גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסק דין בעליון מצית מחדש ויכוח היסטורי על עיצוב דיני החוזים

הרכב של העליון קבע בשבוע שעבר פה־אחד כי מסמך סיכום שנכתב בגישור, בלי עורכי דין, הוא חוזה מחייב במקרקעין ● אולם ויכוח על הערת אגב בין השופטת דפנה ברק־ארז לשופט עופר גרוסקופף העלה מחדש את הדיון הוותיק על התנאים לכריתת חוזה

השופטים דפנה ברק־ארז ועופר גרוסקופף / צילומים: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
השופטים דפנה ברק־ארז ועופר גרוסקופף / צילומים: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לפני 40 שנה בערך החלו דיני החוזים בישראל לנוע מקוטב פורמליסטי יחסית, שבעיקרו התייחס למילים הכתובות בחוזה כחזות הכול, לקוטב אחר לגמרי - שריכך מאוד את הכתוב וביכר לא פעם ערכים כמו הגינות ותום־לב על פני מלל. על השינוי הזה חתום יותר מכולם נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק, שבתקופתו בבית המשפט הוכרו חוזים שנכרתו בעל־פה גם במקרקעין, למרות דרישת הכתב שקובע החוק, גם מטעמים של חוסר תום־לב קיצוני, כמו בפרשה המפורסמת של קלמר נגד גיא. זיכרון דברים (חוזה ביניים, שנכתב במהלך התקשרות בין צדדים) הוכר כחוזה מחייב עוד בפרשת רבינאי, ודרישת הכתב שקובע חוק המקרקעין רוככה גם במקרים אחרים. 

בג"ץ לממשלה: הסבירו איך הגשתם את תקציב 2024
בעל דירה למכירה התכחש לזיכרון דברים בכתב יד. מה קבע בית המשפט?

במקביל, בוקרו חוזים אחידים ואף שונתה, לפחות סמנטית, תורת הפרשנות החוזית בפרשה שזכתה לקיתונות של ביקורת ואף להצעת חוק שעומדת לפתחה של הכנסת וידועה בתור "הלכת אפרופים". לא ברור אגב שהצעת החוק באמת תשנה את מה שנקבע באפרופים, אבל היא בהחלט החזירה את הוויכוח עליה למרכז הבמה.

מכל מקום, אף שפסקי הדין שנזכרים כאן מתייחסים לסוגיה אחרת בדיני חוזים, הצטברותם שופכת אור על התנועה הכללית שנהגה בבית המשפט העליון. המצדדים בה טענו להגנה על ערכים חשובים כמו קיום הבטחות והגינות ביחסים מסחריים, והמבקרים גרסו כי המהלך יצר אי־ודאות.

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: גיל יוחנן

בשנים שחלפו מאז החלה לנוע המטולטלת בבית המשפט העליון חזרה, וכבר שנים שיש לה איתותים מסוימים. זה קרה בתקופתו של השופט יורם דנציגר, שצידד בגישה פורמליסטית יחסית בחוזים; והמשיך לפסק הדין בעניין "ביבי כבישים", שבו פרסו שניים מהשופטים, אלכס שטיין ועופר גרוסקופף, גישות שונות אך אחרות מזו שהייתה נהוגה ביחס לשאלה איך מפרשים חוזים.

עיקר פסק הדין: הגינות הדדית ושיתוף־פעולה

בשבוע שעבר ניתן בבית המשפט העליון פסק דין שפוסע מאוד בדרך הישנה ומבכר תום־לב והגינות על פורמליזם. אולם ויכוח שהתגלע בין שניים מחברי ההרכב בשולי פסק הדין - השופטים דפנה ברק־ארז ועופר גרוסקופף - מלמד על תנועה טקטונית בבניין ועל שינוי מגמה אפשרי בעתיד. אחד מהם הצהיר על כך במפורש.

פסק הדין שהתקבל בשבוע שעבר קבע פה־אחד כי מסמך סיכום שנכתב בגישור לפני יותר מ־12 שנים, ללא עורכי דין וללא פירוט, הוא חוזה מחייב במקרקעין, ועל כן הורה על אכיפתו. התיק, שעסק בסכסוך על קרקע בנווה שלום, ניתן בין היתר, אולי בעיקר, בשל מה שהשופטים ראו בו פגיעה קשה בהגינות - לאחר שבנווה שלום ניסו להתנער מההסכם שנכתב בגישור.

בחוות־הדעת העיקרית בפסק הדין, שנכתבה על־ידי השופט גרוסקופף, נקבע כי בין הצדדים לחוזה - אדם בשם אברהים עג'מי מן העבר האחד, והמנכ"ל והיו"ר של נווה שלום מן העבר האחר - הייתה גמירות דעת (קרי הסכמה של הצדדים לכרות ביניהם חוזה). בנוסף, נפסק כי דרישת המסוימות - הדרישה הקרדינלית השנייה בדיני חוזים, שנוגעת לשאלת הפרטים שכולל החוזה - יכולה להיות מרוככת בנסיבות שבהן ברור כי הסכמת הצדדים ביחס למהותו של החוזה הייתה חזקה. במילים אחרות: השופטים פסעו בשביליה של ההלכה המוכרת, הנוהגת מזה עשרות שונים, שרק יושמה כאן בנסיבות ספציפיות.

"עיקר פסק הדין מגיע ממקומות של הגינות הדדית, שיתוף־פעולה והחשיבות שיש לכך שאנשים יעמדו בדיבורם", מסביר פרופ' עלי בוקשפן מבית ספר הארי רדזינר למשפטים באוניברסיטת רייכמן. "יש פה דגש על מתן תוקף להסכמות ברורות, גם אם לא לבשו צורה הכי פורמליסטית, ועל סעד של אכיפה וקיום החוזה". החידוש כאן בא לידי ביטוי בשולי פסק הדין, שם נראה כי מתחת לפני השטח הקונצנזואליים, יכולה לפרוץ רעידת אדמה.

"פסיקתנו נעה בצורה מופרזת לכיוון המהותי"

השופט גרוסקופף, פרופסור למשפטים ותלמידו של שר המשפטים לשעבר דניאל פרידמן, הקפיד להבהיר בפסק הדין כי "האמת צריכה להיאמר, ולו כהערת אזהרה לעתיד - המטוטלת שבין הקוטב הפורמלי לבין הקוטב המהותי נעה בעניין זה בפסיקתנו בצורה מופרזת לכיוון הקוטב המהותי. ייתכן מאוד כי בעתיד יהיה מקום למתן במידה משמעותית את תנודתה של המטוטלת, במיוחד בנוגע לעסקאות מקרקעין, ולקבוע כללים נוקשים יותר להכרה בתוקפו המחייב של מסמך ביניים".

גרוסקופף מבהיר כי בנסיבות המקרה הזה, שהיו מובהקות למדי, לא היה מקום לשינוי ההלכה, אך תוך אזכור מאמר של פרופ' מני מאוטנר, שהביע עמדה פורמליסטית מאוד בעבר ביחס להכרה בעסקאות במקרקעין, זרע את הזרעים לסיבוב הבא.

"המקרה שלפנינו הוא דוגמה טובה להתנערות"

השופטת ברק־ארז, הפרופסור השנייה בהרכב, הבהירה מצדה כי אין על מה לדבר: "אכן, צודק חברי כי יש מקום לזהירות ביחס להכרה בהסכמות לא־פורמליות כחוזים מחייבים, כדי לתרום לוודאות המשפטית", כתבה. "אולם כשלעצמי, אינני סבורה כי יש מקום לחידושי הלכה בתחום זה, אלא רק להחלה זהירה של העקרונות שגובשו בפסיקה ביחס לכך במהלך השנים.

"אני מודעת לחשש מפני 'גלישה' לא מבוקרת אל מצב של חיוב חוזי, אף במצבים בהם הצדדים לא התכוונו להעניק תוקף מחייב להסכמות שאליהן הגיעו. לצד זאת, יש מקום לחשוש גם מפני התנערות של צדדים מתוחכמים מהסכמות ברורות, שלא זכו לעיגון פורמלי מלא. ניתן להתרשם כי המקרה שבפנינו מהווה דוגמה טובה לחשש האחרון".

האם במקרה שבו חוסר ההגינות לא יזעק לשמיים, יבחר גרוסקופף בעתיד לנסות ולאתגר את ההלכה? לדברי בוקשפן, אין ספק כי גרוסקופף "הוא האחרון שירצה שהפסיקה שלו תחזור כמו בומרנג לצדדים חוזיים חלשים. מה שמנחה אותו הוא יותר גאומטריה בדיני חוזים וחתירה ליצירת כללים ברורים".

הפסיקה של גרוסקופף היא טריקית: בנושאים מסוימים הוא פורמליסט, ובאחרים, כמו חוזים צרכניים למשל, הוא יכול להיחשב מרחיק יותר מאהרן ברק. "אולי לא מפתיע לכן למה הוא לא חשב שהשינוי הפורמלי מתאים במקרה כמו המקרה זה", אומר בוקשפן.

אולם בהינתן ששופטים לא שופכים דיו לריק, המהלך האחרון נראה כמו חימום עמדות. לא בכדי נראה כי ברק־ארז מבקשת לעמוד שם על המשמר. בבית המשפט העליון היום, למהלך של גרוסקופף עשוי להיות רוב.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר