גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחות חברות הגמל חושפים את הכסף הגדול שמקבלים הסוכנים

בדיקת הדוחות של שלושה מנהלי גמל ופנסיה בולטים - אלטשולר שחם, מיטב ומור - מלמדת על התשלומים הגבוהים שמקבלים סוכני הביטוח שעובדים עמם ● וגם: השינוי בהיקף נכסי חברות הגמל לא השפיע על סך העמלות שקיבלו הסוכנים, אלא על החלוקה בין הגופים המשלמים

סוכני הביטוח שומרים על חלקם בדמי הניהול / איור: Shutterstock
סוכני הביטוח שומרים על חלקם בדמי הניהול / איור: Shutterstock

בחודש ספטמבר האחרון חשפנו בגלובס את המחירון שמציעות מנהלות חסכונות הציבור בישראל לסוכני הביטוח, שהם 'המזיזים' הגדולים של כספים אלו. בגין ניוד של כל לקוח חדש לאחת החברות המנהלות את קרנות הפנסיה וקופות הגמל, מחברה אחרת, מקבלים הסוכנים אלפי שקלים המורכבים משני סוגי עמלות: "עמלת היקף" (תמריץ) - תשלום חד־פעמי המבוסס על יעדי גיוס שנתיים, ו"עמלת נפרעים" - המחושבת לפי שיעור מסוים מיתרת הנכסים הצבורים המנוהלים עבור עמיתים שהם לקוחות הסוכן.

הריבית שגובה אחים נאוי מלקוחותיה קפצה ל-11% - וההכנסות גדלו בהתאם 
טריא מציגה: בקשות משיכה של 1.7 מיליארד שקל והפסדים נערמים 

הדוחות הכספיים שפרסמו לאחרונה שלושת בתי ההשקעות המובילים בתחומי הגמל והפנסיה - אלטשולר שחם, מיטב ומור, מגלים עד כמה הקשר בין העמלות המשולמות לסוכנים, תזוזת העמיתים בין הגופים המנהלים והתשואות השוטפות שמציגים אותם גופים - הוא הדוק. עוד עולה כי בכל אחת משלוש השנים האחרונות שולמו על ידי בתי ההשקעות יותר מ-800 מיליון שקל בעמלות, בעיקר לסוכני הביטוח.

נתחיל מהתלות של החברות באותם סוכנים, כפי שמלמדים היקפי העמלות. די להסתכל על תמהיל העמלות בקרנות הפנסיה של אלטשולר שחם כדי להמחיש זאת: מתוך 7.1 מיליון שקל ששולמו כעמלות בתחום הפנסיה אשתקד, כ-3,000 שקל בלבד לא שויכו לסוכן או סוכנות. בגמל שולמו על ידי בית ההשקעות כ-280 מיליון שקל בעמלות, מהם 80% שולמו לסוכנים וסוכנויות. במור מדובר על 70% מסך העמלות.

במיטב שמחזיק בעצמו במספר סוכנויות, מתוך כ-272 מיליון שקל ששולמו בעמלות, כמעט 60% זרמו לסוכנים וסוכנויות שאינם בבעלות החברה, ושליש נוסף לסוכנויות שבבעלות בית ההשקעות. בכל הגופים, שיעור העמלות ששולמו למפיצים אובייקטיביים כמו הבנקים והיועצים הפנסיוניים, שמקבלים עמלת הפצה אחידה (0.25%), נמוכים מאוד ביחס לעמלות שהועברו לסוכנים.

במיטב התייחסו לנושא בדוחות וציינו כי "החברה משלמת עמלות לסוכני ביטוח בגין שיווק מוצרי גמל, השתלמות ופנסיה של החברה על פי הסכמים פרטניים. מהמגמות העולות בדוח ניתן לראות את ההסתמכות על ערוצי ההפצה (סוכנים) במקום מערכי הפצה ישירים, ואת הגידול בעמלות המשולמות להם".

גם במור ציינו כי בשנת 2023 החברה המשיכה לפעול לחיזוק והרחבת מערכי השיווק וההפצה. "החברה התקשרה בהסכמי שיווק פנסיוני עם סוכנים פנסיוניים ובתי סוכן, שמהווים ערוץ הפצה מרכזי ועיקרי. ליום 31 בדצמבר 2023 החברה פועלת באמצעות כ-3,000 סוכנים פנסיוניים", הוסבר.

מעגל שמזין את עצמו

נציין כי רוב סוכני הביטוח לא יעבירו את הלקוחות שלהם מגוף לגוף רק לשם קבלת העמלה, אלא יעשו זאת, אם בכלל, בהתאם לתנאים שהלקוחות יקבלו שם, בין שבהיבט התשואה או בדמי הניהול.

דמי הניהול שמשלמים הלקוחות הם הפרמטר האובייקטיבי והקבוע ביותר, כשגם התשואות מהוות טריגר לניוד החוסכים. כאן אפשר לראות לדוגמה את הפיגור של אלטשולר שחם בסיכום שלוש השנים האחרונות לעומת שני המתחרים - תשואה של 7.3% שהניב לעמיתים במסלול הכללי בקרנות ההשתלמות לעומת 19.1% במור ו-17.4% במיטב.

מבט על התפתחות תשלום העמלות בשנים האחרונות מאפשר להבחין במגמה, או ליתר דיוק במעגל שנוצר, בין היקף העמלות שמשלם כל גוף להיקף הנכסים שהוא מנהל והרווחים שהוא מציג. כך, ככל שהגוף מציג תשואות טובות יותר, הסוכנים יניידו אליו קוחות, היקף הנכסים יגדל וכך גם ההכנסות מדמי ניהול, הרווח וכמובן העמלות שישולמו לסוכנים.

 

אם בוחנים את סך העמלות ששילמו שלושת הגופים, הרי שהן נשארו דומות בעוד החלוקה ביניהם השתנתה מהותית. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא אלטשולר שחם, שתשואות החסר שלה החל מאמצע 2021 הביאו את חברת הגמל והפנסיה לאבד למתחרים בשנתיים האחרונות יותר מ-70 מיליארד שקל.

הירידה בהיקף הנכסים כתוצאה מכך שסוכנים וגופי הפצה נוספים העבירו לקוחות לגופי ניהול מתחרים, הביאה לכך שבעוד שבשנת 2021 אלטשולר שחם שילם עמלות בהיקף של 542 מיליון שקל (שהיוו אז 64% מעמלות של 845 מיליון שקל ששילמו שלושת הגופים), ירד חלקו בעמלות ל-44% מתוך 864 מיליון שקל ששולמו בשנת 2022 ול-35% מתוך 820 מיליון שקל אשתקד.

מור ומיטב צמחו ברווח

מור ומיטב, מנגד, הם הנהנים המרכזיים מניוד אותם כספי גמל של הציבור. מספר העמיתים הפעילים בתחומי הגמל והפנסיה של מיטב עלה בין השנים 2021 ל-2023 בכ-170 אלף לסך של כ-820 אלף עמיתים, ושל מור בכ-146 אלף ליותר מ-364 אלף. במקביל, היקף הנכסים של מיטב בעולמות אלו עלה באותה תקופה בכ-50% לסך של 120 מיליארד שקל, והיקפם במור יותר מהכפיל עצמו לסך של 70 מיליארד שקל.

את התוצאה, או אפשר להגיד גם את הסיבה לכך, הרגישו בשני הגופים בעמלות אשר שילמו בכל אחת מהשנים. במור קפצו העמלות מ-168 מיליון שקל ב-2021 ל-261 מיליון שקל אשתקד, ואילו במיטב הן זינקו מ-165 מיליון ל-272 מיליון שקל ב-2023.

כמובן שהשינויים הללו הורגשו היטב בשורה התחתונה של שלוש חברת ניהול הגמל והפנסיה המובילות. כך, בעוד הרווח הכולל של אלטשולר שחם הצטמצם בעקביות מ-257 מיליון שקל לפני שלוש שנים ל-137 מיליון אשתקד, הרווח של מור גמל הצומחת זינק ל-39 מיליון שקל אשתקד (לעומת הפסד של כמיליון שקל בשנת 2021). במיטב גמל הרווח אשתקד, בנטרול השפעה של תביעת הענק, עמד על 53 מיליון שקל, לעומת הפסד של 23 מיליון ו-11 מיליון שקל בשנתיים שקדמו בהתאמה.

כאן נציין כי רשות שוק ההון פעלה לאחרונה על מנת לצמצם את ניוד הלקוחות, בעיקר כשהמהלך נעשה שלא לצורך, על ידי חיוב הסוכנים להשיב עמלות אם הלקוח נויד שוב בתוך פרק זמן קצר. אולם הסוכנים, באמצעות לובי חזק בכנסת, הצליחו להוציא את הסעיף הרלוונטי לנושא מחוק ההסדרים האחרון.

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל