גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות המלחמה: משרד הבריאות דורש תוספת מיידית של עד 10 מיליארד שקל

במשרד מגבשים תוכנית פעולה לשלושה תחומים בוערים: שיקום הפצועים, הגברת מערך בריאות הנפש ומיגון בתי החולים ● גורם במשרד הבריאות: "כשאנחנו מסתכלים על בריאות הנפש, אנחנו נחרדים. עד מתי יוכל האוצר להשהות את תשובתו?"

אנשי פיקוד העורף בבית החולים ברזילי / צילום: Reuters, AMIR COHEN
אנשי פיקוד העורף בבית החולים ברזילי / צילום: Reuters, AMIR COHEN

עלות המלחמה למערכת הבריאות הוערכה לאחרונה בכ-200 מיליון שקל בחודש, אבל גם ביום שאחרי יצטרך המשרד להשקיע סכומי עתק כדי לטפל בהשלכותיה. בימים אלה מגבשים במשרד הבריאות תוכנית ששמה דגש על שלושה תחומים בוערים: שיקום הפצועים, תגבור מערך בריאות הנפש והאצת מיגון בתי החולים. התקציבים הנוספים הנדרשים לטיפול בכל הנושאים האלה עשויים להגיע עד 10 מיליארד שקל.

קיצוץ של 70% בכספים הקואליציוניים? יותר קרוב ל־11%
עלות המלחמה למערכת הבריאות: כ-200 מיליון שקל לחודש
באוצר מכחישים את הפרסומים בתקשורת: לא נלווה כסף מבנק ישראל

"צריך להקים את התשתיות עכשיו"

עם פרוץ המלחמה, אמר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב שבתי החולים וקופות החולים ישופו עבור כל טיפול "בגבולות הסביר" בנפגעי המלחמה. כרגע, ההוצאות המוספות נספגות בגירעונות המוסדות האלה, ומשרד הבריאות יצטרך להשיג תקציב מהאוצר כדי לאזן אותם.

אבל הטיפול המוגבר במסגרות הקיימות הוא רק חלק מהסיפור. "עלינו להקים תשתיות חדשות כדי להתמודד עם מה שמצפה לנו אחרי תוך כדי ואחרי המלחמה", אומר גורם במשרד הבריאות. "אנחנו צריכים להקים את התשתיות עכשיו". לדבריו, במשרד עוסקים כבר בימים אלה בהקמת תשתיות לשיקום פצועים בבית החולים פוריה ובהדסה הר הצופים.

במשרד הבריאות אומרים שהם פועלים להוספת מאות מיטות שיקום באופן מיידי, באמצעות הקדמת התוכנית הרב־שנתית להקצאת מיטות שנמצאת בשלבי גיבוש סופיים והקצאת המשאבים המתאימים לכך. "לצד הגדלת מספר מיטות השיקום, משרד הבריאות שם דגש על חיזוק תחום השיקום בקהילה, בעיקר באמצעות הקמת מרכזי יום נוספים, שיאפשרו גם שילוב שיקום בבית ומרחוק", נמסר.

 

התקציבים לא אמורים להגיע במלואם ממשרד הבריאות. חלקם מושת על משרד הביטחון וחלקם על ביטוח לאומי. אלא שכדי לפתוח מיטות שיקום חדשות נדרש סינכרון ביניהם.

מתכוננים למגפה בתחום בריאות נפש

נושא שהוא כמעט כולו בידי משרד הבריאות הוא הטיפול בבריאות הנפש, הן של הנפגעים הישירים מהאירועים והן של כלל האוכלוסייה. המשרד כבר החל בגיוס מומחים כדי להתמודד עם מה שצפויה להפוך למגפת בריאות נפש שממדיה אדירים.

בינתיים, משרד הבריאות נתן חיזוק תקציבי לעמותות המפעילות קווי חירום לתמיכה נפשית, סבסד שלוש שיחות עם פסיכולוג לכל אזרח והקים קליניקות אד־הוק במקומות שבהם נמצאות קבוצות מפונים מהעוטף. אבל גם למשרד ברור שדרושה תוכנית הרבה יותר משמעותית בתחום, והיא אמורה להתפרסם בקרוב.

"הנושא הזה הוא בליבת הפעילות שלנו היום", אומר גורם במשרד הבריאות. "כשאנחנו מסתכלים על בריאות הנפש, אנחנו נחרדים. אנחנו חייבים להאיץ את תחום הטיפול הנפשי, והשאלה היא עד מתי האוצר יוכל להשהות את תשובתו".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בימים אלה אנו מגבשים את תקציב המדינה ל־2024 תוך שינוי סדרי העדיפויות למצב הנוכחי".

 

הביקורת של פסיכולוגים על התוכנית המתגבשת

אחד האתגרים הגדולים הוא המחסור בפסיכיאטרים, שבלט עוד לפני 7 באוקטובר.

אורך התורים הגיע לחודשים רבים ואפילו ליותר משנה - מה שהפך אותם ללא רלוונטיים. גם ברפואה הפרטית קשה היום למצוא תור לפסיכיאטר. לבעיה הזאת אין פתרון מיידי, משום שמדובר בהכשרה ארוכה וכמעט ולא ניתן לייבא בעלי מקצוע מחו"ל בתחום הזה.

בניגוד לפסיכיאטרים, המחסור בפסיכולוגים הוא בעיקר בשירות הציבורי. פסיכולוגים רבים עזבו את השירות הציבורי בגלל שכר נמוך, תנאים גרועים ומיעוט תקנים. "חייבים לטפל בשכר של הפסיכולוגים ושל העובדים הסוציאליים", אומר גורם ממערכת הבריאות.

עם זאת, פסיכולוגים שכבר נתקלו בתוכנית של משרד הבריאות טוענים שהיא לא תצליח להביא פסיכולוגים רבים מהמגזר הפרטי וכי היא כוללת שילוב של גורמים שלא קיבלו הכשרה מלאה כפסיכולוגים.

בינתיים ממשיכים פסיכולוגים רבים לטפל בהתנדבות בנפגעי האסון בתנאים שלהם, ואף שהמצב הזה מבורך, הוא עשוי להקשות על הסינכרון הנדרש.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר