גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארגוני עובדים בארה"ב נמנעו שנים מדיון בפוליטיקה זרה. ואז פרצה המלחמה בעזה

מאז החלה המלחמה מול חמאס, איגודי עובדים רבים בארה"ב חלוקים סביב הדילמה אם לנקוט בעמדה לטובת אחד הצדדים ● המחלוקות מציפות מחדש שאלה ותיקה - האם הארגונים הללו, אשר מייצגים מיליוני אנשים שמחזיקים בדעות מגוונות, צריכים לעסוק בפוליטיקה?

חברי ארגון עובדי הרכב האמריקאי (UAW) בהפגנה פרו־פלסטינית בניו־יורק / צילום: Reuters, Lev Radi
חברי ארגון עובדי הרכב האמריקאי (UAW) בהפגנה פרו־פלסטינית בניו־יורק / צילום: Reuters, Lev Radi

לאורך ההיסטוריה הוקמו איגודי עובדים סביב מטרה משותפת - כזו שקשורה לזכויות, לתנאי העסקה או הטבות כלכליות. לעיתים המטרות כללו יעדים פוליטיים ומאבקים נגד אי־צדק - אך לרוב לא ברמה בינלאומית. אולם, מאז החלה המלחמה בעזה, גל של סולידריות עם פלסטינים שוטף ארגוני עובדים בארה"ב.

ארה"ב מאתגרת את ההשפעה הסינית באפריקה דרך מדינה לא צפויה 
יש בה מיליון תושבים בלבד, והיא הפכה לאחת המפסידות הגדולות מהחרם על ישראל 

פדרציית העבודה האמריקאית (AFL), שמייצגת 13 מיליון פועלים, עלתה לאחרונה לכותרות בארה"ב לאחר שפעילים הפצירו באיגודים שלהם לקרוא להפסקת אש מיידית בעזה. באיגוד העובדים של סטארבקס למשל, פרסמו ברשתות החברתיות קריאות לסולידריות עם הפלסטינים. גם באיגוד עובדי הרכב האמריקאי (UAW), הביעו עמדות דומות במהלך הפגנה שבה הניפו כרזות איגודיות ודגלי פלסטין. באיגוד עובדים של עורכי דין (ALAA, איגוד משנה של UAW בו חברים יותר מ־3,000 סנגורים ציבוריים ואנשי משפט), התבקשו חבריו להצביע בעד או נגד קריאה להפסקת אש בעזה. המשאל הסתיים ביתרון מוחץ למחנה שבעד הפסקת אש, בעוד כשליש מהעובדים התנגדו לכך בתוקף.

הפגנה של איגוד עובדים בארה''ב נגד יחס שלטון המנדט הבריטי ליהודים (1946) / צילום: ap

המתנגדים פעלו בכדי לבטל את ההחלטה, אך ללא הצלחה, ובכך מצאו את עצמם בארגון שלא מייצג את דעותיהם. "מדובר במלחמות שארגון עובדים יוצר בין חבריו - אלו שבעד ישראל ואלו שהם פרו־פלסטינים. מחלוקות, קל וחומר אידיאולוגיות, גורמות לפילוג הארגון", אומרת עו"ד דפנה שמואלביץ, ממשרד דפנה שמואלביץ ושו״ת, מומחית לדיני עבודה המייצגת מעסיקים. "כשמסר כזה מגיע מארגון עובדים ההשפעה היא רבה. העוצמה שיש לארגונים והיכולת לגייס אותם, לשלוח אותם לצעדות והפגנות, זאת מסגרת מאוד מאורגנת שקל לקדם בה אג'נדה".

איך החוק מתייחס למסרים קיצוניים?

לדבריה של שמואלביץ', יש מספר דינים משפטיים שחלים על ארגונים במצבים כאלה: "בהגדרה, ארגון שמציג מסר אנטישמי הוא מפלג, ולא חותר לשוויון. זה פוגע בשוויון במקום העבודה. מצבים אלו מעלים שאלות בנוגע לדמוקרטיה ארגונית, במקרה של סטארבקס לדוגמה, ארגון העובדים פעל בלי לשאול את העובדים האם זה מייצג אותם, אצל עורכי הדין לפחות העלו את זה להצבעה".

שמואלביץ' מציינת כי ארגון שפועל כך בארה"ב עלול להסתכן בשלילת רישיון. "בארה"ב צריך רישיון כדי להחזיק בארגון עובדים. כך גם באוסטרליה, בבריטניה וקנדה (בה, מאז פרצה המלחמה, מתקיימות הפגנות של איגודים ששוללים את זכות קיומה של ישראל). אני מעריכה שאם יש מעסיק שיחליט להיאבק בתופעה בבית המשפט, הוא יצליח לשלול את רישיון ארגון העובדים".

היסטוריה של תמיכה בישראל

לאורך השנים איגודי העובדים בארה"ב דווקא נודעו באהדתם כלפי ישראל. עוד לפני הקמת המדינה היו ניצנים לכך, עם הבעת תמיכה בהצהרת בלפור מצדה של פדרציית העבודה האמריקאית (AFL). לאורך שנות ה־20 וה־30 תרמו איגודי העובדים מיליוני דולרים להסתדרות הישראלית. לאחר הקמת מדינת ישראל, החלו איגודים אמריקאים להשקיע בתוכנית האג"ח של המדינה, חלקם גם תרמו כסף לבניית מוסדות בארץ.

מלבד התמיכה הכלכלית, באיגודים האמריקאים הקפידו גם לצדד בזכותה של ישראל לביטחון. בשנת 1980, נשיא פדרציית העבודה האמריקאית (AFL) ליין קירקלנד, הכריז על התנגדותו להקמת מדינה פלסטינית, בפני מאות עורכי דין ופקידי איגוד. במלחמת לבנון הראשונה הוציא האיגוד מודעה ב"ניו יורק טיימס" שבה הכריז על תמיכה בישראל. עם זאת, העמדה הציונית עוררה מתחים פנימיים ומחאות.

"ההשפעה של היהודים באיגודים הייתה מאוד חזקה עד לפני 30 שנה, ואז היא החלה להיחלש", מסביר פרופ' פיטר במברגר, מהפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב. הוא מבהיר, כי באותה תקופה פרץ משבר ביחסים בין יהודי ארה"ב לבין האפרו־אמריקאים, ולו יש השפעה ישירה על המצב כיום.

"איגודים בארה"ב הם לגמרי שונים מההסתדרות. כל איגוד מקצועי עומד בפני עצמו, והכוח מגיע מלמעלה למטה", מסביר פרופ' במברגר. "לכל איגוד יש ארגון מקומי, וכל ארגון כזה יכול לפעול באופן עצמאי". לדבריו, לשיוך הפוליטי־אזורי של האיגוד משמעות רבה: "בהיסטוריה של ארה"ב איגודים לקחו עמדות פוליטיות. לדוגמה, היו כאלה שהתנגדו למלחמה בווייטנאם. רוב איגודי העובדים בארה"ב תומכים במפלגה הדמוקרטית, ובהתאם היו הדעות שהם הפגינו. לא מעט מהמהלכים שביידן עושה מתכתבים עם האינטרסים שלהם".

הנשיא ג'ו ביידן באירוע של ארגון עובדי הרכב האמריקאי / צילום: ap, Lev Radin

עם זאת, פרופ' במברגר מסביר כי זו הפעם הראשונה שבה הם מפגינים עמדה בנוגע ליחסים בינלאומיים שאינם קשורים באופן ישיר לארה"ב. "איגודים לקחו עמדה בכל דבר שנוגע למשק בארה"ב, הם היו פעילים ברמה הלאומית, אבל מה שקורה עכשיו עם העמדה כלפי ישראל - זה חדש, לא שמענו שהביעו עמדה לגבי המלחמה באוקראינה למשל, ואם אנחנו משווים את המצב לעמדה של האיגודים על סיפור עיראק, שם הם לא לקחו עמדה".

ההבדל הדורי, וההתנגדות למדיניות הממשלה

במברגר סבור כי לא מדובר בהתנגדות לקיומה של ישראל, אלא למדיניות שלה. "הממשלה הנוכחית הולכת יותר עם הרפובליקאים ודוחה את הדור החדש של הדמוקרטים. מה שקרה בסטארבקס למשל נובע ממניעים של מנהיג שרואה עתיד פוליטי בתוך הארגון ולכן נוקט בעמדה שתסייע לו להתקדם. בנוסף, גם לדור הצעיר יש חלק בכך, גם אצל יהודים בארה"ב יש התנגדות למדיניות הישראלית, אני חושב שאיבדנו חלק נרחב של הדור החדש".

ד"ר אבי שניידר, דיקן הסטודנטים של המכללה למינהל וחוקר עולם העבודה, מסביר כי התערבותם של איגודי העובדים בסוגיות הפוליטיות המפלגות אך עתיק יותר. "לפני המהפכה התעשייתית אפשר היה לדעת מה המקצוע של אדם לפי שם המשפחה שלו. לכל אחד הייתה זהות לפי המקצוע והמקום ממנו הגיע, וכך גם שייכות ברמה החברתית העמוקה. המהפכה התעשייתית יצרה ארגוני ענק של עובדים ואז מאות אלפי אנשים נהרו לערים הגדולות. המהפכה יצרה מצב שתלשו לנו את מקורות הזהות שלנו, לפי קארל מארקס נוצר מעמד חדש של שכירים המכונה פרולטריון שהפך להיות מקור זהות חדש".

לדבריו, מעורבותם הפוליטית של הארגונים היא לא תופעה חדשה. "ארגוני העובדים חוזרים למלא את תפקידם שהוא מעבר לתפקיד של זכויות סוציאליות של עובדים, אלא מקור זהות. הלייבור באנגליה, מפלגות פועלים באירופה ובמדינות סקנדינביות, רובן המכריע מזוהים עם שמאל פוליטי ומדיני. אחת הטענות כלפי איגודי העובדים היא שהם מושפעים משיקולים פוליטיים ולא מקצועיים. בכל דבר ועניין פתאום מתחילות להתערבב הסוגיות עם השאלה מי מהמפלגה שלנו".

***גילוי מלא: משרד דפנה שמואלביץ ושו״ת מייצג את גלובס

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו