גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגירעון של ישראל מזנק וכבר נושק ליעד השנתי של התקציב החדש

נתוני הגירעון העדכניים מציבים את האוצר במרחק של 0.4% בלבד מהיעד לסוף השנה, כבר בחודש השלישי ● לצד זאת, עלייה מתונה בהכנסות המדינה עשויה לסמן נקודת מפנה אופטימית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הגירעון המצטבר של ישראל המשיך לעלות בחודש מרץ והגיע לרמה של 6.2% תוצר לאורך 12 החודשים האחרונים, השקולים ל־117.3 מיליארד שקל - כך פירסם ביום שני החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג. במהלך החודש שעבר, גדל הגירעון בכ־15 מיליארד שקל.

למלא את הבור התקציבי: שורת הצעדים של מנהל רשות המסים החדש
ברגע האחרון: נדחתה ההצבעה על קיצוץ רוחבי למימון "מס בן גביר"
תשלמו יותר ותקבלו פחות: אלו הקיצוצים בתקציב שתרגישו ממש בקרוב

תקציב המדינה המעודכן לשנת 2024, שאושר לפני פחות מחודש, נבנה סביב תחזית גירעון שנתית של 6.6%. נתוני הגירעון העדכניים מציבים את האוצר במרחק של 0.4% בלבד מהיעד לסוף השנה, כבר בחודש השלישי של 2024.

כיום כבר מעריכים באוצר שהגירעון השנתי יגיע לרמה של 7.5%־8%. אמנם אין לממשלה מחויבות בחוק לעמוד ביעד הגירעון שנקבע עם אישור התקציב, אבל גידול של כל אחוז גירעון משמעותו העמקת ה"מינוס" של המדינה בכ־20 מיליארד שקל.

מגמת הגידול בגירעון צפויה להימשך בחודשים הקרובים, אבל בחשב הכללי מעריכים שתתחיל להאט לקראת הרבעון האחרון של השנה. סביר להניח שהגירעון באוקטובר־דצמבר 2024 יהיה נמוך יותר מאשר בתקופה המקבילה אשתקד, בה פרצה המלחמה, אשר הביאה לפגיעה מיידית קשה בהכנסות המדינה והצריכה תוספות תקציביות גדולות לצבא. לכן, הגירעון המצטבר, המחושב 12 חודשים אחורה, צפוי להגיע לשיא בספטמבר ולהתמתן לאחריו עד סוף השנה.

התאוששות בהכנסות ממסים

מתחילת השנה נמדד גירעון מצטבר של כ־26 מיליארד שקל, לעומת עודף מצטבר של כ־14.2 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. בשלב מתקדם זה של המלחמה, כאשר המשק חווה התאוששות מסוימת, הגירעון נמדד בעיקר בצד ההוצאה. שיעור הגידול בהוצאות הממשלה מתחילת השנה הגיע ל־38.1%. לעומת זאת, בצד ההכנסה, נרשמה עלייה מתונה של 0.3% בחודשים ינואר־מרץ, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

העלייה הזו אמנם בשיעור זניח, אבל באוצר מקווים שהיא עשוייה לסמן נקודת מפנה. חודש מרץ היה הראשון זה שנה וחצי, מאז נובמבר 2022, שבו הכנסות רשות המסים עלו, בשיעורי מס אחידים, לעומת החודש המקביל אשתקד (עלייה של כ־1% לכדי הכנסות של 35.9 מיליארד שקל). המסים הישירים אמנם ירדו בכ־1%, אבל המסים העקיפים עלו ב־3% והביאו לעלייה בשורה התחתונה של דוח ההכנסות.

למרות הנקודה האופטימית, חלק מאפיקי ההכנסות של המדינה עדיין מקרטעים, בהם ענף הנדל"ן. ההכנסות נטו ממיסוי מקרקעין הסתכמו במרץ ב־1.2 מיליארד שקל, ירידה של 23% לעומת מרץ 2023. מפילוח הנתונים, ההכנסות ממס שבח ירדו בשיעור של 18% וההכנסות ממס רכישה ב־27%. ועדיין, מדובר בנתונים גרועים פחות מכפי שנמדדו מתחילת השנה, כאשר מאז ה־1 בינואר ירדו ההכנסות מהענף ב־30%.

הכספים שאבדו מאז אישור התקציב

הזינוק בהוצאות הממשלה השנה אינו קשור רק למלחמה. לפי דוח החשכ"ל, הגידול המצטבר בנטרול הוצאות המלחמה עומד על כ־12.2%. לפי התקציב המקורי ל־2024, שעודכן בעקבות ה־7 באוקטובר, הוצאות הממשלה היו אמורות לגדול בשיעור גדול אף יותר, של 12.9%.

באוצר מסבירים כי הגידול שנרשם בפועל "נובע בעיקר מהוצאות גבוהות במערכת הביטחון עקב המלחמה, שינויים בהתפלגות ההוצאות השנה ביחס לשנה שעברה, וכן מתשלומים קשיחים הנובעים מחוק והסכמים".

בתוך הסכמים אלה ניתן למנות בין השאר את העלאת שכר עובדי המגזר הציבורי שנחתמה מול ההסתדרות, ולהבדיל, הסכמים קואליציוניים במיליארדי שקלים שלא בוטלו למרות המלחמה.

שנת 2024 נחשבת לשנה כלכלית אבודה, מבחינת משרד האוצר. גירעון גבוה הינו כורח מציאות, גם אם היה יכול להיות נמוך יותר לו הייתה הממשלה מאשרת יותר צעדי התכנסות, במקום לטרפד את הצעות האוצר לאורך תהליך החקיקה.

אבל הדאגה האמיתית בצמרת הכלכלית של המדינה היא שה"גיבנת" החד־פעמית בגירעון תהפוך למצב כרוני. בתחזית הרב־שנתית שהגישו באוצר בפברואר לצד התקציב נכתב שהגירעון יצטמק בשנת 2025 לרמה של 3.5%, וימשיך להתכנס בהדרגה ל־3% עד שנת 2027. אלא שכיום, באוצר כבר מביעים ספק שהתחזיות הרשמיות הללו יתממשו. במשרד עשויים אף לעדכן את התחזיות כלפי מעלה בתקופה הקרובה.

מאז שהוגשו התחזיות בפברואר השתנו מספר פקטורים לרעה במאזנים. למשל, 6.6 מיליארד שקל שבנו עליהם במשרד האוצר לצמצום הגירעון בשנים הקרובות, הלכו בינתיים לאיבוד. זאת, בשל המאבק בין האוצר לבין יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, שמנע מהתוכניות של האוצר לעלות להצבעה בוועדה. כמו כן, באוצר רשמו כמקור לתקציב 2024 כספים בסך שלושה מיליארד שקלים ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' התכוון לחלט מהרשות הפלסטינית, ולא הצליח.

עוד כתבות

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה