גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המילואים מכבידים על המעסיקים: "המדינה יכולה לעזור יותר עם מימון ההפרשות הסוציאליות"

במערכת הביטחון מעריכים כי המלחמה תימשך עוד מספר חודשים, ובשלב זה לא צופים שחרור אנשי ונשות המילואים ● בינתיים, מעסיקים רבים מתמודדים עם מחסור בעובדים ופרויקטים שמתעכבים ● "כשחסר איש מקצוע יש טעויות שעולות כסף", מספר אחד מהמעסיקים, "זה גרם לי להפסד של רבע מיליון שקל"

עסקים סגורים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי
עסקים סגורים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

חודשיים וחצי לתוך המלחמה ועדיין עובדים רבים מגויסים לשירות מילואים וחברות מתמודדות עם מחסור משמעותי בכוח־האדם.

בלעדי | האוצר וצה"ל בוחנים: מעבר למילואים היברידיים
עמוס גלעד מגלה: "האזהרה שנתתי לנתניהו כבר לפני 25 שנה"
כוכבי ההסברה חשפו: יחיא סינוואר צופה בטלוויזיה הישראלית, וזו ההוכחה

נדמה כי המעסיקים הגדולים מבינים את צו השעה, מגלים חוסן ומשתדלים לתת גב לעובדים המשרתים. בה בעת העסקים מתמודדים עם השלכות לא פשוטות לגבי עתידם - ולא בהכרח זוכים למענה מהמדינה. ממחסור בעובדים, דרך פרויקטים שמתעכבים ועד הדילמות איך לפנות לעובדים בתקופה מורכבת כזו: מהן הבעיות שמתמודדים בעלי העסקים ומה הם דורשים מהמדינה?

"כל אחד נאלץ לקחת על עצמו קצת יותר"

"בחברה כמו שלנו, חוסר בכוח־אדם כה משמעותי ובעמדות מפתח משפיע באופן ישיר על עיכוב בפרויקטים שונים", אומר טל שמעון, מנכ"ל סולבר, מפעל לייצור מוצרי סויה. "כל פרויקט שמתעכב שווה המון כסף".

לדבריו, רבים מעובדי החברה הנמצאים בעמדות המפתח, גויסו למילואים מהיום הראשון ללחימה: "כשחסר איש המקצוע יש טעויות שעולות כסף. לאחרונה גיליתי על טעות שהובילה להפסד בסך רבע מיליון שקל". לדברי שמעון, בחברה נערכים לשינוי מבני הכולל גיוס עובדים זמניים בעקבות המצב. "בתחום ההנדסה והפרויקטים לא נוכל עוד להתעכב ונצטרך לגייס עובדים חדשים", הוא אומר.

גם בחברת סינרג'י כבלים, העוסקת בייצור ושיווק כבלי חשמל, נקלעו למציאות דומה מאז שהחלה המלחמה. בין 60% ל־70% מהעובדים במפעל בשדרות הם תושבי עוטף עזה, אשר פונו לאחר הטבח ב־7 באוקטובר. "עובדים רבים חוששים להגיע לעבודה", מספר עידן בן ארי, מנכ"ל החברה. "בשבועיים הראשונים נדרשנו לבצע מספר פעולות כדי לסייע לעובדים לחזור. היה צורך בעלויות גבוהות יותר באופן משמעותי בהוצאות על לוגיסטיקה ותמריצים שהיו הכרחיים כדי שהעובדים יגיעו לעבודה. למרות העלויות הגבוהות שנוספו, אנחנו שומרים על העובדים בכל הכוח ולא ביצענו קיצוצי שכר עד כה. בינתיים, מי שנושאת בעלויות התמריצים לעובדים היא החברה עצמה - וזה מאתגר".

דותן בן מאיר סמנכ"ל משאבי אנוש בקווליטסט ישראל, חברה גלובלית המתמחה בבדיקות תוכנה והנדסת איכות, מספר שלמעלה מ־200 עובדים גויסו מאז ה־7 באוקטובר ועד היום, בהם גם המנכ"ל. "20% מכוח־האדם נמצא בשירות מילואים", הוא אומר. "אנחנו מבצעים התאמות ועובדים מכל מיני דרגות ממלאים את הפערים שנוצרו, וכל אחד לוקח על עצמו קצת יותר משימות. במקביל, אנחנו ממשיכים לגייס עובדים כדי למנוע פגיעה בשירות".

אך לא רק העסקים מתמודדים עם מחסור משמעותי בכוח־אדם. באוניברסיטת בן גוריון למשל, מתקשים להמשיך ולממן מחקרים עקב המחסור בחוקרים צעירים, רפרנטים, מרצים וסטודנטים שנקראו לדגל באותה שבת שחורה. "יש פגיעה חסרת תקדים במחקרים", אומר טל בן חיים, מנכ"ל האוניברסיטה ממנה גויסו למילואים יותר מ־5,900 סטודנטים ואנשי סגל. "בחודשים האחרונים יש ירידה ביכולת התפקודית של האוניברסיטה, וככל הנראה נזדקק לתקציבים גבוהים יותר מהקיימים, שלא מותאמים למצב חירום".

"המדינה הכבידה עלינו. היא רק החלישה"

"המדינה צריכה להחליט איך היא תחזק את התעשייה המקומית, איזה עסקים היא רוצה לקדם ואיזה לא", אומר שמעון מסולבר. "בשנים הראשונות המדינה רק הכבידה עלינו. אם היא לא תחליט מה חשוב לה, אנחנו נאבד את התעשייה וזה יחליש אותה - והמשמעות בקצה תהיה ירידה בפריון התעשייתי. במילים אחרות, פחות משרות למהנדסים, פחות חשיבה יצרנית, פחות ביומד. הממשלות בעבר תמכו בדבר הזה והיום רק מחלישים ומחלישים, אני מרגיש שהם לא קשובים לסיפור הזה".

בן ארי מסינרג'י, שכאמור מפעל החברה ממוקם בשדרות, מוסיף: "חוקי הכלכלה נמחקו ב־7 לאוקטובר בכל מה שקשור לתעשייה בעוטף עזה. המדינה חייבת להבין שכל מה שהיה לפני לא מתאים היום". לדבריו, המדינה צריכה לעודד השקעות הון בשנים הקרובות, לתת מענקים, לאפשר פטורים ממע"מ על חומרי גלם והטבות מס לעובדים".

איך מתייחסים לעובדים בתקופה כזו?

במערכת הביטחון מעריכים כי המלחמה לא צפויה להסתיים בקרוב, ובינתיים שחרור אנשי ונשות המילואים לא נראה באופק. "יש לנו עובדים שבמילואים שמצליחים להגיע יום בשבוע כי הם רוצים את זה בעצמם", מספר בן מאיר מקווליטסט. "אנחנו כמובן לא דורשים מאף אחד לחזור, אבל גם המילואימניקים מצדם לא רוצים לנתק את הקשר עם מקום העבודה".

רועי אדלשטיין, שותף מנהל וסמנכ"ל כספים ותפעול בקרן הון סיכון Team8, אמון על משאבי האנוש בארגון, סבור שבעת הזו, יצירתיות מצד המעסיקים היא חשובה. "כולנו תחת האלונקה, אני לא מצפה שהמדינה תפתור לי את כל הבעיות, אבל היא כן צריכה להיות יותר יצירתית, להבין את הסיטואציה ולהגיב הרבה יותר מהר. היא יכולה גם לעזור יותר עם מימון ההפרשות הסוציאליות של העובדים". באשר לעובדים, הוא סבור שהקשר בין החברה לבין העובד חייב להיות יותר עמוק בתקופה זו. "העובד צריך להבין שיכול להגיע רגע שהשירות שלו בבניית סטארט־אפ הוא מעשה פטריוטי וציוני. אי־אפשר להכריח, צריך שהעובד ירגיש שזה דבר חשוב".

אלון בן נון, מנהל פתרונות טכנולוגיה בקבוצת Aman, מספר כי לדעתו על מקום העבודה לייצר מערכת יחסים אישית בין המנהל לעובד. "דרך הדאגה של המנהל לעובד, התעניינות אמיתית, נוצרת מחוברות וזיקה. שמעתי על חברות שדרשו מהעובדים שלהן לחזור ואילצו אותם לעשות דברים בעל כורכם - זה לא ישרת אף אחד בטווח הארוך. אנחנו משתדלים לתת גם הטבות שונות ולא בהכרח רק בכסף. העיקר להראות לעובדים שמתחשבים בהם".

צאלה יפרח לוי, סמנכ"לית משאבי אנוש בפנגו, אפליקציה לתשלום עבור שירותי חנייה, מספרת על אתגר בגיוס עובדים לחברה. "אחרי הקיפאון הראשוני כמדינה, התאוששנו והחלטנו שממשיכים לגייס. חשבנו איך לעשות את זה ברגישות, איך לפנות למועמדים בלינקדאין או איך לחזור לאלו שפנו אלינו ולוודא קודם כל שהכול בסדר. בנוסף, ביצענו התאמות עבור מועמדים שבמילואים, כמו הארכת זמן המשימות או ביצוע ראיונות מרחוק. היה לנו חשוב להראות להם שהם לא מחוץ למשחק".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל