גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצד השני של דו"ח העוני

אנשי הלובי החברתי מצקצקים בלשונם, אבל מאחורי דו"ח העוני יש הרבה 'עניים מבחירה'

דו"ח העוני סיפק לאנשי הלובי החברתי ולמעצבי המדיניות בביטוח הלאומי, שהטיחו ביקורת נוקבת בקיצוצי הקצבאות, הוכחה לצדקתם. הקיצוץ החד בקצבאות ב-2003 תרם להעמקת העוני, לפחות בטווח הזמן הקצר. לטענתם, יש להגדיל מיד את היקף הקצבאות, בעיקר לילדים ולהבטחת הכנסה. אבל האם ההנחה, שככל שהמדינה תסייע יותר לעניים מספרם יפחת, נכונה לטווח ארוך?

מחקרים מהעולם מראים, שהקשר אינו ברור כל-כך. במקרים רבים סיוע לעניים יוצר דווקא גידול במספרם, ללא שיפור ממשי במצבם. הנתונים הישראליים מרמזים על בעיה דומה. עד הקיצוץ של 2003, תשלומי ההעברות (קצבאות ביטוח לאומי, תשלומי גמלאות, סיוע בדיור, והעברות דרך מלכ"רים ציבוריים ופרטיים למטרות רווחה, השכלה, דת ותרבות), גדלו עם השנים כאחוז מהתוצר. בו-בזמן, היקף העוני הלך וגדל. מדיניות הסיוע לא הצליחה לתרגם משאבים הולכים וגדלים לצמצומו. האם דרושים משאבים נוספים? או שמא דרוש שימוש נבון יותר במשאבים הקיימים?

שני מנגנונים מרכזיים יוצרים את הקשר בין סיוע לעניים ובין גידול בהיקף העוני. הראשון משמש בסיס לסיסמת האוצר "מקצבאות לעבודה". כדי להיות זכאי לסיוע על אדם להיות עני. עמידה בקריטריונים של הכנסה נמוכה, היא מפתח לזכאות לקצבאות, להנחות בתשלומים שונים ולסיוע בדיור. הדבר יוצר תמריץ לבעלי כושר השתכרות נמוך, לצמצם את העבודה וההכנסה במטרה לעמוד בקריטריונים, ולעיתים אף לפרוש, לפחות פורמלית, ממעגל העבודה.

מבנה מערכת הקצבאות וההטבות בישראל יוצר מצב, שבו בעלי השכלה נמוכה או תורנית, שכושר השתכרותם נמוך, יייפגעו אפילו מיציאה לעבודה. הכנסתם מעבודה לא תעלה על ערך ההטבות והקצבאות שיקבלו כמובטלים. מנגד, כמובטלים יוכלו להתפנות לשיטוט בין מוסדות תמיכה שונים לקבלת סיוע מגוון, שראוי לציין שאינו נלקח בחשבון חישוב העוני.

מלבד השלכות שליליות מיידיות, לפרישה מכוח העבודה יש השלכות ארוכות טווח. אדם שאינו עובד תקופה ארוכה מתקשה לחזור למעגל העבודה, אין לו אפשרות לצבור ניסיון וליהנות מקידום מקצועי ומעלייה בהכנסה. התמריץ להחליף הכנסה מעבודה בקצבאות בטווח הקצר, למעשה מכתיב את עתידו של האזרח לטווח ארוך. ולא רק את עתידו. ילדים שגדלים לתוך תרבות סיוע ותלות, מטפחים תפיסת עולם שלפיה אדם הוא קורבן נסיבות ואינו אחראי לחייו, ולכן תפקיד המדינה לדאוג למחסורו ולילדיו.

המנגנון השני המתרגם סיוע לעניים לגידול בממדי העוני, הוא ילודה. במקרים רבים סיוע כלכלי, בעיקר המותנה במספר ילדים, מופנה לגידול בילודה. סיכוייו של ילד שגדל בעוני, בעיקר בבית שנסמך על תקציבים וצדקה, לגדול להיות בוגר עני עולים עשרות מונים על זה של ילד שגדל בסביבה שהעניקה לו משאבים חינוכיים ודוגמה ללקיחת אחריות על החיים.

המספרים ממחישים את הקשר שבין עוני לילודה. ב-2003 שיעור המשפחות העניות היה 19.3% מכלל המשפחות. הן כללו 22.4% מהאוכלוסייה, כך שלמרות ריבוי הקשישים העניים, משפחות עניות הן גדולות יותר ממשפחות לא-עניות. זאת ניתן ללמוד גם משיעור העוני בקרב ילדים, שהיה ב-2003 30.8%, גבוה בהרבה משיעור המבוגרים העניים. ומזווית נוספת, כמחצית מהמשפחות הגדולות, עם 4 ילדים ויותר, מוגדרות עניות. כמעט פי שלושה מהמשפחות הקטנות העניות. מכאן הרושם, שמדיניות הקצבאות, בעיקר הילודה, יוצרת תמריץ לעניים שמתקשים לתת משאבי חינוך לילדיהם, להרחיב את משפחתם.

הבעייתיות במדיניות תקציבי הסיוע משתקפת בראיונות בתקשורת של משפחות במצוקה. פרסום דו"ח העוני מלווה בכתבות הכוללות סיבוב רגיל: דירה קטנה ומוזנחת, מקרר ריק, ילדים מוזנחים, אמא-אבא מיואשים (שלא ממש עובדים). כדאי להקשיב למה שיש להם לומר. לפעמים אלה דברים מאלפים, שמעידים על משגים חמורים של מדיניות הרווחה. לדוגמה, הצהרה כמו "זה שאנחנו עניים לא פוגע בזכותנו להביא כמה ילדים שאנחנו רוצים", ממחישה את תוצאות המדיניות, שהיא חינוך לכך, שלא האזרחים אלא המדינה אחראית לרווחת ילדיהם.

חמור מזה, הרע הטמון בהתחשבות בגודל המשפחה לזכאות להטבות, משתקף היטב בהצהרתה של אם חד-הורית, שהיא "תעשה כמה ילדים שיידרש" עד שהמדינה תדאג לה לדיור. הטענה, שצמצום קצבאות הוא לטובת העניים בטווח הארוך, צובעת את הקיצוץ התקציבי בצבעים יפים יותר.

אבל מותר לקצץ גם בהוצאות ולפגוע במקבלי קצבאות. כי בצד השני, של המשוואה, נמצאים אזרחים משלמי מיסים, שבחרו בחיים של אחריות: עבודה, מספר ילדים המתאים ליכולתם הכלכלית, וחיסכון לפרישה. הממשלה מעודדת מצד אחד חיי טפילות וחוסר אחריות, ומצד שני, כדי לממן את עידוד הטפילות, מתעמרת באזרחים ממעמד הביניים, שמשלמים שיעור גבוה מדי של כשני-שלישים מכל תוספת להכנסתם ברוטו לרשויות המס.

ועוד קצת פרופורציות לפני התרגשות היתר מהגידול הצפוי בעוני. העוני בקרב משפחות שבהן שני מפרנסים ופחות מארבעה ילדים, כמעט אפסי. חלק גדול מהעניים, עניים מבחירה, בחירה בחיים ללא עבודה (או לא בהיקף מלא במשפחה) וריבוי ילדים. כך לדוגמה, שתי קבוצות האוכלוסייה העניות ביותר בישראל, ערבים וחרדים, מאופיינות בהשתתפות נמוכה בשוק העבודה ובילודה גבוהה.

כל עוד מדיניות התקציבים לא תכוון באופן חד-משמעי לעידוד הצטרפות לכוח העבודה ולילודה אחראית, מספר העניים ושיעורם באוכלוסייה ילך ויגדל. הגדלת הסיוע בשיטה הקיימת, תגדיל את ממדי העוני, ותביא בסוף של דבר לקריסה של מערכת הרווחה, שתפגע לא רק בעניים מבחירה, אלא גם במוכי גורל.

אנשי הלובי החברתי ומעצבי מדיניות הביטוח הלאומי, יכולים להמשיך לצקצק בלשונם לנוכח הגידול בעוני ב-2003, ולדרוש גידול בקצבאות. אבל מה עם החשיבה והאומץ להציע מדיניות שתילחם בעוני, במקום המשך טיפוח התלות וחוסר האחריות? *

ד"ר מואב, מרצה בכיר בחוג לכלכלה באוני' העברית, הוא עמית בכיר במכון למדיניות כלכלית וחברתית במרכז שלם

עוד כתבות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%