למגדל יכולת לדרוש פירעון מיידי להלוואה ל-IDB

במסגרת הלוואה בסך 214 מיליון שקל שנתנה חברת הביטוח מגדל לאי.די.בי פתוח ■ ב-2004 נקבע כי "המלווה רשאית להעמיד את ההלוואה לפירעון בכל עת בה דירוג החברה יורד לקבוצת ה-BBB" ■ גורמים בשוק ההון טענו כי "הנושא לקראת פתרון"

הורדת הדירוג לאג"ח אי.די.בי אמש מצד חברת הדירוג S&P מעלות, לא נפלה בהפתעה על שוק ההון, אולם עשויות להיות לה השלכות לפחות על אחת מההלוואות שנטלה הקבוצה שבשליטת נוחי דנקנר. ל"גלובס" נודע, כי הלוואה שהעמידה קבוצת הביטוח מגדל לאי.די.בי פתוח באוקטובר 2004, בהיקף של 214 מיליון שקל, עשויה לעמוד לפירעון מיידי בשל הורדת הדירוג.

מדוחות אי.די.בי פתוח עולה כי "המלווה רשאית להעמיד את ההלוואה לפירעון בכל עת בה דירוג החברה יורד לקבוצת ה-BBB". אמש הורידה מעלות את דירוג האג"ח של החברה ל-BBB פלוס, עם אופק שלילי. ממגדל, שבניהול יונל כהן, נמסר היום כי "החברה לא מנהלת את עסקיה עם הלקוחות השונים בתקשורת". מקבוצת אי.די.בי. לא נמסרה תגובה, אולם גורמים בשוק ההון טענו כי "הנושא לקראת פתרון. זו התנהלות רגילה בין לווה למלווה".

בשוק ההון העריכו היום כי לא סביר שההלוואה אכן תעמוד לפירעון מיידי, אך כנראה שהצדדים יידרשו לשבת לשולחן המו"מ באשר לשינוי תנאיה. אחת האפשרויות היא שאי.די.בי פתוח תשעבד למגדל מניות באחת מהחברות הבנות, בדומה לשעבודים שנתנה בשתי הלוואות אחרות שנטלה לאחרונה, מקרן המנוף בראשית ומקבוצת הביטוח מנורה מבטחים (בסך הכול 300 מיליון שקל). בהלוואות אלה שיעבדה אי.די.בי פתוח מניות בחברות הבנות - כלל ביטוח, דסק"ש וכלל תעשיות.

מחזיקי האג"ח "לא אהבו" את ההלוואות הללו, בין היתר בגלל השעבודים שמקטינים את שווי הנכסים החופשיים של החברה. לכן, ככל שאי.די.בי תשעבד עוד נכסים, כך יישאר פחות לבעלי האג"ח במקרה של הסדר חוב עתידי. "אם אכן ישועבדו מניות נוספות, הדבר עלול ליצור כדור שלג מבחינת מחזיקי האג"ח", אמר היום ל"גלובס" מנהל השקעות באחד מהגופים המוסדיים הגדולים. יצוין כי לגבי ההלוואות ממנורה ובראשית, לא צפויה התפתחות עקב הורדת הדירוג, והן "נמשכות כסדרן".

מקורה של ההלוואה ממגדל הוא בעסקה שביצעה אי.די.בי באותה השנה, לרכישת מניות בנק לאומי מידי חברת הביטוח. הרכישה מומנה בין היתר באמצעות הלוואה בהיקף 40 מיליון דולר (או 177 מיליון שקל) שלקחה אי.די.בי. מהמוכרת - מגדל. מאז המניות כבר החליפו ידיים, אבל ההלוואה לא הגיעה למועד פירעונה כאמור. ההלוואה ניתנה בריבית ריאלית של 5.5%, כשהריבית עליה משולמת מדי חודש אוקטובר והקרן אמורה להיות משולמת בשלוש מנות בשנים 2015-2017.

תשואות של כ-70% באג"ח

הורדת הדירוג של מעלות אמש הגיעה לאחר שתשואות אג"ח אי.די.בי אחזקות כבר נשקו לכ-70% במהלך השבוע החולף (מאז ירדו התשואות, והיום נסחרות האג"ח בתשואה של עד 48%). תשואות אלה משקפות את חששות המשקיעים מיכולת החברה לעמוד בפירעון חובותיה.

דירוג אי.די.בי אחזקות הורד אתמול בשלוש רמות ל-BBB מינוס, בעוד דירוגה של הבת אי.די.בי פתוח ירד כאמור ל-BBB פלוס, ירידה של רמה אחת. דירוגן של חברות המטה האחרות בקבוצה - כור, דסק"ש וכת"ש - נותר על A מינוס, אולם תחזית הדירוג של כל חמש חברות הקבוצה שונתה לשלילית.

"ישנה הרעה בהערכה שלנו את רמת הנזילות של חלק מחברות המטה של קבוצת אי.די.בי, ואת דרגות הגמישות הפיננסית שקיימת בפלטפורמות השונות, בעיקר ברמה העליונה של אי.די.בי אחזקות ובפתוח", ציינו במעלות.

גם היום נרשמו ירידות בניירות הערך של אי.די.בי, בעיקר על רקע ירידה של מעל 3% במניית קרדיט סוויס, השקעתה המרכזית של כור. אג"ח אי.די.בי (חוב של כ-6 מיליארד שקל באחזקות ופתוח) איבדו עד 4.3%, כאשר תשואותיהן עלו לעד 49%. מניית הבנק השוויצרי איבדה קרוב ל-30% מהשיא שלה בחודש מארס האחרון.

בשוק ההון ניסו לאמוד היום את השלכות הורדת הדירוג לאי.די.בי, ולפי שעה נראה כי למעט ההלוואה של מגדל, לא קיימות כאלה. "חברת הדירוג רק התיישרה עם השוק. האתגרים של החברה נותרו כפי שהיו", אמר היום מנהל השקעות באחת מחברות הביטוח בהתייחס להשפעה על הני"ע של החברה.

מנהל זה ציין כי "האירוע הבא לו מחכים בשוק הוא תשלום הקרן והריבית של האג"ח בחודש יוני, בסך 250 מיליון שקל. לחברה יש כסף בקופה ולכן אני לא רואה בעיה. יחד עם זאת, אני לא פוסל את האפשרות שנאמני האג"ח של אי.די.בי יבקשו לכנס אסיפה, על מנת לקבל עדכונים מהחברה בדבר המהלכים בהם היא נוקטת".

יש לציין כי בטווח הארוך יותר, אם יירד גם דירוג אי.די.בי פתוח ל-BBB מינוס (כלומר בשתי דרגות), יביא הדבר להיפלטות האג"ח מסדרה ז' שלה ממדדי התל-בונד בעדכון המדדים הבא שיחול ב-15 בספטמבר. היקף סדרה זו במדדים עומד על כ-220 מיליון שקל. אם יירד הדירוג מעבר לכך, האג"ח תוצא תוך ארבעה ימים מהמדדים. כך או כך, הוצאתה מהמדדים עשויה לגרור חזרה לתשואות גבוהות.

כתגובה להורדת הדירוג אתמול, מיהרה אי.די.בי לשגר מסר מטעמה לפיו "בכוונת אי.די.בי לקדם ולהביא להשלמה מיטבית של המהלכים העסקיים המרכזיים עליהם דיווחה הקבוצה לאחרונה, ובכך להביא לגידול משמעותי ביתרות הנזילות במהלך החודשים הקרובים.

"בכוונת אי.די.בי לבחון מהלכים נוספים שיביאו לגידול בנזילות של חברות המטה". דנקנר עצמו חרג ממנהגו והתראיין אמש בקצרה לתקשורת.

"הסיפור של אי.די.בי יצא מגבולות התקשורת הכלכלית, והוא מונע לא מעט מפסיכולוגיה, למרות שאין להורדת הדירוג השלכות כלכליות ממשיות. נוחי דנקנר מבין את זה ולכן הוא התראיין", אמר היום מנהל השקעות באחד מהגופים המוסדיים הגדולים. "להורדת הדירוג יש בעיקר משמעות פסיכולוגית".