הצמיחה לנפש בישראל ירדה ברבעון השני של 2024 ב-0.9% בחישוב שנתי - כך על פי דיווח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). מדובר בעדכון חריף כלפי מטה ביחס להערכה הקודמת של הלמ"ס, לפיה התוצר לנפש ירד ב-0.4% בחישוב שנתי ברבעון השני. גם התוצר במחירים קבועים - כלומר, אחרי התחשבות באינפלציה - נמוך יותר ב-1.5% ביחס לרבעון השני של 2023.
● האינפלציה מפתיעה לרעה: מזנקת לקצב שנתי של 3.6% באוגוסט; מחירי הדירות ממשיכים לעלות בחדות
● מענקי העבודה וחלף אבטלה למפונים יחזרו, כולל פיצוי בדיעבד
ברבעון השני, התוצר הכללי אומנם עלה ב-0.7% ביחס לרבעון הראשון של 2024, אך התוצר העסקי ירד ב-2.7%. על כך פיצה הזינוק בהוצאות הממשלה, כך שהצריכה הציבורית עלתה ב-8.2% ביחס לרבעון הראשון של 2024.
ביחס לרבעון המקביל ב-2023, ישראל חווה ירידה של 1.5% בתוצר, הכוללת צניחה של 5.1% בתוצר העסקי, שפוצתה בצורה חלקית בלבד בזינוק של 22.9% בצריכה הציבורית, קרי הוצאות הממשלה. באותה תקופה, חווינו ירידה של 8.4% ביצוא (למען סטארט־אפים ויהלומים) וירידה של 9.3% ביבוא (למעט יבוא ביטחוני ויהלומים).
מדובר בנתונים עגומים במיוחד, המעידים על היחלשות הכלכלה הישראלית, בייחוד בחלק של המגזר הפרטי. כעת, בעיקר הוצאות הממשלה הנרחבות על המלחמה וההוצאות האזרחיות השונות שומרות את התוצר באופן מלאכותי מלרדת בצורה דרמטית.
במקביל, נכון לחודש אוגוסט, האבטלה נמצאת בשפל היסטורי ועומדת על 2.6% - שיעור האבטלה הנמוך ביותר מזה מעל 50 שנה, מאז מלחמת יום הכיפורים ב-1973. גם בחישוב מנוכה עונתיות, שיעור האבטלה עומד על 2.7%, מתוך 60.9% המועסקים במשק. מדובר על שיעור אבטלה נמוך במיוחד, המעיד יותר מכל על מחסור בעובדים, לאור הגיוס ההמוני למילואים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.