גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקאי שצופה התאוששות בהנפקות בוול סטריט, אך לא של חברות מישראל

אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל, מספר כי לאחר שנה פושרת "יש הרבה פעילות בנושא מיזוגים ורכישות והנפקות בוול סטריט" ● אולם הוא אופטימי פחות ביחס לחברות מקומיות, המושפעות לדבריו מהמלחמה: "כל מי שנמצא בישראל רואה את הלך הרוח ואיפה תשומת הלב שלנו"

אילן פז, מנכ''ל ברקליס ישראל / צילום: איל יצהר
אילן פז, מנכ''ל ברקליס ישראל / צילום: איל יצהר

בעוד ששנת 2023 התחילה בשווקים עם חששות ממיתון עולמי, 2024 נפתחת עם ציפיות להורדת ריביות, ואיתן אופטימיות בנוגע לפעילות בשוק ההנפקות הראשוניות (IPO) וכן מיזוגים ורכישות. אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל, אומר לגלובס כי בבנק אקטיביים מאוד בימים אלה: "יש מאחורי הקלעים הרבה פעילות בנושא מיזוגים ורכישות, IPO וגיוסי חוב, ולכן אני אופטימי", הוא אומר.

בארה"ב מחכים לנתוני האינפלציה, ומצמצמים את הצפי להורדת הריבית
10 המניות המומלצות של המגזין הכלכלי בארונ'ס 
מדוע דרום אפריקה גוררת את ישראל להאג? טינה, שנאה ומרירות בנות 50 שנה 

"בשווקים הבינלאומיים השנה נפתחה באופן שונה מאוד מ־2023 - הבנקים המרכזיים ובראשם הפדרל ריזרב האמריקאי (פד) נמצאים במוד של 'הצלחנו למתן את האינפלציה', ומדברים עכשיו על הורדת ריבית. יש מחלוקת מסוימת בין הבנקים לשוק באיזה קצב הריבית תרד, אבל אין ויכוח על כך שהיא תרד. בחודשים האחרונים, השווקים קפצו לקראת ההורדה, גם אם בסופו של דבר התהליך ייקח יותר זמן. לכולם ברור שההעלאות נגמרו והשאלה רק מתי יחלו הורדות הריבית, וזה מה שגרם לשוק להיות חיובי".

כתוצאה מכך, לדברי פז, "שוק ההנפקות (בוול סטריט) נפתח חזק מאוד בינואר. זה התחיל בהנפקות חוב גדולות בקצב שלא ראינו הרבה שנים, וגם בעולמות האקוויטי התחילו הנפקות משניות (סקנדרי) ומכירות של מניות".

כזכור, שוק ההנפקות הראשוניות בוול סטריט הגיע לשיא ב־2021, ואז נפל ב־2022 בעקבות החששות הגדולים ממיתון ועליית הריבית שנועדה לדכא את התפרצות האינפלציה. לאחר שהחששות ממיתון שככו, שוקי המניות עלו ובוול סטריט המדדים המובילים סגרו את השנה החולפת עם עליות בשיעור דו־ספרתי.

בהיבט של הנפקות ראשוניות, 2023 הייתה משופרת לעומת 2022 אבל לא מלהיבה במיוחד. נתונים מראים שבסך הכול גויסו בהנפקות ראשוניות בארה"ב 19.4 מיליארד דולר, לעומת 7.7 מיליארד דולר ב־2022 ו־142 מיליארד ב־2021.

 

במהלך השנה החולפת היו מספר הנפקות בפרופיל גבוה - הגדולה הייתה של חברת השבבים הבריטית ARM. "היו שלוש הנפקות גדולות במחצית השנייה של 2023, שאגב ברקליס לקח חלק בשלושתן, וחשבו שהן יפתחו את השוק - מה שלא לגמרי קרה", אומר פז.

עם זאת, הוא מסביר את האופטימיות בנוגע ל־2024 בכך שהשוני הוא שמה שקורה עכשיו מגובה בצעדים של הפד: "אז, זו הייתה תקווה שיקרה משהו, ועכשיו לצד התקווה יש גם ציפיות מבוססות שהפד יתחיל להוריד את הריבית והשוק ייפתח", הוא אומר. כבר עכשיו מזהים בברקליס עלייה בדיבורים ובהכנות כלליות לקראת הנפקות ראשוניות, אך גם עדים לצעדים ממשיים של הגשת תשקיפים. "אנשים מבינים שהשוק נפתח, ושזה שוק של חלונות זמן", אומר פז. במילים אחרות, יש לנצל את החלון כשהוא פתוח.

הנפקת ARM בנאסד''ק / צילום: ap, Richard Drew

"אין השפעה על הביזנס"? הדוחות ידברו

איך כל זה מיתרגם להנפקות של חברות מישראל בוול סטריט?
"אנחנו בישראל נמצאים צעד אחד אחורה. צריך לזכור שמה שקרה בישראל ברבעון האחרון של 2023 (המלחמה) עוד לא בא לידי ביטוי בתוצאות של אף חברה, אז עדיין קשה לכמת את זה. אני כן חושב שהחברות הישראליות שיש להן קורלציה לשווקים זרים, ייהנו מהמגמה שאנחנו רואים בוול סטריט, אבל עדיין יהיה עיכוב.

"חברות ישראליות מתחילות להתכונן להנפקות, אבל הן בפיגור של צעד. בסוף, גם אם חברות אומרות שמה שקרה בחודשים האחרונים לא השפיע להן על הביזנס, משקיעים ירצו לראות קודם כל את תוצאות הרבעון. כל מי שנמצא בישראל רואה את הלך הרוח ואיפה תשומת הלב שלנו, קשה להאמין שזה לא השפיע באיזשהו אופן על העובדים והחברות".

נציין שנתונים שאספו בברקליס מצביעים על כך שהכלכלה הישראלית והבורסה המקומית מתאוששות מהר ממלחמות וממבצעים צבאיים, ופז צופה שכך יהיה גם כעת.

פז מעריך שמטבע הדברים החברות הראשונות שיגיעו לשוק הציבורי בוול סטריט יהיו הגדולות והרווחיות יותר. לדבריו, ב־2021 חברות יכלו להנפיק עם ARR (הכנסות חוזרות שנתיות) של 100 מיליון דולר, והיום כבר מדברים על 200־300 מיליון דולר. אם ב־2021 המשקיעים כמעט לא התייחסו לשורה התחתונה, היום חברות חייבות להציג רווחיות או לכל הפחות דרך ברורה לקראת רווחיות. "זה קרדינלי להנפקה", הוא מדגיש. "אין דבר כזה שחברה תגיע להנפקה כשהיא מפסידה ותמשיך להפסיד ב־5 השנים הקרובות, זה לא יעבוד".

 

"טעות להיות ציבורית בשווי פחות מ־500 מ' ד'"

ראינו בשנתיים האחרונות כמה "מיקרו הנפקות" של חברות ישראליות, שגייסו מיליוני דולרים בודדים בשווי של עשרות מיליוני דולרים בלבד.
"אלה פחות העולמות שלי, אבל לפעמים מדובר בסיטואציה שבה יש צורך נואש בנזילות. בעיניי זו טעות אדירה להיות בשוק הציבורי בשווי של פחות מ־500 מיליון דולר, כי יש עלויות בחברה ציבורית וזה לא משתלם. אבל אני לא יכול לבקר את מי שעושה את זה כי זאת האופציה היחידה שלו".

מה צפוי בתחום המיזוגים ורכישות (M&A)?
"זה מעניין, כי 2023 הייתה השנה הכי חלשה למיזוגים ורכישות בעולם בעשור האחרון, ואנחנו רואים היום חברות גדולות וקרנות פרייבט אקוויטי שחוזרות להסתכל על רכישות גדולות יחסית, מחדש. כך שהבאזז לגמרי שם.

לגבי הישראליות, אפשר לחלק את התשובה: בחברות מוטות טכנולוגיה, בטח ובטח בעולמות הסייבר - שם לא הייתה האטה בכלל. הרכישות שם הן של טכנולוגיה וצוותים ולא של שוקי קצה ולקוחות, וישראל חזקה בתחום הזה, לכן לא ראינו השפעה על מיזוגים ורכישות. במקומות אחרים הייתה השפעה, אבל בברקליס אנחנו מצפים לשיפור משמעותי ב־2024. עדיין, לא מדובר על שנת שיא אלא על חזרה לממוצע".

יצטרכו להתפשר על השווי במיזוג או מכירה

ב־2023 עוד היו בשוק חברות SPAC שגייסו כסף בתקופת השיא וחיפשו יעדים לרכישה, עכשיו יש הרבה פחות. עד כמה זה משפיע על שוק ה־M&A?
"אני מעריך שנראה עלייה במספר העסקאות השנה, אבל לא בוואלואציה. החברות שירצו להתמזג או להימכר יצטרכו להתפשר על השווי, ולא בהכרח יקבלו את השווי של הגיוס האחרון שעשו - השווי הזה לא קיים ולא יחזור בקרוב. מי שיבין את זה במהירות יעשה עסקה, ומי שלא, ימשיך לשבת בצד".

נראה גם רכישות שנובעות מקשיים של החברות הנרכשות?
"אני מעריך שנראה יותר ויותר חברות בקשיים, במיוחד על רקע הריבית. בשנתיים האחרונות עברנו ממצב שבו חברות בדירוג השקעה הנפיקו חוב בריבית של 2% לכך שהיום הן משלמות 6%, אבל יש חברות שלקחו מימון ב־5% והיום משלמות 10%־12%, זה משמעותי.

"אלה כמובן לא החברות הראשונות שיוכלו לצאת לשוק ההנפקות, אז הן גם סופגות ריבית יותר גבוהה וגם לא יכולות לגייס בהנפקה. בעלי המניות שלהן יכולים להגיד 'אוקיי, שורפים כסף, אין אקזיט צפוי והעלות יקרה' - ולחשוב על מכירה. הרבה קרנות הון סיכון דוחפות את החברות למכירה".

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר