גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביל אקמן שאל את בכירי הרווארד מה הם חושבים. התשובות מפתיעות

המיליארדר היהודי ביל אקמן שלח מכתב חריף נוסף לנשיאת הרווארד קלודין גיי, שצפויה להשתתף הערב בשימוע בקונגרס לגבי האנטישמיות בקמפוסים של מכללות ואוניברסיטאות בארה"ב ● אקמן חושף במכתב את עמדות חברי הפקולטה שלא עולות בקנה אחד עם ההנהלה: "לפני שנים הרווארד הפסיקה להיות מקום שבו כל נקודות המבט מבורכות"

ביל אקמן / צילום: Reuters, Kris Tripplaar
ביל אקמן / צילום: Reuters, Kris Tripplaar

המיליארדר ביל אקמן, איש עסקים יהודי-אמריקאי, ידוע בתור תומך ישראל. מאז מתקפת הפתע המחרידה של חמאס, הוא לא מהסס לגנות ולתקוף את ארגון הטרור וכן, את אוניברסיטת הרווארד, בה למד מנהל עסקים.

אקמן פרסם לפני כחודש מכתב לנשיאת אוניברסיטת הרווארד, קלודין גיי, בו הוא מותח ביקורת חריפה על תגובת הרווארד למתקפת חמאס, וטוען כי ההנהלה לא עושה דבר על מנת למנוע מסטודנטים יהודים להרגיש מאוימים בקמפוס. "אני עצוב שהרווארד הפך למקום בו סטודנטים יהודים חוששים מאלימות".

רק יהודים אתם לא רוצים? המכתב הנוקב של המיליארדר להרווארד
אחד המשקיעים הנועזים של וול סטריט מתייצב לצד ישראל ובגדול
קרן וקסנר תפסיק לתמוך בהרווארד, שסירבה לגנות גילויי תמיכה בחמאס
"להרווארד יש חובה לנקוט עמדה ברורה נגד מתקפה ברברית על ישראל" 

גיי לא הגיבה למכתב, והיא עתידה להגיע הערב (ג') לשימוע בקונגרס על אנטישמיות בקמפוסים של מכללות ואוניברסיטאות בארה"ב. גיי עתידה להעיד בפני ועדת בית הנבחרים לצד נשיאת MIT, וצפויה להתמודד עם שאלות נוקבות משני צדי המתרס על תגובתה הרפה של הרווארד למלחמת ישראל-חמאס. אקמן פרסם ביום ראשון האחרון, מכתב חריף נוסף שמיועד לגיי, בתקווה שישפיע על דבריה מול הקונגרס.

המכתב המלא לפניכם:

הנשיאה גיי היקרה,

מאז המכתב האחרון שלי אלייך ב-4 לנובמבר, עליו לא טרחת להגיב או להתייחס, לגבי נושאים בוערים הנוגעים לחופש הביטוי, אנטישמיות, ההשפעה של המשרד לשיוויון, גיוון, הכללה ושייכות בהרווארד, (OEDIB). רציתי לחלוק איתך את התגובות המשמעותיות שקיבלתי מבכירי סגל ההוראה בהרווארד. חשבתי לחלוק את המשוב הזה איתך בדיוק עכשיו, מכיוון שהוא עשוי לעדכן את העדות שאת עתידה לשאת, כמו גם את המענה על שאלות פוטנציאליות שאת עשויה לקבל בקונגרס, ביום שלישי.

חופש הביטוי בהרווארד

מאז ה-7 באוקטובר, הדגשת את המחויבות של הרווארד לחופש הביטוי, כסיבה להתבטאויות שמאפשרות שפה אלימה כמו גם קריאה לאינתיפאדה (פיגועי התאבדות, דקירות סכין של אזרחים ישראלים וכו'), וחיסול מדינת ישראל "מן הנהר ועד לים". הפגנת סובלנות כלפי ההפגנות שהתקיימו ב-13 באוקטובר, בטענה ש"האוניברסיטה שלנו מאמצת מחויבות לחופש ביטוי. המחויבות הזו משתרעת אפילו על דעות שרבים מאיתנו מוצאים מקוממות.

לעומת זאת, במכתבי האחרון אלייך, ציינתי שבדירוג חופש הביטוי של הקרן לזכויות וביטוי (FIRE), הרווארד סיימה בעקביות ברבעון התחתון בכל אחת מארבע השנים האחרונות. אני מציין שהדירוג של הרווארד הידרדר מדי שנה, וקיבל את דירוג חופש הביטוי הנמוך ביותר שלה אי פעם לשנת הלימודים 2023, אחרונה מתוך 254 אוניברסיטאות עם דירוג של 0.00, האוניברסיטה היחידה עם אקלים דיבור "במצב תהומי".

לאחר ששלחתי את מכתבי, פניתי לפקולטה כדי ליישב את המחויבות האבסולוטית שלך לחופש הביטוי, כאשר הרווארד בעלת דירוג חופש הביטוי הנמוך ביותר בין כל האוניברסיטאות. לסגל היה הרבה מה לומר בנושא זה, כמו גם על האנטישמיות וה-OEDIB. יש לציין שהם היו מוכנים לחלוק את דעותיהם כל עוד אני מתחייב לשמור על זהותם אנונימית. הבאתי את דבריהם להלן:

על חופש הביטוי

"לפני שנים הרווארד הפסיקה להיות מקום שבו כל נקודות המבט מבורכות".

"הרווארד הוא מקום שבו נראה שמחאות רועמות ומלאות שנאה מעודדות, אבל הוא מקום בו סגל וסטודנטים לא יכולים לחלוק נקודות מבט שאינן עולות בקנה אחד עם הנרטיב המקובל בקמפוס".

"הבעיה העיקרית בחופש הביטוי בהרווארד היא שאם אתה אומר את הדבר הלא נכון, אתה תבוטל, מה שמוביל לצנזורה עצמית. התוצאה היא שמה אתה חושב, הוא לא מה שאתה אומר".

"לומר דברים שאינם מדגישים את חשיבות העבדות והקולוניאליזם ככוחות שמופעלים על ידי ההיסטוריה הוא אינו דיבור מקובל. חוויות חיים הופכות לכוחות המובילים בשיח. כל הקורסים וספרי הלימוד כפופים לאותה אידיאולוגיה, האידיאולוגיה מתפקדת כמערכת לימוד".

על אנטישמיות, תמיכה בחמאס וההפגנות נגד ישראל 

כששאלתי את חברי הסגל על הסיבות להפגנות בעד עזה והסובלנות לאנטישמיות בקמפוס, הם הסבירו:

"האדם לבן בהרווארד נחשב מדכא ביסודו. עמים ילידים מוצגים כמי שנזקקים לצדק ולפיצוי. יהודים נתפסים כאנשים לבנים. לכן, זה בסדר לשנוא את ישראל ואת היהודים מכיוון שהם נחשבים מדכאים".

בנוסף, שאלתי: "מדוע ההפגנות נוגעות רק לישראל לעומת סכסוכים אחרים במזרח התיכון וברחבי הגלובוס שבהם נהרגו פלסטינים ואזרחים אחרים?". נעניתי כי "ישראל היא מקרה נדיר שבו יש לנו סכסוך חם ורלוונטי, בין אנשים שנחשבים 'לבנים' לבין אנשים 'לא לבנים'".

העסקה וגיוס בהרווארד

נושא אחד שעלה כשדיברתי עם הפקולטה היה סוגיית הגיוס בהרווארד, נושא שלגביו יש בבירור הרבה מבוכה בפקולטה. כששאלתי מדוע הפקולטה של הרווארד זזה בחדות שמאלה בשנים האחרונות, הם הסבירו:

"כל מחלקה מחליטה את מי היא רוצה, והאוניברסיטה יכולה לקבל או לדחות את המועמד. סגל שמאלני ממנה סגל שמאלני אחר, כי הם זוכים להחליט את מי להעסיק ולקדם. זה קצת כמו אלגוריתם הטוויטר שממשיך להאכיל אותך בנקודות המבט שאתה רוצה לשמוע".

אחד מחברי הסגל הבכיר שיתף כי הובהר היטב שהם לא יכולים לגייס חברי סגל חדשים אלא אם הם עומדים בדרישות המשרד של הרווארד לגיוון, שוויון, הכללה ושייכות (ODEIB). כלומר, על המועמדים להיות נשים, גברים לא לבנים או חלק מקהילת ה-LGBTQ+. זכרים לבנים סטרייטים "אינם על השולחן". 

חבר סגל אחד הסביר, שלא רק ההנהלה מציגה את הדרישות הללו, אלא גם גופים חיצוניים. למשל, גוף התקשורת The Chronicle of Higher Education (TCHE), שמסקר את האקדמיה האמריקאית, עורך תחקירים שבהם הוא בוחן את הגיוון של המחלקות באוניברסיטה. TCHE נוזף בפומבי במחלקות באוניברסיטאות שאינן עומדות בדרישות הגיוון שלהן ומחזק עוד יותר את הדרישה של הרווארד למועמדים המועדפים על ODEIB.

בכל הנושאים לעיל, אני יודע שלא תסתמכי על הסקר שלי בפקולטה. לכן אני ממליץ לך להורות לחברת צד שלישי אמינה ביותר לעשות סקר אנונימי של הפקולטה בהרווארד. אני בטוח שזה יאשר ויחזק את כל מה שתיארתי לעיל.

אפליה בהרווארד אינה מוגבלת לאנטישמיות

ברור שהבעיות בהרווארד אינן נוגעות רק ליהודים ולישראל. ברור לגמרי שגברים לבנים סטרייטים מופלים לרעה בגיוס ובקידום בהרווארד. זה נכון ככל הנראה גם במידה פחותה עבור גברים שהם אסייתים או ממוצא הודי. ה-ODEIB הוא אשם חשוב באפליה הזו בקמפוס, שכן הוא רואה את העולם במסגרת של מדכאים ומדוכאים, כאשר מעמד המדכאים כולל גברים לבנים, אסייתים, יהודים ואנשים אחרים הנתפסים כמוצלחים וחזקים.

בעוד הרווארד טוענת כי היא מחויבת לחופש הביטוי, בפועל נראה כי הוא מתרחש רק "מאחורי דלתות סגורות", או בקרב סגל וסטודנטים המדברים בעילום שם. קולות שמרניים נמחקים ולעיתים קרובות מתבטלים על הסף בקמפוס.

לקראת השימוע בקונגרס

אני עצוב שהרווארד שאני אוהב איבדה את דרכה. אני נבוך על כך שלא הייתי מודע לכך לפני כן. אפליה בהרווארד היא לא רק בלתי־חוקית, אלא היא פוגעת מאוד בתחרותיות של האומה שלנו, שהיא חשובה ביותר בעולם עם סכסוכים גיאופוליטיים וגוברות. הרווארד צריכה להיות מוסד לטובים ולמבריקים ביותר, ללמוד על ידי הטובים והמבריקים ביותר. רוסיה, סין ומדינות מתחרות אחרות שלנו אינן בוחרות את המנהיגים המדעיים והחינוכיים שלהן באמצעות מדדי הגיוון, השוויון וההכלה של הרווארד.

הנשיאה גיי, בעדות שלך לקונגרס, את יכולה להתחיל להתייחס לאנטישמיות שהתפוצצה בקמפוס בתקופת הנשיאות שלך, אנטישמיות שהזרעים שלה התחילו שנים רבות לפני שהפכת לנשיאה. אבל כפי שאני מקווה שאת יודעת, הנושאים בהרווארד הרבה יותר רחבים מאשר אנטישמיות. אנטישמיות היא היהלום שבכתר, במכרה הפחם לשיטות מפלות אחרות בהרווארד.

כנשיאה יש לך גם את ההזדמנות וגם את האחריות לטפל בנושאים דחופים אלה. 

כש-34 ארגוני סטודנטים של הרווארד תמכו בטרור הברברי של חמאס, זו הייתה קריאת השכמה עבורי. אני מקווה שההתמודדות עם הקונגרס ביום שלישי, תהיה קריאת השכמה עבורך.

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם