גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיילים המשוחררים שאמריקה חפצה ביקרם

חוק היסטורי מ-1944 העניק בסיס כלכלי לחזרתם של 16 מיליון מגויסים לחיים האזרחיים ● במרכז עמד חינוך אקדמי חינם, ששינה את פני אמריקה

ב-1944, בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, כאשר איש לא ידע מתי היא תסתיים או אפילו איך היא תסתיים, הקונגרס של ארה"ב אימץ חוק, שניתן לו השם הרשמי המצודד 'פקודת ההסדרה הסלקטיבית של המשרתים'. הוא נודע לימים בשם הלא פורמלי 'חוק ה GIs'. אלה ראשי תיבות אמריקאים, שמכל מיני סיבות פולקלוריסטיות נעשו כינוי הסלנג לחיילים בצבא ארה"ב. 

יואב קרני, פרשנות | העולם מוזמן לבחור מנצח במשחק סכום אפס
יואב קרני, פרשנות | כבוד בית המשפט, הם לא התכוונו

החוק של 1944 נועד להקל על התאזרחותם המחודשת של חיילי הצבא הגדול ביותר של כל הזמנים. עד ספטמבר 1945, שבו הגיעה המלחמה אל קיצה, שירתו לא פחות מ-16 מיליון בני אדם בכוחות המזוינים של ארה"ב, 10% ויותר מהאוכלוסייה.

זו לא הייתה הפעם הראשונה שהרפובליקה האמריקאית ניסתה לגמול לחייליה. מאחר שלא היה לה מעולם צבא סדיר במובן המקובל, והיא גייסה אותו רק כאשר פרצה מלחמה, היא הכירה בצורך לפצות את המגויסים ואת המתנדבים על הזמן שאיבדו ועל ייסורי הגוף והנפש שלהם.

זה לא עבד. לא לאחר מלחמת העצמאות של שלהי המאה ה-18, לא לאחר מלחמת מקסיקו של אמצע המאה ה-19, לא לאחר מלחמת האזרחים בתחילת השליש האחרון של המאה ה-19, לא לאחר מלחמת ארה"ב-ספרד בצומת המאה ה-19 והמאה ה-20, ובמיוחד לא לאחר מלחמת העולם הראשונה, שהסתיימה ב-1918.

 

השמים נפלו

כדי להימנע מן השגיאות של המלחמות הקודמות, הקונגרס החליט ב-1924 להקצות בונוס מיוחד לחיילים המשוחררים של מלחמת העולם הראשונה. הוא קבע תאריך יעד לתשלומו: 20 שנה אחר כך, כאשר ותיקי המלחמה יהיו לפחות בשנות ה-40 שלהם, או אפילו סמוכים לגיל זקנה. תוחלת החיים הממוצעת של גברים הייתה אז 53 שנה. בזמן ההוא לא הייתה רשת ביטחון חברתית. הביטוח הלאומי (או 'החברתי', כפי שהוא נקרא באמריקה) לא יקום אלא ב-1935. הבונוס נועד למלא משהו מן החלל. ביסודו עמדה ההנחה שהשמיים לא ייפלו על ראשי הממתינים.

אבל השמיים נפלו גם נפלו. השפל הגדול של תחילת שנות ה-30 הפך את רבע האמריקאים למובטלים. מיליונים השתרכו בתורים לבתי תמחוי, וביקשו צדקה בכנסיותיהם. ייאוש, פחד וחוסר אונים מילאו את הארץ. שני יהודים, הפזמונאי ייפ הרברג (Yip Harburg) והמלחין ג'יי גורני, כתבו את השיר בן האלמוות ?Brother, can you spare a dime (אחי, היש לך פרוטה מיותרת?).

החיילים המשוחררים התחננו לפני הממשלה הפדרלית להקדים את תשלום הבונוס. הממשלה סירבה. 30,000 מן המסורבים, "צבא הבונוס", עם נשיהם וטפם, עלו על וושינגטון, ונטו אוהלים במרכזה ובשוליה (היא הייתה אז עיר קטנה מאוד).

הממשלה עמדה בסירובה. משרד המשפטים פרסם ממצאים של "חקירה", שהראתה כי מאחורי המחאה עמדה המפלגה הקומוניסטית הזעירה. שר המשפטים ציווה עליהם להתפנות. משסירבו, הרמטכ"ל של הלא-בדיוק-צבא שלח טנקים ופרשים. אוהליהם של חיילי הבונוס ומיטלטליהם הועלו באש. הם גורשו מן העיר. שלושה חודשים אחר כך, הנשיא שאישר את השפלתם נחל תבוסה ניצחת בבחירות הכלליות. אבל הרושם של הימים ההם לא נמחה מזיכרון יורשו, פרנקלין רוזוולט, האיש שחתם על חוק ה-GIs של 1944.

"הטרנספורמציה החשובה ביותר"

החוק הציע משכנתאות זולות, אשראי נמוך ריבית לפתיחת עסקים ודמי אבטלה לשנה אחת. במרכז החוק עמדה הצעת הממשלה לממן את לימודי התואר הראשון של החיילים המשוחררים. הנחת המחוקקים הייתה שכמה מאות אלפים ישתמשו בזכות הזו. בסופו של דבר השתמשו בה שמונה מיליון אמריקאים. בתוך שבע שנים מסיום המלחמה, 10 מיליארד דולר הוצאו לסבסוד המשוחררים, שהם 120 מיליארד במושגי זמננו.

בעשרים השנה הבאות, התוצר המקומי הגולמי של ארה"ב זינק בקפיצות מדהימות. עד 1950 הוא עלה ב-50%. בעשר השנים הבאות הוא הוכפל.

כמובן, ההצלחה לא ניזונה ממקור יחיד. אבל ההרחבה חסרת התקדים של החינוך הגבוה מילאה תפקיד חשוב, אולי מרכזי; לא רק בכלכלה, אלא גם בחברה, בתרבות ובפוליטיקה. האמריקאים נעשו כמעט בן לילה משכילים יותר ממה שהיו אי פעם. קשר ישיר אפשר למצוא בין ההשכלה ההיא לשינויים בתבניות הצריכה, הדיור, הקריאה והעניין בעולם החיצון. הורים משכילים יותר נטו לגדל ילדים סקרנים יותר, לטובת הדורות הבאים.

מעניין שעצם הרעיון של עזרה ממשלתית לחיילים המשוחררים עורר מחלוקת עזה, עוד מן השנים הראשונות של ארה"ב. ב-1818, סנאטור מצפון קרוליינה התנגד לו, מפני שהוא חשב כי הוא סותר את הרעיון ש"כל אדם צריך לחיות מעמל כפיו" (במקור האנגלי: "מזיעת מצחו") ו"אין לשלם לאיש כדי שהוא יעשה משהו". ב-1887, הנשיא הדמוקרטי גרובר קליבלנד הטיל וטו על פיצוי לוותיקי מלחמת האזרחים. ב-1924, הנשיא הרפובליקאי הפופולרי קלווין קולידג' הטיל וטו על חוק הבונוס. "אהבת מולדת הנקנית ומשולמת אינה אהבת מולדת", הוא הסביר. נמצא רוב בקונגרס לדחות את הווטו.

ב-1944 נעלמו כמעט כל הספקות. לימים יכתוב עיתונאי מפורסם, כי ותיקי מלחמת העולם השנייה היו 'הדור הגדול ביותר של אמריקה'. חוק ה-GIs תואר כ"טרנספורמציה החשובה ביותר בחינוך ובחברה של ארה"ב". הוא היה מופת לחוקי ה-GIs הבאים. זה שנחקק לאחר מלחמת וייטנם עודד 72% מן המשוחררים להירשם למוסדות השכלה גבוהה על חשבון הממשלה.

הרבה כישלונות נרשמו בטיפול בוותיקי המלחמות. היו בזבוז ושחיתות, לפעמים בהיקף מבעית. אבל ביסודם עמד צדק פשוט: שוויון הזדמנויות.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב