גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמריקה המפולגת מתקשה להגן על ישראל ואוקראינה, שתי "הדמוקרטיות המתגוננות"

אי-הסכמה בין-מפלגתית על ביטחון הגבול עם מקסיקו ועל שאלות הגירה מעכבת, ואולי מכשילה, חבילת סיוע עתירת מיליארדים לישראל ולאוקראינה ● במקביל, סקר חדש מלמד שרק 31% מהאמריקאים תומכים בסיוע צבאי לישראל, בעוד ש-43% מתנגדים

חיילים אוקראיניים  אחרי הפגזה רוסית / צילום: ap, Shandyba Mykyta
חיילים אוקראיניים אחרי הפגזה רוסית / צילום: ap, Shandyba Mykyta

שלומה של מדיניות החוץ האמריקאית הועמד ביום ג' בסכנה. לפי שעה נראה שחבילת הסיוע לישראל ולאוקראינה לא תעבור את משוכת 60 הקולות בסנאט, ואין לה כל סיכוי לעבור בבית הנבחרים. שתי "הדמוקרטיות המתגוננות", כפי שקרא להן הנשיא ביידן, משלמות מחיר על מחלוקת אמריקאית, שבינה ובינן אין כמעט ולא כלום: ביטחון גבולה של ארה"ב עם מקסיקו.

ניתוח | האם שווי שוק של 3 טריליון דולר הוא תקרת הזכוכית של אפל? 
מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן נגד הביטקוין: "אם הייתי הממשלה, הייתי סוגר את זה" 

הניסיון לפשר בין הדמוקרטים לרפובליקאים בסנאט קרס ביום ג' בלילה אגב חילופי האשמות קשים. דמוקרטים האשימו שהרפובליקאים מסגירים את אוקראינה לידי ולדימיר פוטין; רפובליקאים השיבו, כי הנשיא ומפלגתו מוכנים לממן את הגנתם של בעלי ברית זרים, אבל אינם מוכנים להגן על גבולה הדרומי של ארה"ב.

סלע המחלוקת הוא דרישת הרפובליקאים לשים קץ ל"שיטפון" של מהגרים, שגבר באופן דרמטי מאז הוסרו בתחילת השנה הגבלות הכניסה של עידן הקורונה. ממשל ביידן סירב עד כה להגביל את הסתננותם של מאות אלפים, העותרים למעמד של פליטים. הם מורשים להיכנס באופן "זמני", עד שיידרשו להופיע בבתי משפט לענייני הגירה. הם מציפים ערים ורשויות מקומיות, המתקשות להתמודד עם נוכחותם. הכישלון בטיפול בגבול הוא מן הסיבות לשקיעת ביידן בסקרי דעת הקהל.

הרפובליקאים מתנים את תמיכתם בסיוע החוץ בהקצאה מסיבית לביטחון הגבול ובהגבלת ההסתננות. הדמוקרטים, הצריכים להתחשב בהתנגדותו הנמרצת של אגפם השמאלי, מציעים פיתוי נוהלי לרפובליקאים: הם יורשו להציע את התיקון הראשון לחבילת הסיוע. פירושו של דבר שעל הרפובליקאים יהיה לשכנע לפחות 11 דמוקרטים לתמוך בתיקון שלהם, כדי להגיע אל רוב מיוחס של 60 מתוך מאה. הרפובליקאים מסרבים.

ללמדנו משהו על הסבך הפוליטי, אחד המתנגדים הרפובליקאים הבולטים ביותר לסיוע-בלי-הבטחת-הגבול הוא הסנאטור הימני לינדזי גרהם, נץ במדיניות חוץ, מן הידידים המובהקים ביותר הן של ישראל והן של אוקראינה בקונגרס. אבל הוא יצביע נגד הסיוע לשתיהן, אלא אם כן הממשל ייענה לדרישות הרפובליקאים בעניין הגבול.

מוטיב הסולידריות

הנה כי כן, ארה"ב מוסיפה לספק לנו ראיות נוספות על החולשות המבניות החמורות של שיטתה החוקתית. "הפרדת הרשויות" היא רעיון רב-השראה, אבל הפרקטיקה שלו מקפחת את הממשלה מן היכולת למשול.

בנאומו הראשון לאומה לאחר שבעה באוקטובר, הנשיא ביידן דיבר על שותפות הגורל של "הדמוקרטיות המתגוננות". הוא כרך יחד את ישראל ואת אוקראינה, ותיאר אותן כקורבנות של תוקפנות מצד שכנים, המתנגדים לעצם שיטתן הדמוקרטית.

מוטיב הסולידריות של הדמוקרטיות המתגוננות הוא חיוני לחלוטין בהבנת מדיניות החוץ של ארה"ב בדורות האחרונים, אולי מחוץ לארבע שנות דונלד טראמפ. כמובן, לטראמפ נשקף סיכוי סביר לחזור ולהיבחר לנשיא בשנה הבאה, וממילא עתידו של המוטיב הזה מוטל בספק. אבל בינתיים הוא מוסיף להנחות את מעשי ג'ו ביידן.

הגל הגלובלי הגואה של איבה לדמוקרטיות המערביות מקבל תוקף מיוחד לנוכח קשייהן הפנימיים של חלק מן הדמוקרטיות האלה. הן שקועות במשברים, הנראים יותר מתקופתיים. הן מתקשות להשתמש בכלים הפוליטיים הנתונים להן לשם חיזוק יכולת התגוננותן.

"ירייה בברך לאוקראינה"

השבוע נאלץ הממשל להזהיר מפני התוצאות האפשריות של עיכוב ההקצאה לאוקראינה. הבית הלבן מבקש 44 מיליארד דולר ויותר לאוקראינה, הן בסיוע צבאי והן בסיוע אזרחי. יש מחלוקת בתוך הממשל אם אומנם הכסף כבר אזל. בפנטגון אומרים, שנשארו כמעט חמישה מיליארד דולר, והם יספיקו עד סוף החורף. משרד התקציבים בבית הלבן כתב השבוע למנהיגי הקונגרס, כי הכסף יאזל בסוף החודש, וזו תהיה "ירייה בברכה של אוקראינה".

אומנם האירופים מוסיפים לסייע בכסף ובנשק, אבל התלהבותם פוחתת והולכת, בייחוד במזרח אירופה ובדרומה. נשיא בולגריה עתה זה הטיל וטו על אספקת מאה נגמ"שים לאוקראינה. ראש הממשלה החדש של סלובקיה הודיע עוד בחודש שעבר שכל הסיוע לאוקראינה יקוצץ. שביתה פראית של נהגי משאיות פולניים חוסמת זה שבועות את הגבול עם אוקראינה.

אמריקאים מעולם לא נטו לתמוך במדיניות חוץ-אקטיבית, וחלק ניכר מן הנשאלים בסקרי דעת הקהל התנגדו לסיוע מאז ומעולם. אבל התנגדותם בדרך כלל אינה מתגבשת לכלל קבוצת לחץ. קשה לדעת אם זה משתנה בימים האלה, אבל לפחות חלק מן הסקרים צריכים להדיר שינה הן מעיני אוקראינה והן מעיני ישראל.

סקר (Reuters/Ipsos) מסוף החודש שעבר הראה שרק 31% תומכים בסיוע צבאי לישראל, ו-43% מתנגדים. אלה מספרים לא מוכרים לנו, שנובעים כמעט ללא ספק מהתרחבות הסיקור של המשבר האנושי בעזה.

מדוע הן לא אמרו "כן"?

בבית הנבחרים בוושינגטון ניתן אתמול ביטוי מטריד מאוד למעמד ישראל בדעת הקהל. הנשיאות של ארבע אוניברסיטאות גדולות הוזמנו להעיד על אנטישמיות בקמפוסים שלהן. הן העלו מס שפתיים לצורך להילחם באנטישמיות אבל התקשו במידה מפתיעה להשיב על השאלה "האם הקריאה לג'נוסייד של היהודים מפירה את כללי ההתנהגות באוניברסיטה שלך?"

הן יכלו להשיב בפשטות, "כן", כי איך אפשר שלא להתנגד חד-משמעית לקריאה לג'נוסייד. אבל כולן בחרו להתפלפל. אחת אפילו השיבה שצריך להבחין בין קריאה לג'נוסייד ובין אקט של ג'נוסייד. מדבריה השתמעה ההנחה שקריאה לג'נוסייד אינה צריכה להיענש, אלא אם כן משמיע הקריאה להשמדת יהודים מתחיל להשמיד אותם. נשיאה אחרת אמרה, שזו הפרה, אם הקריאה משפיעה על מעמדם של "יחידים". ההיגיון לא ברור. ג'נוסייד לעולם אינו חל על יחידים, הוא תמיד חל על קבוצות, מפני שהוא כרוך בהשמדת קבוצות.

ההסבר לתגובותיהן אינו שהן עצמן אנטישמיות. אחת מהן, סלי קורנבלות', נשיאת MIT, היא יהודייה, ואפשר למצוא עדויות ביוטיוב להשתתפותה בטקסים דתיים יהודיים כשהיא מזמרת תפילות חג בעברית מדויקת. מה עורר אצלה אפוא את הספקות?

כנראה עניין אחד, המעסיק ללא הרף את האקדמיה האמריקאית: הצורך להבטיח את חופש הדיבור גם כשהוא עצמו מאיים על הציבור, או נשקף ממנו איום. זה אחד הפרדוקסים המסובכים של החברה האמריקאית, הנובע מהתיקון הראשון לחוקה, זה המבטיח את חירויות היחיד. יש אומנם חוקים נגד "דיבור שנאה", אבל אוניברסיטאות לוחמות על חופש הדיבור והדיון האקדמי בתחומיהן. השאלה היא מה לעשות כשהתיקון הראשון מנוצל לרעה. אמריקה לא השיבה לכך בהצלחה מלאה מאז אומץ התיקון, החודש לפני 232 שנה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני . ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב