גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעקב אילון? ינון מגל? יון פדר: "אצלנו ynet הוא הטאלנט"

דירוג 100 המשפיעים בתקשורת של "פירמה" ■ עורך ynet מאמין שכל האתרים מגיבים לנעשה באתרו, ומבהיר שאף אחד לא מכתיב לו אג'נדה אידיאולוגית

טבילת האש החיה הראשונה של אולפן החדשות של ynet הייתה יום הבחירות בארה"ב. זמן לא רב לאחר מכן נקלעה המדינה למבצע "עמוד ענן", ואתר האינטרנט של קבוצת "ידיעות אחרונות" נדרש לכיסוי נרחב. הבחירות שיתקיימו בשבוע הבא אמורות להיות שיא העניין מבחינת הגולשים, ועורך האתר יון פדר, המנכ"ל אבי בן-טל וצוותו של פדר בראשותם של המשנה לעורך ערן טיפנברון וראש מחלקת החדשות אמנון מרנדה נערכים לשידורים המיוחדים.

לדברי פדר, "אולפן החדשות של ynet הוא לא מהפכה, אלא תהליך אבולוציוני. אם לפני עשר שנים האינטרנט היה כולו סטילס, וכשהתחיל הפס הרחב עברנו, הראשונים, אגב, לעשות וידיאו חדשותי, בהמשך, לפני כשלוש שנים, התחלנו לעשות שידורים חיים. וכעת עוד שלב: הטמעה של פורמטים טלוויזיוניים מובהקים, מבוססי אולפן".

מסע ההתחמשות של אתרי החדשות באנשי טלוויזיה, במטרה לקדם את האג'נדה הטלוויזיונית-אקטואלית שלהם, היה גולת הכותרת של האינטרנט המקומי בשנה החולפת. בוואלה גייסו למערכה את ינון מגל, ובמאקו הלכו על יעקב אילון. ynet שמר על מעמדו כאתר החדשות המוביל בישראל גם השנה והקים גם הוא אולפן טלוויזיוני במאות אלפי שקלים. אך בשונה מהמתחרים לא גייס טאלנט בקנה מידה לאומי שיוביל את השידורים. לחזית נשלח הכתב והפרשן הפוליטי אטילה שומפלבי, שמוכר בעיקר לצופי ערוץ הכנסת.

"אני לא מאמין בקונספט של טאלנטים", מסביר העורך הראשי של ynet, יון פדר, את הבחירה בשומפלבי בראיון בלעדי ל"פירמה". "הטאלנט הוא ynet ולא נבנה סביבה שלמה סביב אישיותו של מגיש, טוב ככל שיהיה. מבחינתי, אולפן ynet הוא זה שבו צריך להתמקד".

פדר מדגיש כי "טאלנט" הוא מושג טלוויזיוני, "שהייבוא שלו לעולם האינטרנט הוא ניסיון פאתטי לנכס לעצמנו פסאודו-זוהר טלוויזיוני. אנחנו לא בונים לוח טלוויזיוני כדי שהגולש יפתח את האתר כדי לראות מישהו מסוים".

לדבריו, "כישורי ההגשה של אטילה עולים על הכביכול-טאלנטים טלוויזיוניים שהובאו לאינטרנט. מה גם שהוא מביא לאולפן יכולות של כתב שטח".

- איך אתה מסביר את העובדה שכולם הקימו אולפן חדשות במקביל אליכם?

"הווידיאו לסוגיו היה הטרנד האינטרנטי החם ביותר בשנתיים שחלפו, טרנד ש-ynet הוביל בתחום החדשותי, ואני משער שהמתחרים, כמו וואלה, החליטו להיכנס למהלך דומה כששמעו שאנחנו מקימים אולפן. תחרות זה דבר בריא".

"כלי תקשורת ייסגרו"

בנוף תעשיית האינטרנט המקומית פדר הוא יוצא דופן בכך שזה 13 שנים הוא משמש כעורך הראשי. "זה קשור לאופי של הארגון, אבל זה גם אופי של פרסונה", הוא אומר, "ynet הוא לא האתר שהקמנו לפני 12-13 שנה. זה ארגון שכל כך צמח והתפתח, לא רק מבחינת גודלו והקהל שהוא מדבר אליו, אלא מבחינת דפוסי הפעילות ואופי המוצר, לכן, לאורך כל 12 השנים לא היה מצב שבו עשינו 'more of the same', והתפקיד השתנה כל הזמן.

"ברמה האישית, הקריירה שלי התאפיינה בריצה למרחקים ארוכים. אני חושב שהמודל שאני מייצג, של עורך ראשי שהמשיך לנהל את הארגון מהימים שהוא היה סוג של סטארט-אפ ועד היום, כשהוא ארגון תקשורת ארצי רב היקף, זה המודל הנכון".

- סביבך כולם מרעננים.

"זה מאוד שונה מהטרנד היום של עורכים צעירים בכל כלי התקשורת, שאצה להם הדרך. כולם ממהרים. אנשים נורא צעירים, מאוד מוכשרים, יושבים שנתיים-שלוש בתפקיד וכבר מרגישים שמיצו אותו ושהם חייבים להתקדם הלאה. לאן הם ממהרים כל כך?! אתה רואה עורכי מדורים ועורכי מדיות שבתחושה שלהם מיצו את התפקיד בלי לדעת מה האופק. איזה אופק יש לבן 30 שעשה את כל מערך התפקידים?".

פדר מאמין שתקשורת לא יכולה להרשות לעצמה להיות "כל כך תזזיתית". לדבריו, "יש משקל עצום לניסיון רב ולבוגר אחראי בכל ארגון. אני מאחל שכולם יירגעו קצת. שיהיו יציבים יותר. זה גם יבטיח שלאנשים האלה יהיה אופק מקצועי לשנים רבות. אחרת כולם ימצאו את עצמם משוטטים ללא הפסק".

כמו פדר, גם ynet עצמו התחיל כמיזם קטן, אך מאיים. בקבוצת "ידיעות אחרונות" בחרו להקים מותג בעל שם אחר, מנותק ונפרד מהעוגן הוותיק של הפרינט. היום לאחר שהאתר הפך לעמוד בית של חלק ניכר מהישראלים, הוא נטל את ההובלה בקבוצה ונחשב לנכס אסטרטגי עליון. הגישה החריגה ההיא מלפני 13 שנה הוכיחה את עצמה.

- אז מי המתחרים שלכם עכשיו, ערוץ 2 ו-10?

פדר: "אני לא חושב שאנחנו מתחרים במגרש הטבעי של הטלוויזיה. כוחה הוא בשעה שמונה בערב, כשעשרות אלפי אנשים רואים חדשות. המודל הזה הוא לא אינטרנטי. אנשים לא יישבו בשעה מסוימת ויראו חדשות מצולמות באינטרנט. האינטרנט כולו מבוסס VOD. היתרון שלנו הוא שאפשר לפתוח את זה מתי שנוח לך. אנחנו לא הולכים למודל של לוח שידורים ולא נהיה מחויבים לתוכניות קבועות בשעות קבועות".

לדבריו, "אנחנו מייתרים את הטלוויזיה במצבים מסוימים. כל פרויקט שחרורו של גלעד שליט כוסה ב-ynet בשידור חי, שלא נפל מכל ערוצי הטלוויזיה. כך יש עוד שחקן שמגיש לגולשים עוד אופציה של שידור חי באירועים מהסוג הזה".

- מה לגבי תחום הבידור?

"גם בתחום הבידור אני לא רואה איך אנחנו מחליפים את הטלוויזיה. תוכנית כמו 'פיני', ששלוש עונות שלה שודרו ב-ynet, היא מוצר טלוויזיוני לכל דבר, ואתה מקבל אותו דרך האינטרנט. אבל מכאן ועד לראות בנו ישות מתחרה על כל הגודל שהטלוויזיה מגישה? אנחנו עוד לא שם ולא נראה שנהיה שם בזמן הנראה לעין".

מאבקי הקיום שהקיפו את כלי התקשורת בארץ לא פסחו השנה גם על ynet. "זו אולי אחת השנים הגרועות בתולדות התקשורת הישראלית", אומר פדר בהבנה ברורה שהמציאות מכתיבה התנהלות אחרת. "כמות כלי התקשורת הנוכחית בארץ לא יכולה להתפרנס מעוגת הפרסום, שנחתכה בשנה האחרונה ב-450 מיליון שקל. זה אומר שחלק מכלי התקשורת פשוט לא יכול לפרנס את עצמו.

"בעשר השנים האחרונות שוק התקשורת גדל בנפחים עצומים. הגענו לאיזושהי נקודה שבה השוק יצטרך ללמוד להתכנס לממדים שפויים יותר. זה תהליך מאוד מכאיב, שעובר גם על גופים חזקים, אבל זה גם תהליך בריא שיאפשר לשרוד ולחלץ את אותם כלי תקשורת שתלויים בכסף פילנתרופי - פוליטי או כלכלי - ויעמיד אותם על רגליהם באופן עצמאי. לצד זה, ניאלץ לראות כלי תקשורת בכל הפלטפורמות נסגרים, מצטמצמים או מתאחדים".

- בהקשר זה, מה החשש הגדול שלך בשנה הקרובה?

"החשש שלי לא שונה מזה של כל גופי התקשורת, והוא שנפח ההכנסות לא יאפשר לייצר תקשורת עשירה ואופנתית כפי שראוי שהציבור הישראלי יקבל. אני מקווה ש-2013 תיטיב איתנו".

הוועד לא השפיע

פדר התמודד השנה גם עם התארגנות של עובדי האתר, מהראשונות שסימנו את גל ועדי העיתונאים ששטף את המערכות העיתונאיות. לא רק שההתארגנות של ynet הצליחה לפרוץ את החומות הבצורות של "ידיעות אחרונות", היא הגיעה גם לבית המשפט, לאחר שראשי ההתארגנות טענו שפוטרו בשל פעילותם. הפסיקה הייתה לטובתו של תני גולדשטיין, העובד שפוטר, והאתר חויב לקבלו חזרה לעבודה. זמן לא רב אחר כך הוא עזב שוב את ynet.

"אכן יש טרנד כללי באחרונה, שלא קשור דווקא לתקשורת, שבמסגרתו ההסתדרות דוחפת לעידן של חזרה לעבודה מאורגנת. ענף התקשורת לא שונה מהותית", אומר פדר ומתעקש לא להוסיף.

מערכת הבחירות הנוכחית זוכה לסיקור תקשורתי נרחב גם ברשתות החברתיות, שהיו שוליות לפני ארבע שנים. זו גם התקופה שבה כלי התקשורת נבדקים בציציותיהם באשר לגילוי נטיות פוליטיות כאלה ואחרות. מאחורי הקלעים מסתתרים קרבות של אג'נדות ואינטרסים, כמו הגב הפוליטי שנותן "ישראל היום" לראש הממשלה בנימין נתניהו, ומנגד, המתחרה שלו "ידיעות אחרונות", שמנגח אותו.

פדר מתנער מטענות על השפעות מכיוון המו"ל על התוכן. לדבריו, "אין לנו אג'נדה, וזה דבר מאוד עקרוני. אתר ynet הוא כלי תקשורת מסורתי. אנחנו משתדלים ככל שאנחנו יכולים לא להיות מזוהים עם קו, עמדה, אג'נדה או אידיאולוגיה.

"תמיד יש לכותבים, בטח לכותבי הטורים, נטיות כאלה ואחרות, אבל בשונה מכלי תקשורת אחרים אנחנו ודאי לא כלי שמזוהה פוליטית או שמקדם אג'נדה. למעשה, הטוקבקיסטים מכל הקשת הפוליטית מאשימים אותנו בקידום צד כזה או אחר, מה שמראה שאנחנו כנראה עושים עבודה מאוזנת".

*** הדירוג המלא של 100 המשפיעים בתקשורת - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

ישראל נפרדת ממערכת הפטריוט: כמה יירוטים היא רשמה ומי המחליפה?

33 שנים מאז שהוטעמה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

רוב הבורסות באירופה סגורות; AMD פרסמה תחזית פושרת, המניה ירדה ב-7% במסחר המאוחר

מדד ניקיי ירד ב-0.4% ● באירופה רוב הבורסות סגורות לרגל האחד במאי ● גם סופר מיקרו צוללת ב-10% בעקבות הדוח הרבעוני ● המדדים המרכזיים בארה"ב סגרו את החודש עם ירידות של כ-4% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, אתמול / צילום: Reuters, Selcuk Acar/Anadolu Agency

מצוידים ברימוני הלם: המשטרה פשטה על אוניברסיטת קולומביה ופינתה את המפגינים

השוטרים הגיעו אתמול בלילה מצוידים ברימוני הלם ופשטו על בניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים ● באוניברסיטאות אחרות ברחבי ארה"ב נמשכו המהומות בעוצמה נמוכה יותר

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה-קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מחריפות הירידות בתל אביב; אינטרקיור מזנקת ב-19%, טיב טעם ב-7%

ההתחממות בצפון ופסימיות לגבי עסקת החטופים? מדד הבנקים יורד ב-1.8% ● השקל מוסיף ומתחזק מעט, 3.73 שקלים ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ●  נאייקס השלימה את רכישת חברת הטכנולוגיה הברזילאית VMtecnologia ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה