גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קריסת אי.די.בי והעסקים של אלון חסן בנמל היו ידועים מראש"

רו"ח אדיר ענבר בכנס לשכת רו"ח באילת: "אני מכיר אנשים שכבר ב-2010 אמרו שאי.די.בי הולכת לקריסה" ■ רו"ח איריס שטרק: "הכשל של אי.די.בי מהווה סימן אזהרה לדירקטורים שלא להצביע אוטומטית בעד החלטות שמוביל בעל השליטה"

"בעניין יו"ר ועד עובדי התפעול בנמל אשדוד, אלון חסן (שמתנהל בירור האם עסקיו הפרטיים מקיימים לכאורה פעילות עסקית עם לקוחות הנמל ואף עם הנמל עצמו - א' ל"ו), הדברים היו ידועים מראש. יש חברה, ויש דירקטוריון שיודע בדיוק מה קורה במשך שנים, זה בעיתונים וברשות החברות, אבל צריך שערוץ 2 יעשה כתבה גדולה כדי שיגידו לאלון חסן 'די'. גם רשות החברות התעוררה רק כשידעה שיש כתבה בערוץ 2. אז למה שלדירקטוריון של הנמל יהיה עמוד שדרה לפעול אם רשות החברות לא נותנת לו גב? לאני א מבין איפה כולם היו" - כך אמר הערב (ג') רו"ח אדיר ענבר, סגן נשיא לשכת רואי החשבון ולשעבר שותף בכיר בפירמת רואי החשבון Deloitte בריטמן-אלמגור-זהר, בכנס לשכת רואי החשבון באילת.

"אותו דבר קרה", המשיך רו"ח ענבר, "גם בעניין קריסת אי.די.בי. נוחי דנקנר, הקוסם של אתמול, ילד הפלא של כולם - עכשיו זורקים עליו אבנים כי הוא הגיע לאן שהגיע. זה מאוד במודה. ואני מכיר אנשים שכבר ב-2010, במשך שנים, אומרים שהחברה הזאת הולכת לקריסה. זה נאמר במסדרונות הרבה שנים. אני מכיר אנשים שהחליטו כבר לפני 5 שנים שהם לא רוצים להיות מעורבים במה שקורה שם, כי הם לא רצו להתפרנס מזה ולתת יד למה שקורה שם. כולם מעורבים בדברים דומים ומתפרנסים מזה, אבל חלק מהאנשים יצאו מזה. אבל הכול נעשה בשקט. אף אחד לא הוציא את זה החוצה".

בפאנל שכותרתו "אחריות דירקטורים ונושאי משרה", אמר ענבר כי אין במדינה תרבות של גילוי בזמן אמת וגינוי מעשים לא ראויים, אלא חושבים על הכול בדיעבד. "קריסת אי.די.בי והעסקים הפרטיים של אלון חסן בנמל וסיפורים אחרים היו ידועים, אבל אין לנו במדינה מספיק לחץ חברתי - ואולי גם חוקי - במובן של מנגוגני שוק, עם האמירה 'כך לא ייעשה', 'כך לא עושים'. ראיתם מה קרה בבנק לאומי כשרצו לעשות פעולה בנקאית לגיטימית של מחיקת חוב של 150 מיליון? ראיתם מה עשתה המחאה החברתית? היא השפיעה על קבלת החלטה בבנק, וההלחלטה בוטלה", אמר.

בעל שליטה ברור

ענבר התייחס גם לבעיה, כהגדרתו, של חברות ציבוריות בישראל, שאינן מוחזקות באמת בידי הציבור. "אני הייתי זה שהגיש את עמדת לשכת רואי החשבון לוועדת הריכוזיות, אז הייתי חייב לקרוא את הדוחות של רשות ניירות ערך והנספחים שהיו שם, ואתם יודעים כמה חברות ציבוריות נשלטות על-ידי בעל שליטה ברור בישראל, לפי המסמכים של רשות ניירות ערך? 88%. בארה"ב רק חצי אחוז, וביפן 0.2%. אין מדינה מערבית מתקדמת שזה כמו בישראל. חברות ציבוריות ברוב העולם הן באמת ציבוריות.

"אז אני לא אמרתי שבעל שליטה זה לא טוב לחברה. זה עושה טוב לחברה שיש יד מנהיגה, אבל צריך לטפח כאן יותר אנשים שבזמן אמת יהיה להם את עמוד השדרה להגיד את הדברים. באותו זמן שנוחי דנקנר הוא קוסם וכולם משתחווים לו, ואני אומר שבצדק, ובאותו זמן שאלון חסן מפתח את עסקיו בתוך הנמל. איפה היו כולם? ולעיתונאים בהקשר הזה יש תפקיד חשוב, כי אני לא מכיר אף רואה חשבון שיש לו אומץ להוציא את הדברים החוצה".

המקרה של "מעריב"

רו"ח איריס שטרק, שותפה מנהלת בשטרק את שטרק רואי חשבון, סגנית נשיא לשכת רואי החשבון ודירקטורית בחברות מובילות שהשתתפה את הפאנל, אמרה כי "הכשל של קונצרן אי.די.בי הוא מקרה מייצג בנושא אחריות בעלי שליטה ואחריות דירקטורים, המהווה סימן אזהרה עבור דירקטורים, שלא להצביע באופן אוטומטי בעד החלטות שמוביל בעל השליטה, ללא ביקורת והעלאת שאלות נוקבות".

לדבריה, "גם את ההתנהלות של דירקטוריון דסק"ש בהקשר להשקעה ב'מעריב' אפשר להגדיר כמחדל, בכך שלא העלו את השאלות הנדרשות בתחילת הדרך וגם בהמשך. המקרה של 'מעריב', שנחשף עם חשיפת הפרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון בבית המשפט, הוא דוגמה להתנהלות לקויה של דירקטוריון. יושבים דירקטורים, מקיימים ישיבה ומקבלים החלטה שלדעתי דירקטוריון סביר לא יכול לקבל אותה. ואז יש החלטה גרועה שאף דירקטור לא מערער עליה, לא מבקש הערכת שווי ולא מבקש לברר פרטים עם צד קשור. הדירקטוריון מאשר הלוואה למרות שהבנקים לא מאשרים, ממשיכים לפזר כסף בלי לקחת אחריות, ונוחי משכנע אותם תמיד ברגע האחרון, והנה מגיעים לחידלון. אז איפה היו הדירקטורים?".

עוד הוסיפה שטרק "זה מעלה שאלות קרדינליות - האם ייתכן שדירקטורים מוקסמים מבעל שליטה, מוכשר ככל שיהיה, ומקבלים החלטות בעיוורון? מה הם סימני האזהרה שצריכים לראות אותם כאשר מהמרים על שכר בלתי סביר?".

תלות גבוהה ואינטנסיבית

רו"ח שטרק התייחסה אף היא לפיזור שליטה בחברות הציבוריות ואמרה כי "בעלי השליטה דומיננטיים בשוק הישראלי, 90% מהחברות נשלטות על-ידי בעל שליטה יחיד או קבוצת שליטה, כך שהתלות של הדירקטורים בהן גבוהה ואינטנסיבית, אך אל להם לשכוח את חובת האחריות והזהירות שלהם כדירקטורים לפיקוח ובקרה, לוודא היעדר ניגוד עניינים, אכיפת מינהל תקין וצניעות בחברות ציבוריות. עליהם לנהוג באחריות כלפי ציבור המשקיעים הן בתקופות שיא והן לצד ההשקעות בצמיחה.

"יש לרסן את התיאבון לסיכון ואת אחוזי המינוף ולגדר סיכונים בתקופות משבר בתהליכים דוגמת הבראה והסדרי חוב. אחריות הדירקטורים היא גם להיערך כראוי לניהול סיכונים, ובכלל זה נושאים של רגולציה, נזילות סיכונים מקרו כלכליים, מימון, ניהול הון בטווח ארוך והיערכות לשינויים בשוק העבודה".

רו"ח שטרק התייחסה לכך שישנם דירקטוריונים שהתנהלותם הפנימית הבעייתית אף עלולה להזיק לחברות. הדוגמה לכך היא במסקנה המופיעה בדוח של בנק ישראל לכך שמאבקי השליטה בין נציגי בעלי השליטה בבנק מזרחי-טפחות, משפחת עופר ומוזי ורטהיים, הובילו את הדירקטוריון לקבל החלטות שעשויות היו לפגוע בפעילות העסקית של הבנק. במצבים כאלה עוצמת ההובלה של הדירקטורים הבלתי תלויים מקבלת משני תוקף וחשיבות מרבית בהפעלת שיקול-דעת עצמאי לטובת החברה.

רו"ח שטרק התייחסה גם לבית המשפט הכלכלי ואמרה כי "מדובר בבית משפט שמעורב בחיים הכלכליים בזמן אמת ולא בדיעבד, ומשפיע עליהם".

עוד הוסיפה שטרק כי פסקי הדין של בית המשפט הכלכלי בשנה האחרונה מאופיינים בחדשנות ואקטיביות בסוגיות הבולמות ניגודי עניינים באינטרסים המטיבים עם בעלי שליטה, וכי שופטי בית המשפט הכלכלי נוקטים גישת ענישה מחמירה בעברות כלכליות, תוך הגנה על המיעוט.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר