גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפי מכוניות חדשות מגיעות לישראל גם בתקופת המלחמה, וזה המרוויח הגדול

המלחמה המתמשכת משנה סדרי עולם בענף הרכב הישראלי, שעה שהנמלים מתקרבים לתפוסת יתר על רקע הירידה במכירות ● מה קורה לשוק היוקרתי והרווחי של פריקת כלי הרכב ואכסונם, איך חיפה צוברת יתרון על אשדוד, ומדוע יבוא הרכב העקיף צפוי להיפגע במיוחד

כלי רכב חדשים ממתינים בנמל חיפה / צילום: דוברות  נמל חיפה
כלי רכב חדשים ממתינים בנמל חיפה / צילום: דוברות נמל חיפה

בחודש אוקטובר, בעיצומה של המלחמה, נמסרו בישראל קצת יותר מ־12 אלף כלי רכב חדשים מיבוא סדיר ועקיף, ירידה של כ־28% לעומת אוקטובר אשתקד. הפסימיסטים יגידו שמדובר בירידה דרמטית, שמשקפת את הקיפאון הכולל במשק ורומזת לבאות.

שאלות ותשובות | צה"ל "גייס" אלפי כלי רכב אזרחיים מתחילת המלחמה. כך זה עובד 
75 אלף כלי רכב תקועים בנמלים: היבואנים מסרבים להתחייב על מחירים 

אבל האופטימיסטים, ונותרו עוד כמה מהם, סבורים שכ־12 אלף מסירות רכב בחודש של מלחמה מעידות על גרעין של ביקוש גנרי לרכב חדש, שצפוי לצמוח במהירות כשהמשק יחזור למסלולו. נציין שעל פי נתוני מס רכוש נפגעו עד כה במלחמה אלפי כלי רכב פרטיים, וגם התנודות המשמעותיות של האוכלוסייה מיישובי הספר לעבר ישובים עורפיים עתידה להאיץ את הביקוש לניידות אישית, כלומר רכב.

אבל עוד חזון למועד. בינתיים המלחמה ממשיכה לשנות את המוסכמות ואת חוקי משחק בענף הרכב הישראלי ובלוגיסטיקה שתומכת בו ולייצר "נזק היקפי" שהשפעתו עשויה להיות ארוכת טווח.

לחץ לוגיסטי באילת ודאגה בתעשיית הביטוח

נמלי ישראל הם השער הלוגיסטי של ענף הרכב הישראלי. בשנה ממוצעת עוברים דרכם כ־300 אלף כלי רכב, פלוס מינוס כאשר הפריקה והאכסון של כלי הרכב נחשבת לתחום פעילות יציב, רווחי ויוקרתי של הנמלים, שמגלגל על פי הערכות בין 250 ל־350 מיליון שקל בשנה.

גם חלוקת "עוגת הרכב" בין הנמלים הייתה עד היום די יציבה. נמל אילת נחשב ליעד העיקרי לפריקה ואכסון של כלי רכב, שמגיעים מהמזרח, בעיקר מיפן וקוריאה ובשנתיים האחרונות גם מסין. הובלת הרכב מאילת למרכז הארץ היא ממושכת ולא זולה אבל זו עלות שולית בהשוואה לאגרת המעבר של ספינות בתעלת סואץ.

נמל אשדוד פופולרי במיוחד לפריקת רכב בזכות הקרבה למתקני ההכנה למסירה של יבואני הרכב. על פי נתוני חברת נמלי אשדוד בשנה שעברה נפרקו בנמל כ־134 אלף כלי רכב חדשים, בדומה ל־2021.

גם נמל חיפה נכנס כיום בקצב מואץ לתחרות על פריקת כלי רכב, אם כי עד למלחמה הוא היה עדיין רחוק מאשדוד. בשבעת החודשים הראשונים של 2023 נפרקו בו כ־40 אלף כלי רכב, עליה של יותר מ־60%.

בתמונה נמצא נמל המפרץ החדש מנסה להשיג נתח מהעוגה היוקרתית והיתרון שלו הוא שטחי עתודה לא מנוצלים, שעליהם ניתן לאכסן למעלה מעשרת אלפים כלי רכב. בנמל גם קיימת אופציה לפריקת חלק מאוניות הרכב ברציף המכולות העיקרי שלו.

המלחמה שינתה משמעותית את המפה התחרותית בתחום פריקת הרכב ואכסונו והיא מאיצה כיום תהליכים שהחלו עוד לפניה. בתחילת אוקטובר נמצא הענף בעיצומה של תנופת הצטיידות חסרת תקדים ברכב חשמלי וברכבי פלאג־אין לקראת עליית המס בינואר. אלפי כלי רכב נוספים המשיכו וממשיכים להגיע גם בעיצומה של המלחמה ונתקלים במצב חריג של נמלים "סתומים" ומחסור בשטחי אכסון.

נמל אילת, למשל, התאפיין עוד לפני תחילת המלחמה בתפוסת יתר ובעיכובים בפריקת ספינות רכב, בין השאר בשל "הצונאמי" של יבוא כלי רכב מסין. על פי הערכות, בתחילת אוקטובר נמצאו בנמל ובשטחי הערובה שנלווים אליו מעל 42 אלף כלי רכב. אם לוקחים בחשבון שמתחילת המלחמה פחתה זמינות המוביליות לרכב בשל גיוס הנהגים, אפשר להניח שהתפוסה בנמל רק עלתה מאז.

אל הלחץ הלוגיסטי נוספו המתקפות האחרונות מכיוון תימן, שאמנם לא גרמו שום נזק אבל יצרו דאגה בתעשיית הביטוח הימי, שאחראית על קביעת "ביטוח סיכוני המלחמה" בנמלים שונים בעולם. אם פרמיית הביטוח לפריקה באילת תתייקר בכמה סדרי גודל, כפי שקרה באשדוד, המצב עשוי להשפיע על החלטות העגינה של ספינות הובלת הרכב.

עסקי פריקת הרכב בנמל אשדוד, שהיו לפני המלחמה בתנופה עקב הגעת קווי רכב חדשים מסין לאירופה, נפגעו משמעותית. הקרבה היחסית לעזה ונפילת טילים באזור הקפיצו פי 10 את "ביטוח המלחמה" והביאו להסטת ספינות, שהיו מיועדות לפרוק בו כלי רכב, לנמל חיפה. בהערת אגב נציין, שבחוזי ההובלה של חברות הספנות יש סעיף "כוח עליון", שמאפשר להן שלא לעגון ביעד מתוכנן על פי שיקולן, מבלי להתייעץ בלקוח. לא מעט ספינות רכב הוסטו בשל כך לנמל חיפה.

חיפה מתחזקת על חשבון אשדוד

כאמור, נמל חיפה מסתמן בינתיים כמרוויח הגדול מהמהומה הלוגיסטית בתחום הרכב. כיום מאוכסנים בו למעלה מ־20 אלף כלי רכב, כולל אלפי חשמליים מתוצרת סין, שנפרקו בשבועיים האחרונים בלבד. זאת לצד מאות משאיות ואוטובוסים מהמזרח. כלי הרכב הללו ממלאים כיום את הנמל ואת שטחי אכסון החדשים במזרח נמל הקישון. הקושי בהשגת מוביליות רכב למרכז הארץ מכביד מאד כרגע על שינוע כלי הרכב ואוניות הרכב ממשיכות להגיע.

עוד מרוויח בפוטנציה הוא נמל המפרץ החדש, שכאמור מנסה מזה זמן לנגוס מעוגת פריקת הרכב. המלחמה האיצה מאוד את התהליך ולראשונה אוכסנו בשטח הפיזי של הנמל כלי רכב, שנפרקו בנמל חיפה המתחרה אבל נתקלו בבעיה של מחסור בשטח אכסון.

לא מן הנמנע שההיתר התקדימי לאכסן כלי רכב בנמל המפרץ יאפשר לנמל הצעיר גם להיכנס לתחום הפריקה של ספינות ייעודיות להובלת רכב אחרי המלחמה.

כך או כך, הירידה בהיקף המסירות מגדילה עוד את הצפיפות בנמלים ולא ברור כמה עוד כלי רכב ימשיכו להגיע בשבועות הקרובים ויצטרפו לכ־80 אלף שכבר נמצאים שם.

בלי גב כלכלי: מכה ליבוא העקיף

לצד שינויים בתמונה הלוגיסטית, בענף מעריכים כיום כי ייתכנו שינויים גם במפת יבוא הרכב בעקבות המלחמה. נזכיר, שבשנתיים האחרונה נרשמה תאוצה משמעותית בהיקף היבוא העקיף של כלי רכב ולתחרות נוספו עשרות יבואנים מקבילים, שלא מוגבלים בכמות היבוא, לצד מאות יבואנים "זעירים", שרשאים לייבא עד 20 כלי רכב בשנה. המלחמה תפסה גם אותם בתנופת הצטיידות לא מבוטלת של כלי רכב חשמליים ופלאג־אין ועם מלאים של מאות ואולי אלפי כלי רכב בנמלים.

אלא שבניגוד ליבואנים הגדולים, שיש להם מספיק גב כלכלי וקווי אשראי כדי לשרוד חודש או חודשיים של שפל ארצי במכירות כמו גם ביטולי הזמנות סדרתיים, היחלשות דרמטית של השקל ו"ישיבה" על מלאי לא מכור בשווי עשרות ומאות מיליוני דולרים, עבור חלק מהיבואנים העקיפים זו מכה אנושה. לרובם גם אין תנאי תשלום נוחים מול הספקים והתחשבות כמו זו שמעניקים יצרני הרכב ליבואנים שקשורים איתם חוזית.

לפיכך לא מן הנמנע שנראה גל של חדלות פירעון בענף היבוא המקביל, לצד מלאים שימשיכו להיות "תקועים" במכס.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט