סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
16:00
יום המסחר בתל אביב ננעל בעליות שערים. מדד ת"א 35 עלה ב-0.7%, ת"א 90 הוסיף לערכו כ-1.5% ומדד הבנקים עלה בכ-2.1%. מדד הנפט והגז הוביל את המגמה החיובית כשקפץ ב-2.3%.
מחזור המסחר הסתכם ב-1.16 מיליארד שקל.
בלטו לחיוב מניות מיטרוניקס , אלקטריאון , ריטיילורס , נכסים ובנין ובי קומיונקיישנס .
מנגד, אודיוקודס , קמטק , סאמיט , סאפיינס , ואופקו הלת' ננעלו בירידות שערים.
15:33
העליות בת"א ממשיכות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1.2%. בולט לחיוב מדד ת"א נפט וגז שמזנק בכ-2.2% ות"א ביטוח שעולה בכ-2.2%.
נקסט ויז'ן המפתחת פתרון צילומי מיוצב לכלים קרקעיים ואוויריים כדוגמת מיקרו ומיני מזל"טים ורחפנים, דיווחה לפני זמן קצר על קבלת הזמנה לרכישת מצלמות ומוצרים נוספים של החברה מלקוח קיים בתמורה לסך כולל של כ-1 מיליון דולר.
14:31
קבוצת בריל , העוסקת ביבוא ושיווק נעליים, בגדים ואביזרי אופנה, ברשתות חנויות והמפעילה של הרשתות גלי, לי קופר, ניין ווסט, נאוטיקה, טימברלנד, show/off ואמפוריום, מרכזת עניין לאחר שדיווחה הבוקר כי חתמה על הסכם עם חברת ירוטקס טקסטיל לרכישת כלל הזכויות בפעילות המותג ALDO בישראל.
במטעם החברה נמסר כי תמורת רכישת הפעילות, תשלם החברה סך של 8 מיליון שקל עבור מלאי המוצרים, אתר האינטרנט וכן פעילותן של 26 חנויות מתוך 28 החנויות הפעילות בישראל.
13:21
עליות בת"א. מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1.2%. מדד ת"א נפט וגז מוביל את המגמה החיובית ועולה בכ-2.1%.
אשטרום נכסים, מקבוצת אשטרום , דיווחה הבוקר כי השלימה רכישה של בניין משרדים בעיר לידס שבאנגליה, בתמורה של כ-83 מיליון פאונד (כ-405 מיליון שקל) כולל עלויות רכישה נלוות. מטעם החברה נמסר כי מימנה את רכישת הנכס ממקורותיה העצמיים וכן באמצעות מימון בנקאי.
מדובר בבניין משרדים בשטח של כ-21.2 אלף מ"ר וכן כולל 130 מקומות חניה. באשטרום ציינו כי הנכס מושכר בשיעור תפוסה של 98% ומניב שכ"ד שנתי של כ-6.6 מיליון פאונד, המשקף תשואה נטו של כ-8%.
11:57
מניית חברת פוםוום , שמספקת תמונות מזכרת מפארקי שעשועים, צוללת בשעה זו בכ-8%, לאחר שדיווחה ביום רביעי האחרון שבדיקה שנערכה לבקשת דירקטוריון החברה על-ידי המבקר הפנימי העלתה כי המנכ"ל לשעבר עשה שימוש בכרטיסי האשראי של החברה שהיו ברשותו גם לצרכים פרטיים, ללא קבלת אישור כדין. הבדיקה נוגעת לתקופה משנת 2022 עד סוף חודש אוגוסט האחרון. המנכ"ל לשעבר יהודה מינקוביץ יצא לחופשת מחלה בחודש יולי והחברה מינתה את מתן מנדלבאום כמנכ"ל מחליף. בסוף אוגוסט, מינקוביץ הודיע על כוונתו לסיים את התפקיד באופן סופי.
11:18
המגמה החיובית בת"א נמשכת אך העליות החדות שנרשמו בפתיחת המסחר התמתנו בעקבות פיגוע הדריסה בגלילות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.9% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1.2%.
בשוק האג"ח המקומי, תשואת הפדיון של אג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים יורדת בשעה זו ועומדת על 4.94%. גם התשואה לשנתיים יורדת קלות ונסחרת סביב 4.54$.
10:37
העליות בת"א מתמתנות לאור הדיווח על חשד לפיגוע דריסה באזור גלילות בו מד"א הכריז על אירוע רב נפגעים. מדד ת"א 35 עולה בשעה זו ב-0.9% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1.1%.
10:24
המגמה החיובית בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1.4%. ת"א בנקים 5 מוביל את המגמה החיובית ועולה ב-2.5%.
מניית פסגות קופצת בכ-6% לאחר שדיווחה החברה הבוקר על מכירת פעילות בית ההשקעות לידיים פרטיות - כולל המותג "פסגות". במקביל דווח כי החברה הציבורית צפויה לשנות את שמה בקרוב ולהפוך באופן רשמי לשלד בורסאי.
עוד דיווחה החברה כי במסגרת העסקה על-סך 73.5 מיליון שקלים, תעבור הפעילות הנמכרת לידי קבוצה של שלוש משקיעים פרטיים : "כרמל קרדיט" בבעלות עוזי דנינו, לשעבר מנכ"ל אקסלנס ורונן טורם, לשעבר מנכ"ל מגדל שוקי הון; "סיגמא קלאריטי" בבעלותו של יואן קדוש, ששימש בעברו כמנכ"ל "פסגות"; ו"פסגות אקוויטי" בבעלות עומר יניב וצחי עירון.
10:05
יום המסחר בתל אביב נפתח במגמה ירוקה על רקע המתקפה הישראלית באיראן בסוף השבוע האחרון. מדד ת"א 35 עולה ב-1.5% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א נפט וגז מזנק בכ-3% ות"א בנקים 5 עולה ב-2.5%.
בולטות לחיוב מניות ריטיילורס , אנרג'יאן , שפיר הנדסה ואלקטריאון .
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
08:22
1. שוקי המניות
שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיות במגמה חיובית על רקע המתקפה הישראלית אל אתרים צבאיים באיראן בלילה שבין שישי לשבת.
● תשואה של יותר מ־100% בשנה: מה עומד מאחורי הרנסנס של מאיר שמיר?
מודי שפריר, אסטרטג ראשי לשווקים פיננסיים בבנק הפועלים התייחס להשפעת האירועים על שוק ההון המקומי והדגיש כי הוא שומר על אופטימיות זהירה שתלויה במידת הלוחמנות שתגלה איראן: "ברמה הטקטית, אם איראן תוריד את גובה הלהבות, ולפי מה שנראה כרגע זה מה שהם מנסים לעשות, אז זה יפחית מהעוצמה של השפעת האירוע", אומר שפריר בשיחה עם גלובס. "זה אמור להוביל לירידה מסוימת בפרמיית הסיכון של ישראל. אבל זו צפויה להיות ירידה מסוימת, לאחר שפרמיית הסיכון עלתה קצת לאחרונה. השקל נחלש מול הדולר לאחרונה ועשוי להתאושש מחרתיים (שני, עם פתיחת המסחר במטבע חוץ). שוק המניות בארץ צפוי לעלות גם כן".
אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים מצטרף לדבריו של שפריר: "בהנחה שאין בכוונתנו להוביל להסלמה בלחימה, התקיפה באיראן מהווה חדשות מצוינות לשוק ההון המקומי, שבו צפויה מגמת עלייה, וכן לשקל, שעשוי להתחזק עם ירידה חדה בשער הדולר.
"הן הבורסה והן שער הדולר הושפעו מחוסר ודאות ומתחזיות לגבי אפשרות לפתיחת סבב עימות או עימות ישיר בין איראן לישראל. התקיפה הישראלית, שהתבצעה במנעד תגובות מתון יחסית וללא פגיעה בתשתיות נפט, גרעין או חיסולים של בכירים, מגבירה את הוודאות בשווקים. במידה ואיראן לא תגיב, היא גם מסירה מהשולחן את האפשרות לעימות ישיר. פתיחה אפשרית של סבב שיחות בנושא עסקת חטופים והפסקת אש עשויה גם היא לתרום לאווירה החיובית בשווקים".
עוד פוריה מדגיש כי: "שוק האג"ח יושפע משתי מגמות מנוגדות: מחד, ירידות בשווקי האג"ח העולמיים שהעלו את התשואות העתידיות, ומאידך ירידה בפרמיית הסיכון של ישראל, שתתרום ליציבות יחסית בשוק המקומי".
בכל הנוגע להשפעת התקיפה הישראלית על השווקים הגלובליים, ויולטה טודורובה, אנליסטית מחקר בחברת ההשקעות הבינלאומית Leverage Shares ציינה כי להערכתה, "השווקים הגלובליים יגיבו באנחת רווחה להיקף המתקפה של ישראל באיראן, לאור העובדה שהתמקדה באתרים צבאיים ונמנעה מתקיפה של מתקני גרעין או אנרגיה. גם איראן עצמה מנסה להמעיט בעוצמת הפגיעה, ונראה כי שני הצדדים מעדיפים להימנע מהסלמה אזורית בשלב זה. הזהב והנפט עשויים לעלות מעט עם פתיחת המסחר ביום שני והתנודתיות בשווקים הללו צפויה להיות יותר גבוהה, אך לא כפי שהיה בעת המתקפה האיראנית בתחילת אוקטובר". עוד הדגישה כי שוקי המניות הגלובליים "לא צפויים להיות מושפעים מהאירועים".
בשבוע החולף התקיים מסחר מקוצר בישראל לרגל חג שמחה תורה. המסחר ביום שלישי ננעל במגמה שלילית עם ירידות של כ-1% במדד ת"א 35 ושל 0.9% בת"א 125. שבוע המסחר המקוצר הסתיים בכל זאת בעליות מתונות, אחרי עלייה של כ-2% ביום ראשון וירידה קלה ביום שני.
ביום שלישי, מניות האנרגיה המתחדשת אנלייט אנרגיה , דוראל אנרגיה ואנרג'יקס הובילו את הירידות במדד ת"א 125 ומנגד בלטו לטובה מניות דואליות כגון פריון נטוורק , סאפיינס ואורמת . מניה נוספת שבלטה במסחר היא צילו-בלו , לשעבר חנן מור, שזינקה בשיעור דו-ספרתי לאחר שדיווחה על כניסתם להשקעה בחברה של יצחק תשובה ודודו זבידה.
ברמת המדדים הענפיים בלט מדד ת"א ביומד שעלה בניגוד למגמה, ואילו מדדי הביטוח והבנקים הובילו את הירידות. מתחילת השנה מדד הביומד עלה ב-4.7% לעומת עלייה של 24.6% במדד הביטוח ושל 17.6% במדד הבנקים.
חברת פוםוום , שמספקת תמונות מזכרת מפארקי שעשועים, דיווחה ביום רביעי האחרון שבדיקה שנערכה לבקשת דירקטוריון החברה על-ידי המבקר הפנימי העלתה כי המנכ"ל לשעבר עשה שימוש בכרטיסי האשראי של החברה שהיו ברשותו גם לצרכים פרטיים, ללא קבלת אישור כדין. הבדיקה נוגעת לתקופה משנת 2022 עד סוף חודש אוגוסט האחרון. המנכ"ל לשעבר יהודה מינקוביץ יצא לחופשת מחלה בחודש יולי והחברה מינתה את מתן מנדלבאום כמנכ"ל מחליף. בסוף אוגוסט, מינקוביץ הודיע על כוונתו לסיים את התפקיד באופן סופי.
בוול סטריט, ביום שישי האחרון המסחר ננעל במגמה מעורבת: דאו ג'ונס ירד ב-0.6% S&P 500 ננעל סביב רמות הבסיס ונאסד"ק עלה ב-0.6% והגיע לשיא של כל הזמנים.
בסיכום שבועי מדד ה-S&P500 ירד בכ-1%, הדאו ג'ונס השיל מערכו כ-2.7% והנאסד"ק עלה ב-0.2%.
● באקונומיסט טוענים שוורן באפט איבד את הטאצ'. האם הם צודקים?
טסלה , בלטה בשבוע החולף לחיוב והוסיפה לערכה כ-22% לאחר שפרסמה דוחות חזקים ביום חמישי האחרון. יצרנית המכוניות החשמליות דיווחה על עלייה מפתיעה ברווח הנקי ברבעון הראשון, לראשונה מאז שרווחי החברה החלו לרדת מוקדם יותר השנה. הרווח הנקי זינק ב-17% לכ-2.17 מיליארד דולר (רווח למניה של 72 סנט). תחזיות האנליסטים היו לרווח למניה של 58 סנט. עם זאת, טסלה פספסה בהכנסות, כאשר הם עלו ב-8% ל-25.18 מיליארד דולר, בעוד שתחזיות האנליסטים עמדו על 25.37 מיליארד דולר. מניית טסלה מזנקת ביותר מ-9% במסחר המאוחר.
הכנסות מתחום הרכב עלו ב-2% ל-20 מיליארד דולר, בהשוואה ל-19.63 מיליארד דולר בתקופה המקבילה. הכנסות מייצור ואחסון אנרגיה זינקו ב-52% ל-2.38 מיליארד דולר, בעוד שההכנסות משירותים ואחרים קפצו ב-29% ל-2.79 מיליארד דולר.
בדוחות, ציינה טסלה שהיא צופה "צמיחה מתונה" במסירות כלי רכב השנה, הפתעה חיובית נוספת בהשוואה לציפיות, כאשר התחזיות צפו לירידה במסירות מ-1.81 מיליון ב-2023 ל-1.78 מיליון.
בקרב המניות הישראליות בוול סטריט, באופנהיימר מדגישים כי הם ממשיכים להמליץ על מניית מאנדיי.קום הישראלית, ומציינים כי היא בעלת צמיחה ורווחיות יוצאות דופן בקרב חברות התוכנה בענן, שנהנית מהגדלת נתח שוק על חשבון מתחרותיה וניצול הזדמנויות צמיחה בתחומים חדשים: "אנו משמרים את המלצת 'תשואת יתר' על המניה ומעלים את מחיר היעד למניה ל-325 דולר".
בנוסף, באופנהיימר מציינים כי הם מעלים את מחירי היעד לשתי מניות הסייבר הישראליות: פאלו אלטו מ-410 דולר ל-450 דולר ומניית וסייבר ארק מ-310 דולר ל-360 דולר, עם שמירת על המלצות "תשואת יתר" על שתיהן.
עונת הדוחות לרבעון השלישי בוול סטריט נמשכת, והשבוע יתפרסמו דוחות ענקיות הטכנולוגיה אלפאבית , מיקרוסופט , מטא , אפל ואמזון , וכן של ויזה ו-AMD . בין הישראליות שיפרסמו דוחות - צ'ק פוינט , מובילאיי , למונייד ופייבר .
2. שוקי האג"ח
המסחר באיגרות חוב בשוק המקומי התנהל ביום שלישי האחרון במגמה מעורבת עם נטייה לירידות ברוב המדדים המובילים, הן מדדי תל גוב של האג"ח הממשלתיות והן מדדי תל בונד של האג"ח הקונצרניות.
חברת מרכזי הקניות ביג הודיעה על הרחבת סדרת אג"ח שלה במסגרת הנפקת אג"ח בתמורה כוללת של 198 מיליון שקל. האג"ח הוצעו בניכיון בשיעור של 6.89% במכרז למשקיעים מסווגים. חלק מסדרות האג"ח של ביג נסחרו בירידות על רקע הדיווח, בהן אג"ח סדרה כ"א שירדה בכ-0.3%.
בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב, בשבוע האחרון התשואות עלו לכל אורך העקום על רקע נתוני מאקרו חיוביים לצד חוב ממשלתי שעושה את דרכו במהירות ל-36 טריליון דולר ומפעיל לחץ לעליית תשואות, כך ציין הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס, מתן שטרית. עוד הוא הוסיף: "בנוסף, ניתן לייחס חלק מעליית התשואות לעלייה בסיכוייו של טראמפ לניצחון עם התקרבות הבחירות (נותרו 10 ימים), כפי שעולה מהמתאם ביניהם".
בכל הנוגע לריבית, שטרית מציין כי "ההסתברות להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נותרה כמעט וודאית על כ-95%, כשבמבט שנה קדימה, השווקים מתמחרים רמת ריבית של 3.56% (הפחתה של כ-127 נקודות בסיס במצטבר ביחס לרמה הנוכחית)".
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח, בשבוע האחרון השקל נחלש מול הדולר בכ-1.8% לרמה של כ-3.78 שקלים לדולר, בין היתר על רקע התחזקות הדולר בעולם וההתפתחויות בגזרה הביטחוניות.
בשוק הסחורות, מחיר חבית נפט מסוג ברנט עמד במהלך המסחר ביום שישי על כ-76.05 דולר, מחיר שמשקף עלייה של 4.2% מתחילת אוקטובר. עם זאת, מחיר הנפט כבר עמד מוקדם יותר החודש על יותר מ-80 דולר לחבית ונחלש מאז.
בבנק יוליוס בר התייחסו לעלייה במחירי הזהב, והעריכו שלמרות פוטנציאל ירידה של עד 10% במחיר בטווח הקצר, בטווח הארוך הזהב ישמור על עמדתו האיתנה וימשיך להוות מקלט בטוח למשקיעים.
● שוק הזהב מספר לנו על החשש מקריסת הסדר העולמי. ומה עם הביטקוין?
4. מאקרו
ביום שישי האחרון פורסמו נתוני האינפלציה ביפן. בקצב שנתי נפלה האינפלציה ל-1.8% באוקטובר מ-2.2%, הנתון שנרשם בספטמבר שקדם לו. גם אינפלציית הליבה, עמדה על 1.8% וירדה מ-2%. האנליסטים חזו כי האינפלציה תאט ל-1.7%.
קרן המטבע הבינלאומית (IMF) פרסמה את התחזית הכלכלית העולמית שלה, ובה העריכה כי הצמיחה העולמית צפויה להישאר יציבה, בשיעור של 3.2% ב-2024 וב-2025 - ללא שינוי מתחזיות קודמות שלה. עם זאת, תחזית הצמיחה לישראל נחתכה בפעם השנייה השנה. אחרי שהפחיתו כבר את התחזית מ-3.1% ל-1.6%, כעת היא נחתכת ל-0.7% בלבד, לעומת צמיחה של 2% אשתקד. תחזית הצמיחה לשנה הבאה היא 2.7%.
לשם השוואה, סוכנות הדירוג מודי'ס העריכה לאחרונה, כשהורידה את הדירוג לישראל, שהצמיחה השנה תהיה 0.5% ובשנה הבאה 1.5%, ובהפחתת הדירוג של S&P תחזית הצמיחה הייתה 0% השנה ו-2.2% ב-2025. גם בנק ישראל מעריך צמיחה של 0.5% השנה.
להערכת IMF, האינפלציה בישראל תגיע השנה ל-3.1% ותרד ל-3% בשנה הבאה (לעומת 4.2% אשתקד), ושיעור האבטלה יהיה 3.1% ב-2024 ו-3.4% ב-2025. כלכלני הקרן כותבים שהתחזיות כפופות לאי-ודאות גבוהה בשל הקונפליקט באזור. התחזיות הפיסקאליות מבוססות על ההנחה שבטווח הקצר, יהיו הוצאות ממשלתיות גבוהות בשל עלויות צבאיות, אך צעדים פיסקאליים צפויים לרסן את הגירעון הפיסקאלי.
ב-IMF עדכנו את תחזיות הצמיחה לעוד מדינות, ולדוגמה התחזית לצמיחה בארה"ב עלתה ב-0.1% ל-1.8%, התחזית לגרמניה ירדה ב-0.1% ל-0.8%, בספרד העלייה היא של 0.5% ל-2.9% וביפן מדובר על ירידה של 0.4% ל-0.3%.
בשבוע הקרוב, נתוני המאקרו הבולטים שיפורסמו הם דוח המשרות הפנויות (JOLTS) בארה"ב ובהמשך גם התמ"ג לרבעון השלישי של השנה. עוד בארה"ב, יפורסם מדד Core PCE שבוחן את ההוצאה לצריכה פרטית בניכוי מזון ואנרגיה, ונחשב למדד מרכזי בנוגע לאינפלציה. עוד יתפרסמו התמ"ג בגרמניה, צרפת, איטליה וספרד - וכן בגוש האירו כולו, שבו יפורסם גם מדד המחירים לצרכן לאוקטובר ושיעור האבטלה לספטמבר. בגרמניה יפורסמו גם שיעור האבטלה ומדד המחירים לצרכן.
5. תחזית
ארי ואלד באופנהיימר ציין לחיוב בסקירתו השבועית את סקטור התשתיות: "סקטור אמנם דפנסיבי, אך משפר לאחרונה את ביצועיו ביחס למדד ה-S&P500". ואלד מדגיש כי בכל מחזור שורי בשוק המניות בארה"ב שנמשך מעל שלוש שנים, הציג סקטור התשתיות ביצועי יתר, ורואה בהתנהגותו החיובי של מגזר התשתיות הוכחה לעוצמת המחזור השורי בשוק כולו. ואלד משמר בשלב זה את המלצת Market Weight על סקטור התשתיות, אך מביע דעה חיובית לגביו.
בנוסף, הוא מעדכן את רשימות "לונג" בקרב מניות הלארג' קאפ, עם המלצות חיוביות על חברות אפל , אלפאבית , מטא , ברודקום , ג'י.פי מורגן , וולמארט , אובר טכנולוג'יס וקרייר גלובל .