גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתקפה האיראנית יצרה ברית אזורית עם שותפות מפתיעות

לצד ההתמודדות של מערכת הביטחון מול המתקפה מטהרן, שורת מדינות עמדו לצד ישראל בלילה שבין שבת לראשון ● אחת הבולטות מהן היא ירדן, שהשתתפה בפעולה חרף הביקורת הפנימית על המלחמה בעזה ● מהו האינטרס של הממלכה ואילו עוד מדינות משתתפות בברית האזורית?

המלך עבדאללה השני, שליט ירדן משמאל ונשיא ארה''ב ביידן מימין ברקע / צילום: ap, Andrew Harnik
המלך עבדאללה השני, שליט ירדן משמאל ונשיא ארה''ב ביידן מימין ברקע / צילום: ap, Andrew Harnik

במבצע מרשים, מערך ההגנה האווירית של ישראל הצליח לבלום את ההתקפה האיראנית. אולם, לצד היכולות המבצעיות של מערכת הביטחון, מעורבות ארה"ב, בריטניה, צרפת, ירדן וייתכן גם של ערב הסעודית, סייעו רבות לישראל. "הברית הזאת מרכזית מאוד, בעיקר בתחום הכטב"מים, שיורטו רחוק מישראל", אומרת בכירה לשעבר במערכת הביטחון. "זה מה שמאפשר 'שקט' במערכות לקראת יירוט הטילים".

WSJ | ביידן לוחץ - כך צריכה להיראות התגובה למתקפה האיראנית
פרשנות | כך הביאה שרשרת הערכות שגויות את ישראל, איראן וארה"ב למקום מסוכן
"לזרוע כאוס": כך הגיבו באירופה למתקפה נגד ישראל

הברית בין ישראל לחלק מידידותיה אינה חדשה. היא קיימת שנים רבות - עוד מראשית דרכה של ישראל כמדינה - וחשיבותה באה לידי ביטוי בלילה שבין שבת לראשון. לדברי פרופ' יוסי שיין, מומחה ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת ג'ורג'טאון, מי שמתחזקת את הברית הזאת היא ארה"ב. "אמריקה שומרת על הברית, שעלולה הייתה להיפגם קשות בזמן המלחמה בעזה. ישראל תלויה אמנם בראש ובראשונה בארה"ב, אבל יש לה כמובן אינטרס מובהק להרחיב בריתות באזור שיצמצמו עויינות וסכנות ובעיקר למול האיום האירני".

ארה"ב, בריטניה וצרפת "פגיעה מאיימת עליהן"

הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן הצהיר מספר פעמים שהמחויבות של ארה"ב לביטחון ישראל היא "מברזל" (Ironclad). בעת ההתקפה, ביידן אף השתתף בישיבת בכירי ביטחון אמריקאים לניטור המתקפה האיראנית. "אחרי ה־7 באוקטובר, ארה"ב מבינה שפגיעה בישראל מאיימת עליה, ולכן צריך לחזק אותה", אומר פרופ' שיין. "בעת ההתקפה, ישראל הוכיחה את החוסן שלה בשמי המזרח התיכון, את הפיתוחים שלה, והיכולת שלה להגן גם על בעלות הברית והבסיסים האמריקאים באזור.

"מצד שני", מבהיר פרופ' שיין, "ארה"ב מזהירה את ישראל מהרחבת הזירות בהן היא נלחמת ולהקפיד על הסוגיה ההומניטרית בעזה, כי אמריקה מפסידה דיבידנדים מזה. בנוסף, האמריקאים לא רוצים שנתמקד ברפיח, אלא באיראן ובשאר גרורותיה. יהיה מתח בין הצורך להגיב על הפגיעה בריבונות שלנו לבין הרצון של ארה"ב לפתור את הבעיה איך שהם רוצים. קצת כמו במלחמת המפרץ הראשונה כשירו על ישראל מעיראק, אבל ירושלים לא הגיבה. גם כאן מבקשים מאתנו להיות סבלניים, ולהגיב בתיאום".

על פי ערוץ BFM הצרפתי, גם צרפת יירטה כטב"מים איראניים בשטח ירדן ועיראק, ובאמצעי תקשורת אחרים דווח כי בריטניה שלחה מטוסים מבסיסיה בקפריסין. לדברי פרופ' שיין, "בעלות הברית המערביות האחרות, בריטניה וצרפת, מבינות את הסכנה בדומיננטיות איראנית במזרח התיכון, והסכנה בחולשה של ישראל בהפרת האיזון בין הכוחות הרדיקליים לבין המערביים. לכן, חשוב שישראל תתאם עם בעלות הברית ולא תריב איתן כפי שקרה בסוגיות בעזה".

ירדן "הוכיחו ריבונות ונחיצות"

מעבר לבעלות הברית המערביות של ישראל, גם ירדן כאמור השתתפה בפעולה נגד המתקפה האיראנית. הממלכה ההאשמית פינתה במהירות את המרחב האווירי שלה, ועל פי דיווחים זרים, חיל האוויר הירדני עצמו השתתף אקטיבית ביירוטים של כטב"מים. מאז ה־7 באוקטובר, ירדן מתמודדת עם הפגנות נגד ישראל וקריאות תמיכה בחמאס, לרבות מול השגרירות הישראלית בממלכה, ומציבות את השלטון בדילמה: מצד אחד, מחויבותה למדינות המערב איתן היא בברית, ומן הצד השני, חלק ניכר מאוכלוסייתה הוא פלסטיני.

ד"ר עידו זלקוביץ', ראש התוכנית ללימודי מזרח התיכון באקדמית עמק יזרעאל וחוקר בקתדרת חייקין לגאו־אסטרטגיה באוניברסיטת חיפה, מסביר כי המעורבות הירדנית באירוע התקיפה האיראני, נועדה קודם כל כדי להגן על תושבי הממלכה ההאשמית. "המהלך נועד לשמר את הריבונות על המרחב האווירי שלהם", הוא אומר. מעבר לכך, "חיל האוויר הירדני רצה להוכיח את יכולותיו כלפי השכנות באזור. אין לכוחות הירדנים אפשרות מבצעית לתרגל קרבות וליירט עצמים בכל יום, כמו לחיל האוויר הישראלי. ייתכן שלא רק מטוסים ירדניים השתתפו ביירוט מעל ירדן; מטוסים בריטיים הוקפצו מקפריסין, וייתכן שגם הם יירטו בשטח ירדן. הם הוכיחו ריבונות כלפי עצמם, והראו נחיצות לברית. כשאתה חלק מקואליציה בינלאומית רחבה ואתה מקבל כסף בריטי ואמריקאי רב, צריך להראות נחיצות ברגע האמת".

המזרחן פרופ' עוזי רבי מאוניברסיטת תל אביב מוסיף כי "פה אנחנו נחשפים לארכיטקטורה הגאופוליטית: יש מדינות ערביות שיודעות איפה מצוי 'הברנש הרע', שזה איראן. איימן א־ספאדי (סגן רה"מ ושר החוץ הירדני, ע"א) יוצא השכם וערב נגד ישראל במילים הכי קשות, אבל הוא אומר היום ואתמול - כשמדובר באינטרס קיומי של ירדן, היא יודעת על איזה צד מרוחה החמאה. מדינות ערביות, בריטניה, צרפת וארה"ב, כל אלה מבינות שמזרח תיכון שיש בו שמיים יותר בהירים, הוא כזה שאיראן מורתעת ומשלמת מחירים".

ערב הסעודית "חלק חשוב בקואליציה"

על פי דיווחים שונים, גורם נוסף שמעורב במשוואה מול איראן, הוא ערב הסעודית, שהביעה "דאגה עמוקה" מההסלמה הצבאית באזור. "אמנם אין עדות ממשית למעורבות של ערב הסעודית באירוע, אבל הם חלק חשוב בקואליציה: המיקום הגאוגרפי בין תימן לירדן, בין המפרץ הפרסי לים האדום", מדגיש ד"ר זלקוביץ'. "כל עצם זר שמשוגר מאיראן יעבור דרך או סמוך למרחב האווירי הסעודי.

"הסעודים עושים זאת בזהירות, כי מבחינתם איראן היא האיום העיקרי על הביטחון הלאומי שלהם. יש התייצבות של מדינות סוניות, מלוכניות ושמרניות מול השיעים הרדיקלים בראשות איראן. זו גם התנגשות בין תפיסות עולם, מכיוון שהם רוצים להשתלב במערכת מערבית, לעומת מי שרוצה לקדם את תפיסת העולם הדתית שלו במרחב, תוך התנגשות עם ישראל ועם כל המערב". פרופ' שיין מוסיף כי ערב הסעודית, כמו גם ירדן, חוששות מאיראן: "סעודיה התמודדה עם מתקפת כטב"מים מתימן וישירות מאיראן ב־2019".

בשונה מערב הסעודית וירדן, איחוד האמירויות לא לוקחים חלק פעיל בקואליציה הבינלאומית. על פי ד"ר זלקוביץ', איחוד האמירויות נפקדת מהברית האזורית למרות הסכמי אברהם. "המדינה המוסלמית סמוכה מאוד לאיראן, והיא מקיימת איתה קשרים כלכליים ענפים", הוא מסביר.

התדמית הבינלאומית "מקבלים הטיה חיובית"

בשל המאמץ הבינלאומי הנרחב לבלימת המתקפה האיראנית, צפה בחודשים האחרונים שאלת מעמדה הבינלאומי של ישראל. "ישראל סבלה ב־7 באוקטובר משחיקה בקרדיט ובמוניטין שלה", מדגיש פרופ' רבי. "מדינות שאלו כיצד ישראל הגדולה לא מסוגלת למגר את ארגון הטרור חמאס. אבל התקיפה האיראנית שיקמה את התדמית של ישראל. בכלל, ה־14 באפריל הוכיח שעזה היא רק סימפטום, והבעיה היא איראן. טהרן הסיטה את תשומת הלב מישראל אליהם כשתקפה באמצעות 300 טילים מדינה אחרת. בכך אנחנו מקבלים הטיה חיובית לכיוון של ישראל.

פרופ' שיין: "סכנת השחיקה בברית האזורית הפכה בעייתית בשבועות האחרונים בעקבות העימות בין וושינגטון לראש הממשלה בנימין נתניהו. ההישענות של ישראל על ארה"ב גברה ברגע שההרתעה נפרצה והפלישה של חמאס העמידה את ישראל בסכנה קיומית ממש".

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות קלות; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל