גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החברות מקדמת: חברה חדשה לניהול פרויקט התשתיות הענק

לגלובס נודע כי לפי ההצעה, החברה תוביל את פרויקט התשתית הגדול בתולדות המדינה, במקום נת"ע שהקימה את הקו האדום של הרכבת הקלה ● לפי המתווה, רשות המטרו תהפוך ללא רלוונטית ועשויה אף להתבטל ● בכך מממש ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, את האיום שהשמיע בשבוע שעבר בכנס התשתיות של גלובס

גליק, קוינט, בן זקן, ליקוורניק / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, יוסי זמיר, כדיה לוי
גליק, קוינט, בן זקן, ליקוורניק / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, יוסי זמיר, כדיה לוי

ברשות החברות הממשלתיות מגבשים הצעת מחליטים לממשלה בנושא הקמת חברה חדשה לטובת הובלת פרויקט המטרו, במקום החלטות הממשלה שהטילו את העבודה על חברת נת"ע הממשלתית. בכך מתממש האיום שהשמיע מ"מ מנהל רשות החברות, ינקי קוינט, בכנס התשתיות של גלובס.

התכתשויות, האשמות ופרויקט ענק שתקוע באמצע: מאחורי הקלעים של סערת המטרו
קאמבק ענק: הוא עזב את נת״ע לפני חמש שנים. האם הוא בדרך חזרה?

קוינט אמר בכנס, כי "נת"ע היא חברה בעייתית. צריך להקים חברה חדשה (לניהול המטרו, א' ז'). הקמתי חברות ממשלתיות בעבר, זה לא סיפור מורכב. צריך להקים חברה של 'כוכבים' ולהוציא את הפרויקט (המטרו) לדרך. להשאיר אותו בחברה שלא מדברת בקול ברור, ואין לה חזון ומנהיגות, זה לא מה שיוציא לפועל את הפרויקט".

"נקים חברה נוספת כדי שנת"ע תישאר ריקה?"

נעה סגל, סמנכ"לית תיאום תשתיות במשרד התחבורה, ענתה לו ואמרה ש"בכל החברות ובכל המשרדים יש כל כך הרבה אנשים מסורים שקמים בבוקר ורוצים להפוך את המדינה למקום טוב יותר. יש המון לשפר והיד נטויה. אי אפשר להגיד דברים נגד אדם כזה או אחר. חייבים לצאת מהשיח של האשמות, זה לא עובד וזה גרוע, צריך להתמקד בפרויקט עצמו, רק כך אפשר להתגבר על המכשולים".

אושרת דוד, סגנית החשכ"ל לענייני תשתיות, הוסיפה ש"איך אמורים לקדם פרויקט כזה גדול כשהשיח לא אחיד? נת"ע היא חברה טובה, מה יעזור אם נקים חברה חדשה עם עוד מינויים. הקו הסגול והירוק עוברים עוד רגע לזכיינות. נקים חברה נוספת כדי שנת"ע תישאר חברה ריקה? יש לנו ניסיון נצבר, כדאי להשתמש בו. צריך להוביל מדיניות אחידה".

 

ואולם, קוינט חזר ואמר כי "המטרה היא לא לחזק את נת"ע, אלא להוציא את הפרויקט. לקחת פרויקט כזה ולא להקים חברה חדשה זה להסתכל על הטפל ולא על העיקר. מה לעשות, לחברה יש משימות אחרות ואנחנו רואים איך היא מממשת אותן", והתייחס לקידום קווי הרכבת הקלה בגוש דן, שסובלים מעיכובים ומחריגות תקציביות.

קוינט סבור גם שאין צורך ברשות המטרו, הגוף הממשלתי שאמור להוביל את הפרויקט, וכינה אותה "פיקציה בירוקרטית שאין לה תכלית למעט סידור עבודה לחברים באוצר", והאשים את משרד האוצר בעיכובים בפרויקטי תשתית לאומיים.

סמכויות רשות המטרו יוכפפו לחברה החדשה

בכל אופן, לגלובס נודע כי ברשות החברות עובדים על הפיכת האיום למציאות ממשית, ומנסחים שם הצעת מחליטים שתכליתה כאמור הקמת חברה ממשלתית חדשה לניהול המטרו. על פי אותה הצעה, לדירקטוריון החברה הזו, שיהיו חברים בו נציגי משרד התחבורה, אגף התקציבים והחשכ"ל, יוכפפו סמכויות רשות המטרו באופן שלמעשה יביא לביטולה וידרוש גם את שינוי החוק.

בהצעה מסוג זה צפויים לתמוך במשרד התחבורה. מנכ"ל המשרד משה בן זקן אמר בכנס, כי "אנחנו חושבים שהמטרו הוא תשתית לאומית, וצריכה להיות לו חברה נפרדת". בן זקן דחה את הטענה שלפיה הדבר נועד לאיים על יו"ר נת"ע מיה ליקוורניק לקראת בחירת מנכ"ל החברה, שכן דירקטוריון נת"ע הוא עצמאי בדעותיו, ואינו נחשב קרוב לעמדות משרד התחבורה תחת השרה הממונה מירי רגב.

הוא טען, כי "זה לא הסגנון ולא השיטות שלנו", אך ההיסטוריה מוכיחה את ההיפך, כשרגב העבירה בקדנציה הקודמת שלה את פרויקט המסילה הרביעית באיילון בין רכבת ישראל ובין נתיבי ישראל בהתאם לאינטרסים שהיו לה באותן חברות. את השיטה לא היא המציאה, וישראל כץ נהג להשתמש בה רבות, והשיא היה כשהעביר החלטת ממשלה שגזרה על רכבת ישראל איסור על הקמת מסילות חדשות באופן גורף.

בענף סבורים שהאמירות של קוינט ושל בן זקן מתואמות, והן מהוות תזת-נגד לזו של משרד האוצר, שטוען שנת"ע היא שצריכה להוביל את הפרויקט. איליה כץ, סגן ראש אגף תקציבים, טען בכנס שמדובר בעבודה שנעשתה במשך שנים, ואכן במשרדי הממשלה פעלו לשנות את המבנה הארגוני של החברה, כך שתוכל לגדול מ-400 עובדים ל-700, ושהמטרו יהיה הפרויקט המרכזי שהיא תוביל.

לא נעלמה מעיני הבכירים בענף גם העובדה שמי שהוביל את השיח הממשלתי על הקמת חברה חדשה עוד לפני קוינט ובן זקן הוא בכלל ניסים פרץ, המנכ"ל הממושמע של חברת נתיבי ישראל, שכפופה ליו"ר הדירקטוריון יגאל עמדי, ואיש הליכוד שצולם לצד רגב באירוע פריימריז.

כאמור, הרקע להצהרות הוא הליך האיתור למנכ"ל החברה, כשקוינט אמר בשיחות סגורות כי דמויות דוגמתו של יהודה בר און, מנכ"ל נת"ע לשעבר, צריכות להוביל את החברה. אם כך, תוהים גורמים בענף, מדוע שקוינט יקדם ביד אחת את בר און וביד השנייה יאיים להוציא את המטרו מהחברה? כן תוהים האם בכך הוא מנסה לצנן את הגשת המועמדויות למנכ"ל: ביום ראשון הוא מציג שם מרשים, וביום רביעי מבשר שהמועמדות היא לתפקיד האחרון שסוגר את האור במסדרונותיה של החברה, עם השלמת הפרויקטים שלה בסוף העשור.

יהודה בר און / צילום: יח''צ

נת"ע מפגרת בביצועיה לעומת החברות האחרות

ולא רק הג'וב הזה עומד על הפרק. מינהלת המטרו המורכבת מייצוג פריטטי של משרדי התחבורה והאוצר אמורה לבחור בתחילת אפריל את מי שיעמוד בראש רשות המטרו - שקוינט מקדם הצעת מחליטים למעשה לביטולה. בסביבתו טוענים כי יש להפקיד את הניהול בידי הדירקטוריון של החברה החדשה, וזאת משום שמשרדי הממשלה לא יתפרקו מסמכויותיהם עם הקמת הרשות, והיא תהווה עוד תחנה בירוקרטית בדרך למימוש הפרויקט. כך, גם שני המועמדים שנותרו בשלב הסופי - אלכס דן, לשעבר משנה למנכ"ל הרכבת, ועינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית - ימתינו בדריכות להחלטות.

מיה ליקוורניק כתבה לעובדים בעקבות הדברים שנאמרו בכנס כי קוינט "בחר להתבטא באופן פוגעני ומסית כלפי חברת נת"ע ועובדיה. הדירקטוריון רואה בחומרה את התבטאויותיו ודוחה את דבריו. יש לדעת - קוינט לא ביקר בחברה שנים, לא מכיר את פועלה ואת סטטוס הפרויקטים שעליהם היא אמונה, ולא קיים שום דיון מקצועי עם מי מגורמי נת"ע זה שנים".

עוד הוסיפה יושבת-הראש על הממונה עליה כי "יש לראות בהתנהגותו חוסר מקצועיות וחוסר אחריות כלפי חברה ממשלתית שעליה הוא אמון (גם אם זמנית)".

קשה שלא להבין את הזעם של היו"רית, ששמעה בתקשורת על הכוונה להפקיע ממנה את פרויקט הענק, אבל צריך להודות שנת"ע אכן מתקשה לעמוד במשימותיה. על פי נתונים שנחשפו בגלובס, היא מפגרת בביצועיה ביחס לחברות אחרות. כך, הציון שקיבלה מרשות החברות על עמידה ביעדיה בשנה שעברה עומד על 67 בלבד, וזאת לעומת ציונים הגבוהים מ-90 ביתר חברות התשתית. הדבר בא לידי ביטוי בשורה של דחיות של פרויקטי הרכבת הקלה בגוש דן.

לא כל הדחיות תלויים בחברה, אלא גם בחסמים חיצוניים רבים שחוק המטרו אמור לפתור אם יעבור בשלמותו, אבל גורמי המקצוע בממשלה לא רווים נחת מהתנהלותה של החברה.

יחד עם זאת, מרביתם ימשיכו לתמוך בהשארת הפרויקט בידיה, מחשש לדחייתו ובכפוף לשינוי מהותי שייעשה בה. הם יוכלו להזכיר את רכבת ישראל למשל, שנהפכה מחברה מוקצה ומסוכסכת מול משרדי הממשלה, שלא מצליחה לקדם פרויקטים, לחברה שמובילה תוכנית השקעות של למעלה מ-50 מיליארד שקל, ואת המהפך שהיא עברה החל מתקופת כהונתו של המנכ"ל הקודם מיכאל מייקסנר.

מנגד, קוינט יוכל להזכיר כמה שנים חלפו מאז שתוכניות הקו האדום עברו את אישור הממשלה ועד להשלמת הפרויקט בפועל - שני עשורים תמימים - ואת הסכנה שהמטרו ייקלע לגורל דומה אם לא יטופל על ידי "הכוכבים" שלהם הוא מייעד את הפרויקט.

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?