גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתי רשתות, פער כמעט בלתי נתפס: שווי שופרסל גבוה פי 20 מזה של קרפור ישראל

בעת שהשליטה בשופרסל נמכרת לאחים אמיר לפי שווי של 6 מיליארד שקל, השקעה בקרפור משקפת לרשת שווי של 300 מיליון שקל בלבד ● כיצד בכל זאת עשויה קרפור להגיע להנפקה ומה ההזדמנויות והקשיים העומדים בפני בעלי הבית החדשים בשופרסל

סניף קרפור בתל אביב / צילום: גלית חתן
סניף קרפור בתל אביב / צילום: גלית חתן

ביום רביעי האחרון דווחו במקביל שני הסכמי השקעה ברשתות קמעונאות מובילות בישראל. בשופרסל הושלמה מכירת רבע ממניות הרשת על־ידי גופים מוסדיים לידי האחים יוסי ושלומי אמיר. במקביל, נחתם הסכם בקרפור בישראל, שיכניס לרשת משקיע חדש - איש העסקים הצרפתי סימון פינטו, העומד בראש קבוצת לוגיסטיקה ונדל"ן בשם PFH. 

הכירו את איש העסקים הצרפתי שרוצה להשקיע 80 מיליון שקל בקרפור
כך יממנו האחים אמיר את רכישת מניות שופרסל מהמוסדיים

אף שמבחינת הצרכן הישראלי מדובר בשתי רשתות מוכרות, בעלות פריסה של מאות סניפים ברחבי הארץ, ההבדל בשוויין הוא כמעט בלתי נתפס. בעוד שהאחים אמיר רכשו 25% ממניות שופרסל  לפי שווי של 6 מיליארד שקל לרשת, השקעתו של פינטו בקרפור (80 מיליון שקל) משקפת לה שווי של 300 מיליון שקל בלבד לפני הכסף. כלומר - השווי של שופרסל גבוה פי 20. 

 

הפערים הללו משקפים את מה שיודעים היטב בשוקי המזון וההון: בעוד ששופרסל היא רשת יציבה ורווחית, עם מקורות הכנסה ושווי נוספים (בעיקר עסקי הנדל"ן שלה) - קרפור ישראל עדיין מקרטעת, נדרשת להזרמות הון ולא מצליחה לתרגם את המותג הגלובלי שבו התחמשה לשורת הרווח.

עד כמה נדרשה קרפור ישראל למזומנים כמעט בכל מחיר, ניתן ללמוד מכך שהשווי לפיו השקיע פינטו נמוך בהרבה משמעותית מזה שבו רכשה אלקטרה צריכה את השליטה ברשת (שנקראה אז יינות ביתן) לפני כמעט שלוש שנים - כ־500 מיליון שקל. שלא לדבר על אופציה שקיבלה לרכישת יתרת מניותיו של המייסד, נחום ביתן (אותה בחרה שלא לממש לאחרונה), אשר שיקפה לקרפור ישראל שווי של 900 מיליון שקל - פי 3 מאשר בעסקה הנוכחית.

בד־בבד עם השקעתו של פינטו הגדילה אלקטרה צריכה את חלקה בקרפור ישראל, עם השקעה של 86 מיליון שקל, כשקבוצת הפניקס, בעלת מניות נוספת ברשת, השקיעה 14 מיליון שקל. עם השלמת כלל ההשקעות הללו (בסך מצטבר של 180 מיליון שקל) מחזיקה אלקטרה צריכה 48% ממניות קרפור ישראל. ביתן, שבחר לא להשקיע, דולל להחזקה של 23% (לעומת 41% קודם), פינטו מחזיק 16%, והפניקס ב־13%.

בעקבות השווי הצנוע של קרפור ישראל בעסקת ההשקעה של פינטו, צפויה אלקטרה צריכה להכיר בדוחותיה בהפסד, כתוצאה מהפרשה לירידת ערך מוניטין, בסכום של 65 - 70 מיליון שקל. 

נקודת האור - המכירות למ"ר בסניפים

נתוני תשעת החודשים הראשונים של 2023 מלמדים על הפערים הגדולים בין הפעילויות של שתי הרשתות. מכירות מגזר הקמעונאות (סניפי הסופרמרקטים) של שופרסל, המונה 326 סניפים, הסתכמו ב־10.4 מיליארד שקל (עלייה של 2.4% ביחס לתקופה המקבילה), ואילו הרווח המגזרי הסתכם ב־238 מיליון שקל באותה תקופה.

לעומתה, מכירות קרפור ישראל (150 סניפים, כולל המותגים יינות ביתן ומגה) עמדו על פחות מרבע מכך - 2.3 מיליארד שקל בתשעה חודשים, ובשורה התחתונה נרשם הפסד עצום של 173 מיליון שקל, שנבע בין היתר ממהלכים של סגירה והסבת סניפי הרשת למותג קרפור, והשקתה.

נקודת האור בתוצאות קרפור הן שבין החודשים מאי (אז הושקה הרשת בארץ) לספטמבר עמדו המכירות למ"ר בסניפיה בלבד על 39.5 אלף שקל - עלייה של עשרות אחוזים ביחס לתקופה שקדמה להסבה. המכירות למ"ר בכלל הרשת עמדו ברבעון השלישי על 28.7 אלף שקל, בזמן שבשופרסל הן היו כ־25 אלף שקל למ"ר.

קרפור ישראל מנוהלת כיום על־ידי צביקה שווימר, מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, שהחליף את אורי קילשטיין שעזב את תפקידו באוקטובר. ברשת, שעד כה הסבה 84 מסניפיה לקרפור, תולים תקוות גדולות בכניסתו של המשקיע פינטו לחברה.

גורם בענף הקמעונאות טוען כי "האיש מכיר לעומק את ענף הקמעונאות ואת הפעילות של קרפור בכל 49 המדינות שלה ברחבי העולם, ולכן היה שווה להם לתת לו את השווי הנמוך בהשקעה. פינטו הוא גורם שחי נושאים מורכבים כמו כשרות של מוצרים מחו"ל ואלמנטים לוגיסטיים".

לטענת אותו גורם, מהלך ההשקעה הנוכחי עשוי לסלול את הדרך להנפקה של כלל פעילות הקמעונאות של אלקטרה צריכה, שתכלול לצד קרפור ישראל גם את הרשתות סבן אילבן ישראל, מחסני חשמל, רשת הביגוד קולומביה ורשת חנויות הספורט אדידס, וזאת "לפי שווי של לפחות 1.5 מיליארד שקל". אלקטרה צריכה , שבשליטת קבוצת אלקו של האחים זלקינד, נסחרת כיום בשווי של 2.1 מיליארד שקל, לאחר עלייה של יותר מ־20% במניה מתחילת 2024.

המהלכים הבאים של האחים אמיר בשופרסל

לאחר שהשלימו את המהלך לרכישת השליטה בשופרסל, נכנסו בתחילת השבוע האחים יוסי ושלומי אמיר לקומת ההנהלה של הרשת הגדולה בישראל. צמד האחים מחזיקים כעת ב־25% מהמניות בחלקים שווים, תמורתן שילמו 1.5 מיליארד שקל.

עוד בטרם הכריזו על תוכניותיהם להשבחת הרשת, כבר נהנים האחים אמיר מזינוק של 30% במניה מאז שנודע על השקעתם הצפויה. שווי השוק של שופרסל עומד על כ־6.8 מיליארד שקל, גבוה ב־13% מהשווי לפיו קנו האחים את המניות מידי גופים מוסדיים המחזיקים ברשת.

מה שכבר ידוע הוא שהשניים צפויים לתפוס את תפקידי הניהול הבכירים ברשת, ולהחליף את היו"ר איציק אברכהן, שיעזוב בשבועות הקרובים לאחר החתימה על הדוחות הכספיים לסיכום 2023; ואת המנכ"ל אורי וטרמן, שיישאר עד חודש מאי.

עד כמה יהיה מורכב לאחים אמיר לנהל את שופרסל? מדובר ברשת גדולה פי 10 במונחי מספר הסניפים שלה ביחס לרשת פרשמרקט, שאותה הקימו ומכרו לפז לפני שלוש שנים. "לא פשוט לנהל רשת כמו שופרסל", אומר הבכיר בענף. "יש אילוצים שונים מול הרגולציה בשל גודלה, יש שם ועדים חזקים מאוד. אם האחים הולכים לשלם 'מצנח זהב' של מעל 10 מיליון שקל לאברכהן ולוטרמן על עזיבתם, הוועד עשוי לדרוש מענק משמעותי גם לעובדים".

בהתייחסות למהלך ההשתלטות של האחים אמיר על שופרסל, מציינת שירה אחיעז, אנליסטית קמעונאות בבית השקעות אי.בי.אי, כי להערכתה "תרומתם הצפויה לניהול ושיקום החברה היא משמעותית בעיקר בתחום הסחר וקידום מהלכי התייעלות, ומהווה את האופציה הטובה ביותר לבעלי המניות של שופרסל, מבין ההצעות שעמדו על הפרק".

אחיעז מאמינה כי כוחם של האחים אמיר יגיע בעיקר "בתחום הליבה של שופרסל: קמעונאות המזון, במיוחד בכל הנוגע לחיזוק מערך הסחר של הרשת הגדולה בישראל וניצול היתרון של החברה כספקית הרביעית בגודלה בשוק, עם מותג פרטי חזק ומשמעותי. ככל שהאחים אמיר יקיפו עצמם בכוורת ניהולית חזקה אשר תסייע בהתמודדות עם האתגרים העומדים על הפרק, השבחת הרשת תצלח".

להערכתה, "בשנת 2024, שופרסל תציג צמיחה חד־ספרתית בהכנסות לצד עלייה מתונה בהיבט הרווחיות. המהלך של האחים יתמוך בשיפור ברווחיות הרשת, אך לא נצפה להגעה למרווחים הגבוהים שהציגה פרשמרקט".

יחד עם זאת, אחיעז מוסיפה כי התקופה הנוכחית במשק גדושה באתגרים רבים. "רמת התחרות חזקה יותר, יש הרעה במצבו הכלכלי של הצרכן והמשך עלייה בתשומות. בנוסף, יש צורך בחיזוק מנועי הצמיחה של החברה (דוגמת השוק המוסדי, פעילות הפארם והסטוק), להמשיך לפעול להשבחת תחום הנדל"ן, לשנות את תפיסת המחיר של החברה, להכניס שותף/משקיע לפעילות הפיננסיים - וכל זאת לצד חוסר ודאות משמעותי בנוגע להתפתחות המלחמה". 

עוד כתבות

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג קפץ בכ-2.5%

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; קסטרו קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"