גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבע הדוגמניות ששינו לחלוטין את עולם האופנה

נעמי קמפבל, לינדה אוונג'ליסטה, סינדי קרופורד וכריסטי טרלינגטון, חברות הסופר מודלס של שנות התשעים, מככבות על שער מגזין "ווג" "של ספטמבר ● מאז פרסומו התמלאה הרשת בתלונות קולניות ונבזיות רבות על השימוש המוגזם בפוטושופ ● בתעשייה בה הדוגמנית היא החולייה החלשה ביותר בשרשרת המזון, סדרה חדשה אודות ארבעת הדוגמניות חושפת כיצד הן פילסו את דרכן לצמרת והצליחו לתבוע את כוחן הכלכלי

מימין: כריסטי טרלינגטון, נעמי קמפבל, לינדה אוונג׳ליסטה, סינדי קרופורד (יושבת) על השער של ה''ווג'', גיליון ספטמבר 2023
מימין: כריסטי טרלינגטון, נעמי קמפבל, לינדה אוונג׳ליסטה, סינדי קרופורד (יושבת) על השער של ה''ווג'', גיליון ספטמבר 2023

1

הדוגמניות נעמי קמפבל, לינדה אוונג'ליסטה, סינדי קרופורד וכריסטי טרלינגטון, חברות הסופר מודלס (דוגמניות העל) של שנות התשעים, מככבות על שער מגזין "ווג" "של חודש ספטמבר. את השער, המפאר הן את המהדורה הבריטית והן את המהדורה האמריקאית, צילם הצלם הברזילאי רפאל פברוטי. הסטיילינג הופקד בידיו של עורך המהדורה הבריטית אדוארד אנינפול, המסיים בעוד חצי שנה את תפקידו ומשתדרג לעמדה בכירה יותר בתאגיד התקשורת "קונדה נאסט", זאת לאחר שהביא רוח חדשה למגזין ושילב בין עמודיו נשים המתמודדות עם נכות, נשים שחורות ונשים מבוגרות.

מי שחשב שאיחוד הסופר מודלס משנות התשעים, כולן בעשור השישי לחייהן כיום, יגרוף תשואות - התבדה. מאז פרסום השער התמלאה הרשת בתלונות קולניות ונבזיות רבות על השימוש המוגזם בפוטושופ ועל כניעת הדוגמניות לסדר היופי הישן, במסגרתו אסור לחשוף אף סימן זיקנה. כותרת כתבה שהתפרסמה ב"הניו יורק טיימס" אף תהתה "האם הסופרמודלס מזדקנות או רק מרוטשות?".

2

השער הנוכחי הוא הומאז' לצילום מ־1990 שהתנוסס על השער של הווג הבריטי, אותו צילם צלם האופנה הגרמני פיטר לינדברג, ובו כיכבו הדוגמנית הבריטית נעמי קמפבל, הדוגמנית הקנדית לינדה אוונג'ליסטה, הדוגמניות האמריקאיות סינדי קרופורד וכריסטי טרלינגטון והדוגמנית הגרמנייה טטיאנה פטיץ, שמתה בתחילת השנה. השער הזה תקדימי כי הוא טבע את המושג "סופר מודלס", לראשונה בתולדות עולם האופנה.

השער שצילם לינדברג לא יכול היה להגיע בזמן טוב יותר: ילדי המועדונים שיוועו לקצת זוהר, ההמונים רצו להזדהות עם פנים יפות שמאחוריהן גם אישיות מעניינת, ובתי האופנה התארגנו תחת תאגידי ענק והתכוננו להציף את העולם בבגדים יקרים.

כותרת השער של הווג הבריטי "שנות ה־90: מה הלאה?" ניבאה את הכיוון אליו יילך העשור החדש: לראשונה, דוגמניות העל הפכו לידועניות, ועבור השתתפותן בתצוגות אופנה ובקמפיינים הן דרשו, וגם קיבלו, מיליוני דולרים, תעריפים שתעשיית האופנה לא שילמה מעולם לפני כן. אחד הציטוטים הידועים מאותו עשור הוא של לינדה אוונג'ליסטה, שאמרה בהקשר לעבודתה: "אני לא קמה מהמיטה בשביל פחות מעשרת אלפים דולר."

אלא שנוכחותן והשפעתן חרגו הרבה מעבר לגבולות עולם האופנה: הן הובילו תכניות טלוויזיה, שיחקו בסרטים ובסדרות, התחתנו עם שחקני קולנוע, הופיעו על שערי עיתונים (שאינם מתחום האופנה) ולוהקו לקליפים, הידוע שבהם הוא Freedom! '90 של ג'ורג' מייקל.

3

באמצע שנות האלפיים, עם התבגרותן, פינו הסופר מודלס את מקומן מקדמת הבמה לטובת דור חדש של דוגמניות, וכל אחת מהן פנתה לכיוון אחר.

לסינדי קרופורד בת ה־54 יש מותג קוסמטיקה והיא משמשת כמנטורית לשני ילדיה הדוגמנים. בתה הבכורה, קאיה גרבר, בעצמה מהדוגמניות הבולטות כיום, לוהקה כבר בגיל 10 לקמפיין של "ורסאצ'ה".

לינדה אוונג'יליסטה בת ה־57 היא הנשיאה, המנהלת הקרייאטיבית ודוברת מותג הקוסמטיקה Erasa. לפני כשנה הגיעה להסדר עם חברת קוסמטיקה אחרת, אחרי שתבעה אותה ב־50 מיליון דולר בעקבות הליך קוסמטי כושל ששינה לחלוטין את חזותה.

כריסטי טרלינגטון בת ה־53 נישאה לפני כעשרים שנה לשחקן אדוארד ברנס ולהם שני ילדים. היא הקימה ארגון צדקה התומך באימהות ברחבי העולם, ובשנים האחרונות חזרה לדגמן והצטלמה, לצד בעלה, לקמפיין של "קלווין קליין" ב־2017. היא גם שותפה בקרנות צדקה ומקדמת יוגה.

היחידה מבין הסופר מודלס שממשיכה לדגמן באופן רציף מאז שנות ה־90 היא נעמי קמפבל בת ה־53. לצד הדוגמנות, היא גם משמשת כשופטת בתכנית הריאליטי The Face ומשחקת בסדרות טלוויזיה.

4

בראיון שליווה את צילום האיחוד נזכרו הדוגמניות בעשור ההוא בו נבראו כסופר מודלס. "נכון, זה היה מטורף, אבל עם כל הכבוד - אנחנו לא הביטלס", אמרה לינדה אוונג'ליסטה. "היינו חבורת בנות מלוכדת, דאגנו זו לזו והיינו נאמנות אחת לשנייה. אם מישהי נפלה, הושטנו לה יד".

בנוגע להזדקנות היא אמרה: "אני רוצה את הקמטים, אבל אני מזריקה בוטוקס למצח, כך שאני צבועה. ועם כל זה, אני עדיין רוצה להתבגר". קרופורד מצידה אמרה: "העולם מבקר נשים כשהן מתבגרות, אבל אנחנו עדיין יכולות ליהנות, אנחנו יכולות להיות יפות, ואנחנו עדיין יכולות לבלוט".

5

סדרה דוקו חדשה בת 4 פרקים בשם The Super Models, בהשתתפות קמפבל, אוונג'ליסטה, קרופורד וטרלינגטון, עלתה אתמול ב"אפל טי.וי". "הסדרה חוזרת לשנות ה־80 כשארבע נשים מקצוות העולם התאחדו בניו יורק", נמסר בהודעת היח"צ. "כל אחת מהן היתה כוח בזכות עצמה, אבל יחד הן שינו את התעשייה. הפרסום שלהן היה כה גדול שהוא האפיל על המותגים והמעצבים שהן ייצגו. השמות 'סינדי', 'לינדה', 'נעמי' ו'כריסטי' היו חשובות כמו המעצבים שהן דיגמנו עבורם". בתעשייה בה הדוגמנית היתה החולייה הנמוכה והחלשה ביותר בשרשרת המזון במשך שנים, הסדרה חושפת כיצד הרביעייה הזו הצליחה לתבוע את כוחה, הממשי והסימבולי, ובכך סללה את הדרך לדורות של דוגמניות שבאו אחריה, מקייט מוס וג'יזל ועד בלה וג'יג'י חדיד.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה