גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רומן המלחמה שטלטל את העולם עם תיאורי הזוועות של הנאצים

"קאפוט" הוא רב המכר משנות ה-40 שכתב קורציו מלפרטה, סופר איטלקי נודע ומקורבו של מוסוליני ● הוא נחשב לאחד הטקסטים האינטימיים והמטלטלים שנכתבו על בכירי המפלגה הנאצית בשל קרבת המחבר אליהם

קורציו מלפרטה, 1957. כתב על כל מה שראה במו עיניו / צילום: ויקיפדיה
קורציו מלפרטה, 1957. כתב על כל מה שראה במו עיניו / צילום: ויקיפדיה

 

גריי הוא סופר ועיתונאי בריטי. מאמריו מתפרסמים ב"ניו יורק טיימס", "פייננשייל טיימס", "אינדיפנדנט" ו"וול סטריט ג'ורנל"

בקיץ 1941, קורציו מלפרטה (1898-1957) היה כתב המלחמה היחיד שנותר בחזית הרוסית. הכתבות שהוא שלח לעיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה", שתיארו את כישלון "מבצע ברברוסה", עוררו את זעמו של יוזף גבלס, שגירש אותו מאוקראינה הכבושה על ידי הנאצים.

סיפור בלתי נשכח על זיכרונות שאבדו
סיפורה של הדובה השחורה שמאחורי "פו הדוב"
בעקבות הצהרות הנשיאה גיי: בחזרה לימים האפלים של הרווארד

אלא שהמאמרים חסרי הרחמים האלה, שאוגדו אחר כך בספר "הוולגה מתחילה באירופה" (1948) היו רק המתאבן. במקביל עבד מלפרטה על "המגנום אופוס" (היצירה הגדולה) שלו: "קאפוט", רומן שהשם הגרמני שלו מהדהד את חורבות אירופה בימי מלחמת העולם השנייה. הספר תורגם לעברית על ידי מירון רפפורט ויצא לאור בהוצאת זמורה ביתן ב-1995.

 

התיאורים לא התיישנו

הפרדוקס הגדול של קאפוט הוא בכך שמדובר בכתב אישום נגד הפשיזם שנכתב על ידי פשיסט נטול חרטות. הספר פורסם לראשונה ב־1944, ושנתיים אחרי תורגם לאנגלית והפך לרב מכר בארה"ב.

הספר מציע מבט ייחודי על המשטר הנאצי: של מישהו מבפנים. הוא מתאר משטר שהאכזריות והקפריזיות שלו תואמות את הטירוף חסר המעצורים שלו. למלפרטה היתה גישה למשטר הזה, גם ככתב משוטט וגם כחבר זמני בסגל הדיפלומטי של מוסוליני.

אומרים שאת ההיסטוריה כותבים המנצחים. קאפוט הוא ספר נדיר לא רק בגלל שנכתב על ידי "חבר" בצד המפסיד, אלא גם בגלל המיידיות שלו. מלפרטה כתב על כל מה שראה במו עיניו, זאת כדי לבחון את ההשפעה של מדינות הציר על אירופה וברית המועצות בין 1941-1943.

בזמנו זה היה רומן אוטוביוגרפי מסוג חדש, שנכתב כסדרת וינייטות, האחת יותר גרוטסקית מהשנייה. הן מקבלות תנופה פנורמית יוצאת דופן בעקבות מסעותיו של מלפרטה באוקראינה, גרמניה, פולין, איטליה, פינלנד, שבדיה, רומניה וקרואטיה.

תיאורי המלחמה של מלפרטה לא התיישנו במאומה. את מילותיו הוא היה יכול לכתוב גם היום, בימי המלחמה באוקראינה. "קילומטרים על גבי קילומטרים - כל מה שהיה סביבנו זה ברזל מת. מאות ואלפי גוויות פלדה עלובות".

להבין את הרוע

ספר העיון שכתב מלפרטה "הפיכה: הטכניקה של מהפכות" (1931) כבר סימן אותו כסופר נטול מורא המצביע על הסדקים בפשיזם ובקומוניזם. העובדה שהוא כתב את קאפוט בצורת רומן עזרה לו להציג את הפסיכולוגיה של שני עולמות מנוגדים. עולם אחד של סעודות דיפלומטיות נוצצות בהשתתפות האנשים החשובים בגרמניה הנאצית, ועולם שני של אנשים "רזים וחיוורים" שנמשך מהגטאות בוורשה וקרקוב ועד מורדות אוקראינה. לאורך הרומן מלפרטה מנסה להבין את אופיו של הרוע, ובמיוחד את מניעי הנאצים - מה גרם להם לבצע את פשעי המלחמה האיומים שהם ביצעו.

בספר, מלפרטה סועד בוורשה בחברת בכירים נאצים, כולל הנס פרנק, שהיטלר מינה ב-1939 למושל השטחים הכבושים בפולין. הוא מתאר את אישיותו של פרנק כ"תערובת מיוחדת של אינטליגנציה אכזרית, עידון, וולגריות, ציניות ברוטלית ורגישות מלוטשת". הוא תוהה מה מניע אנשים כמו פרנק להיות כה אכזריים ומצליח להסביר זאת רק במונחים של הפחד שלו עצמו: "פחד מהמדוכאים, מחסרי ההגנה, החלשים, החולים; פחד מנשים וילדים, פחד מיהודים".

אחד המאפיינים המפתיעים של הספר הוא ההומור הסלפסטיקי. הפרק בו מלפרטה עושה סאונה פינית עם תריסר בכירים נאצים, ביניהם היינריך הימלר, הוא כיתת אמן בפארסה.

עוד תכונה שמאפיינת את כתיבתו של מלפרטה, המזכירה ציירים דוגמת שאגאל, רפין, גרוס ובוש, היא הדרך מלאת החיים בה הוא מתאר את המוזר והלא שגרתי.

באחד מפרקי קאפוט הוא מתאר את פגישתו עם ראש הממשלה הקרואטי אנטה פאבליץ', שמסיר מכסה מעל מה שנראה כמו סיר צדפות. "זו מתנה מהאוסטשים הנאמנים שלי. 18 קילו של עיני אדם", אומר לו פאבליץ'.

בפינלנד הוא מתאר את המראה הנורא של מאות סוסים שנלכדו באגם בו המים קפאו לפתע: "רק הראשים שלהם בלטו מעל הקרח. וכולם פנו לכיוון החוף. הלהבה הפראית של האימה עדיין בערה בעיניהם הקרועות לרווחה".

הגורל המר של החיות

הדרך בה המלחמה משפיעה על ממלכת החיות היא אחד הנושאים החוזרים בספר. הגורל המר של ציפורים, כלבים, עכברים, חזירים, צבאים, זבובים, בנוסף לסוסים, קשור לאובססיית ההרס של בני האדם.

הסופר הצ'כי מילן קונדרה לכד משהו מאופיו הקשה לסיווג של קאפוט כשתיאר אותו כ"רפורטז'ה שהיא משהו אחר מזה; זו יצירה ספרותית שהכוונה האסתטית שלה כל כך חזקה, כל כך ברורה, שהקורא הרגיש מייד מחריג אותה מהתיאורים שהעלו היסטוריונים, עיתונאים, חוקרים פוליטים וכותבי ספרי הזיכרונות".

כשמלחמה נוספת באוקראינה תיכף סוגרת שנתיים, אפשר רק לתהות האם הכאוס המתואר בספרו של מלפרטה באמת מאחורינו.

עוד כתבות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-10% לאחר הדוחות

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית