניסיון לרשום בינה מלאכותית כבעלת פטנט עולה שלב, והוגש ערעור בנושא לביהמ"ש המחוזי ● רשם הפטנטים בישראל פסל את בקשת הרישום, אף שהחוק הישראלי מתמקד בהמצאה ולא בזהות הממציא

פטנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Sergey Peterman
פטנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Sergey Peterman

בחודש מרץ האחרון דחה רשם הפטנטים בקשה לרשום פטנט על המצאות שהומצאו על-ידי מכונה המופעלת בטכנולוגיית AI . הנימוק לדחייה היה בעיקרו זה: על פי חוק הפטנטים על הממציא להיות בן אנוש. מאחר ש-AI היא לא בן אנוש, לא ניתן לרשום את הפטנט.

המבקשים הגישו ערעור בעניין, ובית המשפט המחוזי יידרש להכריע: האם גם בישראל, כמו מדינות אחרות בעולם, רק בני אנוש יכולים להירשם כממציאי פטנטים, או שישראל תהיה המקום הראשון בעולם שבו גם מכונות יכולות?

גיל שויד: "הרצון לרשום חברות בישראל נשחק בחודשים האחרונים"
התשקיף שחושף: רשות ניירות ערך בוחנת את הסכמי הניהול הדשנים בקרנות הנדל"ן
מקורות נערכת לתבוע את הרגולטור ב-270 מיליון שקל: איך זה ישפיע על מחיר המים?

את המכונה בבסיס המחלוקת, הנקראת "דאבוס"- DABUS , המציא סטפן ת'אלר, ד"ר אמריקאי למחשבים. המכונה יכולה לייצר המצאות באמצעות טכנולוגיה של בינה מלאכותית והיא יצרה עד כה שתי המצאות: כלי לאגירת מזון ומערכת תאורה.

מה מיוחד בחוק הישראלי?

ראיין אבוט, פרופ' למשפטים ולמדעי הבריאות באוניברסיטת סארי באנגליה, החליט לאתגר את דיני הפטנטים ברחבי העולם עם המצאותיה של דאבוס. הוא החליט לנסות לשכנע את מקבלי ההחלטות בתחום הפטנטים שניתן לרשום פטנט גם במקרה שבו הממציאה היא מכונה, ולכן הקפיד להצהיר במדינות השונות שאליהן פנה כי דאבוס היא הממציאה ולא הוא.

לאחר שבקשות לרישום פטנטים על ההמצאות של דאבוס נדחו בארצות הברית, באנגליה, באוסטרליה ובאיחוד האירופי, הגיעה ההכרעה גם לישראל.

האתגר של אבוט מתאפשר בגלל שבהתאם לאמנות בינלאומיות, הגשת בקשה לפטנט יכולה להיעשות בכל העולם, ומדינה אינה רשאית להעדיף בתחום זה את אזרחיה או תושביה על פני מבקשים זרים. לכן, העובדה שלת'אלר עצמו אין כלל קשר לישראל, אינה מעלה או מורידה מן האפשרות שהוא יוכל לרשום בה פטנט.

ההכרה בזכויות קניין רוחני היא ככלל גלובלי, אבל החקיקה בכל זאת אינה זהה במדויק בין כל המדינות. כך למשל חוק הפטנטים הישראלי אינו דורש לדעת את זהות ממציא ההמצאה, בניגוד למדינות אחרות בעולם. השאלה המרכזית בחוק הישראלי היא האם ההמצאה שמבקשת להירשם כפטנט היא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית. רק אז, קובע החוק בישראל, ניתן יהיה לרשום על שמה פטנט.

ברוב המוחץ של המקרים אלה גם השאלות שבוחן הפטנטים, והרשם בעקבותיו, נדרשים לבחון. המכונה של ת'אלר חייבה אותם באופן תקדימי להידרש קודם כל לשאלת הממציא, ולבחון האם הוא יכול להיות מכונה.

עד כה הניסיון לרשום את הפטנט לא צלח

כפי שפורסם לפני כמה חודשים ב"גלובס", עד כה הניסיון של ת'אלר לרשום פטנט בישראל לא צלח. בוחן הפנטנטים, סער אברמוביץ', דחה את הבקשה, וראש רשות הפטנטים ורשם הפטנטים, אופיר אלון, דחה השגה שהגיש ת'אלר על הסירוב של הבוחן.

הבוחן והרשם הגיעו לאותה מסקנה מכיוונים מעט שונים: החוק בישראל מחייב שלמכונה יהיה ממציא, אך לא דורש לדעת את זהותו. הבוחן קבע שפרשנות המילה "ממציא" הקבועה בחוק בישראל יכולה לאפשר למכונה להיחשב כממציא, אבל שלא ניתן יהיה לרשום פטנט במקרה הזה כי מכונה לא יכולה להיות בעלים של המצאה, והחוק כן דורש בעלות של ההמציא על ההמצאה. הרשם קבע שהחוק כלל לא יכול לסבול את האפשרות שמכונה תהיה ממציא, ומחייב בן אנוש על מנת שניתן יהיה לרשום פטנט.

ייתכן שאם ת'אלר היה מותיר את שאלת הזהות של הממציא עמומה, השאלה לא הייתה מתעוררת והפטנט היה נרשם. אולם אבוט, כזכור, רצה לאתגר את דיני הפטנטים ולכן לבקשה צורף תצהיר של ת'אלר שבו צוין כי תהליך ההמצאה נעשה על ידי דאבוס ללא כל מעורבות אנושית מצדו. במצב כזה, נקבע, לא ניתן לרשום את הפטנט.

הרשם ציין כי אף אם הענקה של הגנת פטנט על המצאות שהוכנו בידי מכונות יכולה לתמרץ יצירה של מכונות כאלה ולאפשר גילוי של תוצריהן לציבור, היעדרה של הסדרה בינלאומית בעניין הזה היא מכשול משמעותי. לא יהיה נכון לעגן בדין הישראלי הגנה כזו כשמדינות אחרות לא עשו את אותו הדבר, נכתב שם, ובטח לא נכון שהכרעה שכזו תיעשה על-ידי בתי המשפט באמצעות כלים פרשניים, ולא למשל על-ידי המחוקק.

ברקע הדברים עומדת ההנחה כי כאשר המחוקק יצטרך לקבוע מנגנון מתאים למצבים כאלה, הוא יצטרך לחשוב על הרבה מאוד שיקולים שעשויים להתפספס בפרשנות נקודתית של מקרה זה או אחר. התפיסה היא שאין מדובר רק בדיני הקניין לבדם, אלא שהתחום כולו של טכנולגיית הבינה המלאכותית ומקומם של הפטנטים בתוכה מושפעים מתחומים תעשייתיים, כלכליים ואחרים, ולכן הסדר בנושא הזה צריך להיות הוליסטי - ובהלימה אחת עם העולם.

מה עכשיו?

כעת הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי, שמבקש בכל זאת לרשום פטנט אף על המצאות שהוכנו על-ידי גורם לא-אנושי בטכנולוגיית בינה מלאכותית.

בערעור הודגש כי בשונה מהעולם, המחוקק בישראל נקט עמדה ייחודית בנוגע לזהות הממציא, וקבע שאין הכרח בבקשת פטנט לפרט מיהו. בהתאם לכך, נטען, נימוקו של רשם הפטנטים לפיה רישום של ההמצאות של דאבוס בישראל ייצר א-סימטריה ביחס לעולם הוא שגוי. ממילא הדין הישראלי הוא אחר.

עוה"ד אסא קלינג, ראש מחלקת קניין רוחני במשרד נשיץ ברנדס אמיר, ששימש בעבר ראש רשות הפטנטים, מייצג את ת'אלר בבקשות רישום הפטנט ובערעור הנוכחי, וסבור כי מבחינת ההייטק הישראלי בערעור טמונה הזדמנות היסטורית שחבל לפספס. "אנחנו בעולם של מכונות ממציאות", הוא מסביר. "יש בנק אדיר של המצאות שאם לא ניתן פטנט לבעליהן הם לא ימשיכו להמציא אותן, לא יגלו לעולם מה הם עושים והערך של שקיפות וקידום חדשנות טכנולוגית באופן שיוויוני ייפגע". הוא מוסיף כי "החוק הישראלי שונה מהחקיקה בעולם והוא מאפשר את הרישום. במצב שבו מעריכים את מערכת המשפט הישראלית, שיטת המחשבה שלנו צריכה להיות הפוכה ממה שנקבע בעולם: אנחנו רוצים להיות ה"האב" שכל הממציאים בתחום ה- AI יבואו לישראל ויירשמו כאן".

אסא קלינג / צילום: עמי ארלך

מנגד, ישנם מי שסבורים כי אף אם הכוונה של המבקש היא שישראל תהיה חוד החנית באישור של פטנט למכונה, הפער בין הדין בישראל לזה שנוהג במדינות אחרות לא יקדם את הכלכלה הישראלית. איזה יתרון, נטען, יהיה למי שירשום פטנט בישראל אך בשאר העולם יוכלו להעתיק את ההמצאה שלו?

השופטת שנותבה לטפל בערעור היא תמר אברהמי, שופטת שנחשבת בעלת בקיאות בדיני הקניין רוחני, ואשר כבר הכריעה בלא מעט סוגיות בתחומים הנגזרים מהם. טרם הוגשה תשובה לערעור, ומעניין יהיה לראות מה בית המשפט יכריע: האם בדיני הפטנטים תיתן ישראל יתרון למכונה?

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר