גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמות בביטוחי בריאות יוצאות לדרך. כל מה שכדאי לדעת

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● באוקטובר ייכנסו לתוקף שתי רפורמות בענף הבריאות בהובלת משרד האוצר ורשות שוק ההון ● מה יקרה למחירי הפוליסות, איך יושפעו זמני ההמתנה לרופאים, ומדוע בענף חוששים שהעומס על הקופות יגבר כאשר התוכניות ייצאו לדרך?

בענף חוששים שהעומס על הקופות יגבר / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
בענף חוששים שהעומס על הקופות יגבר / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעוד פחות משבועיים ייכנסו לתוקפן שתיים מהרפורמות המשמעותיים בתחום הבריאות במדינת ישראל. מצד אחד, הרפורמה שאישרה הכנסת בחוק ההסדרים תחת הכותרת של צמצום כפל ביטוח וחיזוק הרפואה הציבורית (על פני זו הפרטית), ומהצד השני הרפורמה שמובילה רשות שוק ההון שמטרתה להגדיל את כוח המיקוח של הציבור אל מול חברות הביטוח ולאפשר לו להשוות ולהבין טוב יותר את המוצר שהוא רוכש. רגע לפני שהרפורמות הופכות לממשיות, גלובס עושה סדר במה שצריך לדעת.

למרות הבטחות משרד הבריאות, הרופאים חוששים מהרפורמה המתקרבת
גרמניה תשלם לאינטל סכום עתק, ובסינגפור מתוסכלים: "אין לנו מספיק כסף כדי להילחם בכם"

מהן האפשרויות העומדות בפני הציבור בקופות החולים ובביטוח הפרטי?

ככלל, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי, הציבור הישראלי מקבל את שירותי הבריאות הבסיסיים שלו מקופות החולים באמצעות סל הבריאות. השירותים בסל אחידים לכלל תושבי המדינה וניתנים אל מול מס בריאות שנגבה מאיתנו ובחלק מהמקרים גם בכפוף לתשלום השתתפויות עצמיות. על הרובד הבסיסי הזה, יכול הציבור לרכוש בתשלום נוסף כיסוי רפואי נוסף בקופות החולים (שב"ן - שירותי בריאות נוספים) כאשר היקף השירותים והטיפולים הכלולים בכיסוי זה מותנה בגובה העלות הנגבית (לדוגמה בכללית פלטינום יכללו יותר כיסויים מאשר בכללית מושלם). כיום כמעט 80% מהציבור מחזיק בשב"ן של קופות החולים.

מעבר לביטוחים של קופות החולים, מי שחפץ בכך וידו משגת יכול לרכוש גם ביטוח פרטי בחברות הביטוח. ביטוחים אלו כוללים מגוון רחב של כיסויים, ובהם כיסוי לתרופות שאינן בסל, השתלות איברים, כיסוי להתייעצויות ובדיקות רפואיות, ניתוחים וטכנולוגיות רפואיות מתקדמות ועוד. השינויים העיקריים שייכנסו לתוקף ישפיעו על מבנה הפוליסות ואופן שיווקן, ובראש ובראשונה ישנו את הכיסוי הקיים לניתוחים. החל מה-1 באוקטובר יידרשו חברות הביטוח להציע שלושה סוגים של ביטוחים לכיסוי ניתוחים ומחליפי ניתוח - הראשון הוא פוליסת משלימת שב"ן בהשתתפות עצמית של 5,000 שקל. פוליסה זו אמורה להיות הזולה ביותר, שכן היא תכסה רק ניתוחים שעלותם עבור המבוטח מעל ל- 5,000 שקל (סכום ההשתתפות העצמית המוגדר בה), כלומר, חברת הביטוח תשלם רק מעבר למה שניתן במסגרת הביטוח המשלים (השב"ן) של קופת החולים, ובניכוי ההשתתפות העצמית בה יישא המבוטח. בהתאם להנחיות רשות שוק ההון, פוליסה זו תהיה גם הפוליסה הראשונה שתוצע למועמד לביטוח, מתוך שלוש אפשרויות הכיסוי לניתוחים.

 

האפשרות השנייה גם היא פוליסה משלימה לשב"ן, אך ללא השתתפות עצמית והיא תהיה יקרה יותר מאשר האפשרות הראשונה.

האפשרות השלישית היא פוליסה "מהשקל הראשון", במסגרתה אין כל תלות בשב"ן ובכיסויים הניתנים במסגרתו והמבוטח פונה ישירות לחברת הביטוח ומבצע את כל התהליך באמצעות הביטוח הפרטי, כשהוא יכול לבחור היכן ינותח ומי הרופא שינתח אותו (במרבית המקרים מתוך רשימת המנתחים ובתי החולים שבהסדר עם חברת הביטוח). הכיסוי באמצעות פוליסה זו הינו רחב ומקיף יותר והטיפול עשוי להצריך פחות התעסקות בירוקרטית ובשל יתרונות אלו הוא גם יקר יותר וצפוי אף להתייקר יותר מאשר מחיריו כיום.

מה יקרה ב-1 באוקטובר בכל הנוגע להנחיות חוק ההסדרים?

במשרד האוצר טוענים כי ישנו כפל ביטוח בעבור חלק מהכיסויים בשב"ן ובביטוחים הפרטיים, בגינו משלמים מאות אלפי ישראלים פעמיים (ויותר לפעמים) בעבור אותו מוצר, ובעיקר בכל נוגע לכיסוי לניתוחים. לכן, על פי הרפורמה שמוביל האוצר ואושרה בחוק ההסדרים האחרון, חברות הביטוח נדרשות להעביר את כל המבוטחים הקיימים שרכשו פוליסת בריאות מלאה "מהשקל הראשון" לאחר הרפורמה האחרונה שבוצעה בתחום בשנת 2016, לפוליסת משלימת שב"ן, וזאת למרות העובדה שהמבוטחים עצמם בחרו מראש את הפוליסה המקיפה והיקרה יותר. המעבר האוטומטי הזה צפוי להתרחש ביוני 2024, מועד החידוש האוטומטי הבא של פוליסות בריאות פרט אלה. עם זאת, מבוטחים שיבקשו להישאר בפוליסה מקיפה מהשקל הראשון, יוכלו לעשות זאת, אולם רק אם ינקטו בצעד אקטיבי ויבקשו זאת. בביטוחים קבוצתיים התנאים יעודכנו בהתאם לחידוש הפוליסה.

בנוסף, במסגרת חוק ההסדרים נקבע שבמקרה בו אדם מחזיק גם בשב"ן וגם בביטוח פרטי (על פי מחקרי עבר, כ-90% מהמבוטחים בביטוחים הפרטיים מחזיקים גם בשב"ן), חברות הביטוח יידרשו להעביר לקופות החולים תשלום עבור ניתוחים אלה, גם אם הם בוצעו באמצעות הביטוחים המשלימים שלהן ולא באמצעות הביטוחים הפרטיים.

אילו חששות עולים בעקבות הרפורמה?

החשש הגדול בעולם הבריאות הוא שבטווח הזמן הבינוני והארוך, המעבר לשימוש נרחב יותר בניתוחים באמצעות השב"נים, ישית עומס נוסף על קופות החולים והשב"נים, ואף יביא להארכה נוספת בתורים לטיפולים במערכת הציבורית, בזמן שכבר במצב הנוכחי לקוחות הקופות נאלצים להמתין, לעיתים, חודשים להתייעצויות מקצועיות ולניתוחים. חשש נוסף הוא שכדי לעמוד בעומסים שיווצרו ובעלויות הנוספות שייוצרו, קופות החולים ייקרו בעתיד את תעריפי רכישת השב"ן.

צעדים אלה מעוררים גם חששות כבדים וחוסר ודאות בענף ועלול לעלות לחברות הביטוח הון עתק, להביא להתייקרות משמעותית בביטוחים עקב העלות הנוספת ואף להטיל צל כבד על הכדאיות הכלכלית שלהם. 

עם זאת, ראוי לציין, כי לשכת סוכני ביטוח כבר הגישה בימים האחרונים עתירה לבג"צ בנוגע למעבר הגורף המתוכנן של מבוטחים לפוליסות משלים שב"ן וישנם גופים נוספים המתנגדים לצעדים המתוכננים כפי שאושרו בחוק ההסדרים, כך שהמילה האחרונה טרם נאמרה. 

האם לרפורמה של האוצר תהיה השפעה על מבוטחים המחזיקים בפוליסה פרטית שנרכשה לפני 2016?

לא. העברה אוטומטית של מבוטחים לפוליסת משלימת שב"ן תקפה רק לפוליסות שנרכשו אחרי הרפורמה של 2016, מאחר שהן פוליסות שמתחדשות מדי שנתיים, בניגוד לפוליסות ישנות יותר שהינן קבועות.

מהי הרפורמה שמתכננת רשות שוק ההון?

הרפורמה, שנדחתה מחודש מאי בשל אי ודאות סביב התקדמות הרפורמה של משרד האוצר ועצם כך שחברות הביטוח לא הגישו אז פוליסות חדשות לאישור, נועדה לייצר מבנה חדש לשוק ביטוחי הבריאות שבבסיסו פוליסת בריאות אחידה, הכוללת כיסויים להשתלות וטיפולים מיוחדים בחו"ל, תרופות מחוץ לסל וניתוחים וטיפולים מחליפי ניתוח בחו"ל. פוליסה זו תהיה הפוליסה הראשונה שתשווק למבוטח, ורק לאחר רכישתה ניתן יהיה לרכוש כיסויים נוספים, על פי בחירת המבוטח. 

כך לדוגמה, ניתן יהיה לרכוש את אחת מתוכניות ניתוחים וטיפולים מחליפי הניתוח בישראל (בהתאם לאחת האופציות שהוזכרו לעיל), תוכניות ביטוח אמבולטורי שיחולקו למספר כיסויים אותם ניתן יהיה לרכוש כל אחד בנפרד ובהם ייעוץ ובדיקות, אבחון רפואי מהיר, טיפולים בטכנולוגיות מתקדמות ואביזרים רפואיים, ליווי רפואי ועוד. לצד השינויים במבנה הפוליסות, אחד החידושים המשמעותיים שמבקשת הרשות להכניס, הוא מתן האפשרות לרכוש את כיסויים ההרחבה בחברת ביטוח אחרת מזו בה רכש המבוטח את רובד הבסיס. 

כמו כן, כוללת הרפורמה הנחיות ושינויים נוספים ובהם, בין היתר, דרישה שהנחה שניתנת במחיר פוליסת הבריאות תהיה בשיעור קבוע ולתקופה של 10 שנים לפחות, איסור על מכירת פוליסת פרט למועמד לביטוח שיש ברשותו פוליסת פרט מסוג שיפוי המעניקה לו כיסוי ביטוחי דומה מבלי לבטל את הפוליסה הקיימת, כללים נוספים שיחולו על הגורם המשווק את הפוליסה בעת הליך הצירוף.

האם השוק ערוך הפעם לשינוי הפוליסות כך שאפשר יהיה לרכוש ביטוח פרטי בתחילת אוקטובר?

למרבה ההפתעה, נראה שאנחנו נמצאים במצב דומה לזה שהיינו בו בחודש מאי, למרות שאי הוודאות סביב הרפורמה של האוצר הוסר. מלבד חברת AIG, שהשיקה לפני החג פוליסה חדשה, אך היא בעלת נתח שוק קטן מאד בתחום ביטוחי הבריאות ומחזיקה בפחות מ-5% ממנו, לאף חברה אין כיום פוליסה שאושרה על ידי רשות שוק ההון על פי הרפורמה החדשה.

ביום רביעי האחרון, רגע לפני החג, הודיעה חברת הביטוח הפניקס לסוכני הביטוח שעובדים איתה כי הם לא יוכלו לשווק את מרבית פוליסות ביטוחי הבריאות שלה לאחר ה-1 באוקטובר (וזאת למעט ביטוח מחלות קשות). מיד לאחר החג הצטרפה אליה גם הראל וחברות הביטוח האחרות צפויות לצאת בהודעה דומה על הפסקת שיווק פוליסות הבריאות הקיימות.

אם אין לי ביטוח פרטי, האם למהר לרכוש אותו לפני ה-1 באוקטובר?

בחלק גדול מהרפורמות שיושמו בביטוחי ובענף הבריאות בשנים הקודמות, הייתה תמימות דעים בענף עוד לפני השקתן שהן עלולות לפגוע במבוטחים, ולכן הייתה סיבה לשכנע מבוטחים לרכוש כיסוי פרטי לפני כניסתן לתוקף. כך, למשל, בשנת 2016 צומצם חופש הבחירה של המבוטחים ונקבע שחברות הביטוח והשב"נים יוכלו לכסות רק ניתוחים שמבוצעים על ידי רופאים ובתי חולים שבהסדר עימן. הפעם, לא בטוח שיש סיבה מובהקת לרוץ ולרכוש את הפוליסות הקיימות לפני סוף החודש הנוכחי.

לדברי ורדה לבקוביץ, מבעלי "עולם הבריאות", חברה למימוש זכויות בבריאות וסיעוד, ניתן אף למצוא יתרונות ברפורמה של רשות שוק ההון, כמו החזרה של חלק מכתבי השירות שנאסרו לשיווק בשנת 2016.

מנגד, היא מציינת גם חסרונות של הרפורמה, דוגמת התניית טיפולי פיזיותרפיה שבגלל החלוקה של הפוליסות לפרקים היא תינתן מעתה רק במקרה של אירוע רפואי קשה ולא כפי שהיה עד עתה שהכיסוי היה ניתן ביתר קלות.

בנוסף מסבירה לבקוביץ כי אם עד עתה מבוטח יכול היה לרכוש במקביל כמה כיסויים לטיפולים בחו"ל על מנת להגדיל את היקף הכיסוי (חלק מחברות הביטוח מציעות כיום כיסוי של עד מיליון שקל בלבד בעוד אחרות הציעו כיסוי ללא תקרה), כעת יוכלו החברות להציע כיסוי של עד 2 מיליון שקל, סכום שלדעתה של לבקוביץ עלול לעתים שלא להיות מספיק, מה גם שלא ניתן לרכוש כמה כיסויים כאלו מאחר שצעד כזה מוגדר על ידי האוצר ככפל ביטוח.

במקביל, בוועדת הבריאות של לשכת סוכני הביטוח בראשות נחמה גולדווסר, ציינו עוד כמה שינויים שלא יכללו ככל הנראה בפוליסות החדשות. כך לדוגמה לא צפוי להיכלל בפוליסות החדשות כתב שירות העוסק בבריאות הנפש למרות שהוא נכלל בפוליסות הקיימות, מאחר שיש התנגדות מצד האוצר לשירות הזה. ברובד האמבולטורי לא צפוי להיות כיסוי לילדים עד גיל מסוים, לעומת המצב היום, לא יהיה כיסוי לספקים שלא בהסדר עם חברות הביטוח ולא יהיה כיסוי לתזונאי כפי שקיים היום.

האם הביטוחים בקופות החולים ובחברות הביטוח צפויים להתייקר?

עדיין מוקדם לקבוע. חברות הביטוח ביקשו לייקר תעריפים על מנת לכסות את עצמן מפני העלות הגבוהה גם של הניתוחים שמבוצעים ישירות דרכן וגם של התשלום הנוסף בגין ניתוחים שיבוצעו באמצעות קופות החולים. מנגד, ההיתר ללקוח לרכוש רובד מסוים בחברה אחת ורובד אחר בחברה מתחרה עשוי לייצר תחרות גדולה יותר בין הגופים. בנוסף, על פי הרפורמה, הנחה שתינתן למבוטחים תהיה קבועה ל-10 שנים (הנחות שיינתנו החל ממועד זה על פוליסות קיימות, יידרשו גם הן לעמוד בתנאי זה ולהיות תקפות ל-10 שנים).

בענף הבריאות הביעו חשש מפני התייקרות של ביטוחי השב"ן, כצעד שיאפשר לקופות החולים להתמודד עם הפנייה אליהן של יותר מבוטחים מהביטוחים הפרטיים. ליאור ברק, סמנכ"ל קופות חולים במשרד הבריאות, אמר לאחרונה כי המדינה תישא בעלויות הללו, היא כבר הקצתה מאות מיליוני שקלים לכך והשירות הניתן לציבור לא ייפגע.

אנחנו בשיא עונת הנסיעות לחו"ל. האם לרפורמות תהיה השפעה גם על תחום זה?

לא. ביטוחי הנסיעות לחו"ל לא כלולים באף אחת מהרפורמות.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה