גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג. יפית: "באנו להציל את סטימצקי, לא לחכות לפירוק"

עסקת סטימצקי נמצאת בסימן שאלה: ג. יפית דורשת מהוצאות הספרים לוותר על כ-30% לפחות מחוב הרשת אליהן, המוערך בכ-50-70 מיליון שקל ■ האינטרס של הוצאות הספרים ידיעות וכתר עשוי להיות דווקא הפוך

יפית גרינברג / צילום: תמר מצפי
יפית גרינברג / צילום: תמר מצפי

"באנו כדי להציל, לא כדי לחכות לפירוק. אנחנו לא טורפים שמחכים שאנשים ימותו כדי לעוט על הפגרים" - כך אומרת ל"גלובס" יפית גרינברג (ג. יפית), בניסיון להסביר את ההחלטה של קבוצת המשקיעים לחתום אמש (ד') על זיכרון דברים לרכישת רשת סטימצקי.

החתימה התקבלה בהפתעה בשוק לאור העובדה שסטימצקי נמצאת על סף הקפאת הליכים, כשברור שרכישת עסק לאחר הקפאת הליכים נעשית במחיר נמוך באופן דרמטי.

לדבריה, "אני משקיעה פיננסית עם ניסיון ולא בפרונט. אני באה לנסות לעזור עם כל הכלים, הכוח והידע. משקיע פיננסי נורמלי-מעורב. הנושא האתי מאוד חשוב לנו ולשותפים שלנו. לעשות כסף מהשקעה אפשר לעשות בדרכים אחרות הרבה יותר טוב. אל תשכחי שיש הרבה מאוד משפחות שמתפרנסות מזה. זו גם הסיבה שהסכמתי ללכת לערוץ 10.

"עם זאת, בסוף יש אנשים ששמים את הרגליים, והעסקים נכשלים. זה לא קורה בגלל העובדים, אלא בגלל יחסים עכורים בין השותפים - ואני לא מתכוונת לסטימצקי, אלא לערוץ 10. העסקה של ערוץ 10 הייתה סגורה, ושם הייתי אמורה להיות מעורבת. השותפים ביניהם היו חברים טובים, ונהיו יריבים ממש".

- למה לא לקנות אחרי הקפאת הליכים?

"ברור שמבחינה עסקית כדאי לחכות להקפאת הליכים. אבל ברגע שעסקה הולכת לבית המשפט, אין לאף אחד שליטה למי בית המשפט יחליט למכור, ואז העובדים מאבדים פיצויים וכל דבר אחר. החברה אולי לא הצליחה, אבל אין ספק שאנשים עבדו. אם את רוצה להציל חברה, את לא נותנת לה להגיע לפירוק. אם סטימצקי תגיע לפירוק, אני לא בטוחה שאני ארצה להיות שם".

- כמה תשקיעו?

"אני לא מתכוונת למסור פרטים על העסקה".

- יש לכם הבנות עם מרקסטון בנושאים המרכזיים?

"כן".

לדברי גרינברג, "ההשקעה לא תהיה באמצעות ג. יפית אלא באמצעות חברות אחרות שלנו. אנחנו משקיעים יחד באופן שווה. עופרה מיתר שותפה שלי כבר 20 שנה. אנחנו כמו משפחה ויחד כל הזמן. מי שמוביל את העסקה הם גידי הירש ורז שפירא, שניהם רואי חשבון במקצוע. גידי הוא יו"ר הדירקטוריון של ג. יפית. שפירא שותף במיזוגים והרכישות".

- למה דווקא סטימצקי?

"סטימצקי היא מוסד חשוב בישראל. זה דבר שהוא לנצח, תרבות שלמה ועולם מלא. יש דבר שאת נהנית מנו יותר מאשר לקרוא ספר? זה שיא השיאים".

- יש הבדל גדול בין הנאה לבין עסק שצריך בסופו של דבר להצדיק את עצמו?

"ריטייל זה התחום שלי. שם אני יודעת להביא ערך מוסף בגדול. אין הרבה אנשים עם ניסיון כמו שיש לי ברשתות שיווק. אפשר לעשות מסטימצקי רשת יפיפייה ולהפוך אותה לנכס נהדר. יש לה פוטנציאל יוצא מן הכלל. זה מותג עם אהבה. כשאנשים אומרים 'סטימצקי' יש להם חיוך על השפתיים. התחלנו בבדיקת נאותות. אנחנו משקיעים הרבה מאוד ומהלכים כאלה מאוד יקרים. מתוך 30 חברות שבודקים, יוצאת אחת ב-3 שנים".

- ארלדן וקרביץ ניהלו משא-ומתן כמה שבועות שלא הבשיל בסופו של דבר לעסקה. עם יד על הלב, עד כמה את בטוחה שהעסקה הזאת תצא אל הפועל?

"להגיד לך שבטוח? אני מקווה מאוד שזה ייצא לפועל, אבל אם נמצא עיזים מתחת לגלגלים שאנחנו לא מודעים אליהם עכשיו, אז לא תהיה עסקה".

סטימצקי למו"לים: דחיית תשלומים ותספורת של 30%

היום (ה') נחתם שבוע הספר, ויחד עמו גם 10 ימים רדופי דרמות בענף הספרים המקומי, עם החתימה על ההסכם לרכישת סטימצקי בידי קבוצת משקיעים בראשות יפית גרינברג (ג. יפית). גורמים נוספים בקבוצה זו הם כאמור עפרה מיתר, רו"ח גדעון הירש ורו"ח רז שפירא וכן בעלי הוצאת "קוראים", אבנר פחימה.

לדברי גורם בענף, המשקיעים כבר העבירו סכום ראשון בהיקף של מיליוני שקלים לתשלומי חובות.

ההסכם אמנם נחתם, אבל מהמורות גבוהות עוד ניצבות בדרך למימושו. כדי שיתממש נדרשות הסכמות מצד הספקים ובראשם המו"לים, להם חייבת הרשת 50-70 מיליון שקל.

בהקשר הזה נקראו היום מנהלי הוצאות הספרים לפגישות דחופות עם הנהלת סטימצקי. לפי ההערכות, החברה תציע להם פריסת חוב מיולי עד לסוף השנה, וכן תיגזר להם תספורת של כ-30%.

ל"גלובס" נודע כי אף שההסכם נחתם מול קבוצת המשקיעים בראשות גרינברג, יש פתח לביטולו במקרה שחלק גדול מהספקים לא יקבלו את ההצעות לפריסת החובות והתספורת ויגררו את הרשת להקפאת הליכים.

מחר (ו') אמורה הרשת להעביר למו"לים את התשלום השני עבור חודש מארס, תשלום שנדחה בשל מצב הנזילות הקשה שלה. גם לגבי סכום זה מבקשת הרשת לכלול במסגרת ההסדר לדחיית התשלומים. במסגרת המהלך, סטימצקי בניהול הרוכשים, מתכוונת לשלם את התשלומים הבאים ללא עיכוב, לפי ה"שוטף 90" המסורתי שלה מול הספקים.

מקורבים לעסקה טענו כי "גם בהוצאות הספרים מבינים שפירוק או הקפאה הם תרחישים רעים מאוד מבחינתם ועלולים להביא לתספורת גדולה בהרבה, ובהתאם יש רוח חיובית מרוב המו"לים בפגישות עם הרשת".

אותו גורם גם העריך כי לכל הוצאות הספרים יוצע הסדר חוב עם תספורת בשיעור דומה, וכן שצ'קים עם התאריכים לתשלום לפי הצעת פריסת החוב יינתנו להוצאות הספרים בימים הקרובים.

האינטרס של כתר ו"ידיעות אחרונות"

ייתכן מאוד שלפחות שתי הוצאות, כתר וידיעות, יהיו בעלות אינטרס שלא להשיב בחיוב להצעות אלה מצד סטימצקי. הסיבה לכך היא שהממונה על ההגבלים, דיויד גילה, כבר העביר יותר מוקדם השבוע מסר כי לא יסכים לכך שהן יהיו מעורבות ברכישת הרשת, בהיותן הוצאות גדולות שמתחברות לרשת הגדולה בענף, שחולשת על כ-50% מחנויות הספרים.

אם יסרבו ההוצאות להצעות פריסת החובות של סטימצקי, הן יוכלו להביא לכך שזו תגיע להקפאת הליכים, וייתכן מאוד שבבית משפט הממונה יהיה פחות בררן לגבי אפשרויות הרכישה. ואת, מאחר שירצה להימנע ממצב של פיטורים המוניים, באופן דומה למה שאירע לאחרונה במקרה של "מעריב".

אין ספק שיהיה זה הימור מצדן אם יבחרו לעשות כן. הימור שבו הן יכולות לסיים אותו מצד אחד עם השליטה ברשת - אבל מצד שני גם ללא הרשת ועם תספורת של 70%-100%.

גם מול העובדים תידרש הרשת להגיע להסכמות בנוגע לקופת פיצויי הפיטורים. קופה זו, שהייתה מלאה בתקופת ערי סטימצקי, התרוקנה בתקופת ההנהלה הנוכחית, וכרגע חסרים בה 18.5 מיליון שקל. הרוכשים מתכננים להציע למלא כ-50% ממנה, ובימים הקרובים נדע כנראה אם העובדים יסתפקו בכך.

מבחינת האחרונים, מדובר בסוגייה מאוד פרקטית, שכן לאחר המכירה צפויים מהלכים נרחבים של התייעלות, ובכלל זה קיצוץ בהנהלה, בשכר המנהלים, סגירת חנויות וגם פיטורים של עובדים.

בהודעה אתמול אמנם נמסר כי קבוצת הרוכשים ביקשה מהמנכ"לית איריס בראל, להישאר בתפקידה, אולם היא צפויה לסיים את תפקידה בחודשים הקרובים.

הבונוס של בראל ייחתך בחצי

ל"גלובס" נודע כי בראל תיאלץ גם להסתפק בכחצי מהבונוס שהיה אמור להינתן במקרה של מכירה. לדברי אחד ממנהלי ההוצאות, למרות שבחוזה העסקתה במרקסטון נקבע כי תקבל "מצנח זהב" של 2 מיליון דולר במקרה של מכירה, בראל הסכימה לוותר על חצי מהסכום. בהתאם להסכמות החדשות, הכסף ישולם בידי סטימצקי עם ערבות של מרקסטון וייפרס על פני 3 שנים.

כאמור, בתוך קבוצת המשקיעים נמנית גם הוצאת "קוראים". ההוצאה, שהוקמה ב-1996, אמנם אנונימית יחסית, תוצאה של השקעה מועטה בשיווק, אבל מבחינת מכירותיה היא ממוקמת חמישית - לאחר "ידיעות ספרים", כנרת זמורה, כתר ומודן, ויחד עם "דני ספרים", שמנהל דני פחימה, אחיו של אבנר. יהיה מעניין לראות מה יהיה מקומה אם קבוצת המשקיעים שגובשה אכן תעבור לנהל את הרשת.

עוד כתבות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; פלסאון תעשיות קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס