גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שמנכ"ל גוגל לא מבין

כמה מהאנשים, ויש מאות מיליונים כאלה, בחרו במקום עבודתם?

סרגיי ברין ולארי פייג`, גוגל / צלם רויטרס
סרגיי ברין ולארי פייג`, גוגל / צלם רויטרס

א.

קוראי המוסף הזה אולי שמו לב שלאחרונה הפכתי למין כתבנו לענייני מוקדי סכסוך ודכדוך. בשבועות האחרונים ראיתי מפעל שנסגר, מפעל שעומד להיסגר, אינתיפאדה במזרח ירושלים, קרבות בגבול סוריה, הפגנות ימין ושמאל ואם שכחתי משהו, זה רק סימן שלא היה שם רע מספיק. אני לא מתלונן, חלילה, אבל אין ספק שהדברים הותירו רושם על נפשי הזכה.

לפעמים כשאני חוזר הביתה מדוכדך ומסוכסך כמו המקומות שביקרתי בהם, אני חושב על הבודהא. עד גיל 29 המואר שנולד כנסיך לא ידע דבר מלבד תענוגות. כשעזב את ארמונו לראשונה, נחשף לדברים שעל קיומם לא שמע מעולם: חולי, זקנה, כאב, סבל, מוות, הארעיות של הכול. עולמו התהפך עליו והוא יצא לנדוד בארץ עד שהגיע להארה. אז נכון, נסיך מעולם לא הייתי, גיל 29 הוא כבר זיכרון עמום ואת הסבל ואת הכאב שבחיים אני מכיר מצוין - אחרי הכול, נולדתי בפתח תקווה.

כמו החבר בודהא, גם אני לא יכול שלא לחוש את מדקרות חרב המציאות בלבי. הוא ראה את הארעיות ואת חוסר הממשות, אבל אני רואה את הרנדומליות ואת הנסיבתיות - כל הדברים שלא קשורים אליך ולא תלויים בך, אבל מעצבים יותר מכול את עולמך ואת תפיסת עולמך: איפה נולדת ולמי, מפגשים אקראיים, תנודות בשוק השלם-את-החסר העולמי, חילופי גברי בצמרת וכו'.

אני האחרון שימעיט בערך הבחירה החופשית והאחריות האישית, אבל הראשונה לא ניתנה לכולם והשנייה ממילא תלויה בראשונה. לא עמוק במיוחד, נכון, אבל אתם יודעים: אומרים שאפשר לטבוע גם בשלולית של חמישה סנטימטרים.

ב.

לדברים יש אפקט מצטבר ולפעמים הם מתפרצים. בתחילת השבוע חזרתי ממפעל המגנזיום של כיל בסדום ולבי כבד. מאות פועלים, אנשים כמוכם וכמוני, עומדים לאבד את עבודתם ואלטרנטיבה אין. מפעלים בנגב קורסים כקוביות דומינו - פעם בגלל שכר עבודה זול יותר במקום אחר, פעם בגלל תנודות בשווקים ופעם בגלל מאבקים פוליטיים.

בתיבת הדואר חיכה לי "גלובס" ובשער העיתון ראיון עם לארי פייג', מייסד ומנכ"ל גוגל, שדיבר גם על שוק העבודה העתידי. "אין טעם בבזבוז זמן בניסיונות להחיות מקומות עבודה שהטכנולוגיה מייתרת", אמר והוסיף: "הרעיון שכולם צריכים להזיע כמו עבדים כדי לעשות משהו בצורה לא יעילה רק כדי לשמור על מקום העבודה שלהם לא נשמע לי הגיוני... 9 מכל 10 עובדים לא ירצו להמשיך לעבוד כפי שהם עובדים היום".

אני מקווה שפייג' התכוון לטוב, אבל הפער בין מה שראיתי בצהריים למה שקראתי בערב פשוט פוצץ לי את הראש. זה שאתה גאון ועשיר לא נותן לך את הזכות לקרוא לאנשים עובדים "עבדים" שעושים דברים "בצורה בלתי יעילה" רק בשביל המטרה הבזויה לטעמך של "לשמור על מקום עבודתם". איזו אטימות לב. אנשים נאבקים כדי לשמור על מטה לחמם ובא אדם שאומר "אין טעם", שמדובר ב"בזבוז זמן".

ומה חושב לו פייג', במקום ה-19 בעשירי העולם עם הון של 31 מיליארד דולר, כשהוא אומר שתשעה מתוך עשרה עובדים "לא ירצו להמשיך לעבוד כמו שהם עובדים היום"? "ירצו"?

כמה מהאנשים, ויש מאות מיליונים כאלה בעולם, באמת בחרו במקום עבודתם? הוא חושב שכל המיליונים האלה התלבטו אם להיות פועל או סמנכ"ל בגוגל ובסוף העדיפו את פס הייצור או המכרה? ובכלל, מאיפה מגיעים כל הדברים שמאפשרים לפייג' לחיות כסולטן? כל המחשבים והטלפונים והכבישים והאוכל והבגדים שלך, מאיפה באים? מאנשים כאלה. כולם עבדים בשבילך? בקיצור, הביא לי את הג'ננה.

ג.

את מחשבותיי שיתפתי, כמקובל, ברשתות החברתיות. אחרי הכול, מה הטעם לחשוב אם לא מקבלים איזה לייק? לא להפתעתי, היו לא מעט אנשים שטענו שמה אני רוצה, הבן-אדם בגדול צודק, את הקידמה אין לעצור, טוב שמכונות יחליפו את האדם ויפנו לו זמן לדברים נחמדים יותר מעבודה, שבעצם אני הוא זה שדן אותם לעוד שנים של עבודות דחק, שאני לודיסט אנטי-קידמה וכד'. אני נגד קידמה? אני? הרי קידמה היא שמי השני ותמונה שלי מופיעה במילון וובסטר תחת הערך פרוגרס.

הנה, לא מזמן רכשתי קרש חיתוך למטבח שמתקפל והופך ליעה, דבר שמקל מאוד על פינוי קליפות ופירורים. איך אפשר לטעון שאני נגד קידמה? המכשיר הגאוני הזה אכן חסך לי כשלוש דקות בשבוע. חשבתי למלא אותן בהתנדבות למען יתומי איידס באפריקה, אבל בסוף החלטתי ללכת על עוד כמה דקות של בהייה מהמרפסת, כי אתם יודעים איך אומרים: עניי עירך קודמים.

אחד מחבריי התריס מולי משהו כמו: "חם היום, אולי תדליק מזגן?". "הדלקתי". "סוף הסיפור. זוהי קידמה טכנולוגית - פעם היו צריכים ארבעה אנשים שינפנפו עליך במניפות או בעלי דקל, היום לוחצים על כפתור". עלית בדיוק על ליבת בעיית הקידמה, אמרתי לו. בשביל לענות בפירוט אפתח סעיף חדש.

ד.

זו כל התורה כולה על רגל אחת: כל אחד חושב כמו חבר שלי. כל אחד מאיתנו רואה את עצמו כזה שמנופפים עליו כשחם, לא כמי שמנופף על אחרים שחם להם. כל אחד חושב שהוא אדון. אבל אלה שמנופפים עליהם הם מיעוט שבמיעוט. מה אתה חושב שהלכו לעשות אותם ארבעה מנופפים כשהומצא המזגן? הכי סביר שהם פשוט עברו לעבוד במפעל המזגנים.

קידמה היא דבר נהדר. בסופו של דבר היא טובה לכל המין האנושי, אין ספק, אבל רוב הזמן היא נהדרת בעיקר למי שיכול להרשות לעצמו. השאר ממשיכים לעבוד קשה מדי בשביל מעט מדי.

בכל פעם שמדברים איתי על רובוט או על מכונה שיוכלו להחליף עשרה עובדים ולעשות את עבודתם מהר יותר ומדויק יותר אני עונה: זה באמת מאוד יפה, אבל אני מוכן להתערב על ידי הימנית שעל כל אלף שעות שהושקעו בחשיבה, תכנון ופיתוח של אותה מכונה, לא הושקעו אפילו עשר דקות בחשיבה ותכנון על מה לעשות עם אותם עשרה מפוטרים, קורבנות הקידמה. זו הבעיה. "הקשר בין עוני לבין קידמה הוא החידה הגדולה של זמננו", כתב הכלכלן האמריקאי הנרי ג'ורג' בספרו "קידמה ועוני" שיצא בשנת 1879. 135 שנה עברו והחידה רחוקה מלהיפתר. מי יודע אם תיפתר אי פעם.

מאיפה זה בא? מאיתנו. כולנו בני אדם. כל אחד נמצא במרכז העולם שלו. זה לא שכל אחד רואה רק מה שהוא רוצה לראות - זה שכל אחד יכול לראות רק דרך העיניים שלו. אמת אוניברסלית היא שהשבע לא יבין את הרעב. הוא לא יכול. לא כי הוא רשע. כי זה מה שהוא. המקסימום שהוא יכול לספק זו אמפתיה. לצערי, זה מספיק רק לעיתים רחוקות.

ה.

הוכחה קצת יותר משעשעת לטענה הנ"ל מצאתי בשבוע שעבר בסקר שפרסמה גוגל ישראל (שוב גוגל) ובדק כמה חשוב האינטרנט לאנשים. מתברר שמאוד: 84% מהנשים יוותרו על סקס בשביל אינטרנט, 59% מהגברים אמרו שיוותרו על אימא שלהם לשנה (!), 67% היו מוותרים על האפשרות לדבר וכ-40% מוכנים לוותר על האפשרות לשמוע. ילדים, משפחה, סקס - הכול תמורת חיבור לרשת.

עכשיו שימו לב: אף שכל-כך הרבה היו מוכנים לוותר על כל-כך הרבה, רק 12% מהנשאלים חשבו שבן או בת זוגם היו מוותרים עליהם לשבוע תמורת גלישה באינטרנט. אז הנה לכם ההוכחה הניצחת: כל אחד חושב שהוא במרכז העולם, שאין לו תחליף. אף אחד לא חושב שהוא כמו כולם. אף אחד לא יכול לראות את עצמו מבחוץ, לחשוב על עצמו כמו שהוא חושב על אחרים. לא בגלל שהוא אגוצנטרי, בגלל שככה אנחנו.

אבל האמת היא שכולנו כמו כולם. קשה לקבל את זה, אני יודע. אבל ברגע שמצליחים, מגיעים להארה קטנה. חישבו על זה ככה: אם כולנו כמו כולם, אז כל אחד מאיתנו הוא בודהא. ההארה מחכה, צריך רק לפקוח עיניים. גם אתה, פייג'.

האם פייג' חושב שכל המיליונים התלבטו אם להיות פועל או סמנכ"ל בגוגל ובסוף העדיפו את פס הייצור?

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר