גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יעזבו, כמה זה יעלה ומה הצפי לעתיד: כך תושפע סולאראדג' מפיטורי הענק

מתוך 900 מפוטרי סולאראדג' יותר ממחצית הם עובדים באתרים שלה בישראל, רובם במטה החברה בהרצליה וחלק במפעל בציפורית ● תוכנית ההתייעלות תביא להקטנת הייצור ויציאה מתחום הרכב החשמלי המסחרי ● המהלך יובילו להפחתות של כ-100 מיליון דולר בדוחות הכספיים

סולאראדג' - המפעל בציפורית / צילום: שירי חביב ולדהורן
סולאראדג' - המפעל בציפורית / צילום: שירי חביב ולדהורן

בשבועות האחרונים, על רקע תחילתה של שנת כספים חדשה מחד ושחרור מסיבי של אנשי מילואים מאידך, יותר ויותר חברות ישראליות מודיעות על פיטורים וקיצוצים. ביום ראשון הצטרפה אליהן גם חברת סולאראדג' , המפתחת פתרונות טכנולוגיים לתעשיית האנרגיה הסולארית. מדובר בצעד מתבקש למדי בחברה, שסובלת מחולשה בתוצאותיה ברבעונים האחרונים על רקע שינויים בתעשייה שבה היא פועלת, אך ההיקף הגדול יחסית של המפוטרים תפס את הכותרות: 900 עובדים, המהווים 16% ממצבת כוח האדם, מתוכם 550 בישראל.

דרמה בסולאראדג': 16% מהעובדים יפוטרו. כמה מהם בישראל? 
לפי שווי של מיליארד דולר: האם הפניקס בדרך לעסקת ענק? 

למה סולאראדג' מפטרת?

לפני קצת יותר משנתיים חוותה סולאראדג' שיאים בפעילותה ובמחיר המניה שלה. הביקושים הגבוהים למוצריה הגיעו על רקע עליית מחירי החשמל בעולם, ובמקביל ריבית אפסית שהקלה על מימון פרויקטים של אנרגיה סולארית, לצד כסף זמין רב בשווקים בעקבות מגפת הקורונה.

אלא שהתנאים בשוק השתנו דרמטית ברבעונים האחרונים: הריבית שעלתה הקשתה על מימון הפרויקטים, ומחירי החשמל התייצבו כך שהביקושים התמתנו. אך מה שבעיקר פגע בתוצאות היה העובדה שבשיא הביקוש, המפיצים של סולאראדג', שחששו מקשיי שרשרת האספקה באותה עת, יצרו מלאים גדולים.

כשהשוק התקרר, המפיצים שנתקעו עם מלאים היו צריכים להזמין הרבה פחות מוצרים חדשים מסולאראדג', ואחת התוצאות הבולטות היא התחזית החלשה של החברה לרבעון הרביעי של 2023: הכנסות של 300-350 מיליון דולר, ירידה של כ-60% לעומת הרבעון המקביל ב-2022.

ברבעון השלישי, הירידה הייתה בשיעור של 13% להכנסות של 725 מיליון דולר, והחברה עברה מרווח להפסד נקי בסך 61.2 מיליון דולר לפי כללי החשבונאות המקובלים. החברה צפויה לסיים את 2023 עם ירידה בהכנסות, וקונצנזוס האנליסטים הוא לירידה נוספת ב-2024.

בהתאם, מניית סולאראדג' איבדה כ-81% מהשיא. בעוד שלקראת סוף שנת 2021 שווי השוק של החברה התקרב ל-20 מיליארד דולר, ולתקופות מסוימות היא אף הייתה החברה הישראלית בעלת השווי הגבוה ביותר בוול סטריט, היום היא נסחרת בשווי של 3.9 מיליארד דולר בלבד.

מה קרה למניית המתחרה?

סולאראדג' לא לבד: גם המתחרה האמריקאית אנפייז הציגה ירידה דומה בהכנסות ברבעון השלישי, אם כי היא נותרה רווחית. אנפייז הודיעה כבר בחודש שעבר על פיטורים, כשבמקרה שלה מדובר על 10% מכוח האדם - כ-350 עובדים, וכן על סגירת שני אתרי ייצור, ברומניה ובארה"ב.

היא הסבירה את המהלך בכך שנועד להתאים את מבנה העלויות לתנאי השוק ולהביא לצמיחה רווחית, והעריכה שתוכל לחסוך הוצאות תפעוליות בסך 75-80 מיליון דולר לרבעון. אגב, סולאראדג' ואנפייז היו בין המניות הגרועות ביותר במדד S&P 500 בשנה שחלפה: סולאראדג' איבדה 67% ואנפייז 50%, ובעדכון המדד בסוף השנה סולאראדג' יצאה מהמדד ואנפייז נשארה, ומתחילת 2024 היא המניה עם הביצועים הגרועים ביותר במדד.

 

מי מפוטר כעת?

סולאראדג' העסיקה כ-5,700 עובדים בעולם לפני המהלך, מהם כ-3,100 בישראל. כאמור, היא מפטרת כעת 900 עובדים, יותר ממחציתם בישראל. מתוך כלל המפוטרים, 500 הם עובדים באתרי הייצור של סולאראדג' בארץ ובעולם. בישראל הדגש הוא על מטה החברה בהרצליה, שם יהיו מרבית המפוטרים, והיתר יגיעו ממפעל הייצור בציפורית (נוף הגליל). במטה המפוטרים מגיעים מכל מיני פונקציות - מכירות, שיווק, פיננסים ועוד. ככל הנראה החברה גם תוותר על פרויקטי מו"פ שהתרומה שלהם להכנסות היא בטווח הרחוק יותר.

למעשה התוכנית כוללת שלושה אספקטים: הקטנת היקף הייצור; יציאה מתחום הרכב החשמלי המסחרי (תחום שהגיע לחברה כחלק מרכישה שבוצעה באיטליה לפני מספר שנים, ובסולאראדג' ממשיכים לפעול רק בחלק מהפעילות שהגיעה ממנה); והפחתת ההוצאות והתאמתן להכנסות. אם קודם לכן הצפי היה להגיע למכירות של מעל מיליארד דולר ברבעון, היום הציפייה היא להתייצב סביב 600-700 מיליון דולר, והחברה נדרשת להתאמות.

איך יושפעו התוצאות?

סולאראדג' סיפקה למשקיעים נתונים בנוגע לעלויות המהלך, שרובן יוכרו בדוחות הרבעון הרביעי של 2023. החברה מצפה לרשום עלויות לפני מס של 59-66 מיליון דולר, מתוכם 31-34 מיליון דולר נוגעות להפחתת כושר הייצור, 22-25 מיליון דולר הפחתות וירידות ערך של נכסים ו-6-7 מיליון דולר בגין פיצויים והטבות לעובדים המפוטרים.

בנוסף, בגין הפסקת הפעילות בתחום הרכב החשמלי המסחרי יירשמו הוצאות לפני מס של 36-41 מיליון דולר, מתוכם 33-38 מיליון דולר קשורים למחיקות מלאי ולהזמנות רכש שלא ניתן לבטל. החברה לא דיווחה מהו היקף החיסכון הצפוי לה מהקיצוצים, אך ניתן להעריך שמדובר על כ-10% מההוצאות התפעוליות שלה על בסיס Non-GAAP (וחיסכון מסוים נוסף בהוצאות המכר). בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, ההוצאות התפעוליות Non-GAAP הסתכמו ב-385 מיליון דולר.

סולאראדג' נכנסת למהלך הזה עם לא מעט כסף בקופה - כמיליארד וחצי דולר לעומת חוב לטווח ארוך למחזיקי אג"ח להמרה בסך כ-627 מיליון דולר. סולאראדג' מעולם לא נתפסה כחברה בזבזנית או כזו שהתנפחה מעבר לנדרש, כך שנראה שיש בשוק (ואולי גם בקרב העובדים) הבנה שהפיטורים הם צורך בשל התקופה שעוברת התעשייה.

מה צפוי בעתיד?

למרות הקשיים, בחברה מביעים אופטימיות בנוגע לתעשייה בעתיד, ומדגישים את המובילות הטכנולוגית שלהם בתחום. "גם כעת, אנחנו בטוחים בהמשך הצמיחה של שוק האנרגיה המתחדשת בטווח הארוך, ולגבי עמדת ההובלה שלנו בתחום זה", מסר המנכ"ל צבי לנדו בהודעת החברה על הפיטורים. הוא הוסיף כי "השינויים הנוכחיים לא ישפיעו על החזון והכיוון האסטרטגי של החברה. אנו מחויבים להמשיך להוביל את מהפכת האנרגיה המתחדשת, לתמוך בלקוחותינו ולספק להם טכנולוגיה חדשנית ומובילה בתחום".

לנדו אמר גם כי "ההחלטה שקיבלנו קשה מאוד, אך הכרחית על מנת להתאים את מבנה העלויות שלנו למצב השוק, שהשתנה במהירות". כלומר, בחברה מקפידים להביע אמון בתעשייה ולהראות שהמהלך נדרש על רקע הסייקל הנוכחי בשוק, ולא בשל בעיה מהותית בתעשייה או בחברה.

בראיון לגלובס לפני כחודשיים אמר סמנכ"ל הכספים, רונן פייר, כי "ידי המתקינים מלאות עבודה" וכי המצב שבו החברה מוכרת פחות ממה שיוצא מהמפיצים שלה אינו מצב מייצג. גם ב-2023, קצבי ההתקנות ברוב מדינות העולם (אך לא בארה"ב) היו גבוהים מב-2022.

נראה שגם הצפי להורדת ריביות על-ידי בנקים מרכזיים בעולם במהלך שנת 2024 עשוי להשפיע לטובה על סולאראדג', משום שכאמור התקנות סולאריות ממומנות פעמים רבות בעזרת הלוואות, והפחתת ריבית מגדילה את הביקושים.

לפי נתוני וול סטריט ג'ורנל, רוב האנליסטים שמסקרים את סולאראדג' מעדיפים היום 'לשבת על הגדר': בניגוד למצב לפני 3 חודשים אז רוב האנליסטים החזיקו בהמלצות חיוביות, היום רובם ניטרליים. מתוך 35 אנליסטים, 23 ניטרליים, 7 חיוביים ו-5 שליליים, ומחיר היעד הממוצע הוא 99.1 דולר למניה, שגבוה ב-43% מהמחיר הנוכחי.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית