גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקים תקועים ועומס מצטבר: למה מערכת המשפט עדיין פועלת במתכונת חירום?

חודש אל תוך המלחמה, בתי המשפט עדיין מתנהלים במתכונת חירום, כשאלפי דיונים בוטלו ללא מועד חדש, ותיקים ממשיכים להיפתח ● מחשש מהעומס המצטבר, משרדי עורכי הדין הגדולים דורשים משר המשפטים להחזיר את המערכת לשגרת חירום: "לשופטים יש שיקול־דעת להיענות לצרכים פרטניים" ● בסביבת השר לוין אומרים כי גיוס מאבטחי בתי המשפט למילואים מקשה על הרחבת הפעילות

בית המשפט העליון. מערכת המשפט מושבתת / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS
בית המשפט העליון. מערכת המשפט מושבתת / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

עם פרוץ המלחמה ב־7 באוקטובר חתם השר יריב לוין על צו לפיו בתי המשפט יפעלו במתכונת חירום, כך שאלפי דיונים שהוגדרו כלא דחופים התבטלו. הדיונים הדחופים מתקיימים בווידאו קונפרנס. אך אם בהתחלה צמצום היקף הפעילות התבקש - ככל שעוברים השבועות, ההצדקה פחתה.

כך מתמודדים במשרדי עורכי הדין עם הפגיעה הכלכלית של המלחמה
האמא רצתה להשאיר את הילדים בחו"ל, האבא רצה שיחזרו לארץ. מה קבע בית המשפט? 
לוין הודיע שיביא למינוי שופטים שיש להם הסכמה רחבה. מה אומר החוק?

הנחיות פיקוד העורף לא מגבילות את מרבית האזורים בהם מצויים בתי המשפט למעט אזורי העימות, ואפילו התלמידים חזרו לבתי הספר במתכונת זו או אחרת. לוין ממשיך להאריך את הצו, בתיאום עם הנהלת בתי המשפט, מדי שבוע, והביקורת מהציבור גוברת. בסביבת השר אומרים כי הסיבה המרכזית היא מחסור במאבטחים שגויסו למילואים, בכל בתי המשפט.

ההשלכות של הארכת מתכונת החירום הן הימשכות הליכים בתיקים רבים והטלת עומס נוסף על בתי המשפט בהמשך תוך פגיעה בזכויות המתדיינים. כל זאת, כאשר בתי המשפט התמודדו קודם עם עומס עצום ומחסור בשופטים רבים.

 

"השבת מערכת המשפט לפעילות חיונית להנעת כלכלת המשק", כתבו בתחילת השבוע כל ראשי משרדי עורכי הדין הגדולים בארץ לשר המשפטים בדרישה להחזיר את בתי המשפט לפעילות שוטפת. "השבתה זו לתקופה ממושכת מהווה פגיעה קשה מאוד בציבור המתדיינים, גורמת לעינוי דין, משתקת צורך חברתי חיוני ואף גורמת לפגיעה קשה בציבור עורכי הדין עצמם", כתבו.

הם הדגישו כי השבת מערכת המשפט לפעילות, אף אם תחת מגבלות נדרשות, היא "חיונית להנעת כלכלת המשק, למשפחות שפרנסתן תלויה בפעילות מערכת המשפט ולצמצום הפגיעה הכלכלית הכרוכה במצב החירום".

עוד טוענים משרדי עורכי הדין הגדולים כי ניתן להחזיר לפעילות את מערכת המשפט בכפוף להנחיות פיקוד העורף. "לשופטים יש שיקול־דעת להיענות לצרכים פרטניים הנובעים ממצב החירום, ובכלל זאת להורות על דחיית מועדים ודיונים או שמיעתם בהיוועדות חזותית במקרים פרטניים שיימצאו מתאימים לכך".

עיכובים נוספים על גבי העומס הקיים

בין הדיונים שבוטלו היו דיוני הוכחות בתיקים אזרחיים ופליליים. דיונים אלה נקבעים לרוב זמן רב מראש, מאחר שהם דורשים מהשופט לפנות ימים שלמים ומהצדדים להיערך להם ולהכין עדים. בתיקים הפליליים יש משמעות רבה בתיקים של עצורים עד תום ההליכים - הזכות של הנאשם העצור נפגעת מאחר שהוא שוהה במעצר, משפטו מתארך, וההכרעה מתרחקת. עשויה להיות גם השפעה על הציבור בכך שעצורים יבקשו להשתחרר נוכח השיהוי במשפטם.

במקרה של תיקים חשובים וגדולים בהם מתנהלים שלושה דיונים בשבוע, המשמעות של חמישה שבועות של עבודה במצב חירום היא אובדן של 15 ישיבות, כלומר עשרות שעות דיון.

סוג דיונים נוסף שבוטל בתקופת החירום הוא דיונים בערעורים פליליים ואזרחיים בבתי המשפט המחוזיים ובעליון. בבית המשפט העליון בעלי דין ממתינים לעתים למעלה משנה עד למועד הדיון. ביטול המועדים יגרור עיכוב נוסף.

בתחום האזרחי לא מתקיימים דיוני קדם־משפט. בעלי דין שתובעים או נתבעים נאלצים להמתין לקידום משפטם. בבתי משפט השלום יש נכון לסוף 2022 כ־250 אלף תיקים פתוחים בתחום האזרחי. אלה מהווים 71% מהתיקים. גם בבתי המשפט המחוזיים התיקים האזרחיים מהווים את מרבית העבודה - נכון לסוף 2022, תיקים אלה הקיפו 84% מכלל התיקים וכוללים כ־39 אלף.

עו"ד אביב טסה, העוסק במשפט מסחרי ונדל"ן, מוסיף כי "הקפאת מערכת המשפט בשל המלחמה תיצור עומס נוסף על המערכת שעמוסה בלאו הכי. לצערי, אין מנגנון שיוכל לפצות את המתדיינים שממתינים לפסקי דין דחופים, וגם אין שיפוי שיוכלו לקבל בעלי דין שהדיונים בעניינם בוטלו ולא ברור מתי יתקיימו. חובה לייצר שגרת מלחמה".

בתי הדין הרבניים המשיכו לפעול כרגיל

בעוד מערכת בתי המשפט בהשבתה כמעט מלאה, בתי הדין הרבניים המשיכו לפעול באזורים שאינם אזורי עימות. עו"ד רונן דליהו, המתמחה בדיני משפחה, מבקר את חוסר התיאום ומסביר את הבעייתיות. "איך ייתכן שאין תיאום וסנכרון בין המערכות? לא ייתכן שתיקים ידונו במרבית בתי הדין הרבניים כרגיל למרות המלחמה, ואילו תיק שמתנהל במקביל במערכת בתי המשפט לענייני המשפחה לא יידון".

לדבריו, "בישראל כידוע קיים 'מרוץ סמכויות', מה שיוצר אי־סימטריה חמורה ועדיפות למי שמעדיף להתדיין דווקא בבית הדין הרבני".

עו"ד דליהו מוסיף כי "עצם סגירת בתי המשפט למשפחה לדיונים רק בעניינים דחופים הוא לא סביר. יש עומס עצום בבתי המשפט, ואנשים מחכים לדיונים חודשים ארוכים".

גם ההמשכיות העסקית במשק נפגעת

מחלוקות עסקיות רבות המצויות בהליכים משפטיים ממתינות, ואלה מעכבות את העבודה העסקית שממילא נפגעה במלחמה. ביטול הדיונים משפיע גם על ציבור עורכי הדין, שעבודתם נפגעת גם בתחום הפלילי וגם בתחום האזרחי.

מעבר לנזק של עומס מצטבר, יש עורכי דין הסבורים כי היה מקום לנמק את הצעד להאריך בצורה כה ממושכת את מצב החירום. לדברי עו"ד אלי שימלביץ, ראש מחלקת הליטיגציה במשרד בורוכובסקי, "מערכת המשפט היא אחת מהמערכות הבסיסיות שהמדינה מחויבת לספק לאזרחים שלה. המדינה לא עושה את התפקיד שלה, מבלי שהיא רואה לנכון לבוא ולהסביר לציבור את הנחיצות של הצעד הזה".

עו"ד שימלביץ מוסיף: "למה לא לקיים דיון בבית המשפט המחוזי בתל אביב או בנצרת? אלה מבנים חדישים שבטוח יש בהם מרחבים מוגנים. ואם יש בעיה של כמות האנשים, אז אפשר להגביל".

לפני כל הארכת צו החירום מתנהל דיון בין הנהלת בתי המשפט, בראשה עומד השופט מיכאל שפיצר, לבין שר המשפטים לוין, כאשר הצו האחרון הוארך עד ליום 9 בנובמבר. בין השיקולים, העובדה שבעלי דין ועורכי דין רבים מצויים במילואים. שיקול אחר נוגע למחסור באנשי משמר בתי המשפט שגויסו למילואים, ולכן יש מגבלה של מקום. למרות החסמים, להנהלת בתי המשפט יש אפשרות להרחיב את הדיונים במידה רבה באזורים בהם אין מגבלות של פיקוד העורף ובכפוף להנחיות.

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

עלייה במספר התיקים הפליליים באוקטובר

לצד זאת, בתקופת החירום מזכירויות בתי המשפט ממשיכות לעבוד ופותחות תיקים. לפי נתוני הנהלת בתי המשפט, השוואה בין מספר התיקים שנפתחו באוקטובר 2022, בו היו 13 ימי עבודה בגלל החגים - לבין אוקטובר הנוכחי, בו היו 18 ימי עבודה, מעלה כי מספר התיקים האזרחיים שנפתחו ירד, ואילו מספר התיקים הפליליים גדל.

סך כל התיקים שנפתחו באוקטובר השנה עומד על 66,491 לעומת התקופה המקבילה בשנת 2022, אז נפתחו כ־60 אלף תיקים. כך למשל - 843 תיקי תביעות קטנות נפתחו באוקטובר 2023, לעומת 2,430 בתקופה המקבילה בשנת 2022. בתיקים אזרחיים בבתי המשפט המחוזיים נרשמה ירידה באוקטובר 2023 מול התקופה המקבילה שנה קודם, אבל בבתי משפט השלום נרשמה עלייה, כך שלא ניתן לסמן מגמה ברורה.

בתחום הפלילי ניכרת עלייה במספר התיקים. באוקטובר 2023 נפתחו 3,008 בבתי משפט השלום והמחוזי מול 1,838 תיקים בשנת 2022 באותה תקופה. מספר התיקים הפליליים בבתי משפט השלום בתקופה המלחמה כמעט הכפיל את עצמו ביחס לשנה שקדמה.

עו"ד נתי לגמי, מנהל מחלקת המעצרים בסנגוריה הציבורית הארצית, מסביר כי קיימת עלייה משמעותית במעצרים בגלל שינוי המדיניות כלפי שוהים בלתי חוקיים עם פרוץ המלחמה. קודם העמידו לדין רק מכניסה שלישית לישראל, ועכשיו מכניסה ראשונה.

בו־בזמן, הגבלת הדיונים משפיעה גם על עורכי הדין בשירות הציבורי. אלה ממשיכים להופיע בדיונים דחופים, אך חלק ניכר מעבודתם התבטל. לפי החלטת המשרד, הפרקליטים יכולים לעבוד מהבית בתקופה זו. המצב מעלה קושי בפיקוח על העבודה ועל התפוקות של הפרקליטים. לשופטים התפנה זמן פנוי, חלקו לא מנוצל לאור ביטול הדיונים, ואחרים מנצלים את הזמן לכתיבת פסקי דין שמחכים זמן רב לטיפול.

54 תקני שופטים יתפנו עד סוף השנה

במקביל, המחסור בשופטים נמשך, ועד סוף השנה יחסרו 54 שופטים. לוין, שעד כה התנגד לכנס את הוועדה נוכח רצונו לשנות את הרכבה לטובת שליטה של הקואליציה, הודיע השבוע כי יכנס אותה בתוך 15 ימים.

לדברי לוין, הוא יביא לוועדה החלטות שיש להן הסכמה רחבה. מכך ניתן להסיק כי אין בכוונתו להביא למינוי נשיא לבית המשפט העליון או שופטים במקומן של שתי שופטות לאחר פרישתן של הנשיאה אסתר חיות והשופטת ענת ברון בחודש שעבר.

לוין גם הודיע השבוע, יחד עם ממלא־מקום הנשיא עוזי פוגלמן, על מינוי 14 שופטים "עמיתים", שפרשו לגמלאות וימונו באופן זמני וחלקי. הסיבה היא כמובן העומס הקיים על הרשות השופטת. הנהלת בתי המשפט הוציאה הודעה חריגה, לפיה "הכוונה למנות שופטים עמיתים אינה מהווה בשום אופן תחליף לצורך באיוש תקני השפיטה הפנויים כדי להתמודד עם העומס הכבד המוטל על מערכת המשפט".

עוד כתבות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים