גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נדחתה תביעת דודי אפל למימוש אופציה לרכישת בניין משרדים

החברות בין אפל ויעקב ברדוגו הגיעה לסיומה, עם החלטת ביהמ"ש לדחות את דרישת אפל לקבל מברדוגו את חלקו בבניין המשרדים "בית לודאית" ברמת-החייל ■ "אפל איבד את זכויותיו בשל השתהותו במימושן; האופציה מתה מות נשיקה"

דודי אפל   / צלם: רוני שיצר
דודי אפל / צלם: רוני שיצר

תביעתו של דודי אפל נגד חברו הוותיק יעקב ברדוגו, שנדחתה שלשום (ב') על-ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, מותירה טעם מר עם סיומה של הברית הפוליטית והעסקית ארוכת-השנים בין השניים. דווקא בשנים שבהן הפך אפל מאיש עסקים ופעיל פוליטי מקושר לאסיר פושט-רגל, הפנה לו ברדוגו גב.

המחלוקת בין השניים נוגעת לעסקת נדל"ן בשווי עשרות מיליוני שקלים, שלטענת אפל, ברדוגו ניסה לנשלו מחלקו בה.

בית המשפט קבע כי "ריח רע" עולה מהתנהלותו של ברדוגו וביקר גם את אפל, על שנמנע מלציין פרטיים מהותיים בתצהירו. לבסוף נדחתה תביעתו של אפל בשל השתהותו במימוש זכויותיו.

גם לו היה זוכה אפל בתביעה, סביר שלא היה נהנה ממנה, בשל הליכי פשיטת-הרגל נגדו. אם כן, מדוע המשיך בתביעה? האם תבע אפל את עלבונו?

אם חברות נמדדת בעת צרה, הרי שהחברות ארוכת-השנים בין צמד העסקנים אפל את ברדוגו התבררה כמפגש אינטרסים ותו לא. כשהחלו חייו להתרסק, למד אפל את השיעור - חברים יש רק במרכז הליכוד.

תחילת הפרשה ב-2005, אז ביקש אפל לרכוש את "בית לודאית", בניין המשרדים ברמת-החייל, שבו שכנו בשכירות משרדי חברת "צביון בנייה ופרויקטים בע"מ" שבבעלותו.

ב-2006 הגיע אפל להסכם עם בעלי הבניין לרכישתו בסכום של כ-9.5 מיליון שקל, מחיר אטרקטיבי במיוחד הנמוך ממחיר השוק, שב-2008 הוערך על-ידי שמאי מטעמו של אפל ב-31 מיליון שקל.

אפל פנה לבנק לאומי כדי לקבל מימון לעסקה. ואולם, בתקופה זו החלו הקשיים הכלכליים להעיב על עסקיו של אפל, והבנק דחה את בקשתו.

אפל אינו ידוע כמי שמוותר סתם כך על עסקה טובה, ולכן חיפש שותף נאמן שיוכל "לגלגל" לידיו את העסקה. הוא פנה לברדוגו והציע לו להיכנס לנעליו בעסקה. ברדוגו הביא עמו שותף נוסף, דוד עיני, יבואן UMI מוטורס בישראל.

ב-2007 השלימו ברדוגו ועיני את רכישת הבניין. בתמורה לחלקו של אפל בקידום העסקה, העניקו לו ברדוגו ועיני אופציה לרכוש שליש מן הזכויות בבניין במחיר העסקה.

האופציה ניתנה בעל-פה. חברים ותיקים כאפל וברדוגו אינם נזקקים למסמכים כתובים. "מערכת היחסים ביננו הייתה כזאת שלא היה צריך נייר בינינו", העיד אפל.

"דרישות עם ריח רע"

בהמשך פרץ סכסוך בין הצדדים בקשר לתנאים למימוש האופציה. ברדוגו ועיני דרשו כי אפל ישלם מראש את התמורה בעסקה, סכום של יותר מ-3 מיליון שקל, וכן יכסה מספר חובות בקשר לנכס שאינם קשורים במישרין ליחסים בין הצדדים.

בתביעה שהגישו אפל וחברת צביון שבבעלותו נגד ברדוגו ועיני נטען כי האחרונים ביקשו לנצל את המצוקה הכספית שאפל נקלע אליה ולהערים עליו קשיים כדי להכשיל את מימוש את האופציה.

הניחוח שעלה מהתנהלותם של ברדוגו ועיני לא נעם גם לאפה של השופטת דפנה אבניאלי. "ממרבית הדרישות החדשות שהועלו... נודף ריח רע, המעלה את החשד כי הנתבעים ביקשו להכשיל את העסקה", פסקה.

גם את אפל לא זיכתה השופטת בציון לשבח על תום-לבו. לדבריה, אפל עשה מאמץ ניכר להצניע את קיומה של פגישה בין הצדדים שהתרחשה באוקטובר 2008. לפי פסק הדין, בפגישה זו הציע אפל סטייה ממתווה העסקה הראשון שסוכם. לפי המתווה החדש שהציע, היה אפל אמור למצוא קונה לנכס במחירו הריאלי ולקבל חלק בתמורה בהתאם לחלקו לפי האופציה, בניכוי הוצאות.

"הדיון בפגישת אוקטובר 2008 נעשה לראשונה בסיכומי התשובה של התובעים, ואינו נזכר קודם לכן", נכתב בפסק הדין. "העובדה כי אפל בחר בתצהירו שלא לציין כלל את קיומה של הפגישה... מעוררת תהייה, במיוחד לאור העובדה שההצעה הזו מהווה סטייה מתווה העסקה המוסכם".

"מות נשיקה"

בהמשך חדל אפל מן העיסוק במימוש האופציה לתקופה ממושכת. בשנים שחלפו ירד אפל מנכסיו, נקלע להליך פשיטת-רגל, הורשע ב-3 מקרי שוחד ונדון למאסר בפועל.

השופטת אבניאלי פסקה כי כיוון שאפל לא פעל למימוש האופציה במשך השנים שחלפו, הוא ויתר על זכותו והביא לפקיעתה.

"אפל ניתק כל מגע עם הנתבעים לאחר פגישת אוקטובר 2008, ולא טרח לפנות אליהם ולהציג את כוונותיו העתידיות בנוגע לעסקה", פסקה אבניאלי. "ואם תאמר כי עצם הגשת התביעה מלמדת על רצינות כוונותיו של אפל, הרי העובדה שלא שילם את הסכום... מלמדת כי הצהרות לחוד, ומעשים לחוד", נכתב בפסק הדין.

לבסוף פסקה אבניאלי כי עקב הזמן שחלף, האופציה "מתה מות נשיקה", כלשונה.

לפסק הדין אין כל השפעה על מצבו הכלכלי של אפל. גם לו היה זוכה בתביעה, סביר שהמנהל המיוחד שמונה לנכסיו במסגרת הליך פשיטת-הרגל נגדו היה שם יד על מלוא הזכייה. נגד אפל הוגשו תביעות חוב בסכום אסטרונומי של כ-106 מיליון שקל במסגרת תיק פשיטת-הרגל. אפל אינו תמים, וודאי ידע שבכל מקרה לא ייהנה מזכייה במשפט.

לאחרונה החליטה ועדת השחרורים לנכות שליש ממאסרו של אפל בשל התנהגותו הטובה. כפי שפורסם ב"גלובס", אפל וקרוביו הצליחו "לאסוף" ערב ההחלטה סכום של 850 אלף שקל לתשלום קנס שהוטל עליו יחד עם מאסרו. תשלום הקנס סלל את הדרך לשחרורו הקרוב של אפל.

אם נותר ממי "לאסוף" כספים, הרי שלא כולם נטשו את אפל. מחוץ לכותלי הכלא, מסתבר, עוד נותרו לאפל כמה חברים.

עו"ד שלומית הראל-שוורץ, המייצגת את אפל, מסרה בתגובה: "למרבה הצער, בית המשפט נתפס לכלל טעות. פגישת אוקטובר נעדרה מתצהירי שני הצדדים, שכן לא הייתה מהותית כלל. הטענה כי הושגו במהלכה הסכמות נטענה לראשונה בחקירתו הנגדית של ברדוגו, לאחר שהבין שכשלה הגנתו לפיה לא ניתנה לאפל כל אופציה. ההצעה להביא רוכש חלופי נזכרה בתצהירו של אפל בלבד, והייתה חלק בלתי נפרד מהתביעה. הדיון בטענת ברדוגו אודות ההסכמות שהושגו בפגישה נפרש על פני 3 עמודים בסיכומים העיקריים, אך נשמט למרבה הצער מעיני בית המשפט. נראה כי לו היה נותן בית המשפט דעתו לכך, התוצאה הייתה אחרת".

עסקני ליכוד שטיפסו למעלה - והסתכסכו

דודי אפל (64) ויעקב ברדוגו (49) החלו את דרכם המשותפת בשורות הליכוד. הדמיון בין השניים רב: שניהם עסקנים פוליטיים שמינפו את קשריהם לטובת עסקיהם, ולא פעם הסתבכו עקב זאת.

השניים נחשבו לאנשי מחנהו של שר החוץ לשעבר, דוד לוי, ובהמשך למקורבי משפחת שרון. במשך השנים "סייעו" זה לזה רבות ונחשבו לבעלי ברית פוליטיים ועסקיים.

אפל צמח בחוגי הליכוד החל משנות ה-70, כאשר בד-בבד עם טיפוח קשריו הפוליטיים ביסס את עסקיו. הוא נחשב במשך עשרות שנים למי שעננת חקירה כלשהי מרחפת תמיד מעל ראשו.

בין היתר "כיכב" אפל כדמות מרכזית בפרשת "בר-און-חברון", כמי שעל-פי פרסומים רקח "עסקה" לפיה ימונה עו"ד רוני בר-און (לימים שר האוצר מטעם קדימה) ליועץ המשפטי בממשלת נתניהו הראשונה, ובתמורה יגיע לעסקת טיעון נוחה עם יו"ר ש"ס, אריה דרעי, בתיק השוחד שהתנהל נגדו.

לפי הפרסום, התמורה שהייתה ש"ס אמורה להעניק בעבור עסקת הטיעון לכאורה הייתה תמיכה בהעברת חברון לשליטת הרשות הפלסטינית, בהתאם להסכמים שחתם עליהם ראש הממשלה בנימין נתניהו. תביעתו של אפל נגד ערוץ 1, הכתבת איילה חסון ובכירי הערוץ, בעקבות פרסום הפרשה - נדחתה.

לאורך השנים נודעה קרבתו של אפל גם לנשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין. שמם של השניים נקשר בשורה של חשדות שנחקרו, ואולם היועץ המשפטי לממשלה החליט על סגירת תיקי החקירה, כאשר ב-6 מתוך 7 מהפרשות נסגר התיק בנימוק של חוסר אשמה.

בהמשך נחשד אפל ואף הוגש נגדו כתב אישום (שלימים בוטל) בפרשת "האי היווני". אפל נחדש בכך ששיחד שורה של בכירים, בהם ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, כדי שיפעילו לחץ על ממשלת יוון, במטרה לפתור בעיות תכנון ובנייה שנתקל בהן אפל ביחס לקרקע שהחזיקה חברה שבבעלותו באי ביוון. כשנקרא ברדוגו להעיד בפרשה, הודה כי סייע לאפל והסביר כי עשה זאת כחבר, מבלי שקיבל על כך תמורה.

ב-2010 הורשע אפל ב-3 פרשות שוחד - לפקיד בכיר במינהל מקרקעי ישראל; לראש העיר גבעת-שמואל, זמיר בן-ארי; ולראש העיר לוד, בני רגב - הכול בקשר עם פרויקטים של נדל"ן שקידם במסגרת עסקיו. במקביל מתנהל בשנים האחרונות נגד אפל הליך פשיטת-רגל.

תיק השוחד נסגר

ברדוגו נחשב בתחילת שנות ה-90 למטאור צעיר שזרח בשמי שירות המדינה בחסות פטרונו, דוד לוי. בגיל 25 מונה ברדוגו למנכ"ל מרכז השלטון המקומי. בסוף שנות ה-90 מונה למנכ"ל מפעל הפיס, והוא בן 32 בלבד, זאת לאחר שאפל, האיש שידו הייתה אז בכל, הפעיל את השפעתו הרבה במסדרונות השלטון ודחף מאחורי הקלעים כדי לקדם את המינוי. המינוי ספג ביקורת נוקבת בדוח של מבקר המדינה.

לאחר שפרש ממפעל הפיס פנה ברדוגו לעשות לביתו. בין היתר עסק ב"ייעוץ" כהגדרתו, לגופים המבקשים להתקשר עם מפעל הפיס.

ב-2008 נחקר ברדוגו בחשד לשורה של עבירות בקשר ל"שירותי הייעוץ" הללו. ברדוגו נחשד, בין היתר, כי יחד עם גומא חסין, איש נמל אשדוד, ניהל מערך שסייע לאנשי עסקים לקבל זיכיונות אזוריים לשיווק מוצרי מפעל הפיס באמצעות תשלום שוחד כביכול לפקידי מפעל הפיס. ב-2009 נסגר התיק נגד ברדוגו.

במסגרת הפרשה פורסם בתקשורת כי חברת UMI, שבשליטת דוד עיני, שותפו של ברדוגו בבניין המשרדים "בית לודאית", שכרה את שירותי הייעוץ של ברדוגו, לאחר שזכתה במכרז לאספקת רכבים למפעל הפיס.

בית לודאית / צילום:אמיר מאירי

עוד כתבות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים