גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סרס 5 חשמלי: בן הדוד של טסלה מתברר כמציאה

לקרוס אובר החשמלי החדש של סרס הסינית יש ממדים מכובדים, תא נוסעים איכותי, מרווח ומאובזר וטווח חשמלי סביר ● תא המטען מוגבל אבל אם המחירים ישרדו את העלאת מס הקנייה, זו עשויה להיות מהבחירות המשתלמות והמרשימות בפלח

סרס 5 חשמלי / צילום: יח''צ
סרס 5 חשמלי / צילום: יח''צ

בשבוע החולף התקיימה בדובאי ועידת האקלים השנתית של האו"ם. באותו זמן, לא הרחק משם, המשיכו כוחות נתמכי איראן בניסיונות להטביע מכליות ולייצר "טרור אקולוגי" בקנה מידה שלא נראה מאז מלחמת המפרץ הראשונה. אבל כמיטב המסורת של האו"ם, "אל תשאל, אל תספר". ההתרחשויות הדרמטיות הללו לא שיבשו את הכנס התרבותי, שבו נדונו הבעיות האקלימיות של העולם בעוד שניים או שלושה עשורים.

גם המשלחת הישראלית המצומצמת שהגיעה העדיפה לעסוק בתוכניות לעתיד ירוק ורחוק, ופחות בהווה האפור, לפחות בכל הנוגע לזיהום תחבורתי. המצגת הישראלית ב־COP חזרה על היעד של "הפחתת 95% מהפליטות של גזי חממה מרכב פרטי עד 2030" וקצב מרשים של חדירת כלי רכב חשמליים פרטיים לישראל.

אבל מישהו שכח להזכיר במצגת המכובדת שישראל היא גם המדינה היחידה במערב שבשנתיים האחרונות העלתה ביותר מפי 3 את מס הקנייה על רכב חשמלי פרטי, ושאחרי ההעלאה הקרובה בינואר המחיר הממוצע של כלי הרכב החשמליים בישראל יהיה מהגבוהים בעולם.

מי שעשוי לשרוד את הטראומה הפיסקאלית הם מותגי רכב סינים, שנוכח עלויות ייצור נמוכות יציעו תמורה טובה לכסף, יחסית, גם במדינות עם מיסוי עוין לרכב חשמלי.

דוגמה טובה הוא ה־5 SERES מבית סוקון הסינית, שנחת כאן עם מפרט מרשים ומחיר חדירה של 214 אלף שקל. ה־5, "SF5" במקור, שייך לשורת דגמים חשמליים המנסים להיות "יותר טסלה מטסלה", אבל אילן היוחסין שלו קרוב יותר לטסלה משל רוב המתחרים.

מותג סרס הוקם בקליפורניה ב־2016 עם מימון סיני ותוכניות לשכפל את ההצלחה ההנדסית והפיננסית של טסלה. זאת באמצעות הקמת מחלקת מחקר, פיתוח ועיצוב בקליפורניה, וייצור שתוכנן להתבצע בארה"ב. המותג גייס את מרטין אברהרד, אחד משני מייסדי טסלה והיו"ר הראשון שלה לפני ההשתלטות של אילון מאסק. אברהרד גם חתום באופן אישי על התכנון ההנדסי של ה־SF5.

אבל מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין קטעה את החלום האמריקאי, ומגפת הקורונה נעצה בו מסמר אחרון. הפרויקט הועבר לסין, שם זכה הסרס 5 להצלחה מכובדת עם גב של Huawei, וכעת, באיחור של כמה שנים, הוא מגיע לאירופה ולישראל.

עיצוב חיצוני

כמו בטסלה, העיצוב נקי ודינמי עם קווי מתאר נוסח "קרוס־אובר קופה", פרופורציות נמוכות־רחבות, חלונות אחוריים דמויי טיפה וזנב נטוי עם פנסים רוחביים, שעיצובו כאילו הושאל מפורשה מקאן. הרכב נראה יקר אם כי העיצוב לא מקורי במיוחד.

פנים הרכב

תא הנוסעים מרשים ביחס לדרגת המחיר. המרחב הפנימי מכובד תודות לרוחב הנדיב ולבסיס גלגלים באורך 2.87 מ'. המושבים הקדמיים נוחים מאוד גם לבעלי מידות חריגות והמושב האחורי יאכלס ברווחה שלושה מבוגרים רחבים וארוכי רגליים. מרחב הראש פחות נדיב מאשר בטסלה Y בשל הגובה המתון יחסית של הרכב, אבל מותיר מספיק מרחב תנועה גם לנוסעים גבוהים.

מערך הפיקוד מינימליסטי עם הנדסת אנוש "טסלאית" אופיינית, כלומר כמעט ללא מתגים פיזיים בסביבת הנהג, למעט על ההגה, והעברת רוב פונקציות השליטה אל מסך המגע. מערכת התפריטים קלה לזיהוי ומאורגנת היטב, אם כי היינו שמחים לשליטה ידנית על מערכות האקלים והקול, שבשימוש תכוף.

לוח מחוונים דיגיטלי די גדול מציג את הנתונים החיוניים בבירור. איכות ההרכבה מרשימה עם בידוד רעשים מוקפד, אם כי זו עדיין לא מרצדס.

מולטימדיה ומצלמות

רמת האבזור ואיכות החומרים גבוהה יחסית למחיר. התא עטוף במשטחי דיפון איכותיים למראה ולמגע, ריפוד העור נאה ונעים ומסך הפיקוד הענק (15.6 אינץ') והדקיק נראה כאילו הושאל מלפטופ יוקרתי. יש גם מערכת קול מכובדת, מושבים קדמיים חשמליים עם עיסוי, דלת אחורית חשמלית, מערך בטיחות אקטיבי די מקיף, מצלמה היקפית ועוד פריטים שלא נפוץ למצוא בפלח המחיר הזה.

גם גג הזכוכית הפנורמי מרשים בגודלו אבל אין לו כיסוי חשמלי נגלל אלא רק וילון ידני נשלף. כמו בטסלה, הוא נוטה לחמם מאוד את התא תחת השמש הקופחת ולאתגר את מערכת המיזוג. לא אידיאלי לרכב חשמלי.

תא מטען

נפח תא המטען, 367 ליטר, מאכזב ביחס לממדים הכוללים ואף שיש תא נוסף של כמה עשרות ליטר מלפנים, זו מגבלה עבור משפחות שוחרות קמפינג או עם כמה עגלות תינוק.

מנוע וצריכת דלק

סרס 5 משווק בישראל עם שתי גרסאות הנעה. הגרסה הבכירה שטרם פגשנו בה מצוידת בשני מנועים, הנעה הכפולה בהספק של 576 כ"ס וזינוק מאפס ל־100 קמ"ש ב־4.2 שניות. גרסת הבסיס, שאותה לקחנו למבחן, מצוידת במנוע אחורי בודד בהספק 295 כ"ס ובסוללה של 80 קילוואט־שעה עם טווח מוצהר של עד 500 ק"מ ב־WLTP.

התאוצה ל־100 קמ"ש מתבצע ב־6.8 שניות והתחושה היא של מערכת יעילה ולא מרגשת. במצב הרגיל התגובה הראשונית ללחיצה די עמומה. מצב התכנות הספורטיבי מספק תאוצות מכובדות.

על הכביש

טווח הנסיעה בפועל תלוי בשלל משתנים. בקיץ, עם מזגן פועל בעוצמה סבירה, אפשר לצפות לטווח ריאלי של 400-430 ק"מ במסלול שעיקרו כבישים בין עירוניים. בתנאי אקלים קשוחים יותר הטווח הריאלי יקטן.

בפרק הדינמי הנמכנו ציפיות בשל מפגשים קודמים עם חשמליות סינית, שנהיגה בהן הרגישה כמו סימולציית מחשב. הופתענו לטובה: מישהו כייל כהלכה את השלדה של סרס 5 לפי הטעם האירופאי והיא שומרת על קשר סביר בין הנהג לכביש, עם היזון חוזר די מדויק מההגה וכמעט בלי תנודות מרכב מיותרות בפניות הדוקות. עם משקל של יותר מ־2.2 טון לפני נוסעים, זה לא רכב לשעשועי אספלט, אבל הוא לא ישאיר את הנהג מחוץ לתמונה. נוחות הנסיעה סבירה אך מהמורות גדולות יטלטלו את הנוסעים.

מחיר

סרס 5 בגרסה עם הנעה אחורית ורמת אבזור גבוהה נחת בישראל בקיץ בתמחור צנוע של 214 אלף שקל. כעת הוא עולה כ־220 אלף שקל, עדיין משקף תמורה מרשימה לכסף, אפילו בהשוואה לגרסת הבסיס המוזלת של טסלה Y. גרסת ההנעה הכפולה עולה כעת 240 אלף שקל וזה גם מחיר מרשים יחסית לביצועים. אם רמת המחיר הזו תשרוד את הזינוק במס הקנייה בינואר, זו תהיה אחת המציאות הגדולות בשוק. מ־0 ל־100 קמ"ש

חלק מהמתחרות:

סקודה אניאק 80

סקודה אניאק 80 / צילום: יח''צ

215 אלף שקל עולה גרסת הבסיס עם מנוע בודד של 204 כ"ס. הרכב נוח והאבזור התקני כולל מערך פיקוד דיגיטלי, אך בגרסאות יותר מאובזרות המחיר 250 אלף והלאה


MG MARVEL R

MG MARVEL R / צילום: יח''צ

תמורת 199-215 אלף שקל מציע הקרוס־אובר הבכיר של MG ממדים מכובדים. גרסת הבסיס מצוידת במנוע בודד עם 180 כ"ס וטווח של עד 402 ק"מ ב־WLTP

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

המסר של הנייה למצרים ולקטאר: "בוחנים את ההצעה ברוח חיובית"

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"