גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קומפיוג'ן חתמה על עסקה עם ענקית תרופות, והמניה מזנקת בחדות

החברות יפתחו יחד את מוצר ה-COM503 המציע מנגנון חדש לטיפול בסרטן ● עוד הודיעה קומפיוג'ן כי קיבלה תשלום של 10 מיליון דולר משותפה בפרוייקט אחר, אסטרהזנקה, עם כניסת המוצר המשותף לשתי החברות לניסוי שלב III

ענת כהן דיג, מנכ''ל קומפיוג'ן / צילום: איל יצהר
ענת כהן דיג, מנכ''ל קומפיוג'ן / צילום: איל יצהר

תאגיד התרופות האמריקאי גיליאד  וחברת קומפיוג'ן  הישראלית, המפתחת תרופות תוך שימוש במערכות חישוביות, הודיעו על עסקה לפיתוח משותף של המוצר COM503 של קומפיוג'ן. במסגרת העסקה תשלם גיליאד 60 מיליון דולר מיידית, סכום גדול יחסית בימים אלה עבור מוצר שנמצא לפני שלב הניסויים בבני אדם. המוצר צפוי להיכנס לניסויים בבני אדם ב-2024, ואז תוכל לקבל קומפיוג'ן 30 מיליון דולר נוספים. תשלומים נוספים בהתאם לעמידה באבני דרך מסוימות, יכולים להגיע עד 848 מיליון דולר, לא כולל תמלוגים שקומיוג'ן עשויה לקבל מהכנסות המוצר, אם וכאשר יהיו כאלה.

המניה הקטנה שמזנקת בבורסת תל אביב בעקבות המתקפות של החות'ים 
עסקת הענק בהייטק בוטלה, ואדובי תשלם קנס של מיליארד דולר 

קומפיוג'ן נסחרה הבוקר לפי שווי של 64 מיליון דולר. בשעה זו מניית החברה מזנקת בחדות בעקבות הדיווח.

המוצר נשוא העסקה פועל במנגנון יצירתי. אינטרלוקין 18 ( IL18 ) הוא חלבון שמופיע באופן טבעי בגוף, בעל פעילות דלקתית מוכרת. בתוך הגוף החלבון הזה מבוקר על ידי מספר מנגנונים, אך עלה הרעיון להזריק אותו מבחוץ, כטיפול אנטי סרטני.

לדברי מנכ"ל קומפיוג'ן, ד"ר ענת כהן דיג, הסיבה שבגללה לא נעשה עד היום שימוש אנטי-סרטני במוצר, היא בעיקר בגלל הרעילות שלו כלפי רקמות בריאות, וחוסר היכולת להביא אותו בצורה מדוייקת לתוך הגידול.

קומפיוג'ן מצאה כי בסביבת הגידול הסרטני, ישנה כמות גדולה יחסית של IL18 הקשור לחלבון אחר, וכי ניתן לפרק את הקשר הזה באמצעות נוגדן (שהוא התרופה שפיתחה קומפיוג'ן ונמצא בבסיס העסקה). כיוון שה-IL18 קשור לאותו חלבון בעיקר בסביבת הגידול, הרי שניתוק הקשר הזה יוביל לכך שיהיה ריכוז של IL-18 ספציפית במקום הגידול.

מספר חברות מפתחום IL-18 'משופץ', עם שינויים שונים שנועדו להפוך אותו ידידותי יותר לרקמות הבריאות וספציפי יותר, בעל תוחלת חיים ארוכה יותר בגוף, ומשוחרר מאותם גורמים בתוך הגוף שיכולים לעכב אותו. המנגנון שפיתחה קומפיוג'ן, עוקף את הצורך בשינויים הללו. המוצר השיג תוצאות מבטיחות בניסויים בבעלי חיים, ואמור להיכנס לניסוי הקליני שהוא הטריגר לתשלום אבן הדרך הבאה, במהלך 2024.

כהן-דיג: "התחלנו לדבר עם השוק על המוצר הזה ב-2022, כי ראינו עניין גובר במסלול ה- Il-18. קרנות הון סיכון אמריקאיות החלו להשקיע בחברות הפונות למסלול הזה אם כי לא בדרך הזו, וחברות גדולות התחילו להשקיע בזה, והמודל שלנו בתחום הוא פורץ דרך מאוד, ומבודל מאוד".

קומפיוג'ן ידועה ביכולות החישוביות שלה, אבל זה נשמע כמו פטנט שהומצא על ידי בן אדם, ולא על ידי מכונה
כהן-דיג: "עד כמה שאנחנו אוהבים בינה מלאכותית הרבה לפני שהיא הייתה להיט גדול כל כך, ועד כמה שאנחנו מאמינים שאין דרך באמת טובה אחרת לגלות מטרות חדשות לתרופות, אין תחליף לשילוב בין המחשב לבין בן האדם. אנחנו, בני האדם, אלה ששואלים את המחשב שאלות וגם מבינים את תוצאות החישובים, כדי ליצור מזה ביולוגיה".

השלבים הבאים של פיתוח המוצר ישארו באחריות קומפיוג'ן. "סעיף זה בעסקה היה לנו חשוב מאוד", אומרת כהן-דיג. "המשך העבודה על המוצר יחדד את המומחיות שלנו בפיתוח וגם את היכולות החישוביות שלנו. אנחנו מאמינים שזה גם מה שהכי נכון למוצר. אנחנו מכירים את מסלול ה- IL-18 לאורך ולרוחב. אנחנו החברה שיש לה את האינטרס לקחת את המוצר קדימה מהר ככל האפשר, ויש לנו גם יכולות מוכחות בניסויים פרה-קליניים ובשלבים הראשונים של הניסויים הקליניים. גיליאד, מצידה, באה עם כל הארטילריה שלה בפיתוח תרופות, והם יהיו שם איתנו כשותפים שלנו, אבל אני מאוד מעריכה אותם על כך שאפשרו לנו להמשיך להוביל את התהליך".

תשלום גם מאסטרהזנקה מעבה את קופת המזומנים

במקביל דיווחה היום קומיוג'ן על השגת אבן דרך בהסכם שלה עם אסטרהזנקה , המפתחת נוגדן המשלב תרופה של קומפיוג'ן במסלול TIGIT, יחד עם נוגדן של אסטרהזנקה במסלול PD1. המוצר יכנס לניסוי שלב III בטיפול בסרטן בדרכי מרה, וקומפיוג'ן תקבל 10 מיליון דולר.

"מלבד הכסף, מאוד חשוב בעיני שלקומפיוג'ן יש מוצר בשלב III של הניסויים", אומרת כהן דיג. "תחום ה- TIGIT ידע עליות ומורדות, אבל היום כמה חברות רצות עליו מאוד מהר. לנו בקומפיוג'ן יש מוצר שלנו בתחום הזה, שנמצא בניסויים, ויש לנו את שיתוף הפעולה הזה עם אסטרהזנקה, שהוא בנוסף ולא במקום המוצר שלנו, והוא כבר די קרוב לשוק. הצלחה במוצר כזה שווה לנו עד 200 מיליון דולר בתשלומי אבני דרך, וגם תמלוגים".

טרם החתימה על העסקה היו בקופתה של קומפיוג'ן 57.4 מיליון דולר, והיא העריכה כי הם יספיקו לה עד סוף 2024, כך שהתשלומים הנוכחיים והפוטנציאל לתשלום עתידי מהיר יחסית מגיליאד, מעבים משמעותית את הקופה שלה.

"לא הכרזנו היום לכמה זמן תספיק לנו הקופה הנוכחית", אומרת כהן דיג, "כי עדיין לא סיימנו את תהליך תכנון התקציב קדימה בעקבות העסקה. איננו יודעים עדיין האם נגדיל את קצב השריפה שלנו, שעבור 2023 צפוי לעמוד על 37-39 מיליון דולר. בגיוס כספים תמיד ידענו לפעול בצורה שדואגת לחברה ולבעלי המניות".

ובכל זאת, מניית החברה איבדה כ-96% מערכה מאז השיא שרשמה ב-2021, יחד עם השוק כולו. "השוק מאוד קשה", מודה כהן-דיג, "אבל הנה עסקה כמו זו עליה חתמנו היום, מראה נתק בין הערך שמקנות חברות חיצוניות למוצרים שלנו, לבין ערך השוק של החברה. מאז שרשמנו שווי של מיליארד דולר, הנכסים שלנו רק התחזקו. אל מול העליות והירידות בשוק שמרנו על המיקוד שלנו, על כמות כח האדם שלנו ועל קצב שריפת המזומנים שלנו, ועדיין עשינו את מה שצריך לעשות. אני לא יודעת איך המניה תגיב לעסקה, אבל מאוד שמחה שהבאתי לחברה מזומן לא מדלל, והראיתי איך אנחנו דואגים לחברה בטווח הארוך".

"גאים בכך שאנחנו ישראלים"

בשקופית הרקע שאיתה מציגה כהן-דיג את העסקה, נכתב "Compugen Stands With Israel". "זה נעשה במחשבה רבה", אומרת כהן-דיג. "אנחנו חברה ישראלית, אנחנו גאים בכך מאוד, וישראל עוברת מלחמה. זה לא משהו שאפשר להחביא".

המשפט הזה גרר פרצופים או שאלות?
"אם יש מישהו שזה לא מוצא חן בעיניו, הרי שהוא לא אמר עד עתה כלום. אי אפשר לדעת מה עומד מאחורי שתיקות. תגובות קיבלנו רק מיהודים וישראלים ששמחו על המשפט הזה, שהוא ריגש אותם.

"והנה באה חברה כמו גיליאד וחותמת איתנו על הסכם מסיבות ענייניות, בלי לערב פוליטיקה, וממשיכה להאמין בנו למרות שחלק משמעותי מהאופרציה שלנו נמצא בישראל, ועוד משאירה בידינו את המשך הפיתוח. זו הבעת אמון מאוד גדולה מצידם".

העסקה הנוכחית נרקמה בעת ביקורו בישראל של דר' פלביוס מרטין, סמנכ"ל מחקר בגיליאד, שהתראיין באותה ההזדמנות לגלובס

היום אמר מרטין: "אנו סבורים ששיתוף פעולה זה משתלב עם האסטרטגיה שלנו לפתח מנגנונים שמפעילים את מערכת החיסון כנגד גידולים סרטניים ועשויים לאפשר שילובי תרופות חדשים עם תוכניות פיתוח אונקולוגיות בפורטפוליו הגדל שלנו".

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה