גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראל צריכה לשכוח מהמיתוס שאפשר לייצא גז טבעי"

ניק באטלר, לשעבר היועץ לענייני אנרגיה של ראש ממשלת בריטניה וסגן נשיא בענקית הנפט BP: "הגז הישראלי אינו תחרותי דיו כדי שיוכל להתחרות בגז הנוזלי של מדינות אחרות" ■ ומה הוא חושב על מאגר "לוויתן"?

"תשכחו מהמיתוס שאפשר לייצא את הגז. ממשלת ישראל הקשיבה קצת יותר מדי לטענות של יזמיות הגז, שלפיהן ניתן לייצא אותו, ועכשיו היא צריכה לקחת את המושכות לידיה" - כך טוען פרופ' ניק באטלר, שכיהן כיועץ לענייני אנרגיה של ראש ממשלת בריטניה לשעבר, גורדון בראון, ושימש במשך שנים סגן נשיא בענקית הנפט BP. כיום משמש באטלר פרופסור אורח בקינגס קולג' בלונדון ויועץ בכיר לענייני אנרגיה לגופים עסקיים ואקדמיים שונים. באטלר פרסם ספרים ומאמרים רבים, ונחשב מי שיודע דבר או שניים בתחום האנרגיה.

בראיון מיוחד ל"גלובס" מדבר באטלר על תפקידה של ממשלת ישראל בתגליות הגז, ועל האופן שבו יש לנהל את התחום, לדעתו.

- בשנים האחרונות התגלו בישראל שני מאגרי גז גדולים, תמר ולוויתן, ועוד כמה מאגרים קטנים יותר כשמשון, כריש, דלית ותנין. רבים סבורים שגילוי תגליות הגז יכול להוות פוטנציאל כספי גדול למדינה, אך מצד שני, נוצר חוסר הבנה סביב סוגיית הגז.

באטלר: "אני חושב שהממשלה הייתה הססנית מדי. היא הייתה בחיתוליה בכל מה שקשור לגז, והאמינה ליזמי הגז שניתן לייצא אותו. המציאות הוכיחה אחרת. הגיע הזמן שהממשלה תיקח את העניינים לידיים".

נזכיר כי לישראל עתודות של כ-990 מיליארד מטר מעוקב גז. שותפויות הגז חתמו על הסכמי הבנות למכור 3 BCM של גז בשנה לירדן במשך 15 שנה, כ-0.3BCM בשנה לפלסטינים, 4.5 BCM בשנה לחברה הספרדית Union Fenosa אשר בבעלותה מתקן הנזלה במצרים, ו-7 BCM בשנה לחברה הבריטית BG אשר גם לה מתקן הנזלה במצרים. כמו כן, עד לפני כמה חודשים בחנו יזמיות הגז את האפשרות לייצא גז למזרח הרחוק באמצעות הנזלתו וייצואו כגז טבעי נוזלי.

- האם כל הנתונים הקיימים על אודות הסכמי ההבנות אינם משנים את דעתך ששותפויות הגז צודקות בעניין הדגש על היצוא?

"כל האופציות האלה מסובכות מאוד מבחינה כלכלית או פוליטית. יצוא הגז כגז טבעי נוזלי יקר מאוד. הגז הישראלי אינו תחרותי דיו כדי שיוכל להתחרות בגז הנוזלי של מדינות אחרות. עיקר העלות בגז טבעי נוזלי טמון בניוד שלו, ועל מנת שישראל תייצא את הגז למזרח הרחוק, הספינה תצטרך לעבור באחד משני נתיבים: הראשון הוא דרך תעלת סואץ - אפשרות שתייקר את ההובלה, משום שיש לשלם בעבור הזכות לעבור בתעלה. אפשרות שנייה היא להפליג מסביב לאפריקה - אופציה שתהיה יקרה בגלל המרחק. בכל מקרה, מדובר בהוצאות שינוע גבוהות מאוד. הגז הישראלי יצטרך להתחרות בגז שמגיע ממזרח אפריקה, אינדונזיה, קטאר, טורקמניסטן ואוסטרליה, ויהיה היקר ביותר מכל האופציות הללו".

- לשותפויות לוויתן היה הסכם הבנות עם חברת וודסייד האוסטרלית על מנת שזו תקנה 25% מהמאגר תמורת 2.7 מיליארד דולר, אך האוסטרלים פוצצו את העסקה. מה דעתך על כך?

"העסקה, כפי שאני מבין אותה, הייתה מבוססת על ההנחה שניתן לייצא את הגז בצורת גז טבעי נוזלי, אך כפי שאמרתי - זה לא כלכלי. מבחינה זו, וודסייד צודקים בכך שעזבו. שותפויות לוויתן צריכות להיות ריאליסטיות יותר בנוגע לתוכניותיהן".

- מה דעתך ביחס ליצוא למדינות השכנות? האם אין מדובר בפתרון מצוין ליצוא?

"ירדן לא צריכה הרבה גז, ויצוא באמצעות צינור למצרים וטורקיה טומן בחובו סיכונים פוליטיים רבים, שברורים לכם היטב. ניתן להשתמש בגז הישראלי כמנוף לפיתוח הגדה המערבית ורצועת עזה, על כל הפירות הפוליטיים שיצמחו מכך. אם הממשלה תחליט לייצא גז לירדן ולפלסטינים, זה יהיה משיקולים פוליטיים נכונים".

- לנוכח סיכויי היצוא הדלים שאתה מצביע עליהם, מה היית ממליץ לממשלת ישראל?

"הממשלה צריכה להחליט שהיא שמה בראש סדר עדיפויותיה פיתוח של משק הגז המקומי, ומי שטוען אחרת כנראה לא מבין את משק הגז הגלובלי".

- הכמות שקיימת פה תספיק למשק המקומי ל-75 שנה בקירוב, וגם כך כ-55%-60% מהחשמל של ישראל מיוצר כיום מגז, שיעור גבוה ביחס לעולם. בנסיבות אלה, תסכים איתי אולי שאין ברירה אלא לחשוב במונחים של ייצוא?

"התחשיב הזה נכון רק אם היעד הוא להגיע למצב ש-70% מצריכת החשמל יהיה מבוסס על גז. אבל לדעתי, היעד שגוי. הממשלה צריכה לשאוף לכך ש-90% מהחשמל יהיה מבוסס על גז טבעי. נוסף על החשמל, צריכה הממשלה להכניס את הגז לתחומי התחבורה ולתעשייה הפטרוכימית. כל המיזמים האלה ייצרו השקעות גדולות במדינה ומקומות עבודה רבים".

- התאחדות התעשיינים העריכה בעבר כי הסבתם לגז של 400 מפעלים ומוסדות בארץ כולה תביא לחיסכון כולל של 1.8 מיליארד שקל בשנה. כיום מחוברים 10 מפעלים לרשת החלוקה, ורק 6 מהם משתמשים בגז. האם מצב זה מתאים למטרה שעליה אתה מצביע?

"אני מופתע מהשאננות של ממשלת ישראל. היא צריכה לעשות הכול כדי שהגז יתחיל לזרום לתעשייה, לתחבורה ואף לבתים עצמם!"

- לבתי מגורים?

"כן, בהחלט. נכון שבמבט ראשון מדובר בהשקעה כספית גדולה של הבאת הגז עד לפתח הבית, אבל למרות שזה יקר - זה בהחלט עשוי להשתלם. תחנות כוח המופעלות בפחם מגיעות לנצילות אנרגטית | של כ-35%, ואלה המופעלות על גז לכ-45%. עד שהחשמל מגיע מהתחנה לבתי המגורים, אנו נשארים עם נצילות של 27%-37% בהתאמה. לעומת זאת, אם מביאים את הגז ישירות לבתים, נותרים עם נצילות של כ-75%! מדובר בחיסכון כספי אדיר. באנגליה לדוגמה, הגז מגיע לבתים של אנשים והם משתמשים בו, בין השאר, לחימום, למזגנים ולבישול. מדוע שתושבי ישראל לא ייהנו מהגז כמו בכל מדינה אירופאית אחרת?"

- הממשלה דווקא מעוניינת שהתושבים ייהנו מפירות הגז, והחליטה להקים קרן שאליה יוזרמו 75 מיליארד דולר עד שנת 2037, ועוד כ-55 מיליארד דולר לתקציב המדינה. האם זו החלטה נכונה להקים קרן כזאת? אולי חכם יותר לשלם חובות, לעזור לנזקקים או להפחית מסים?

"למיטב ידיעתי, נכון לרגע זה אין בקרן אף לא אגורה אחת. אני מתנצל להיות זה שמבשר זאת, אך לא תהיה קרן ולא תהיה שום הורדת מסים כל עוד הגז נמצא מתחת לאדמה. מאגר לוויתן התגלה לפני 4 שנים, ומאז לא קרה איתו כלום. כדי לפתח אותו צריך להיות ריאליים לגבי מה ניתן ומה לא ניתן לעשות עם הגז. אם המאגר יפותח, יהיה זה נכון לשים חלק מן הכסף בקרן שתשמש את דור העתיד. אני מציע שננהל שיחה נוספת כשפיתוח המאגר יהיה קרוב יותר".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק