גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטריקים המסוכנים ששמים את רוכשי הדירות מתחת לרדאר של בנק ישראל והלמ"ס

מס רכישה על חשבון היזם, שכירות לשנה והלוואות בלון: הנתונים הרשמיים מציגים ירידה של 3.9% "בלבד" בשנה האחרונה במחירי הדירות החדשות, אבל בפועל היא חדה בהרבה ● לתעלולי ההנחות יש מחיר, והאשראי הנדל"ני תפח ב־140 מיליארד שקל בתוך שנתיים

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הסוד הכי גלוי כרגע הוא שמחירי הדירות החדשות יורדים בשיעור חד בהרבה מזה שמציגים הנתונים הרשמיים - שבישרו על ירידה של 3.9% "בלבד" בשנה האחרונה.

הניסוי הגדול חוזר: מס הרכישה בדרך להפחתה. מה יקרה למחירי הדיור?
ניתוח גלובס | לקח מר: זו הייתה התקווה הגדולה של שוק הנדל"ן. ואז הגיעו התוצאות
ראיון | יזם הנדל״ן שמגלה - עד הסכום הזה אנשים מוכנים להשקיע כעת בדירה

חברת אקרו למשל, יצאה בימים האחרונים במבצע מקורי לתשלום מחצית ממס הרכישה, עד מחיר מקסימלי של 6 מיליון שקל לדירה. במספרים, זה יכול להגיע להנחה של 242 אלף שקל, שכביכול עוברת מהקבלן לרשות המסים בשם הקונה המאושר, בלי שתג המחיר "הרשמי" נפגע. חברה אחרת, אקו סיטי, מציעה בתל אביב "שכר דירה למשך שנה שלמה", עוד טריק שלא משנה את מחירון החברה.

ומעל כל אלה, מככבים מבצעי המימון הפופולריים. יזמים ברחבי הארץ מיישרים קו ומאפשרים לשלם רק 5%-10% ממחיר דירה על הנייר. בגינדי הציעו השבוע דירות לאכלוס מיידי, כש־70% מהתשלום יגיע שנה אחרי הכניסה. מדובר בהנחה עצומה. הערך הנוכחי של מיליון שקל שיגיעו רק בעוד 3 שנים, בסביבת ריבית של 5%, עומד על כ־15% פחות. מי שנושא בהפרש הוא היזם, שמשלם עבור הרוכש המאושר את הריבית לאותה הלוואה משלימה הניטלת לזמן קצר של שנתיים־שלוש בלבד.

וכמה זה פופולרי? תחזיקו חזק. לפי נתוני בנק ישראל, היקף ההלוואות הללו בשוק המשכנתאות - "בלון" ו"בולט" בשפת הבנקאים - קפץ בשנת 2023 ב־3 מיליארד שקל, ל־13.8 מיליארד שקל. בחודש דצמבר לבדו הגיעו ההלוואות הללו לשיא של 1.04 מיליארד שקל, 18.5% מסך המשכנתאות. זאת, לעומת 8.4% בדצמבר 2022 ורק 4.7% ערב עליית הריבית במרץ 2022. אם תרצו, זה יכול להסביר את נתוני המשכנתאות החזקים גם בחודשי המלחמה ואת העובדה שבדצמבר נטלו ישראלים הלוואות בסך כולל של 5.62 מיליארד שקל, לעומת 5.5 מיליארד בחודש קודם. ההלוואה הממוצעת עמדה על מיליון שקל, לעומת 950 אלף שקל "בלבד" בנובמבר. למעשה, בזמן שבכנסת ובציבור אוהבים לתקוף את הבנקים על גובה ריבית המשכנתאות, כדאי לשים לב כיצד הם שומרים על הביקוש דרך אותן הלוואות משלימות ויצירתיות, שעוזרות להם לתמוך ביזמים שקיבלו מהם בזמנו מימון יקר לרכישות קרקע, כדי שחלילה כדור השלג לא יקבור גם אותם.

על פניו, כולם מרוויחים

על פניו, כולם מרוויחים מזה. עבור היזם, שיכול להציג בגאווה מכירות בתקופה קשה (מה שבוודאי עוזר להרגיע משקיעים ובנקים), מדובר בעסקה פיננסית מושלמת. השבוע למשל דיווחה חברת פרשקובסקי כי גייסה בבורסה 201 מיליון שקל במכירת איגרות חוב בריבית של 5.89%. על הדרך, זה הסביר מצוין למה החברה יצאה במקביל במבצע 85:15 על פרויקט בתל אביב. הריבית שהיא תשלם במקום הרוכשים נמוכה כמעט באחוז לעומת עלות החוב בשוק ההון. יזמים רבים מחליפים ריבית של 7% לפחות על האשראי (פריים פלוס אחוז), בהלוואות בלון שבדצמבר האחרון שילמו ריבית קבועה ממוצעת של 5.1%. ארביטרז' משתלם.

גם הקונה מאושר. הון עצמי של 5% ואפילו 15% מהמחיר זה סכום שהוא יכול איכשהו לבלוע. עד שיגיע המפתח, משהו כבר יסתדר - או שהריבית תרד דרמטית, או שהכסף ליתרת התשלום כבר יגיע מאיפשהו, או שהדירה תימכר במחיר גבוה יותר, והוא רק ישלים סיבוב נדל"ני מוצלח. או שלא.

מי שאמור להילחץ מהמשחקים החשבונאיים ומעודף האופטימיות הוא כמובן בנק ישראל. שם רואים כיצד הדרישה הוותיקה להון עצמי של 25% לפחות לקבלת משכנתא כבר לא ממש רלוונטית. וכיצד הגלגל הנדל"ני ממשיך להסתובב, עם אשראי נדל"ני שתפח ב־140 מיליארד שקל בתוך שנתיים. השבוע אמנם הזהיר הנגיד אמיר ירון בדיון בכנסת שמשקל הנדל"ן ממשיך לעלות בעוגת האשראי, אבל העריך במקביל ש"בהחלט ייתכן שמחירי הדירות יעלו במחצית השנייה של השנה", מה שבוודאי רק שכנע עוד כמה ישראלים שכדאי לקפוץ על המבצע התורן.

ללמ"ס אין איך לעקוב

ובשולי הדברים, השאלה המתבקשת היא למה בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה זורמים עם תעלולי ההנחות, שאינם מזיזים כמעט את המדד. דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלמ"ס, מודה שפשוט אין ברירה: "אין בידינו מידע המאפשר לזהות מי קיבלו בפועל הטבה, מי אינם עומדים בתנאים, ועבור מי היא תקפה בשווי מופחת. מובן מאליו, שאילו היה מקור מהימן, הנאסף באופן שיטתי לגבי הנחות הניתנת לדירות ספציפיות, הייתה פועלת הלמ"ס לשקלל פרמטרים אלו לצורך אמידת שינוי המחירים". בינתיים, "הנחות הניתנות לרוכשי דירה, בין אם מדובר על מטבח משודרג או מזגן, חניה מקורה, השתתפות בהחזרי משכנתאות, בתשלום מס רכישה, תשלום ראשון מופחת וכדומה - אינן מנוכות ממחיר הדירות".

כוכבי השבוע

מצוין: השקעה נבונה או פילנתרופיה יהודית־ציונית
בני הזוג המיליארדרים ביל אקמן ונרי אוקסמן רכשו השבוע 5% ממניות הבורסה בתל אביב תמורת כ-100 מיליון שקל. אקמן התגלה מאז ה־7 באוקטובר כידיד אמיץ ואקטיבי של ישראל, בעיקר הודות למאבקו באנטישמיות באוניברסיטאות בארה"ב. כעת הוא בחר בצעד מקורי להוכיח שהוא לא רק מסלק את הרע, אלא גם מוסיף טוב - בהשקעה ישירה במדינת ישראל. מעט מהאור דוחה הרבה מהחושך. 

ורק בשוליים, צריך להזכיר שיהודים טובים מאמריקה שהשקיעו פה תמיד היו בשורה משמחת, אבל כזו שנשבה ממנה רוח הפילנתרופיה והציונות, ופחות השקעה שהיא בהכרח גם סופר מוצלחת, חכמה ומניבה. דומה מעט לרכישת בית בירושלים ואפילו השתתפות בכנס יקר ונוצץ של קק"ל. המהלך בהחלט מעודד ומחזק, אבל כדי שנחשוב שבאמת שווה להשקיע בבורסה שלנו כדאי שבין משקיעיה נראה אנשים שחיפשו לפני הכל תשואה מנצחת, ולא רק בוסט למורל של היושבים בציון.

בלתי מספיק: הצעד החברתי של אלקין עלה לנו מאות מיליונים 
אזרחי מדינת ישראל הפסידו השבוע כ־400 מיליון שקל רק בגלל להיטות וחלמאות של שר אחד. וגם אם כבר קשה לנו להתרגש מסכומים "נמוכים" כל כך שהלכו לאיבוד בגלל הממשלה, אסור לתת לה את הפרס של עצימת עין ומעבר הלאה.

מדובר הפעם בפשלה שנותרה מימי הממשלה הקודמת, מה שגם מזכיר לנו שפופוליזם אינו מאפיין של ממשלה מצד מסוים. הפשרה שעליה נאלצה המדינה לחתום השבוע קובעת שהיא תשלם שליש מההצמדה למדד בחלק גדול מהחוזים שנחתמו מול קבלנים לפני יולי 2022, אז העביר שר השיכון הקודם זאב אלקין חוק שקבע שרק 40% ממחיר דירה יהיה צמוד למדד תשומות הבנייה. בצעד פזיז, החליט בזמנו אלקין שהחוק יחול רטרואקטיבית, גם על דירות בהנחה שמחירן נקבע מראש, אף שכולם הזהירו אותו שמדובר בסיכון מיותר. אז הקבלנים עתרו לבג"ץ, ועכשיו כולנו נשלם על המהלך הפופוליסטי והמיותר. 

עוד כתבות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר