גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נציג המדינה לבג"ץ: "אין הגבלה על הכנסת סיוע הומניטרי לעזה חוץ מדלק"

בג"ץ דן בעתירה של חמישה ארגוני זכויות אדם להגברת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה ● לטענת העותרים, ישראל לא מספקת את הסיוע הנדרש לאוכלוסייה האזרחית ברצועה ומפרה את החוק הבינלאומי ● השופט נעם סולברג: "חיילים צריכים לעמוד ולחלק מרק חם לכל דורש, כאשר עלול לצאת מחבל מכל פיר?"

משאיות עם ציוד הומניטרי לעזה / צילום: ap, Fatima Shbair
משאיות עם ציוד הומניטרי לעזה / צילום: ap, Fatima Shbair

בג"ץ דן בעתירת חמישה ארגוני זכויות אדם להגברת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. העתירה משודרת בשידור חי לבקשת גלובס ואמצעי תקשורת נוספים.

לטענת העותרים, חמישה ארגוני זכויות אדם בהם "גישה", ישראל לא מספקת את הסיוע הנדרש לאוכלוסייה האזרחית ברצועה ומפרה את החוק הבינלאומי. בראש ההרכב עומד ממלא-מקום הנשיא עוזי פוגלמן, ולצדו השופטים יצחק עמית ונעם סולברג. 

הבכיר שמעריך: איך הנקמה האיראנית עשויה להיראות
שאלות ותשובות | צה"ל מגייס מילואים, וזה האיום המרכזי מכיוון איראן
"הדם של ילדנו יהיה עליכם!": הורי לוחמי אגוז במכתב לדרג הצבאי

נציג המדינה, עו"ד יונתן ברמן ממחלקת הבג"צים, אמר לשופטים כי התקבלה החלטה להרחיב את הפעילות במעבר כרם שלום, וכי המדינה תפתח צינור מים מנחל עוז לצפון רצועת עזה שפעל עד ה-7 באוקטובר, זאת בנוסף לשני קווי מים פעילים.

ברמן הוסיף כי "המדינה לא מגבילה את כמות הסיוע שנכנס מסוג מזון, ציוד רפואי ומים. בגלל שאין הגבלה על הכמות, הסוגיה היא שיפור הכניסה וייעול עבודה של שיתוף-פעולה עם מדינות וארגונים בינלאומיים". יחד עם זאת, הוא הוסיף כי קיימת הגבלה על הכנסת דלק.

עו"ד אסנת כהן-ליפשיץ, מנהלת המחלקה הציבורית של ארגון "גישה", טענה כי "לעמדתנו, ישראל לא ממלאת אחר כללי המשפט הבינלאומי. אנחנו מודעות לכך שחמאס תורם תרומה נכבדת לסבל האוכלוסייה האזרחית, אבל אנחנו מבקשות לחייב את המדינה לפעול לפי הדין הבינלאומי והישראלי. ישראל מפרה את החוק הבינלאומי". כהן-ליפשיץ הוסיפה כי ילדים מתים מרעב, וכי יש מגפות ומחסור במים ראויים לשתייה.

השופט פוגלמן ביקש מהמדינה לקבל נתונים על הכנסת האספקה לרצועה ועל הכמות הנדרשת. "מהו הרף הנדרש לסיוע הומניטרי? מהי תמונת המצב שלכם שאומרת מה המצב ברצועה? בלי שאנחנו יודעים מה תמונת המצב, אנחנו לא יודעים מה הסיוע הנדרש".

על הנתונים שהביאו העותרות השיבה כהן-ליפשיץ: "עיתונאים לא נכנסים לצפון הרצועה, כל צוות סיוע ומחקר שמבקש להיכנס להוציא נתונים צריך את אישור המדינה, והיא לא מאפשרת את זה. אנחנו מסתמכים בחלק גדול על דיווחי עיתונאים שמגיעים מסוכנויות הסיוע הגדולות בעולם".

סולברג: חיילים צריכים לחלק מרק כשהם בסכנה?

כאשר העותרות הזכירו את מותם של פעילי ארגון הסיוע מכוחות צה"ל השבוע, אמר השופט סולברג: "לצערנו, גם חיילים שלנו נהרגים מאש כוחותינו. זה פועל יוצא כמעט בלתי נמנע של המצב המלחמתי. צריכים למנוע ככל שאפשר. ההיטמעות של חמאס ב-17 שנות שלטונו בלב הסביבה האזרחית היא בהיקף חסר תקדים שמאתגר את צה"ל. ברור לכל בר-דעת שהם מכבידים על האספקה בתוככי עזה".

בהמשך הוסיף סולברג ושאל: "חיילים צריכים לעמוד ולחלק מרק חם לכל דורש, כאשר עלול לצאת מחבל מכל פיר?". 

על כך השיבה כהן-ליפשיץ: "אנחנו טוענים לפי דיני הלחימה. זה ברור שדיני הלחימה נועדו להגן על אוכלוסייה אזרחית בזמן לחימה. ברור שיש לחימה עם מאפיינים קשים יותר מלחימה בשטחים פתוחים. אלה לא מבטלים את התחולה של דיני הלחימה".

השופט פוגלמן העיר: "במאקרו זה בהחלט נכון. מדינת ישראל לא מתכחשת לחובותיה על-פי המשפט הבינלאומי, ולצד הצגת המציאות הקשה, חובתנו לשמור על הוראות המשפט הבינלאומי".

על כך הוסיף השופט עמית: "מדינת ישראל לא מתכחשת לחובותיה לאשר סיוע הומניטרי. השאלה היא איך פורטים את זה לפרוטות".

הדיון בכמות הסיוע ההומניטרי שנכנסת לרצועת עזה עומד גם במרכז הדיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג. העותרות טוענות כי הצווים שהוצאו מחייבים את המדינה כמקור חובה נוסף.

נציג המדינה, עו"ד ברמן, אמר: "במסגרת המלחמה שנכפתה עליה, מדינת ישראל נלחמת במטרה להביא למיטוט שלטון החמאס ולשחרור החטופים. אין חולק שכפועל יוצא נגרם סבל לאוכלוסייה בשל שימוש במתקנים אזרחיים.

"אנחנו לא חולקים על כך שיש צרכים הומניטריים משמעותיים בעזה. אנחנו לא חולקים שהמצב בצפון הרצועה חמור וקשה יותר. מדינת ישראל המליצה לתושבי צפון הרצועה להתפנות ואפשרה זאת באמצעות פתיחת מסדרון הומניטרי".

ברמן ציין כי ההערכה היא כי בצפון הרצועה יש כעת כ-200-300 אלף תושבים, לאחר שהיו שם כמיליון תושבים לפני המלחמה. לדבריו, "ישראל המליצה לעזוב את האזור, כי הנגישות לסיוע הומניטרי מזון וטיפול רפואי טובה יותר בדרום הרצועה". 

"הכמות שנכנסת סבירה" 

סא"ל ניר עזוז, ראש ענף כלכלה ביחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים, אמר בדיון: "אנחנו מקבלים מידע אותנטי אודות המצב ברצועה מגורמים פנימיים. אנחנו מחלקים את תמונת המצב לאזורים - הצפון, מחנות המרכז ח'אן יונס ורפיח. ההמלצות משתנות בהתאם למצב בכל אחד מהאזורים".

"לא נכון להסתכל רק על כמות המשאיות שנכנסו. צריך להסתכל על כמות המזון טרם המלחמה. היו מאגרי מזון רבים בתוך הרצועה. 250 משאיות שנכנסות מדי יום, 80% זה מזון. לעמדתנו הכמות שנכנסת היא סבירה. לגבי הטענה למחסור בחומרי הרדמה - אנחנו לא מכירים שיש מחסור. אנחנו מאפשרים להכניס. הדלקים שנכנסים מיועדים אך ורק לתשתיות הומניטריות שהוגדרו". 

השופט פוגלמן אמר בדיון כי מספר המשאיות הנכנסות לא מספיק. 

על-פי תגובת המדינה, סיוע הומניטרי נכנס לרצועה דרך היבשה, דרך הים ומהאוויר.

בנתיב היבשתי - משאיות מגיעות ממצרים למעבר ניצנה דרך מעבר רפיח המצרי. באמצע דצמבר 2023 ישראל פתחה מחדש גם את מעבר כרם שלום לכניסת סחורות לרצועת עזה, כאשר הפעלת המעבר כרוכה בסיכונים ביטחוניים. דרך כרם שלום עובר סיוע שהגיע לנמל אשדוד של קמח וסיוע המגיע מירדן דרך גשר אלנבי. עוד נמסר כי באמצע מרץ ישראל אפשרה להכניס סיוע הומניטרי דרך פתיחת פתח בגדר המערכת - "קו דיווח 96" בצפון הרצועה.

בנתיב הימי - באמצע מרץ, ספינה של ארגון סיוע במימון איחוד האמירויות הגיעה למרחב הימי של רצועת עזה. הספינה הכילה ציוד מזון ומים שהועברו ל-12 משאיות. ספינה נוספת הגיעה לרצועה השבוע. בנוסף, ישראל פועלת לתאם העברת סיוע דרך נמל זמני שיוקם על-ידי ארה"ב, כפי שהודיע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. הנמל שיוקם צפוי לפעול מאמצע אפריל ולקבל כמות השווה ל-60 משאיות ביום - 2.2 מיליון מנות מזון.

בנוסף, בנתיב האווירי - מסוף פברואר מתקיימות בתיאום עם ישראל הצנחות מהאוויר של חבילות סיוע הומניטרי, בשיתוף עם ארה"ב, ירדן, צרפת ומדינות נוספות. בדרך זו סופקו 2,700 חבילות סיוע ב-40 הצנחות.

את העתירה הגישו ארגון "גישה - המרכז לשמירה על הזכות לנוע", יחד עם המוקד להגנת הפרט, רופאים לזכויות אדם - ישראל, האגודה לזכויות האזרח ועמותת עדאלה. הם מבקשים לאפשר מעבר של כל משלוחי הסיוע לעזה, ובמיוחד לצפונה. לטענתם, המצב ההומניטרי קשה מאוד נוכח המגבלות שמטילה ישראל.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק