גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משכירים או שוכרים דירה? כך תוכלו להגן על עצמכם בימים אלו

האם מלחמה בישראל היא כוח עליון או אירוע שניתן לצפות? לתשובה לשאלה זו יש השפעה מכרעת על המחויבות החוזית בתחום הנדל"ן ● מצב הלחימה המתמשך הביא לדילמות שבהן החוק אינו נותן מענה ברור ● גלובס בדק חמישה מקרים

בית בשדרות שנפגע מרקטה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ. קריאייטיב
בית בשדרות שנפגע מרקטה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ. קריאייטיב

מצב המלחמה מביא למצבים חדשים שעמם מתמודדים רוכשי דירות, משכירים ושוכרים. החוק מכיר בנסיבות שבהן הסכמים שנחתמו לא יכולים להתממש, אך המצב כיום מורכב ומעלה הרבה סימני שאלה.

משרד המשפטים עובד על חוק שיסדיר את הסיטואציות שעולות בימי אלו. ובינתיים, גלובס מביא חמישה מקרים אמיתיים, ואת עצתם של עורכי דין המתמחים בתחום. 

"היצע מטורף": איך שינתה המלחמה את שוק השכירות בתל אביב? 
המלחמה טרפה את הקלפים לשוכרים ולמשכירים. מתי ניתן להפר את החוזה? 

1 המשכירה שלא גובה שכירות על דירה בשדרות

"בבעלותנו דירה באזור העוטף. לא גבינו מהשוכרים שכר דירה מתחילת המלחמה ואין בכוונתנו לגבות מהם. האם אנחנו זכאים לפיצוי"?

עו"ד שרית האושנר־רפאל, שותפה במחלקת נדל"ן במשרד נשיץ ברנדס אמיר, מסבירה כי נכון להיום לא נקבעו הוראות לפיצוי בעלי בתים במצב זה. מאידך - גם לא ניתן פטור גורף מתשלום דמי שכירות לשוכרים במקרים כאלו.

שרית האושנר-רפאל, משרד נשיץ ברנדס אמיר / צילום: יח''צ

עם זאת, עו"ד האושנר־רפאל מסבירה כי חוקק חוק חדש במלחמה, המאפשר לשוכרים לדחות את תשלום דמי השכירות ב־60 יום אם הם עומדים בתנאי הזכאות על־פי אותו חוק. החיוב יבוצע לא יאוחר מיום 31.12.23, אך התקופה הוארכה פעם אחת, וייתכן שתוארך עוד בהמשך.

לדברי עו"ד האושנר־רפאל, "שוכר שטרם שילם את דמי השכירות ומעוניין לדחות אותם בהתאם לחוק זה - צריך להודיע לבעל הדירה על מבוקשו לדחות את התשלומים. יש צורך לבדוק האם גם בעל הבית נכנס תחת הקריטריונים הקבועים בחוק לזכאות לדחיית מועד - אם הוא עצמו גר ביישוב שפונה, או משרת בכוחות הביטחון וההצלה בתקופה שבחוק, או שהוא נפצע בפעולות איבה בתקופה זו ואושפז למשך 7 ימים לפחות או שבן זוגו נעדר, נחטף או נשבה באותה תקופה. במקרה כזה לא ניתן לדחות את התשלום ללא הסכמת בעל הבית.

"אחת הטענות שיכולים שוכרים להעלות היא שהמלחמה יצרה סיכול של הסכם השכירות, אולם בתי המשפט לא היו אחידים בעבר בדעתם אם מלחמה בישראל הינה דבר לא צפוי שיכול לגרום לסיכול.

"בנוסף, גם אם בית המשפט יאשר שהסכם השכירות סוכל, אין פטור אוטומטי של השוכר מתשלום דמי שכירות, אלא בית המשפט יבחן את הנסיבות ויקבע אם וכמה על השוכר לשלם לבעל הדירה. בין נסיבות אלו ניתן יהיה גם להביא בחשבון את המענקים שהמפונה עצמו קיבל מהמדינה לאור פינויו מהמושכר".

2 שוכר דירה בצפון שפונה ונאלץ להמשיך לשלם

"אנחנו שוכרים דירה בצפון ומפונים כרגע. בעלי הבית שלנו אומרים שאין להם אפשרות לדחות את המשכנתה כי זה רק למי שמפונה בעצמו. זה אומר שאנחנו נצטרך להמשיך לשלם על דירה שאנחנו לא גרים בה. האם אנחנו יכולים לקבל דחייה לתשלום לפי החוק?

עו"ד האושנר־רפאל מסבירה כי אם היישוב בצפון כלול ברשימה שנקבעה בחוק דחיית מועדים, השוכרים זכאים לדחות את תשלומי דמי השכירות בין 7 לאוקטובר ועד 7 לדצמבר - 60 ימים ולא יאוחר מיום 31.12.23 (עשויה להיות הארכה נוספת).

לצורך כך, על השוכרים להודיע לבעל הדירה על כך שהם מבקשים לדחות את התשלומים בהתאם להוראות החוק. "אם גם בעל הבית נכנס תחת הקריטריונים הקבועים בחוק לזכאות לדחיית מועד, אז במקרה כזה החוק לא חל, ולא ניתן לדחות את התשלום ללא הסכמת בעל הבית", מסבירה עו"ד האושנר־רפאל.

3 משכירים ללא עלות את הדירה למפונים

כחלק מרוח ההתנדבות בשל המלחמה, בעלי דירות רבים החליטו להעמיד את דירותיהם למפונים מהדרום ללא עלות. עולה השאלה מה קורה במקרה של נזק בדירה או בכלל מה המעמד החוקי של היחסים בין הצדדים.

לדברי עו"ד נרם אבו ח'יט, שותפה במשרד בלטר גוט אלוני ושות' ומנהלת מחלקת מקרקעין, במקרים מסוג זה הסכם בכתב הוא הדרך הטובה ביותר להגן על זכויותיהם של שני הצדדים. היא מסבירה כי החוק אינו מחייב הסכם בכתב במקרה של שכירות שלא עולה על חמש שנים אך הסכם שכירות בעל־פה עלול להיות בעייתי במקרה של מחלוקת בין הצדדים ויהיה קשה להוכיח את קיומו של חוזה שכירות ביניהם.

עו''ד נרם אבו ח'יט, שותפה במשרד בלטר גוט אלוני ושות' / צילום: אסף רחמים

"חשוב לזכור שללא חוזה שכירות, גם המשכיר וגם השוכר נמצאים בסיכון. ייתכן שהמשכיר לא יוכל לפנות שוכר שהפר את תנאי השכירות או שהפינוי יהיה כרוך בהליך ארוך ומורכב לעומת הליך פינוי בשכירות על־פי חוזה כתוב. למשכיר יהיה קשה לחייב שוכר באחריות לנזקים שיגרמו לדירה.

"גם הדייר נושא בסיכון מצדו. השוכר אינו מוגן משפטית מפני אחריות לנזקים שיגרמו לדירה, או נזקים שיגרמו לו בגלל תנאי הנכס".

לדברי עו"ד אבו ח'יט, "במקרה שהצדדים לא ערכו חוזה, ישנן הוראות מנחות בחוק. למשל, לא תחול על השוכר חובת תשלום דמי ביטוח בעד ביטוח הדירה המושכרת בביטוח מבנה. לגבי תיקון ליקויים - השוכר אחראי לליקויים בנכס הנגרמים משימוש בלתי סביר בדירה, ועליו לתקן ליקוי זה על חשבונו, אלא אם הצדדים הסכימו אחרת.

"במקרה של אי פינוי הנכס על-ידי השוכר, עומדת למשכיר הזכות להגיש תביעה. אין ספק כי תביעה לפינוי מושכר ללא חוזה שכירות מסובכת יותר מפני שהמשכיר חייב להוכיח את טענותיו ללא הסתמכות על חוזה שכירות מפורש".

4 הקבלן מתעכב במסירת הדירה

"קנינו דירה מקבלן שאנחנו אמורים לקבל בקרוב. דיברנו עם הקבלן ונשמע שלאור המצב לא נקבל אותה בקרוב. האם נקבל פיצוי?"

עו"ד הילה גולדפלד, שותפה במחלקת הליטיגציה במשרד וקסלר ברגמן, מסבירה כי לפני הכול יש לבחון את תנאי ההסכם. לדבריה, "מניסיוני, ברוב המקרים יופיעו בהסכם תנאים הקובעים כי במקרה של עיכוב במסירת הדירה בנסיבות שאינן בשליטת הקבלן, לרבות בנסיבות של כוח עליון, מלחמה וכו', לא יהיה הרוכש זכאי לפיצוי בגין עיכוב זה.

"יש לשים לב כי לרוב גם נקבעת בהסכם 'תקופת התארגנות', כך שבנוסף לימי המלחמה המוכרזים, יתווסף פרק זמן נוסף שבגינו לא ישולם הפיצוי". 

עו''ד הילה גולדפלד ממשרד וקסלר ברגמן / צילום: יורם רשף

בנוסף, תקופות עיכוב אלו עשויות להצטרף, בהתאם לחוזה, לפרק זמן נוסף קבוע מראש - תקופת גרייס - שגם בגינו לא זכאי הרוכש לפיצוי.

עם זאת, מסבירה עו"ד גולדפלד, בעבר הפסיקה בישראל לא הכירה באופן אוטומטי באי תשלום פיצוי בשל איחור במסירה ביחס למצבים של מלחמה ומבצעים צבאיים. לדבריה, "בתי המשפט קבעו, כי יש לבחון את הקשר הסיבתי בין מלחמה, או מבצע צבאי, לבין האיחור הנטען או השיבוש בלוח הזמנים, וכי הנטל להוכיח זאת מוטל על הקבלן.

"להערכתי, במקרה שבו הקבלן יוכל להציג ראיות הקושרות בין העיכוב בגין המלחמה לתקופת העיכוב, ייטה בית המשפט לקבוע כי בעבור תקופה זו, לרבות תקופה הנדרשת להתארגנות, אין הרוכש זכאי לפיצוי".

5 מי אחראי לתקן את חלון הממ"ד

שוכרים רבים נתקלים בליקויים בחלונות ודלתות הממ"ד, הדורשים תיקון. על מי האחריות לתקן?

לדברי עו"ד גולדפלד, על המשכיר חלה חובה לתקן על חשבונו כל ליקוי או פגם בדירה המושכרת שאינו "קל ערך" ושלא נגרם עקב שימוש בלתי סביר של השוכר. את התיקון על המשכיר לבצע בתוך זמן סביר ולא יאוחר מ־30 ימים מיום שקיבל דרישה לכך מאת השוכר.

על־פי הדין, אם מדובר בפגם שתיקונו דחוף, קיימת חובה על המשכיר לתקן אותו בזמן סביר ולא יאוחר משלושה ימים מהיום שבו הודיע השוכר על קיומו של הליקוי.

לדברי עו"ד גולדפלד, "בימי מלחמה לטעמי לא יכולה מחלוקת בדבר הדחיפות שבתיקון ליקוי, וודאי ליקוי מהותי, בממ"ד. במקרה כזה, אם המשכיר לא תיקן את הפגם בפרק הזמן של שלושה ימים, השוכר רשאי לתקן את הליקוי בעצמו ולדרוש מהמשכיר את החזר הוצאות התיקון". 

על רקע הקשיים שמתעוררים בימים אלו בקיום חוזים וחוזי שכירות בפרט, משרד המשפטים פרסם סקר אנונימי בנוגע לשוק השכירות. הסקר נועד לגבש מדיניות שתיתן מענה לקשיים בשטח. עו"ד כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט אזרחי), מסרה: "אנו קוראים לציבור למלא סקר קצר על־מנת שתהיה בפנינו תמונת המצב של שוק השכירות בישראל, ובהתאם לכך ייבחנו פתרונות שאנו מקווים שיסייעו הן לציבור השוכרים והן לציבור המשכירים בתקופה זו".

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?