גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השכונה ברמת גן שחוששת מנקמת ראש העיר הנבחר

מיד לאחד קבלת תוצאות הבחירות ברמת גן, התבטא ראש העיר הנבחר כרמל שאמה הכהן נגד ההצבעה של תושבי רמת אפעל, שברובם הצביעו למתחרה שלו ● כעת התושבים חוששים מפגיעה מכוונת בשכונה ● "זה חריג שראש עיר ייכנס בשכונה בצורה כל כך גלויה"

כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: כדיה לוי
כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: כדיה לוי

"1. תוצאות הקלפיות בשכונה מוכיחות שלא משנה מה אעשה וכמה אתאמץ, אפתח ואשרת, התוצאה תהיה אותה תוצאה שלילית וקיצונית... 2. המלצתי הבוקר להורי למכור את ביתם מיד ולעזוב את השכונה". כך כתב ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן לאחר שנודעו התוצאות לבחירות לרשויות המקומיות. הוא כתב את הדברים בקבוצה השכונתית ותמונת מסך שהופצה ברשתות החברתיות הציתה סערה.

המשרוקית של גלובס | כולם טוענים שהם ניצחו בבחירות המוניציפליות, מה מלמדות העובדות?
ראיון | אל"מ במיל' טליה לנקרי: "לא כיף להפסיד, אבל לפחות לא נגררתי לפוליטיקה הישנה"

אמנם שאמה הכהן נבחר מחדש לראשות העיר עם 54.3% מהקולות, אולם יריבו, ליעד אילני שקיבל 45.7% מהקולות בעיר, זכה לתמיכה בבחירות ברמת אפעל. התושבים הניחו שהוא מאיים "לייבש" את השכונה, אולם שאמה הכהן מצהיר שלא יפגע בה.

חברות נדל"ן הפועלות להקים את השכונה החדשה הצמודה לרמת אפעל בצמוד לתל השומר הופתעו מההתכתבות. באחת מהן אמרו לגלובס: "אנחנו הראשונים שמרגישים לאן הרוח נושבת וזו לא הייתה התחושה עד עכשיו. ראש העיר עם דלת פתוחה ונפגש עם כלל היזמים שבמתחם. אני חושב שהוא נמצא במצב לאזן אינטרסים: מצד אחד רוצים בנייה ודירות במרכז, מצד שני רוצים לשמור על הייחודיות של צמודי הקרקע ברמת אפעל. אבל אי אפשר להתנתק ממצוקת הדיור ויש שמירה מידתית על היקפי הבנייה ועל שטחים ירוקים".

שכונת רמת אפעל. ''ראש העיר נפגש עם כלל היזמים במתחם'' / צילום: תמונה פרטית

בשכונה החדשה שווקו כבר אלפי יחידות דיור, והיזמים מעידים על הקפדה בנושא התכנון: "היו שם עיכובים כי היה צריך לקבוע את נושא פינוי האשפה ושטחי השירות. אבל הייתה נכונות בעירייה לא להערים קשיים. התכנון טוב".

חלק מהדירות שמקודמות בשכונה מיועדות להגרלות הממשלתיות לדירות מוזלות ולדיור להשכרה לטווח ארוך. לדברי גורמים הפעילים בהקמת פרויקטים ברמת אפעל וסביבתה בשכונות החדשות, "אדריכל העיר מקפיד על החומרים החיצוניים. נלחמנו בזה כי חלק מהפרויקט במחיר מופחת וזה הקשה עלינו, אך הוא לא היה מוכן להתפשר על החזות. העירייה קידמה שם מערכת אשפה פניאומטית וזה עולה 3,000־4,000 שקל ליח"ד".

"יכולים לשלוח פיקוח על כל פסיק"

"זה חריג שראש עיר ייכנס בשכונה בצורה כל כך גלויה", אומר יוגב שרביט, מומחה לכלכלה מוניציפלית בחברת "בילד אסטרטגיה אורבנית".

מה היכולת של ראש העיר לפגוע בשכונה מסוימת?
"יש לא מעט דרכים שבהן ראש עיר יכול להתעמר בשכונה, בעיקר דרך תקציבים עירוניים. למשל, אם קובעים סדרי עדיפויות לשפץ את הכבישים, את בתי הספר - הם יקבלו את השיפוצים יותר מאוחר. מתחננים לשלוחת מתנ"ס? לא ימהרו לבנות להם. רוצים היתרי בנייה? פחות.

"אפשר גם להצדיק את זה בצורה מאוד פשוטה ולהגיד שיש סדרי עדיפויות, או אפילו אפשר להחליט שהתושבים ישלמו על הפיתוח דרך חוקי העזר העירוניים. בשכונות אחרות אפשר להגיד שהן עוברות התחדשות עירונית או שהן חלשות ולכן מקדמים אותן יותר. אפשר למצוא כל מיני צידוקים, לנווט את הבירוקרטיה כדי להשיג מה שאתה רוצה. ככל שאתה יותר חזק לכאורה יש הצדקה להתעמר בך לכאורה".

יש גם דברים שלא קשורים לתקציבים. לדבריו, "ברמת אפעל הוא יצטרך להתמודד עם אנשים חזקים, אז אפשר למשל להחליט שמקפידים הרבה יותר על כל האנשים בשכונה הזאת. אנשים עובדים בבית ואולי לא משלמים ארנונה נכונה? נעשה בדיקה יזומה ונראה מי משתמש בבית כמשרד ולא משלם ארנונה עסקית.

"כל הדברים אלה קורים במסגרת החוק - פשוט מחליטים על אכיפה. אכיפה זה כלי שרשויות יכולות להיות סלקטיביות או לא לגביו.

"אגב, יש גם ראשי ערים שמתעמרים באנשים פרטיים, לא בשכונות. למשל, עושים בעיות ברישום בגני ילדים, דואגים שהעובדים תחתיהם ידעו שיש אנשים שלא צריכים לקבל יחס מיוחד, או שולחים את הפיקוח על כל פסיק, כמו חריגה קטנה מקווי בניין בשעה שיש אנשים שממש מצרפים לעצמם שטח ציבורי ולא עושים להם כלום".

שרביט מציין שהרבה פעמים זה דווקא עובד הפוך: "כלומר שעירייה מחבקת שכונה מסוימת, למשל כשרוצים למשוך אליה תושבים חזקים. קל לראות באחוזי הצבעה מי מצביע למי, לפי קלפיות. למשל מי מצביע מבנייה רוויה לעומת צמודי קרקע. לא נתקלתי בראש עיר שמכריז שיפעל בצורה שיטתית נגד שכונה, אבל כשמעדיפים שכונה מסוימת בהכרח מזניחים שכוונת אחרות".

"מציע לתושבים לא להיות מוטרדים"

עד שנת 2008 הייתה רמת אפעל יישוב קהילתי נפרד, בעל אופי כפרי. אז אוחדה עם רמת גן, ובשנים האחרונות מקודמת בה בנייה רוויה בהיקף נרחב - כ־3,000 יחידות דיור, כולן בבנייה רווה.

המחירים בשכונה גבוהים למדי. לפי נתוני רשות המסים, ברחוב נורית (קרוב לסמינר אפעל) נמכרה באוקטובר האחרון דירת 5 חדרים, בשטח 180 מ"ר, בקומה 6 מתוך 7, לאכלוס ב־2025 ב־5 מיליון שקל. ברחוב סמדר נמכרה דירת 5 חדרים צנועה יותר, בשטח 116 מ"ר, תמורת 4.2 מיליון שקל. הדירה בקומה 4 מתוך 7. ברחוב יהלום בצד הדרומי של השכונה, נמכרה דירת 4 חדרים בשטח 110 מ"ר, עם שתי חניות, תמורת 3.8 מיליון שקל.

בתים פרטיים ותיקים בשכונה נמכרים במחירים גבוהים בהרבה, והעסקאות נדירות יותר. לדוגמה, בדצמבר 2022 נמכר בית בן 5 חדרים, 260 מ"ר, ב־7.8 מיליון שקל. באפריל 2021 נמכר בית בן 7 חדרים, 264 מ"ר, ב־7.2 מיליון שקל.

"אני מציע לתושבי רמת אפעל לא להיות מוטרדים", אומר אופיר פינס פז, לשעבר שר הפנים וכיום ראש המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת ת"א. "אני מכיר את התחושה של אכזבה, אתה מרגיש שנתת. אמרו לי את זה עוד ראשי רשויות, הם מדברים הרבה על אי־הכרת הטוב. ברמת גן הקרב היה בהחלט צמוד. אני בטוח שלא יקרה שום דבר לרמת אפעל ושהוא לא יפעל נגדם. להיפך, אני חושב שאם הוא פוליטיקאי רציני הוא יעשה הכול לקבל את התמיכה שלהם בבחירות הבאות ולא יוותר על הקולות שלהם. אבל באופן כללי צריך לשקול מילים".

באופן כללי, מה ראש עיר יכול לעשות כדי להוריד או להעלות שכונה?
"בתשתיות ובבנייה יש תוכניות ארוכות טווח זה לא פשוט להזיז את ההגה, גם אם רוצים לעשות שינוי. אתה יכול לעשות שינוי נקודתי, למשל להעביר החלטה בוועדת תכנון ובנייה שבשכונה מסוימת יבנו בנייה רוויה, מה לעשות בשטחים החומים, לעשות אולם תרבות או ספורט. אבל נדל"ן ותחבורה אלה דברים ארוכי טווח, שמתוכננים קדימה".

עם זאת, לפינס פז יש פרספקטיבה מעניינת על השכונה שאוחדה וכעת מצביעה נגד ראש העיר: "כשאיחדתי את יהוד ומונוסון לעיר אחת, נתתי למונוסון מעמד מיוחד של רובע עירוני. זה מתאים שם. מהניסיון שלי כשר פנים וכיו"ר ועדת הפנים, אם הייתי עושה את האיחוד של רמת אפעל עם רמת גן, הייתי נותן לרמת אפעל מעמד של רובע, כי היא הייתה יישוב עצמאי, ומפני שכשאתה מאחד רשות מקומית כפרית עם עיר גדולה, העיר יכולה לדרוס אותה ואת תושביה בקלות. רובע עירוני זה מעמד בחוק שנותן לה קצת יותר ניהול עצמי, זה קצת מרכך את הטראומה".

"העירייה תמשיך לספק שירות לכל השכונות"

שאמה הכהן מסר בתגובה כי "תוצאות ההצבעה בשכונה והשיח נגדי בקבוצת הוואטסאפ המדוברת הן תוצאה של מסע ההסתה המחריד שנאלצנו אני ומשפחתי לעבור בחודשים האחרונים. העירייה בראשותי תמשיך ותספק שירות ומעטפת בכל תחומי החיים לכל שכונות העיר, כפי שנהגה עד כה".

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי