גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדו קוק: "בטווח הבינוני אני אופטימי; הבנקים במחיר הוגן"

קוק, שמונה למנכ"ל משותף ב-IBI לפני חודשיים, מספר בראיון ראשון ל"גלובס" כיצד הוא מתמודד עם התחרות הקשה בענף, מגלה כי הוא בוחן אם כדאי לבית ההשקעות להמשיך להיות ציבורי, ומאמין שיש לא מעט הזדמנויות באג"ח הקונצרניות

כשחושבים על אי.בי.אי, הדמות המזוהה ביותר איתו הוא היו"ר - צבי לובצקי. אולם בשלוש השנים האחרונות עדו קוק (49) הוא מי שמנהל בפועל את בית ההשקעות הוותיק, המנהל נכסים בהיקף של 27 מיליארד שקל. קוק, בנו של עמנואל קוק, ממייסדי בית ההשקעות, מונה לפני חודשיים רשמית למנכ"ל משותף עם רון ויסברג, בנו של דוד ויסברג, המשתייך אף הוא למייסדים. "יש תהליכים שחייבים לקרות", מספר קוק בראיון ל"גלובס" על ההחלטה למנות אותו ואת שאר הילדים של המייסדים לתפקידים בכירים.

"הזמן עובר ואנשים מגיעים לשלב שבו הם צריכים להתקדם ולהוריד הילוך. כאשר מדובר בעסק משפחתי יש כל מיני אפשרויות, ואנחנו בחרנו שהדור השני יהיה מעורב. השוק השתנה מאוד, אבל המייסדים הם עדיין אנשים של הדור הקודם, וצריך פה דם חדש בעסק. צריך להיות מעודכן מבחינת הסביבה העסקית והטכנולוגית".

- רבים מהקולגות שלך מאמינים שלהיות עדכני בסביבה העסקית של בתי השקעות זה לגדול דרך רכישות - משהו שלא עשיתם.

"נעשו כאן עסקאות שאם היה ניתן לעשות להן UNDO אני בטוח שהיו עושים".

- אתה לא חושב שהעסקאות שנעשו היו ראויות?

"אני מוכן לקבל את זה שנעשו בשוק גם עסקאות טובות. אבל יש יותר עסקאות שאני שמח שלא עשינו מאשר כאלה שאני מצטער עליהן. נעשו כאן עסקאות במינוף גבוה. כמו שהענף הולך להיראות, יכולת שירות החוב שנלקח למימונן לא הולכת ומשתפרת. לעומת זאת, בחמש שנים האחרונות גדלנו אורגנית בהיקף הנכסים פי שלושה. אני לא בטוח שגופים שרכשו או התמזגו הגיעו לזה".

לאחר שאיבד 18% ב-2011, מדד המעו"ף מוכיח השנה את קיומו של "אפקט ינואר" כשהוסיף כ-5% לשערו מתחילת השנה, וקוק מאמין כי שהמגמה תימשך.

"בטווח הבינוני אני אופטימי. רוב הסיכונים כבר מגולמים", אומר קוק על שוק המניות. לגבי מניות הבנקים הוא אומר: "הבנקים נסחרים במחירים הוגנים, וחלק גדול מהסיכון במערכת הבנקאית העולמית לא קיים במקומית. מצד שני, הם נסחרים במכפיל 0.6-0.75 על ההון, וזה סביר", הוא מעריך.

- בשוק האג"ח הקונצרניות המרווחים הצטמצמו לאחרונה. האם רמת המחירים בו מהווה הזדמנות?

"אחרי התיקון של השבועות האחרונים המחירים במדד תל בונד סבירים. בני"ע מחוץ לתל בונד יש הרבה הזדמנויות, שכן רמות המחירים בשוק כבר מגלמות ציפייה גבוהה לסיכון".

- מדוע אנו ממעטים לשמוע את עמדת המוסדיים בכלל ואת עמדתכם בפרט על הסדרי חוב?

"גיבוש של הסדר חוב טוב הוא לא פונקציה של כמה רעש אתה עושה".

- מהי עמדתכם לגבי הסדרים?

"בהסדר חוב שלא יפגע ביחסיו העתידיים של בעל השליטה עם שוק ההון ועם מחזיקי האג"ח צריך שיהיה אלמנט של 'הבאת כסף מהבית' וכן אפסייד מנייתי כלשהו במקרה שבו החברה חוזרת לפסים רווחיים".

- כבית השקעות שעובד הרבה עם זרים, אתה יכול לספר מה הם מחפשים בשוק הישראלי אם בכלל?

"הזרים מתעניינים בעיקר בחוב ממשלתי. הם מעריכים את הנגיד סטנלי פישר, וחושבים שהוא מגיב מהר, קורא את המפה. גם אג"ח קונצרניות קצת מעניין אותם, בעיקר אלה שדומות לאג"ח ממשלתיות, כמו חברת חשמל".

מחסור בחיסכון ארוך-טווח

אי.בי.אי הוקם בשנת 1971 כחברת ברוקרים קטנה, שניהלה תיקי השקעות וקרנות נאמנות. ללא רכישות הגיע בית ההשקעות להיקף נכסים של 27 מיליארד שקל - אחד מבתי ההשקעות הבינוניים-גדולים בענף.

אולם במקביל לצמיחה, סובל בית ההשקעות מהיעדר פעילות מהותית של חיסכון לטווח ארוך, ומשחיקת פעילות הברוקראז', שהנה מהותית עבור אי.בי.אי. התוצאה היא שהרווחיות של בית ההשקעות בשנתיים החולפות נחתכה. שנת 2009 הייתה שנת שיא, עם רווח של מעל 120 מיליון שקל, אך ב-2010 כבר ירד הרווח ל-58 מיליון שקל ובתשעת החודשים הראשונים ב-2011 הוא הסתכם בפחות מ-2 מיליון שקל.

- אתם מאוד מוטים לפעילות הברוקראז', תחום שנשלט כיום על-ידי הבנקים. אתה עוד רואה הצדקה לקיום פעילות זו בבתי השקעות?

"אנחנו שייכים לקבוצה הולכת וקטנה של אלה שיש להם עדיין יכולת לשרוד בתחום, בגלל ערכים מוספים של מחקר, יחסים עם חו"ל ועוד. אני לא חושב שלא יהיו יותר ברוקרים פרטיים, כי אנחנו נותנים שירות שהבנקים לא יכולים לתת. האנשים הטובים תמיד יעבדו בשוק הפרטי".

- אבל אם העסק לא מרוויח מספיק, אז גם אלה ששרדו בסוף יתייאשו.

"נכון שיש ירידה במחזורי המניות אבל שוק האג"ח והנגזרים דווקא בצמיחה, ויש לשוק הזה פוטנציאל לגדול עוד כשהסנטימנט ישתנה. ברור שאנחנו מתאימים את עצמנו בהקצאת משאבים בין מניות לאג"ח".

- בפעילות קופות הגמל אתם מנהלים רק 1.7 מיליארד שקל, ועדיין מפסידים. כיצד תתמודדו עם המצב הזה?

"אנחנו קטנים מדי בתחום, ונקודת האיזון כל הזמן זזה, בגלל רגולציה ושחיקת הרווחיות. כשהקמנו חשבנו שבמיליארד וחצי נגיע לאיזון, ועכשיו אנחנו כבר מכוונים ל-3 מיליארד שקל".

- אז מדוע לא צמחתם באמצעות רכישות?

"אנחנו רצים למרחקים ארוכים. אם יתברר שלא ניתן לקיים פעילות גמל מאוזנת, אז זו לא חתונה קתולית. אני לא מרגיש שפספסתי אף אחת מהעסקאות האלה".

הצמיחה הגדולה של אי.בי.אי נרשמה דווקא בתחום ניהול התיקים שמתבצע דרך החברה הבת אמבן. שם מנוהלים נכסים בהיקף של כ-18 מיליארד שקל, מתוכם כ-7 מיליארד שקל של קופות מפעליות שדמי הניהול שהן משלמות נחשבים לנמוכים מאוד. "אנחנו לא מפסידים שם כסף, ויש בתחום הזה פוטנציאל גדול, כי כל הזמן יוצאות עוד קופות למכרזים", טוען קוק.

בשנה החולפת בלט תחום תעודות הסל, שגייס כ-4 מיליארד שקל ותרם משמעותית לרווחיות של שני השחקנים הגדולים בתחום - אקסלנס ודש איפקס.

- אתה מצטער שלא נכנסתם לתחום תעודות הסל על-ידי רכישת תכלית או מבט?

"עכשיו התחום הזה רווי, ולקנות פעילות שהיא לא מובילת שוק זה צעד חסר טעם. את עולם הכסף העוקב מדדים נעשה דרך קרנות סל".

- אתם חברה ציבורית. האם שקלתם לחזור ולהפוך לפרטיים?

"הרגולציה היא כזו שהולך ונהיה יותר מסובך להיות ציבוריים, ולכן זו שאלה שנמצאת על האג'נדה שלנו. אני לא אכחיש שהשאלה הזו, אם להישאר ציבוריים, עוברת בראש, אבל זה לא דבר פשוט, כי מחיר השוק לא אומר שבמחיר זה אני יכול לקנות את המיעוט".

"שווי השוק של חלק מבתי ההשקעות אינו מייצג"

בראיונות שנתן בשנים האחרונות צבי לובצקי, יו"ר אי.בי.אי, הוא חזר על אותו המסר - בית ההשקעות שייסד לפני 41 שנים ביחד עם שותפיו אינו למכירה וגם לא על המדף.

בשנתיים האחרונות שמו של בית ההשקעות עלה כמה פעמים כיעד אטרקטיבי לרכישה, וגורמים שהתעניינו בו (דש-איפקס למשל) נתקלו במחיר גבוה פי שניים משווי השוק של אי.בי.אי, העומד על 307 מיליון שקל.

"כל הנכסים בשוק ההון מגלמים סיכונים רבים ותרחישים פסימיים בסביבה העסקית. שווי השוק של חלק מבתי ההשקעות אינו מייצג, כי אין בהם מחזורים של מיליונים ביום", מסביר קוק את הפער. "אם היה מתפתח מחזור אמיתי, אני לא בטוח מה היה המחיר, ובכל מקרה, אני לא יודע איזה מחיר דרשו, וזה לא רלוונטי", מסכם קוק את הנושא.

- האם העובדה שקובי אלכסנדר, מייסד קומברס, שנמלט לנמיביה עקב פרשת הבקדייטינג בחברה, הוא בעל מניות (19%) בבית ההשקעות, מונעת את מכירתו?

"אין לנו אינטראקציה איתו, הוא מראש התייחס להשקעה באי.בי.אי כהשקעה פיננסית וללא כוונה למעורבות. ואכן, לאורך כל השנים לא הייתה כל מעורבות".

- אם כך, מדוע לא קניתם ממנו את חלקו?

"צריך שני צדדים בשביל לעשות עסקה. בכל מקרה אני לא יודע על מגבלה שלו למכור".

הכנסות ורווחי אי.בי.אי בחמש השנים האחרונות

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו