גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בין קשת ל־yes מחריף, עם טענות ל"צעדים בריוניים"

הסכסוך שנוצר על רקע סיום ההסכם המסחרי בין קשת ל-yes עולה שלב ● כעת, כל אחת מהחברות קוראת לשנייה "מונופול" בתחומה וטוענת כי השנייה פוגעת בתחרות ומשתמשת לרעה בכוחה ● בתוך כל זאת הן גם מאיימות בפנייה לבית המשפט

אבי ניר ואילן סיגל / צילום: רונן אקרמן, רני זרנגר
אבי ניר ואילן סיגל / צילום: רונן אקרמן, רני זרנגר

"הודעה חשובה לצופי קשת 12 ב-yes, החל מה-1.1 לא תוכלו לעבור אחורה וקדימה בשידור ערוץ 12, להתחיל צפייה מהתחלה בתכני ערוץ 12, להקליט את ערוץ 12 ולצפות בתכני קשת" - ההודעה הזו הועברה לאחרונה ברשתות החברתיות מטעם קשת.

מנהלי השיווק נערכים ל-2024 עם קמפיינים צנועים ותקציבים מאתגרים
הסוף של ויקטורי CITY: אייל רביד במו"מ להעברת 7 סניפים בת"א לידיים חדשות

הרקע: הסכסוך שנוצר על רקע סיום ההסכם המסחרי בין קשת ל-yes בסוף 2023, כאשר הראשונה דורשת סכום גבוה יותר בהסכם העתידי. במקביל, קבוצת אלפא הכוללת את yes ופלאפון, הפסיקה לפרסם בקשת בחודשים האחרונים. בשוק טוענים שהדבר קשור להקמת המתחרה של קשת בשוק הסטרימינג, FreeTV.

כעת מגיע השלב החדש במאבק בין החברות, כשכל אחת מהן קוראת לשנייה "מונופול" בתחומה, וטוענת שהשנייה פוגעת בתחרות ומשתמשת לרעה בכוחה - וזאת במסגרת איומים משפטיים בין שני הצדדים.

"דרישה למחירים מופרזים"

במובן מסוים, המחלוקת העכשווית היא מעין שידור חוזר של המחלוקת בין קשת להוט. האחרונה ביקשה להמשיך לשדר את תכני קשת ללא הסדר עסקי והסכם חתום, וזה גם מה שעשתה בפועל. הנושא הגיע לבית המשפט המחוזי בתל אביב אחרי הליך גישור שלא צלח, ושם נקבע כי הוט לא יכול לשדר את תכני הטלוויזיה של קשת באמצעות צפייה נדחית בערוצים האינטרנטיים.

ההסכם בין קשת ל-yes צפוי להסתיים בסוף החודש, והוויכוח בין השתיים נוגע למשתמשי האינטרנט (ולא לצופי הלוויין). yes לא מעוניינת לאפשר לצופיה את הפיצ'רים Catch-Up ו-Start Over, בטענה שאינה מוכנה לשלם את "המחירים המופרזים" שקשת דורשת. שורש המחלוקת בין שני הצדדים הוא על שידור לינארי (ללא הפסקות או שיהוי), והזמינות של איכות HD עבור yes.

לפי מכתב שנשלח על ידי משרד עורכי הדין גודלפרב זליגמן מטעם קשת, yes לא פנתה בבקשה לסיכום רישיון שימוש על בסיס שידור בזמן אמת. "בנסיבות אלה, אנו מתריעים שעל yes להפסיק כל שימוש בתכני קשת מיד בתום שנת 2023, ובכלל כך להפסיק את שידור ערוץ 12, גם בזמן אמת, בכל פלטפורמת שידורים מלבד שידורי הלוויין".

קשת מתבססת על סעיף 13ב בחוק הפצת שידורים באמצעות תחנות שידור ספרתיות, שם מצוינים התנאים וההוראות לשידור תכני הערוץ. בתחילת הסעיף כתוב כי "גוף משדר ייתן לכל ספק תכנים רשום, שביקש זאת, הסכמה לשידור של שידוריו ברשת האינטרנט", וכי yes לא ביקשה אישור בשל ביטול ההסכם המתוכנן, גם לא בפגישה שהתנהלה בנושא.

יתרה מכך, לפי החוק ב-yes צריכים לשלם על זכויות היוצרים, ולפי קשת, הנושא לא הוסדר. טענה נוספת היא ש-yes אינה יכולה לשדר את הערוץ באיכות HD, אלא באיכות ירודה יותר, SD.

מנגד, yes טוענים כי הם כן הסדירו את הדברים מול קשת, וכי כבר בהליך של קשת מול הוט, שופט בית המשפט המחוזי אותת לקשת כי הוא לא רואה לנכון "לאסור בצו זמני את השידור הבו-זמני בטכנולוגיה המאפשרת חדות גבוהה יותר, HD... קשת לא הצביעה על נזק מיוחד שייגרם לה כתוצאה מהאמור". עוד מוסיפים שם כי נוצר סטנדרט בשוק לצפייה באיכות גבוהה.

בקשת טוענים בתגובה כי בית המשפט לא באמת פסק בנושא, אלא אמר שלא ראה לנכון לפסוק כך בצו הזמני, והדבר היה צריך להתברר בתביעה העיקרית, שירדה מהפרק בשל ההבנות וההסכם שהושגו מול הוט.

"הטיימינג מעלה ספקות"

ההסכם הנוכחי, שעומד כאמור לפוג בסוף החודש, נחתם ב-2019, ומאז נחתמו בין קשת לשאר הפלטפורמות הסכמים אחרים. בקשת טוענים שמחירי ההפקה ויצירת התוכן עלו, ולכן המחירים עודכנו בהתאם.

ב-yes טוענים כי קשת הכפילה את מחיר ההסכם, ולכן הם לא מעוניינים לחדש אותו, ובסך הכול מבקשים את השידור הלינארי. בחברה מסבירים כי גם הם גוף שיוצר, מפיק ורוכש תוכן, והעלייה במחירים אינה הגיונית.

במכתב המענה לקשת, שנשלח על ידי משרד עורכי הדין גורניצקי ושות', yes מאשימה את אותה בפרסומים יזומים וממומנים, "הכוללים במכוון מידע שגוי", באופן שנועד להפעיל לחץ על המו"מ בין שתי החברות.

מצד שני, בקשת לא מקבלים את הטענה שמדובר במחירים מופרזים. על פי גורם בקשת, הבקיא במגעים עם yes, "מאז עלייתה לאוויר של FreeTV ,yes וגם החברה-האחות שלה פלאפון הפסיקו כמעט לחלוטין את הפרסום שלהן בטלוויזיה בערוץ 12, כאשר התקציבים שלהן הופנו לערוצים 13 ו-14.

"כל חברה רשאית לבחור באופן הפרסום הראוי מבחינתה, ואין לה חובה לפרסם בהכרח בערוץ מסחרי מסוים. אבל הטיימינג והחרמה דה-פקטו בחודשים האחרונים של שידורי קשת על ידי חברות פלאפון ו-yes, מעלה ספקות".

מיזם הסטרימינג של קשת ו-RGE נועד להתחרות בשאר ספקיות התוכן שפועלות בישראל. הממונה התחרות ציינה לפני שנתיים כי כניסת מתחרים חדשים נועדה להתחרות בענף שנשלט ברובו על ידי שתי שחקניות: הוט ו-yes.

השאל היא עד כמה יפריע ללקוחות yes להיפרד מפיצ'רים שהפכו כבר לסטנדרט בצפייה המודרנית, כמו חזרה אחורה כמה ימים או חזרה לתחילת התוכנית המשודרת. כמובן שישנו פתרון: אפליקציית 12+ הזמינה בכל טלוויזיה חכמה, שם קשת מאפשרת את כלל הפיצ'רים והתכנים בחינם, אך "תמורת" פרסומות.

מ-yes נמסר בתגובה: "שידורי קשת 12 הרגילים ממשיכים וימשיכו להיות משודרים בשידור חי ורציף. באשר לשירותי הצפייה הנדחית, קשת הורתה ל-‏yes‏ להפסיק את השימוש בהם בתחילת 2024, אלא אם נשלם לה עבורם עשרות מיליוני שקלים.‏ yes‏ מסרבת לשתף פעולה עם הדרישה הבלתי סבירה שתביא לעליית מחירים מיידית לצרכנים, וזאת דווקא בעת מלחמה בה ישראל מצויה".

מקשת נמסר בתגובה: "חברת yes עוקפת את הסדרת ההסכמים המסחריים עם קשת, בעוד שהיא משלמת לערוצי השידור האחרים, בהם 13 ו-14. מדובר בצעדים בריוניים, שכן החוק קובע כי גם עבור שידור לינארי yes צריכה לבקש רישיון מערוץ 12.

"לגבי סוגיית המחיר, ובניגוד לטענות, יובהר כי מדובר בשקלים בודדים פר מנוי ביחס למאות השקלים ש-yes גובה מהצרכנים. אלה סכומים נמוכים במיוחד בהתחשב בתכנים הנצפים של קשת, ובטח בהשוואה לסכומים ש-yes משלמת עבור תכנים באנגלית ועבור תכני ספורט.

"קשת מספקת שידורים רציפים לצופים גם בזמן המלחמה, תוך ירידה בהכנסות והגדלת ההוצאות, בעוד yes ממשיכה לקבל את דמי המנוי כרגיל מהלקוחות. כעת הם מעוניינים לקחת את התוכן בחינם?".

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות