גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכונו לבליץ של ראיונות: ההחלטה שמטלטלת את פירמות עריכת הדין

הכנסת אישרה את קיצור ההתמחות במשפטים משנה וחצי לשנה לתקופה מוגבלת על רקע המלחמה, וכעת משרדי עורכי הדין מתארגנים לשינוי • על הפרק: הקדמת התמחות, העברת מתמחים בין מחלקות ובליץ של ראיונות על מנת לגייס מתמחים וטרום מתמחים ולמלא את השורות. ויש גם מי שמודאג: "עשוי להוביל לצרוף של מועמדים חסרי ניסיון"

קיצור ההתמחות בעריכת דין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
קיצור ההתמחות בעריכת דין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הכנסת אישרה השבוע לקצר את ההתמחות במשפטים משנה וחצי לשנה, לתקופה מוגבלת בהוראת שעה שתחל ממחזור ההתמחות של ספטמבר 2023 ועד לסוף 2024 עם אפשרות להארכה נוספת. בנוסף, מי שהחל להתמחות בין ינואר לאוגוסט 2023, הכשרתו תקוצר ל־15 חודשים. מי שיזם וקידם את הליך הקיצור הוא השר המשפטים יריב לוין, שנימק זאת במלחמה וכדי לאפשר למתמחים לסיים את מסלול ההכשרה ולהשתלב בשוק התעסוקה מוקדם יותר.

הכנסת אישרה: תקופת ההתמחות בעריכת דין תקוצר לתקופה מוגבלת  
עורך הדין שניצח את האיש העשיר בעולם

המחלוקת על אורך ההתמחות הראוי נמשכת שנים רבות. רק לפני כשנתיים הוארכה התקופה משנה לשנה וחצי בידי שרת המשפטים לשעבר איילת שקד, כאשר בעבר הרחוק עמדה על שנתיים. איך מתארגנים במשרדי עורכי הדין כעת לקיצור ההתמחות?

שינוי זמני או מצב שיוביל לחוסר ודאות?

האחראים על הכשרת המתמחים במשרדי עורכי הדין מספרים על השלכות הקיצור וההיערכות הנדרשת לקיצור, וכיצד הם חושבים שהמהלך ישפיע על משרתי המילואים. לדבריהם, ההשלכה המרכזית היא ירידה בכמות המתמחים, כאשר הגיוסים נסגרים שנה עד שנה וחצי מראש. עוד מוסיפים האחראים על ההכשרה במשרדים כי הקדמת התמחות, גיוס טרום מתמחים, העברתם בין מחלקות שונות וגיוסים פרטניים - הם חלק מהפתרון להתמודדות עם המצב החדש.

"בפועל, החלטה זו מובילה לכך שמחודש ספטמבר 2024 יהיו פחות מתמחים ממספר המתמחים שגייסנו מראש", אומרות עורכות הדין דנה אמיר־פריד ודנה בטאט, העומדות בראש תוכנית ההתמחות במשרד AYR עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ. "אנו נערכות לגיוס גדול יותר למחזורי שנת 2025 ושוקלות לגייס מתמחים פנויים להשלמת החוסר כבר מספטמבר 2024, ככל שיאותרו מועמדים מתאימים".

עו"ד טלי אשד־אלומות, סמנכ"לית פרויקטים והון אנושי במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי, מספרת כי במשרד התחילו במיפוי ובחינת צורכי הצוותים. "במקומות שיהיו 'חורים', נבחן אפשרות להקדים התמחות למי שיכול ומעוניין, ואם יהיה צורך, נגייס טרום מתמחים", היא אומרת.

במשרד הרצוג מציינים כי "בטווח הקצר ההתמודדות עם הירידה הלא מתוכננת בכמות המתמחים תיעשה בין היתר על־ידי ויסות צרכים בין המחלקות השונות וגיוסים פרטניים ככל שיידרש. לקראת ראיונות יוני 2024, במסגרתם מגויסים מתמחי שנת 2025, המשרד יבחן את צורכי ההון האנושי שלו ויבצע התאמות ככל שיידרש".

במשרד מיתר, לעומת זאת, מדגישים כי צמצום כמות המתמחים שיוביל השינוי, גרם ל"אי־נוחות מנהלתית מסוימת", אך הם מברכים על כל סיוע שיינתן לאנשי המילואים. במיתר מתכוונים לחלק מחדש את העבודה בצוותי העבודה ולנתב את העומסים בין המתמחים הוותיקים לחדשים ובינם לבין עורכי הדין, כך שאף אחד לא ייפגע.

עו"ד תמיר קלדרון, מנהל מחלקת ליטיגציית מסים וצווארון לבן במשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס, ואחראי על מתמחים במשרד, מספר כי הם "נערכים להעסקה בלתי מתוכננת של מתמחים נוספים, היערכות לראיונות בהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו בחוק ופגיעה בעבודה השוטפת בעקבות חילופי מתמחים שיסייעו בכל תיק - דבר שיאלץ למידה מחודשת של התיק על־ידי המתמחה החדש".

לדברי עו"ד אביב הלפרין, שותף וחבר בצוות האחראי על המתמחים במשרד ש.הורוביץ, המשרד יוצא בימים הקרובים למהלך גיוס של מתמחים נוספים עבור מועד ספטמבר 2024, על־מנת להתמודד עם המחסור הצפוי.

היבט אחר אליו מתייחסים עורכי הדין הוא חוסר הוודאות שהוראת השעה יוצרת. עו"ד גיא לכמן, שותף וראש משותף לקבוצת ההייטק במשרד פרל כהן, מהצוות שאחראי על המתמחים במשרד, אומר כי מאחר שמדובר בהוראת שעה, "אין ודאות לעניין השנים הבאות. הדבר יקשה מאוד בקבלת החלטות ארוכות־טווח על־ידי המשרדים כחלק מבניית מצבת המתמחים העתידית. בנוסף, המגמה הכללית בשוק עבודת עורכי הדין כרגע היא של צמצום בכל מקום שאפשר וניהול זהיר מאוד, דבר שישפיע לבטח על החלטות לגבי הרחבת גיוסים וכדומה".

עוה''ד גיא לכמן / צילום: תומר יעקובסון

"המילואימניקים יגיעו לשוק ללא הכשרה"

חלק ממשרתי מילואים שהתחילו את ההתמחות בספטמבר 2023, גויסו זמן קצר לאחר מכן, ב־7 באוקטובר, כך שבפרק זמן של שנת התמחות, הם משרתים במילואים קרוב לארבעה חודשים, ונותרה להם כחצי שנה לעבור הכשרה ולצאת לשוק העבודה.

לפיכך, האחראים על המתמחים מסבירים כי אומנם המהלך נועד לסייע למילואימניקים, אך הוא דווקא עלול לפגוע בהם. לדברי עו"ד לכמן מפרל כהן, מתמחים המשרתים במילואים עקב הלחימה יזכו לקבל תקופת הכשרה מקצועית קצרה מדי ובלתי מספקת בעיני. "הדבר יוביל לצרוף של עורכי דין צעירים לשוק אשר ספגו מעט מדי ניסיון וחשיפה לפרקטיקה המשפטית טרם קבלת הרישיון", הוא אומר.

גם עו"ד ענת שקד, מנהלת מחלקת המתמחים במשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, מביעה חשש מפגיעה בהכשרה: "קיצור תקופת ההתמחות הוא מהלך שגוי וחסר הצדקה. מתמחים רבים מאבדים חלק מההתמחות בשל שירות מילואים לתקופות ממושכות. דווקא אותם מתמחים, התורמים למדינה על חשבון ההתמחות, יימצאו במצב בו הם עלולים לבצע התמחות קצרה ביותר, והם עלולים להגיע לשוק העבודה ללא הכשרה מספקת".

שקד מוסיפה כי המשרד עושה מאמץ למזער את הפגיעה, בשילוב המתמחים בתיקים משמעותיים, כך שהם "ימצו עד למקסימום את התקופה הקצרה שנותרה". עו"ד אשד־אלומות מוסיפה כי המילואימניקים שחוזרים "זקוקים לתקופת הסתגלות בחזרה לשגרת העבודה, שלוקחת גם היא זמן ולמעשה לא מותירה זמן רב להכשרה בהינתן שתקופת ההתמחות קוצרה, וזהו אתגר שמעסיק אותנו רבות". לדבריה, "המשרד ישקיע במתמחים שקיצרו להם את ההתמחות פתאום, וידאג שימצו את מה שנשאר מהתקופה".

עו"ד קלדרון מסכם כי הקיצור לא נותן מענה לבעיות שנוצרו במלחמה ויפגע בטיב ההכשרה: "המתמחים לא יספיקו לרכוש את הידע ואת הניסיון המלאים כבשנים עברו, דבר שיגרום לכך שיצטרפו למקצוע עורכי דין פחות מקצועיים".

לא כולם מודאגים מהשינוי

בעוד חלק מעורכי הדין מבקרים את הקיצור בטענה שייפגע באיכות ההכשרה, חלק לא מוצאים בכך בעייתיות. לדברי עו"ד אביטל ברוקר־ימין, מנהלת תוכנית ההתמחות במשרד ארנון, תדמור־לוי, ההחלטה מיטיבה הן עם המשרדים והן עם המתמחים. לדבריה, "אנחנו מנוסים מתקופות קודמות בהכשרת מתמחים בפרק זמן של שנה, ועל כן לא נדרשת מאתנו היערכות מיוחדת".

עו"ד ברוקר־ימין מדגישה את הצורך בשילוב המתמחים במקצוע. "הקשיים הנלווים למלחמה, למשל גיוסי עובדים ובני משפחותיהם, לצד הצרכים הגוברים של הלקוחות שלנו - רק מגבירים את הצורך בשילוב מהיר יותר של אוכלוסיית המתמחים במקצוע עריכת הדין. לכן אנחנו סבורים כי להחלטה על קיצור תקופת ההתמחות יש אינטרס משותף של המעסיקים ושל המתמחים, והיא תאפשר לנו לשלב את האחרונים מהר יותר במעגל עורכי הדין, מבלי לוותר על הכשרה איכותית ויעילה".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר