גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקציב 2024: החשש מלהיגרר לשנים של מיתון עולה בצורה משמעותית

העיסוק בתקציבים הקואליציוניים הסיט את הדיון העיקרי: במקום להפנים שהוצאות הביטחון והריבית יזנקו ולהפסיק לשים פלסטרים, שר האוצר דוחה כל צעד משמעותי ● פרופ' אודי ניסן, לשעבר הממונה על התקציבים, מנתח את תקציב 2024

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ בישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה לשנת 2024 / צילום: חיים צח-לע''מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ בישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה לשנת 2024 / צילום: חיים צח-לע''מ

הכותב הוא חבר סגל בבית הספר למדיניות ציבורית ע"ש "פדרמן" באוניברסיטה העברית ולשעבר הממונה על התקציבים במשרד האוצר

בימים כתיקונם, בערך בתקופה הזו בשנה וסמוך לאישור התקציב, מתחילים באגף התקציבים לגבש את תקציב השנה הבאה. תחזיות ראשוניות להבנת מסגרות התקציב וההתאמות הנדרשות, עיצוב המדיניות הכלכלית ודיונים בתוכניות עיקריות לקידום ההעלאה של רמת החיים, שיפור הפריון, האצת תשתיות, ויעדים בתחום התעסוקה.

פרשנות | "הדיל ברייקר" של גפני והאור הירוק מהחרדים: מאחורי הקלעים של תקציב 2024 

השנה זה שונה באופן מהותי: ראשית, קיימת רמת אי וודאות גבוהה לגבי אורך ועוצמת הלחימה בדרום ובצפון, ולגבי עוצמת התפקוד של המשק: צמיחה, תעסוקה ופעילות כלכלית. שנית, יותר משנה עברה מאז נבחרה הממשלה הנוכחית ועדיין קשה לזהות כיוון כלכלי מוגדר מלבד הישרדות, זה היה נכון גם לפני המלחמה ונכון עכשיו בעוצמה גבוהה יותר. והנקודה האחרונה, אי היציבות הפוליטית מעלה חשש כבד ליכולת להשלים תהליך תקציב מסודר לשנת 2025.

תקציב 2024 מספק פרומו קצר לצפוי בהמשך: רק לפני חודש הציג שר האוצר גירעון צפוי של 5.9% לשנה הקרובה (לפני התאמות), שבועיים לאחר מכן (ללא אירוע משמעותי) קפצה התחזית ואושר בממשלה תקציב עם גירעון של כ־7.5% לפני התאמות וכ־6.6% אחרי התאמות. עוד לפני הגשת התקציב לכנסת, כבר יש הסכמות על תוספות נוספות לתקציב הביטחון הגוררות חריגות מגירעון זה. שינויים אלו הם תרגום מספרי לאי הוודאות - תזוזות של עשרות מיליארדים בתחזיות בתקופה של כמה שבועות. ועדיין, התחזיות הנוכחיות כוללות רכיבי סיכון משמעותיים שאסור להתעלם מהם.

ככל שנטפל מוקדם יותר, כך זה יכאב פחות

אם אסכם במשפט אחד את התקציב שמובא לאישור בכנסת בימים אלו, תקציב 2024 משקף חוסר אחריות של הדרג הפוליטי, בנוי מול תסריט אופטימי ולמרות מאמץ משמעותי של הפקידות המקצועית להוביל תקציב סביר, זה כנראה המקסימום האפשרי בהינתן הממשלה הנוכחית: חלשה, חבוטה, סקטוריאלית וללא מצפן כלכלי.

החשש מלהיגרר לשנים של מיתון כלכלי עולה בצורה משמעותית: נטל הביטחון הגובר, הפער העולה בתשתיות, הפגיעה בענף הנדל"ן, החשש מהקטנה בהיקף ההשקעות במשק וההאטה המשמעותית בתחום ההייטק, מעלים את הסיכון לתרחיש שלילי, רב שנתי, משמעותי במשק הישראלי.

למרות רמת אי הוודאות הגבוהה, חייבים לקבל החלטות כלכליות משמעותיות ולהוביל מדיניות אקטיבית. זה הזמן להבין את האילוצים, להפנים שתקציבי הביטחון והריבית יעלו באופן משמעותי ולהפסיק לשים פלסטרים זמניים, שיסתירו את הדימום.

זה הזמן להבין שההוצאה האזרחית בישראל לא תוכל לרדת ובטח לא באופן משמעותי, ואין מנוס מהעלאת רמת המס.

הציבור יצטרך לשלם ברמת החיים על המלחמה ותוצאותיה, וכן גם על הפגיעות בכלכלה שגרמה הממשלה עוד לפני המלחמה. ככל שנטפל מוקדם יותר, כך זה יכאב פחות.

צריך להודות ולהגיד בקול רם וברור ש"אין כסף לכולם" - חייבים לשנות סדרי עדיפות, לצמצם הוצאות מיותרות ובראשן סקטוריאליות, וכן לעשות צעדים כואבים כמו שחיקת קצבאות, ודחיית פרויקטים מיותרים.

כל אלו חייבים לבוא במקביל לביצוע צעדים משלימים להאצת הצמיחה, ובראשם: קידום תשתיות, עידוד השקעות, העלאת פריון, שילוב אוכלוסיות בשוק העבודה וטיפול ממוקד בשוק הנדל"ן - ללא אלו לא תהיה צמיחה, וללא צמיחה הסיכונים לעשור אבוד נוסף בכלכלה הישראלית עולים באופן משמעותי.

החולשה הפוליטית היא מתכון לאסון

הבעיה העיקרית היא שלשר האוצר ולממשלה הנוכחית טרם נפל האסימון. הם לצערי אפילו רחוקים מכך. אפילו צעדים של עצירת הפחתות מס הם לא מבצעים. כל צעד משמעותי נדחה (מע"מ, תחליף בלו על רכב חשמלי, ועוד).

הפועל להמתין הפך לאסטרטגיה שנובעת כנראה מחולשה, והיא הפוכה מהמדיניות הנדרשת. העיסוק בתקציבים הקואליציוניים השגויים (עם כל הפגיעה שלהם), הסיט את הדיון העיקרי: "הבריחה מבשורה" של הממשלה.

החולשה הפוליטית היא גם המתכון המובטח לאי קבלת החלטות קשות והתוצאה היא מדיניות שבסיסה להמתין, לקוות או בקיצור, חזרנו לכלכלת "בעזרת השם". גם "הציפייה למשיח" חייבת להיות מלווה בעשייה, אפילו במקורות אנו נדרשים לא לצפות לישועה מלמעלה בלי העבודה והרצון של ישראל ("אתערותא דלתתא" או התעוררות מלמטה).

הדירוג של ישראל אשר משתקף במחיר איגרות החוב של המדינה, ירד כבר הלכה למעשה. אטרקטיביות המשק להשקעות הולכת ונפגעת בכל יום וללא מדיניות כלכלית אקטיבית מגמות אלו רק יחריפו. אסור להגיע למצב שהסיכון לכלכלת ישראל ימשיך לעלות, כבר היום אתגר מימון הגירעון הולך וגדל.

עלינו ללמוד מהעבר, גם בשנת 2003 המשבר לא הופנם עד שהתשואה על אגרות החוב של הממשלה הגיעה כבר לכמעט 12%.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל