גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית ביידן: לצנן את היחסים הבינלאומיים ולנטרל מרעומים במזרח התיכון ובמזרח הרחוק

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, בילה אמש כמעט שעתיים על קו הטלפון לא עם ראש ממשלת ישראל, אלא עם שליט סין, בניסיון לייצב את היחסים הבין לאומיים ● אם יש משהו המאחד את רוב האמריקאים זו ההתנגדות ל"מלחמה המתמדת" של תחילת המאה ● ישראל עומדת למלא תפקיד לא-מתוכנן

הנשיא ביידן נושא השבוע דברים במסעדה בפניקס, אריזונה / צילום: ap, Jacquelyn Martin
הנשיא ביידן נושא השבוע דברים במסעדה בפניקס, אריזונה / צילום: ap, Jacquelyn Martin

כדי לדעת את מעמד ישראל בארה״ב, או לפחות בממשל ביידן, לא היה צריך אתמול אלא לעיין בהצהרת הנשיא ולהאזין למזכיר המדינה שלו. תגובותיהם על הריגת עובדי-ההצלה בעזה הצטיינו בקוצר-רוח ובאי-אמון. הנשיא אמר, שהוא "מזועזע ושבור לב", דרש מישראל ״דין-וחשבון״, ותיאר את המלחמה בעזה כ״חמורה ביותר בזיכרוננו מבחינת מספר עובדי ההצלה שנהרגו בה״. 

האיום האיראני נגד ישראל: חימוש של 12 אלף מחבלים מירדן כנקמה
18 מיליארד דולר ל-50 מטוסים: ארה"ב מתקדמת לעסקת ענק עם ישראל

בלינקן קרא הצהרה מן הכתב. ״האנשים האלה הם גיבורים״, הוא אמר על העובדים ההומניטריים בעזה, ״הם רצים אל תוך האש, לא ממנה והלאה. הם מראים לנו את מיטבה של האנושות בשעת מצוקה. הכרח הוא להגן עליהם״. אילו נדרשנו לאפיין את מצב רוחם של הנשיא ושל מזכיר המדינה אולי היינו אומרים שהתנהגות ישראל קרובה להימאס עליהם, אם עדיין לא נמאסה. 

זו נקודה טרגית. אנחנו עדים לשפל היסטורי ביחסי ישראל-ארה״ב. ספק אם מזכיר מדינה אמריקאי דיבר בחומרה כזאת על ישראל מאז המשברים הגדולים של סוף שנות ה-80 (ג'יימס בייקר בממשל בוש האב) או תחילת שנות ה-50 (ג'ון פוסטר דאלאס בממשל אייזנהאואר, אבל מי זוכר). 

ההסבר המצוי בארץ הוא פוליטיקה אמריקאית פנימית. אביב דרוקר התחכם בערוץ 13, ואמר שנוסחת "שתי המדינות" של ביידן אינה נוגעת לישראל ולפלסטין, אלא ״למישיגן ולנבאדה״, שתי מדינות קריטיות במשוואת הניצחון שלו, בבחירות בנובמבר. יש בזה כמובן מרכיב של אמת, אבל זה פירוש צר מדיי.

ים סוף - או ים סין הדרומי?

למדיניות החוץ של הנשיא ביידן יש יעד עיקרי אחד: למנוע הידרדרות ביחסים הבין לאומיים. אתמול (ג') הוא בילה כמעט שעתיים על קו הטלפון עם שליט סין, שי ג'ינפינג. היחסים בין שתי מעצמות-העל שקועים במשבר עמוק זה שנים אחדות, ואי הבנות בעניינים מדיניים, צבאיים, כלכליים וטכנולוגיים מעמיקות את החרדה מפני עימות. 

נראה ששיחת המנהיגים אתמול הייתה שזורה באי הסכמות, אבל הם דיברו. זו כשלעצמה אולי סיבה להניח שאיש מהם אינו רוצה בהחמרה נוספת. רוסיה ואיראן דווקא היו רוצות לראות נושאות מטוסים גרעיניות של ארה״ב מפליגות במי ים סין הדרומי במקום במי הים הערבי או הים התיכון או הים הבלטי. 

השיחה הארוכה עם שי ג'ינפינג באה על רקע של חדשות מדאיגות מים סין הדרומי. סין תובעת עליו בעלות כמעט-בלבדית וארה״ב אומרת שלא-בא-בחשבון. בימים אחרונים מחמיר המתח הצבאי בים סין בין סין לפיליפינים. לזו האחרונה יש הסכם הגנה עם ארה״ב זה 70 שנה ויותר. נשיא הפיליפינים התלונן בשבוע שעבר על ״התקפות מסוכנות ובלתי פוסקות״ מצד הצי הסיני. ״הפיליפינים לא ייכנעו״, הוא הכריז. 

ב-23 במארס, ארה״ב הודיעה, כי היא ״עומדת לצד בעלת בריתנו הפיליפינים ומגנה את פעולותיה המסוכנות״ של סין. יש קשר ברור אם גם לא ישיר בין ים סין הדרומי למזרח התיכון. ביידן אינו רוצה עוד מלחמה אחת, בהשתתפות מעצמת-על. הוא גם אינו רוצה להעניק לסין סיבות להתקרב עוד יותר אל רוסיה. 

״רף התעוזה של איראן עלה״

מדיניות חוץ ממלאת תפקיד מוגבל בפוליטיקה הפנימית של ארה״ב, אבל יותר ממה שביידן רוצה להבטיח קולות של ערבים אמריקאים במישיגן, הוא רוצה להשתחרר מכל חשד שהוא שייך לדור הקודם של הפוליטיקה, שבו חסידים של התערבויות צבאיות מעבר לים נתנו את הטון בשתי המפלגות הגדולות. 

דונלד טראמפ עושה שימוש מסיבי במוטיב הזה. הוא אמנם מתאר את כל מבקריו בתוך מפלגתו כ״רפובליקאים בשמם בלבד״, אבל מבחינה היסטורית, הוא-הוא הרפובליקאי בשמו בלבד. הוא מתנער לחלוטין ממדיניות החוץ של המפלגה ב-70 השנה שקדמו לו. את השמרנים האקטיביסטים של ימי ג'ורג' בוש הבן הוא מאשים שרצו ב״מלחמה מתמדת״, ואמנם הציתו אותה בעיראק ובמידת מה באפגניסטן. 

ואף כי הוא האיש שהורה על חיסול קאסם סוליימאני, הוא לא רצה מלחמה עם איראן. הוא חזר ודיבר על רצונו להגיע ל״עיסקה״ איתה. פעם נשכחת אחת הוא ביטל ברגע האחרון פעולת עונשין נגד איראן מפני ש״יותר מדיי איראנים״ עמדו ליהרג בה. בשעתו, ראש הממשלה מתח ביקורת מרומזת על טראמפ. ״רף התעוזה של איראן עלה״, אמר מר נתניהו באוקטובר 2019, ״שבהיעדר תגובה, הוא עוד יעלה - אבל ישראל לא תגיש את הלחי השנייה״. 

טראמפ כמובן אינו פציפיסט. הוא שולל מדיניות חוץ ניצית פעילה מאותה הסיבה שכמעט כל נשיאי ארה״ב ב-150 השנה הראשונות של הרפובליקה שללו אותה; מפני שסכסוכי העולם החיצון אינם מעניינה של אמריקה. 

חוכמת ג'ורג' וושינגטון

ביידן אינו שייך לאסכולה הזו. הוא היה מימיו הפוליטיים הראשונים חלק מן האגף הניצי של מפלגתו, ותמך בעזרה לבעלות ברית, מימי המלחמה הקרה עם ברית המועצות, עבור דרך מלחמות יוגוסלביה ועיראק וגמור באוקראינה. אבל הוא התכוון בהחלט למה שאמר כאשר הקדים להזהיר את ישראל לבל תחזור על שגיאתה של ארה״ב בטיפול במצבי משבר. אמריקה, הוא רמז, הפעילה יותר מדיי כוח, ופגעה ביותר מדיי אזרחים. 

במרוצת השנים גברה ספקנותו של ביידן לגבי אופי התפקיד האמריקאי בהבסת טירור. אף כי תמך במלחמת עיראק ב-2002, הוא נעשה ממבקריה החריפים ביותר בשנים הבאות, ובהיותו סנאטור לעג בפומבי להתיימרות ממשל בוש להתקרב אל ״ניצחון סופי״. 

כאשר נעשה סגן הנשיא של ברק אובמה הוא היה הבכיר היחיד בממשל שחזר והתנגד לניסיון עתיר המיליארדים ״לבנות אומה״ באפגניסטן. הוא הציע להסתפק במשימות קטנות ומוגדרות נגד טירוריסטים. הוא עורר עליו ביקורת פומבית חסרת תקדים מצד מפקד הצבא האמריקאי באפגניסטן, גנרל סטנלי מקריסטל. אובמה הדיח אותו על המקום, אף כי שר ההגנה אמר עליו, שהוא ״הלוחם המעולה ביותר שפגשתי מימיי״. דעתו של ביידן על אפגניסטן לא השתנתה. באוגוסט 2021 הוא החליט להניח לאפגניסטן לחזור לידי הטליבאן, עם תוצאות הרות אסון לאפגנים. רוב האמריקאים נשמו לרווחה. 

הרוב הגדול של האמריקאים מעדיפים להתרחק מענייני חוץ, בעיקר כשהם מסתבכים ומתארכים. ביטוי מובהק של הנטייה הזו הוא האדישות הגוברת, אפילו האיבה, כלפי אוקראינה. 

היסטוריונים אוהבים לצטט את הנשיא הראשון, ג'ורג' וושינגטון, שיעץ לבני ארצו שלא לכונן בריתות קבועות מעבר לים. במשך שנים, לארה״ב לא היו התחייבויות סנטימנטליות כלפי איש. הרבה אמריקאים יפטרו את עצמם מכל ייסורי מצפון, אם חוכמת וושינגטון תחזור ותאומץ בימינו. זה ההיגיון של 'אמריקה תחילה' מבית מדרשו של טראמפ. 

ישראל, בעל כורחה ומבלי להתכוון, ממלאת עכשיו תפקיד חשוב ורב אירוניות בנירמול יחסי אמריקה עם העולם החיצון. אם אפשר לוותר על 'יחסים מיוחדים' איתה, אפשר לוותר כמעט על כל מערכות היחסים המיוחדים. 

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים