גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השר ברקת הבטיח להיאבק ביוקר המחיה. מה הוא עשה בשנה הראשונה במשרד הכלכלה?

שר הכלכלה ניר ברקת ציין לאחרונה שנה בתפקיד, במהלכה פיזר שלל הבטחות באשר למאבק ביוקר המחיה - החל ממאבק במונופולים, דרך פתיחה מלאה של היבוא מאירופה ועד תוכניות סיוע לענף החקלאות ● מה נותר מההצהרות?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאז נכנס השר ניר ברקת למשרד הכלכלה, הוא פיזר שלל הבטחות באשר למאבק ביוקר המחיה בישראל. שנה לאחר כניסתו לתפקיד, כאשר המשק מתמודד עם גל התייקרויות ברקע המלחמה בעזה, עד כה לא קודמו מהלכים רבים למאבק בעליות המחירים, ואלה שכן - נותרו על הנייר. גלובס בחן את ההבטחות מרכזיות של השר מאז כניסתו ללשכה - ומה נותר מהן היום, שנה לאחר הקמת הממשלה.

יצרניות המזון בונות על המלחמה שתשאיר את הצרכנים שקטים
בדרך לגל התייקרויות? שסטוביץ מודיעה על העלאת מחירים של עד 15%
אין עובדים, רפורמת היבוא בוטלה: מחירי הפירות והירקות יזנקו ב־2024
ברקת: "המונופולים מעלים מחירים בלי סיבה, ואנחנו נדרשים לצעדים דרסטיים"

היבוא מאירופה יפתח: כנראה נצטרך להמתין

הצהרה: תחת השר ברקת, ועדת הכלכלה הכינה תיקון לפקודת היבוא והיצוא תחת הכותרת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", לפיה היבוא לארץ מהאיחוד האירופי ייפתח באופן מלא בחוק, למעט מקרים חריגים. כלומר, לפי ברקת, המהלך יוריד משמעותית את יוקר המחיה. באוגוסט הצהיר השר כי "עשינו היסטוריה. החקיקה תאפשר ליבואנים להכניס את מוצריהם העומדים ברגולציה האירופית להגיע ללא הפרעה ישירות למדפים של הקמעונאים, להוריד בירוקרטיה, זמן יקר ולחסוך בעלויות ליבוא".

כדי להגיע לכך, השר הבטיח "הכרה אוטומטית" בישראל במוצרים שעברו תקינה אירופית, וכך "ליהנות מכל דבר טוב שאפשר לקנות באירופה".

מה קרה בפועל: ראשית, לפי עו"ד רחל גור, סמנכ"לית "לובי 99", התיקון לפקודת היבוא והיצוא החל בתקופת ממשלת בנט־לפיד. "כבר בממשלה הקודמת עברה רפורמה שמטרתה להמיר את הבדיקות במכון התקנים להצהרה בלבד", היא אומרת. "אולם, מי שבודק את ההצהרה ויכול להמליץ על בדיקות נוספות הוא מכון התקנים עצמו - שמרוויח מכך". מכון התקנים מבקש להדגיש כי אפשרי גם לעשות את הבדיקות דרך מכונים מתחרים בישראל או בחו"ל.

שנית, באשר להבטחת השר ל"הכרה אוטומטית במוצרים שעברו תקינה אירופית" - לא ברור מה יהיה לוח הזמנים בפועל, ומתי נראה מוצרים שאושרו על המדפים. על־פי גורמים שנכחו בוועדה, ייתכן כי הדבר ייאלץ לחכות עד חוק ההסדרים הקרוב, שייכתב רק בעוד חודשים רבים.

תגובת השר: "את רפורמת 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל' פרקנו לשלושה צירים. הראשון, שהעברנו עוד לפני המלחמה, הוא קנס של עד 100 מיליון שקל למי שמונע יבוא מקביל, וצו דומה לחברות בינלאומיות שעושות אותו דבר, מהלך שמונע תופעה של יבואנים בלעדיים. השני הוא שינוי שיטת הכנסת סחורות לישראל ואימוץ המודל האירופי, לפיו במקום שנבדוק כל קונטיינר בנמל, נבדוק את המוצרים בשווקים, ומספיקה הצהרה של היבואן בעמידה בתקן האירופי, ללא צורך לעיכוב בנמל וללא צורך של בדיקה במכון התקנים. העברנו את החוק הזה בקריאה ראשונה לפני המלחמה, אבל מאז נוצר עיכוב בעקבותיה. ביום רביעי החקיקה מתבצעת בוועדת הכלכלה להכנה לקריאה שנייה ושלישית, ומשם בשבוע הבא להצבעה במליאה.

"החלק השלישי בתוכנית הוא אימוץ התקינה האירופית, ללא צורך בעמידה ברגולציה הישראלית. סוכם בוועדת שרים לענייני יוקר המחיה שמשרדי הכלכלה והאוצר יגישו תזכיר חוק ב־15 באוקטובר, אבל אז התחילה המלחמה. לפני שבועיים התחלנו להניע מחדש את הגלגלים ולחזור להשלמת המהלך. משרד הכלכלה יגיש טיוטת תזכיר חוק כבר בימים הקרובים, ונדחוף לסיים ולהביא את התזכיר לוועדת שרים לענייני חקיקה במהירות האפשרית בשבועות הקרובים".

פירוק מוקדי הכוח במשק: המציאות מוכיחה אחרת

הצהרה: עם כניסתו לתפקיד, השר ברקת הבטיח "לטפל במונופולים ובקרטלים. שמתי מחדש את החוק לפירוק מונופולים" (שימנע יבוא בלעדי על־ידי יותר מיצרן גדול אחד, ע"א).

מה קרה בפועל: החוק, שהיה אמור לעבור בחוק ההסדרים האחרון אך נפל, לא קודם מאז. ברקת החליט להגיש שוב את החוק באופן עצמאי בחודש מאי, ובספטמבר התכנסה לראשונה הוועדה להפחתת הריכוזיות והגברת התחרות בשוק מוצרי המזון והטואלטיקה. הוועדה פנתה לציבור בקול קורא להגיש הערות על התוכנית, אך המועד שנקבע היה 15 באוקטובר - זמן קצר לאחר פרוץ המלחמה - ומאז החוק לא התקדם כלל.

תגובת השר: "באוצר רצו להקים ועדה שתעסוק בנושא איסור הפצת מוצרים של יותר מספק בלעדי אחד, והיא הוקמה. פגישה ראשונה התקיימה לפני המלחמה, אך גם נושא זה התעכב בעקבות המצב והיעדר פניות של בכירים בדרג המקצועי בממשלה. ביקשתי להניע גם את הוועדה הזו מחדש, וזה יקרה בקרוב".

מאבק בממונה על התחרות: העסקים כרגיל

הצהרה: בראיון לגלובס שנערך במאי, הצהיר ברקת כי "אין מי שמבין עניין ולא יסכים איתי שרשות התחרות היא חלשה ולא מתמודדת באפקטיביות מול המונופולים והקרטלים", ודרש להדיח את הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן.

מה קרה בפועל: כהן המשיכה בתפקידה, וברשות התחרות מסרו כי "אנחנו עובדים כרגיל". נראה, אם כן, שמעבר להצהרות ולאיומים לא התקדם הרבה בנושא.

תגובת השר: "לגבי רשות התחרות, לא הגענו לשום הסכמות. המלחמה עצרה את התהליך בשלב זה".

פרסום דוחות המונופולים: האם לשר יש סמכות?

הצהרה: בחודש מאי שלח משרד הכלכלה מכתבי דרישה ל־15 חברות ענק בשוק המזון, בהן החברה המרכזית למשקאות קלים (יצרנית קוקה־קולה), לחשוף את דוחותיהן הכספיים, לפרט את עלויות הייצור ולחשוף את נתוני הרווח שלהן תוך 21 יום. "בזמן שאזרחי ישראל נאנקים, המונופולים מעלים מחירים בניתוק מזעזע, וזה בעת שמחירי התשומות ומחירי השינוע הימי בירידה מתמדת", כתב השר, וסיכם בחריפות: "החגיגה נגמרה".

מה קרה בפועל: על פניו, לשר אין את הסמכות לדרוש מכל החברות את הנתונים הללו, מכיוון שחלקן פרטיות. התאחדות התעשיינים הגישה עתירה לבג"ץ נגד ברקת, בה נכתב כי "דרישות הנתונים מהחברות בוצעה בחוסר סמכות, הנעדרות תשתית עובדתית מינימלית, אשר מנוגדות לחוק הפיקוח ולמדיניותה של הממשלה בעניין ואינן מתיישבות עם החלטות הממשלה אשר התקבלו בימים אלה". הדיון בבג"ץ בנושא צפוי להתרחש במהלך חודש פברואר, ובינתיים בית המשפט הורה בצו ביניים לא לחשוף את הנתונים.

תגובת השר: "הדרישה שלנו מהחברות הגדולות לחשוף את הנתונים הכספיים שלהן חונה בבג"ץ, ונתפנה לזה ברגע שנסיים את רפורמת 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל'. לא ויתרנו עליה".

סיוע לענף החקלאות: בינתיים הרפורמה בוטלה

הצהרה: בראיון שערך ברקת לגלובס, הוא הצהיר כי המשרד בראשותו מקיים שיח עם שר החקלאות אבי דיכטר, במטרה "לעזור לתחום המזון הטרי".

מה קרה בפועל: הרפורמה בחקלאות, שהייתה אמורה לפתוח את ישראל ליבוא פירות וירקות יחד עם מתן סבסוד ישיר לחקלאים, בוטלה. בינתיים, על־פי משרד החקלאות, המלחמה והחוסר בעובדים מביאים למחסור מהותי בייצור המקומי.

תגובת השר: "אנחנו רק כינור שלישי בנוגע לחקלאות, וזה לא בידינו. צריך לשדרג את התמיכה בחקלאות בישראל. אני בהחלט מעודד הבאת עוד עובדים זרים, ועמדתי בממשלה על הבאת עובדים זרים במקום העובדים הפלסטינים".

בשורה התחתונה, נראה שבעוד שהשר ברקת פיזר הצהרות רבות באשר למהלכים דרמטיים להורדת יוקר המחיה, שכוללים פתיחת צינורות בירוקרטיה והטלת פיקוח על מחירים, אך אלה עדיין לא התקדמו. בינתיים, המלחמה שפרצה טרפה את הקלפים, וגם במה שהיה אפשר לקדם - המהלכים עוד לא התממשו, ויוקר המחיה ממשיך לעלות. כעת נצטרך לראות כיצד ברקת יתמודד עם החזרה למהלכים שהוא היה מעוניין בהם.

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל